Pr. Protopop CONSTANTIN ALECSE
- Preot Ortodox, Promotor al Ortodoxiei prin Internet -

Biografie: ConstantinAlecse.com


For English click here

  • S-a nascut la 21 Februarie 1951, in satul Dambroca, comuna Sageata, Romania, din parintii: Enache si Anica Alexe.
  •  Este casatorit cu Elena, profesoara, (n.Tanase).
  •  Patru copii: Cristian-Constantin, Marius-Thomas, Gabriella-Emy si Anne-Claudia.

 

Scoala Elementara (1958-1965)

 

Scoala Generala si Elementara, in satul Dimbroca, comuna Sageata,  1958-1965.

 

Seminarul Teologic

 

 

Seminarul Teologic Ortodox "Kesarie Episcopul" din Buzau (1965-1970).

 Facultatea de Teologie

Facultatea de Teologie, din cadrul Institutului Teologic din Bucuresti (1970-1974).

  

 Diploma  1974

A absolvit Institutul Teologic din Bucuresti. Licentiat cu teza "Doctrina despre Sfinta Scriptura, Traditie si Biserica in Teologia Ortodoxa, Protestanta si Catolica".

 

Cursurile de doctorat

 

Intre 1974-1976 urmeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, sub indrumarea renumitului Pr. Prof. dr. Dumitru Staniloae, profesor de Dogmatica (1974-1976).  

 

Biserica Sf. Gheorghe

(paroh)

 

In urma sustinerii si trecerii cu succes a examenului de primire de burse de studii, si ocuparea unor posturi de preoti slujitori la parohiile ortodoxe romanesti din strainatate, teologul Constantin Alecse beneficiaza, in 1976, de o bursa de studii de la Universitatea din Londra (Anglia), Departamentul de Teologie, fiind numit in acelasi timp, diacon al Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe" din Londra.

 

 

Studii Doctorat

(Anglia) 1977-1978

 

Sub indrumarea Canonicului A.W.Allchin, decanul Catedralei Anglicane din Canterbury, si rector al Departementului de Teologie din cadrul Universitatii Londrei, parintele Alecse a inceput sa-si pregateasca teza de doctorat, cu subiectul: Conceptul Intruparii Fiului lui Dumnezeu in Teologia Anglicana din secolul al XVI-lea pana in secolul a/ XX-lea.

 

Hirotonire: Diacon

La 29 noiembrie 1976, a fost hirotonit diacon de catre Episcopul Lucian Florea Fagarasanu al Parisului (Franta).

 

Hirotonire in treapta preotiei

 

 

Reprezentantul Patriarhiei in Anglia

In Ziua de Craciun, 25 decembrie 1976 a fost hirotonit preot, de catre acelasi Ierarh, Episcopul Lucian Florea Fagarasanu pe seama Parohiei Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe", din Cadrul Bisericii Anglicane St. Dunstan's in the West, din Londra.

 

Tot atunci primeste si misiunea de reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa dr. Donald Coggan, Arhiepiscopul de Canterbury, oferindu-i-se titlul de "Iconom Stavrofor".

 

Capelanul Episcopului Mervyn

In 1977, dr. Mervyn Stockwood, Episcop/Suffragan Bishop de Southwark/South London I-a numit capelan onorific al Diocezei de Southwark (Dioceza Anglicana a Londrei de Sud), Biserica Anglicana.

 

Almanahul / revista "Altarul-The Altar"

In perioada anilor 1976-1980, in calitate de chief-editor, si presedinte al comitetului de publicatii al Biserici Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe din Londra, parintele Alecse a tiparit Almanahul anual "Altarul/The Altar" si revista trimestriala cu acelasi nume "Altarul/The Altar", la care a contribuit cu zeci de articole.

 

Alte publicatii

Intre 1977-1980, pe langa publicatiile religioase trimestriale si anuale, "Altarul/The Altar", Parintele Alecse a editat publicatiile: "Popas Istoric", "Din Istoria Stramosilor", si "Poezii - Oda Pamantului Strabun", in Colectia "Orizonturi Romanesti".

 

Misiuni bisericesti

In perioada anilor 1977-1980, a initiat infiintarea Misiunilor Ortodoxe Romanesti din Birmingham, Leicester si Notthingam, calatorind extensiv si slujind necesitatile duhovnicesti ale credinciosilor romani ordodocsi din aceste orase.

 

Activitati ecumenice (1976-1980)

Tot in aceasta perioada, in calitatea sa de representat al Patriarhiei Romane pe langa Arhiepiscopul de Canterbury, si capelan onorific al Eminentei Sale Episcopul Londrei de Sud, parintele Alecse a participat la nenumarate servicii religioase ecumenice, a predicat Ortodoxia in multe Biserici Anglicane, si a participat la multe conferinte, simpozioane si intruniri ecumenice din Anglia.

 

Imigrare in SUA

La inceputul anului 1980, a emigrat in S.U.A., fiind acceptat de catre Arhiepiscopul Valerian sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane din America, dela Vatra Romaneasca.

 

St. Paul, MN

Din martie 1980 pana in septembrie 1982, a slujit in misiunea de preot paroh al bisericii ortodoxe romane "Sf. Maria" din St. Paul, Minnesota.

 

Computer/ Business Int’l

In perioada anilor 1981-1982 urmeaza cursurile Colegiului "National College of Business" din South Dakota, St. Paul-Minnesota Quarters, acumuland un total de 38 de credite, specializandu-se in programari in diverse limbaje de calculatoare (computere), comunicatii, contabilitate, afaceri domestice si internationale (USA and International business), finante.

 

Los Angeles, CA

 

 

The Building Project

In septembrie 1982, a fost transferat la Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime (Holy Trinity) din Los Angeles, California, parohie pe care o pastoreste si astazi.

 

Din anul 1987, parohia Ortodoxa Romana Sf. Treime  a initiat un nou “proiect de constructie”, in valoare de cca 5 milioane de dolari, descries in site-ul: OrthodoxNet.org .

 

Real Estates (1988-1991)

 

 

 

In Los Angeles, pe langa activitatea bisericeasca, Parintele Alecse s-a mai specializat si in domeniul "afacerilor imobiliare", detinand, inca din 1987 licenta in "Real Estate", fiind co-proprietar al firmei de vanzari, cumparari si investitii in imobiliare (Real Estate Offices of David Loren and Associates) din North Hills, California.  

VFTrust (2006-pana in prezent)  

VFTrust - coordonator si chivernisitor

PEI - director

Protoieria Coastei Pacifice (ROEA)

1985-2002

Pe taram eclesiastic, din aprilie 1985, parintele Constantin Alecse a fost ridicat la rangul de Protopop al Protoieriei Coastei Pacifice din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane din America, de catre Episcopul Nathaniel (Popp).

 

In calitatea sa de protopop, si mai apoi de chairman al Departamentul Misiunilor ROEA, parintele Constantin Alecse a fost initiatorul multor misiuni si parohii ale protoieriei coastei pacifice. In prezent (2007) protoieria ROEA's "PCP" numara 18 parohii si misiuni.

 

Radio Buna-Vestire

In perioada 1985-1986, impreuna cu parintele Cornel Avramescu din Orange County, a realizat emisiuni religioase, transmise duminical prin statia de radio "Buna Vestire" din Sudul Californiei.

 

Delegatia ROEA in Romania

DIn perioada 7-22 mai, 1994, alaturi de ceilalti 5 protoierei ai Episcopiei dela Vatra, parintele Constantin Alecse a facut parte din delegatia PS Sale Episcopul Nathaniel care a facut o vizita oficiala in Romania, la invitatia PF Parinte Patriarh Teoctist. Un raport detaliat asupra vizitei a fost publicat in Calendarul Solia 1995, pp. 155-196, cu zeci de ilustratii. Cateva dintre ele pot vi vazute in Arhiva.

 

Publicatii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internet

Siteuri virtuale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor de articole de teologie in revistele bisericesti ale Patriarhiei Romane; a publicat nenumarate articole in revista si calendarul Solia, in ziare romanesti din America de Nord; (1976-1980) a editat Altarul strabun -calendar anual si revista trimestriala a bisericii ortodoxe romane Sf.Gheorghe din Londra (Anglia).

Din 1989, este redactor sef la revista "Viata Crestina", care la inceput a aparut ca un supliment bilunar la buletinului parohial al bisericii romane ortodoxe "Sfanta Treime" din Los Angeles, developandu-se, peste ani drept o revista de spiritualitate ortodoxa si informatii bisericesti.

Un compendium al articolelor si materialelor publicate, de-a lungul anilor, de catre parintele protopop Constantin Alecse, se afla in Arhiva Virtuala , supliment la Viata Crestina.

Apreciind rolul Internet-ului in viata zilnica a navigatorilor, si in dorinta de a-l folosi in scopul propovaduirii Invataturii Domnului Hristos in lume, Parintele Constantin Alecse a creat, sau a ajutat la crearea unui mini-portal romanesc de Teologie Ortodoxa:

 

Biserica.org – „Spiritualitate Ortodoxa”

 

Acatistier.org - Acatistierul - 31 de Acatiste si 2 Paraclise, la cele mai mari sarbatori si Praznice Imparatesti din timpul anului bisericesc.

 

Colinde.org – Colinde Romanesti si Englezesti, traditii de Craciun, etc.

 

Duhovnici.org -  Mari Duhovnici Romani – Duhovnici Romani (din Romania si Strainatate), in viata si decedati: Roman Braga, Felix Dubneac, Teofil (Părăian), dela Mrea Sâmbăta, Ioan (Iovan), dela Mănăstirea Recea, Arsenie (Papacioc), dela Techirghiol, Sofian (Boghiu), dela Mănăstirea Antim, etc. 

 

Liturghie.org – La aceasta pagina web puteti asculta Sfanta Liturghie, si alte slujbe religioase (utrenie, vecernie, colinde de craciun), in timp ce puteti viziona  un set de imagini (slideshows), cu ilustratii din Romania, Tara Sfanta, Vaticanul, si multe icoane Ortodoxe din lumea intreaga.

 

Liturghier.org – Sfanta Liturghie (text) – In limba romana. Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, Rugaciunile Pregatitoare, Rugaciunile Proscomidiei, Rugaciunile de Invesmantare, etc.

 

Manastiri.org -  Manastirile din Romania – Multe legaturi la marea majoritate a Manastirilor din Romania (pe zone geografice).

 

OrthodoxAmerica.net -  America Ortodoxa (Orthodox America) - Revista teologica trimestriala, bi-linguala, a Departamentului Misiunilor ROEA, sponsorizata de ARFORA. "America Ortodoxa" infatiseaza in paginile ei viata spirituala, pastorala, culturala, administrativa si misionara a parohiilor si misiunilor ROEA.Revista cuprinde predici, meditatii, anunturi comunitare din parohii si misiuni, diverse.

 

OrthodoxCatechism.org -  Catehism Ortodox in Limba Engleza.

 

OrthodoxChurches.net - Pagina cu adresele tuturor Bisericilor Ortodoxe (Patriarhate, Episcopii, Episcopi, biserici si mânastiri, publicatii, si alte institutii bisericesti din întreaga lume).

 

OrthodoxNet.org – Pagina Oficiala a Programului de Constructie al Bisericii Sfanta Treime din Los Angeles, California.

 

OrthodoxPrayers.org – Carte de Rugaciuni Ortodoxe, in Limba Engleza.

 

PasteOrtodox.org - Articole despre Praznicul Pastilor; Muzica (format mp3): Toaca si clopotele, Canonul Floriilor, Prohodul, Ziua Invierii, Cine este Dumnezeu, Trisaghionul, Iubite-Voi Doamne, Stihirea la Laude, Hristos a Inviat, Doxologia, Priveghiati - SlideShows: Vinerea Mare: Slujba, procesiune, chipuri; Liturghie pascala, comuniune, Din traditiile romanesti, etc.

 

Psaltirea.org - Psaltirea – Cei 150 de Psalmi ai Imparatului David.

 

Publicatii.com - "Viata Crestina" - Revista teologica trimestriala, bi-linguala, a Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime" din Los Angeles, California.

 

RomanianBible.org - Biblia in Limba Romana - cu "trimiteri" (cu motor de cautare), editia Sfantului Sinod din 1998, Vechiul Testament - cu Apocrife - si Noul Testament) fiecare capitol cu pagina separata, usor de indexabil. Proiect realizat cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Nathaniel.

 

Rugaciuni.org - Carte de Rugaciuni in Limba Romana.

 

SfantaTreime.org - Pagina oficiala a Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, California. Stiri din, si despre parohie, administratie, activitati religioase, sociale si culturale, articole de spiritualitate, legaturi la alte pagini, cu continut similar, institutii bisericesti si civice, din România si USA, etc.

 

TeologiRomani.org - Dictionarul Teologilor Romani - Pagina web ce contine lucrarea parintelui prof. univ. dr. Mircea Pacuraru, cu peste 720 de personalitati, "din vremea dacilor pana in prezent" - cum spune autorul lucrarii in introducerea cartii.

 

TheWhosWho.net - Marile personalitati ale teologiei Ortodoxe Românesti: Dioceze românesti, în România si strainatate, Ierarhii contemporani ai Bisericii Ortodoxe Române - scurte note biografice - scriitori si profesori universitari de Teologie, Mari duhovnici Români, din România si Strainatate, etc.

 

ViataCrestina.com -  Biblioteca virtuala - Sfintele Slujbe, cu proiectare a mii de imagini, Revista "Viata Crestina", bi-linguala, Colinde Românesti, Biblia, Acatiste, Rugaciuni în Româna si Engleza, publicatii, Spiritualitate, Catehism, Istorie Bisericeasca, Apologetica Crestina, Predici, Omilii, Legaturi diverse, etc.

 

ViataCrestina.net -  Pagina Web a Protoieriei Coastei Pacifice (ROEA). Continut: adresele parohiilor, stiri din protoierie, stiri din Episcopia ROEA, si stiri bisericesti de pretutindeni, etc.

 

 Vietilesfintilor.org -  Pagina cu Legaturi la Viatile Sfintilor.

 

Forum & lista de discutii 

 

ROC-SfantaTreime FORUM ORTODOX - O lista a celor mai importante Forum-uri (in Limba Romana, si in Limba Engleza) de spiritualitate ortodoxa. Primele 2 pagini de sus (Forum-ul "Sfanta Treime" din coloana Romaneasca, si "Holy Trinity Chat", din coloana Englezeasca), apartin parohiei Sfanta Treime, Paginile sunt intretinute si actualizate zilnic de Parintele Protopop Constantin Alecse (Los Angeles, California).

 

Government & Private Organizations

 

American Patriarchate: O pagina a unei Patriarhii Americane (virtuale) Viitoare, cu legaturi catre “ Institutul Ortodox de Cercetari” (studii) teologice: informatii, articole, predici, pastorale, etc. Totul in Limba Engleza. 

Basarabia.org - Pagina web ce contine o colectie de materiale istorice, stiri curente din Basarabia, muzica populara, patriotica si religioasa (format mp3), literatura, poezie, Who’s Who in Basarabie, etc.

TV Romania-West - In perioada 1998-2003, alaturi de alti lideri ai comunitatii din sudul Californiei, a initiat ora duminicala de televiziune, in limba romana, Televiziunea Romana de Vest.

Thy Will Be Done ®. A jucat un rol important in realizarea si promovarea filmului Songs of the Carrousel ("Fie Voia Ta!"), A Living Waters Production, despre viata, virtutile si mucenicia familiei domnitorului Constantin Brancoveanu, in apararea credintei stramosesti.

Parintele Constantin a luat parte la nenumarate colocvii, si programe televizate, sau discutii la radio, alaturi de personalitati civice locale, din lumea laica si religioasa, fie crestini, sau ne-crestini, privind subiecte de interes civic si/sau religios.

 

Imagini

Galeria de imagini a Bisericii Sfanta Treime

 

 

Afilieri si Bibliografie

Membru al Asociatiei Clerului Ortodox din California de Sud (din 1982); membru al Departamentului Capelanatelor Bisericii Anglicane, Dioceza Southwark/Londra de Sud (1977-1980); Chairman al Departamentului Misiunilor Episcopiei Ortodoxe Romane din America (1984-1988), si membru al aceluias departament (din 1984-2004); Protopop al Protoieriei Coastei Pacifice R.O.E.A. (1984-2008).

 

Who's Who - Romanii din America (Enciclopedia Diasporei - 500 personalitati din S.U.A. si Canada - pag. 6 - Montreal, Canada, Editura Luceafarul Romanesc, prof. Dan Fornade, 2000, si in versiune electronica.

Romania-on-Line”, Who’s WholiteraA (Dictionar Virtual)

Metropolitan Who's Who, New York, (2007), publicatie, si dictionar bibliografic ce contine o lista de personalitati, categorisiti pe domenii variate.

Cambridge Who's Who VIP (2008), Cambridge Who'sWho on the Web.

TeologiRomani.orgP.C. Preot Constantin Alecse, cu binecuvantarea si aprobarea P.C.Preot Prof. Dr. Mircea Pacuraru, autorul monumentalei lucrari “Dictionarul Teologilor Romani”, a postat, in intregime, pe Internet, la adresa URL TeologiRomani.org, numita lucrare, cuprinzand peste 720 de personalitati “bisericesti”, "din vremea dacilor si pana in prezent" – asa dupa cum afirma autorul lucrarii in cuvantul sau introductiv.

Calendarul anual Solia (1981-2000), publicatie anuală a Episcopiei Ortodoxe Române din America si Canada, sub îndrumarea Vrednicilor Ierarhi IPS Sa - Arhiepiscop Valerian Trifa (1981-1984), si IPS Sa - Arhiepiscop Nathaniel Popp (1985-2000).

Almanahul anual Altarul/The Altar (1976-1980), publicatia Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe" din Londra, Marea Britanie.

Fenomenos paralelos de contacto con el ingles entre el espanol y el rumano hablados en Estados Unidos. Atti del XXI Congreso Intemazionale di Linguistica e Filologia Romanza, Centro di studi filologici e linguistici siciliani, Universita di Palermo, 18-20 sept., 1995, a cura di Giovanni Ruffino, vol. V - Dialettologia, geolinguistica, socialinguistica, Max Niemeyer Vertag, Tubingen, 1998, pp.275-283, prof. Domnita Dumitrescu.

România, de la New York la Los Angeles, autori: Emanuel Tanjala si Dan Cristian Turturică, Editura Nemira/Tărmuri, 1997, p. 314-318, ref. "Parintele Alecse, preot paroh la cea mani mare Biserica Ortodoxa Romaneasca din California".

Eastern Orthodoxy - Rules for Holiday and Worship, Multicultural Manners, by Norine Dresser, publisher John Wiley & Sons, Inc., N.Y., 1996, pp. 204-206, acknowledgement p.V

Buzoienii-Oameni de Azi: O pagina web in continua actualizare a “Buzoienilor”.


E-mail

Home

preot@biserica.org

http://biserica.org