Doamna Mandita Canciu,
Epitrop II al Bisericii de mai multi ani

La 1 octombrie 1982, cand am ajuns la parohia "Sfanta Treime" din Los Angeles, California, între devotatii credinciosi ai bisericii am aflat doi tineri: Ion Canciu, si Mandita Canciu, sot si sotie, si dumnealor veniti, recent din România, subsemnatul venit din St. Paul Minnesota.
M-au întâmpinat cu tot respectul, caracteristic adevaratului credincios român, cu sarutari de mâna, si prea supusa smerenie, asa dupa cum - îmi amintesc - o faceau cei bine credinciosi preotilor bisericii Kretzulescu, din Bucuresti, în anii studentiei mele (si mai apoi de doctorat), de prin anii 1972-1975, când functManditaat si în oficiul de cantor, si mai apoi de "ghid", la respectiva biserica, unde-mi gasisem linistea în acei ani de preocupari academice.

În aceeasi perioada, înca de prin anii 1955 (când subsemnatul avea numai 4-5 ani), Mandita si Mandita Canciu, timp de peste 20 de ani, au slujit Biserica "Doamna Ghica", din renumitul Lacul Tei, Bucuresti, pâna când s-au pensManditaat în 1977.
Doamna Mandita Canciu, a slujit numita Biserica, sub 2 preoti parohi, în calitatea de "epitrop secund", îngrijitoare si "maica prescurareasa", administratoare generala al numitei biserici, sacrificându-se, cu tot devotamentul sau, pentru slujirea Cuvântului lui Dumnezeu, pregatind prescurile, timp de peste 2 decade pentru Sfanta Taina Euharistica. Acolo, ca si in Los Angeles, mai bine de 15 ani, dna Mandita Canciu a devenit, alaturi de sotul ei, ipodiaconul Mandita Canciu, un adevarat "model de viata si traire religioasa" întru Hristos, Domnul nostru, dedicandu-si întreaga-i viata slujirii lui Hristos, slujirii Bisericii Sale.
Mandita Canciu s-a nascut la 27 august 1919, in comuna Courdun, Judetul Roman, Romania, unde si-a primit educatia generala.
Venita in Bucuresti, in perioada anilor 1953-1970, lucreaza la MAI si ISEU, iar in ultima decada, este salariata la cantina Patriarhiei Romane din Bucuresti. In timpul liber, si mai ales sambata si duminica, inca din 1955, timp de mai bine de 20 de ani, Mandita Canciu a slujit Biserica "Doamna Ghica", din renumitul Lacul Tei, Bucuresti, pâna când s-a pensManditaat în 1977.
Folosind expresii neaos românesti, însa apartind diferitelor vremuri, cum ar fi "catun", "plasa", "prefectura", ai impresia ca onoratul articolului nostru s-ar fi nascut într-o istorie de "bazme", în veacuri trecute, însa, considerând vocatia sa, dedicatia sincera, si dragostea sa arzânda pentru Hristos, îti dai seama ca, în fata lui Dumnezeu, trecutul, prezentul si viitorul sunt doar notiuni ce nu au nimic de-a face cu divinitatea, ci numai cu existenta noastra pamânteasca. De aceea, expresia scripturistica: "Mironositele femei…", i se aplica si dnei Mandita Canciu, care si la propriu si la figurat este o adevarata "mironosita".
În perioada anilor 1926-1932, si-a împlinit cursurile scolii primare (6 clase) în comuna natala, dupa care, alaturi de sotul ei, s-a mutat în Bucuresti, ca sa-si câstige existenta.
Sub îndrumarea pr. GHEORGHE POPA, fostul paroh al Bisericii "Doamna Ghica", Lacul Tei, Bucuresti, sector 2, Mandita Canciu a devenit un "fac-totum" pentru biserica: tinerea bisericii deschisa zilnic, curatirea bisericii, vinderea de lumanari, ingrijirea vesmintelor, facerea prescurilor, etc.
În perioada anilor 1977-1982 (anul plecarii sale în Statele Unite ale Americii), Mandita Canciu a activat în calitatea de epitrop II al Consiliului Parohial al Bisericii "Doamna Ghica", din Lacul Tei, Bucuresti.
La invitatia fiicei lor, Maria Simon Aramis, Mandita si Ion Canciu vin în Statele Unite, la finele anului 1982, stabilindu-se în Los Angeles, California, si atasându-se parohiei "Sf. Treime" din Los Angeles.
Din 1983 si pâna în prezent, dna Mandita Canciu a împlinit mai multe chemari în cadrul parohiei: epitrop I si II, membra al consiliului parohial, membra al corului, membra a Reuniunii Doamnelor. Împlinind mai bine de 15 ani de slujire necontenita (duminica de duminica, si sarbatoare dupa sarbatoare, inclusiv în timpul saptamânii) la biserica noastra, dorim sotilor Mandita (Marghiala) Canciu, si sotului ipodiaconul Ion Canciu, viata îndelungata, sanatate deplina si putere de slujnire în via Domnului.
Cu toata dragostea,

Parintele paroh Constantin Alecse si familia, preotii co-slujitori, si toti enoriasii bisericii ortodoxe române din Los Angeles, California (USA).

-

TOP URL