- Preot Ortodox, Promotor al Ortodoxiei prin Internet -
Biografie Completă: ConstantinAlecse.com

Fr. Constantin Alecse

For English click here

Constantin Alecse s-a nascut la 21 Februarie 1951, in satul Dambroca, comuna Sageata, Romania, din parintii: Enache si Anica Alexe.

Este casatorit cu Elena, profesoara, (n.Tanase).

Patru copii: Cristian-Constantin, Marius-Thomas, Gabriella-Emy si Anne-Claudia și 3 nepoți.

Scoala Elementara (1958-1965)

Scoala Generala si Elementara, in satul Dambroca, comuna Sageata, 1958-1965.

Seminarul Teologic

Seminarul Teologic Ortodox "Kesarie Episcopul" din Buzau (1965-1970).

Institutul de Teologie

 

Cursurile de doctorat  

 

 

 

Studii Doctorat - Universitatea Londrei, Anglia

 

Hirotonire in treapta preotiei

 

Reprezentantul Patriarhiei in Anglia

Capelanul Onorific al Episcopului Mervyn

 

 

Almanahul/revista "Altarul-The Altar"

Alte publicatii în Anglia

 

 

Activitate Misionară

Activitati ecumenice

 

 

Capelan - Decretul de numire

 

 

 

Imigrare in SUA

 

St. Paul, Minnesota

Business International

 

Los Angeles, California

 

Notar Public

 

 

VFTrust

Protoieria Coastei Pacifice

 

Radio Buna-Vestire

 

Pelerinaj în România

 

Publicații - Cărți, Reviste, Articole

 

 

Cărți publicate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicații în Anglia

 

 

 

Publicații în America

 

 

 

 

Colaborare cu alre publicații românești

 

 

 

 

 

 

 

 

Siteuri și alte pagini virtuale de interes comunitar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afilieri si Bibliografie

Institutul de Teologie

Institutul de Teologie Iustinian Marina din Bucuresti (1970-1974). A absolvit Institutul de Teologie Iustinian Marina din Bucuresti. Licentiat în 1974 cu teza "Doctrina despre Sfinta Scriptura, Traditie si Biserica in Teologia Ortodoxa, Protestanta si Catolica" (poză).

Cursurile de doctorat

Intre 1974-1976 urmeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, sub indrumarea renumitului Pr. Prof. dr. Dumitru Staniloae, profesor de Dogmatica (1974-1976).
Parohul Bisericii Sf. Gheorghe, Londra, Anglia (1976-1980)

In urma sustinerii si trecerii cu succes a examenului de primire de burse de studii, si ocuparea unor posturi de preoti slujitori la parohiile ortodoxe romanesti din strainatate, teologul Constantin Alecse beneficiaza, in 1976, de o bursa de studii de la Universitatea din Londra (Anglia), Departamentul de Teologie, fiind numit in acelasi timp, diacon al Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe" din Londra.

Studii Doctorat - Universitatea Londrei, Anglia (1977-1978)

Sub indrumarea Canonicului A.W.Allchin, decanul Catedralei Anglicane din Canterbury, si rector al Departementului de Teologie din cadrul Universitatii Londrei, parintele Alecse a inceput sa-si pregateasca teza de doctorat, cu subiectul: Conceptul Intruparii Fiului lui Dumnezeu in Teologia Anglicana din secolul al XVI-lea pana in secolul a/ XX-lea.Hirotonire: Diacon - La 29 noiembrie 1976, a fost hirotonit diacon de catre Episcopul Lucian Florea Fagarasanu al Parisului, Franta (poză).

Hirotonire in treapta preotiei - Reprezentantul Patriarhiei in Anglia (1976-1980)

In Ziua de Craciun, 25 decembrie 1976 a fost hirotonit preot, de catre acelasi Ierarh, Episcopul Lucian Florea Fagarasanu pe seama Parohiei Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe", din Cadrul Bisericii Anglicane St. Dunstan's in the West, din Londra.

Reprezentantul Patriarhiei in Anglia

Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Arhiepiscopul de CanterburyTot atunci primeste si misiunea de reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa dr. Donald Coggan, Arhiepiscopul de Canterbury, oferindu-i-se titlul de "Iconom Stavrofor".

Capelanul Onorific al Episcopului Mervyn (1977)

In 1977, dr. Mervyn Stockwood, Episcop/Suffragan Bishop de Southwark/South London I-a numit capelan onorific al Diocezei de Southwark (Dioceza Anglicana a Londrei de Sud), Biserica Anglicana. În calitate de reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Arhiepiscopul de Canterbury și Capelanului Onorific al Diecezei de Southwark, Părintele Constantin Alecse a participat la numeroase slujbe ecumenice, a predicat Ortodoxia în multe Biserici Anglicane și a participat la multe conferințe, simpozioane și întâlniri ecumenice în Anglia.

Almanahul/revista "Altarul-The Altar"

In perioada anilor 1976-1980, in calitate de chief-editor, si presedinte al comitetului de publicatii al Biserici Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe din Londra, parintele Alecse a tiparit Almanahul anual "Altarul/The Altar" si revista trimestriala cu acelasi nume "Altarul/The Altar", la care a contribuit cu zeci de articole.

Alte publicatii în Anglia

Intre 1977-1980, pe langa publicatiile religioase trimestriale si anuale, "Altarul/The Altar", Parintele Constantin Alecse a editat publicatiile Filiala din oraşele Birmingham, Leicester si Notthingam "Viața în Hristos", precum și periodicele: "Popas Istoric", "Poezii - Oda Pamantului Strabun", "Colecție de Colinde Românești", "Din Istoria Stramosilor", "Dedicație Marii Uniri 1859-1918" (1979), "Dacia sub Burebista 70-44 BC" (1980) ș.a., in Colectia "Orizonturi Romanesti".

Activitate Misionară - Înființare de Misiuni și alte centre bisericesti în Anglia

In perioada anilor 1977-1980, a initiat infiintarea Misiunilor Ortodoxe Romanesti din Birmingham, Leicester si Notthingam, calatorind extensiv si slujind necesitatile duhovnicesti ale credinciosilor romani ordodocsi din aceste orase.

Activitati ecumenice (1976-1980)

Tot in aceasta perioada, in calitatea sa de representat al Patriarhiei Romane pe langa Arhiepiscopul de Canterbury, si capelan onorific al Eminentei Sale Episcopul Londrei de Sud, parintele Alecse a participat la nenumarate servicii religioase ecumenice, a predicat Ortodoxia in multe Biserici Anglicane, si a participat la multe conferinte, simpozioane si intruniri ecumenice din Anglia (poză).

Decretul de numire în oficiul de CAPELAN ONORIFIC AL EPISCOPULUI LONDREI DE SUD DR. MERVYN STOCKWOOD, MP (Membru al Parlamentului Britanic) - 15 noiembrie 1977. Dioceza Londrei de Sud. Preotul Constantin Alecse. Numirea în funcţia de CAPELAN ONORIFIC ... Să ştie toată lumea că Noi Mervyn prin Voinţă Divină, episcopulul Londrei de Sud, numim prin prezenta (numai pe perioada dorinţei noastre) pe preotul CONSTANTIN ALECSE, a fi unul dintre capelanii noştri onorifici, cu toate privilegiile şi drepturile imunitare, pertinente acestei funcţii ce o deţine. Drept pentru care am semnat prezenta numire, semnată cu mâna noastră şi prin aplicarea Sigiliului episcopal pe acest document. DATATĂ astăzi, ziua a cincisprezecea, a lunii noiembrie, în anul de graţie al Domnului una mie nouă sute şaptezeci şi şapte şi, al optsprezecelea an al consacrării noastre. SS / + MervynSouthwark & SS / sigiliu.

Imigrare in SUA

La inceputul anului 1980, a emigrat in S.U.A., fiind acceptat de catre Arhiepiscopul Valerian sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane din America, dela Vatra Romaneasca.

St. Paul, Minnesota (1980-1982)

Din martie 1980 pana in septembrie 1982, a slujit in misiunea de preot paroh al bisericii ortodoxe romane "Sf. Maria" din St. Paul, Minnesota.

Computer/Business International (1981-1982)

In perioada anilor 1981-1982 urmeaza cursurile Colegiului "National College of Business" din South Dakota, St. Paul-Minnesota Quarters, acumuland un total de 38 de credite, specializandu-se in programari in diverse limbaje de calculatoare (computere), comunicatii, contabilitate, afaceri domestice si internationale - USA and International business - finante.

Los Angeles, California (1982-prezent)

In septembrie 1982, a fost transferat la Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime - Holy Trinity Church din Los Angeles, California, parohie pe care o pastoreste si astazi.

Notar Public și proprietar al unei companii de "Real Estates" (1988-1991)

In Los Angeles, pe langa activitatea bisericeasca, Parintele Alecse s-a mai specializat si in domeniul "afacerilor imobiliare", detinand, inca din 1987 licenta in "Real Estate", fiind co-proprietar al firmei de vanzari, cumparari si investitii in imobiliare (Real Estate Offices of David Loren and Associates) din North Hills, California.

VFTrust - coordonator si chivernisitor (2006-2016)

Protoieria Coastei Pacifice - ROEA (1984-2014)

Pe taram eclesiastic, din aprilie 1984, parintele Constantin Alecse a fost ridicat la rangul de Protopop al Protoieriei Coastei Pacifice din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane din America, de catre Episcopul Nathaniel (Popp). In calitatea sa de protopop, si mai apoi de chairman al Departamentul Misiunilor ROEA, parintele Constantin Alecse a fost initiatorul multor misiuni si parohii ale protoieriei coastei pacifice. In 2014 protoieria ROEA's "PCP" număra 18 parohii, misiuni și o mânăstire.

Radio Buna-Vestire (1985-1986)

In perioada 1985-1986, impreuna cu parintele Cornel Avramescu din Orange County, a realizat emisiuni religioase, transmise duminical prin statia de radio "Buna Vestire" din Sudul Californiei.

Pelerinajul delegatiei ROEA in Romania
(7-22 mai, 1994)

DIn perioada 7-22 mai, 1994, alaturi de ceilalti 5 protoierei ai Episcopiei dela Vatra, parintele Constantin Alecse a facut parte din delegatia PS Sale Episcopul Nathaniel care a facut o vizita oficiala in Romania, la invitatia PF Parinte Patriarh Teoctist. Un raport detaliat asupra vizitei a fost publicat in Calendarul Solia 1995, pp. 155-196, cu zeci de ilustratii. Cateva dintre ele pot vi vazute in Arhiva.

Publicații - Cărți, Reviste, Articole

Preotul protopop Constantin Alecse este autor de cărți, reviste și articole de teologie in revistele bisericesti ale Patriarhiei Romane; revista si calendarul "Solia", Episcopia R.O.E.A; ziare romanesti din America de Nord; (1976-1980) a editat Altarul strabun - calendar anual si revista trimestriala a bisericii ortodoxe romane Sf.Gheorghe din Londra (Anglia).

Cărți publicate

 • PRINTRE ÎNGERI ȘI DEMONI (Volumul I autobiografic), cuprinde etapa de formare a mea pentru misiunea de slujitor al Domnului, presărată cu multiple canoane, create de sistemul comunisto–ateist, dar și multe succese, cu împliniri mărețe.
  MISIONARUL (Volumul II autobiografic) cuprinde etapa de slujire sacerdotală pe tărâm American. Aici mi-am dăruit toată dragostea pentru semeni, prin slujire întru Dumnezeu, prin atragerea tot mai mare a credincioșilor în Casa Domnului, prin îmbogățirea, împreună cu aceștia, a patrimoniului bisericesc, prin aplecarea asupra suferințelor credincioșilor și sprijinirea lor pentru ieșirea din necazuri.
  CULISELE VIEȚII PASTORALE
  (Volumul III autobiografic) se referă la relațiile cu multe personalități religioase și laice, cât și la întâmplări cu tâlc. Cartea cuprinde și aspecte sociale, politice, educative, pilde nemuritoare, cărora mie îmi place să le numesc „Sarea și piperul", dar poate fi considerată și ca o catedră de la care se predică credința.
 • ALTARUL - THE ALTAR ALMANACH, Anuarul Biserici Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe din Londra, în perioada anilor 1976-1980, pe când parintele Constantin Alecse era parohul bisericii, și reprezentantul Patriarhiei Române pe lângă Arhiepiscopul de Canterbury (Biserica Angliei)
 • CUGETĂRI CREȘTINE este o carte în care, în colaborare cu ing. Mircea Iordache, am realizat o culegere de axiome de seamă, și de citate și istorioare pilduitoare pentru credința creștin-ortodoxă. Această cartea o consider drept un balsam al sufletelor creștine și prin faptul că în ultimul capitol aducem un prinos de sfântă recunoștință Sfinților Români, și Mărturisitorilor din  închisorile comuniste (1948-1989).
 • AFORISME ȘI ISTORIOARE ECCLESIOLOGICE - Începând cu o amplă prezentare a Istoriei Bisericii Ortodoxe Române, de la origini și până în prezent, cartea oferă o sinopsă a tematicilor Sfintei Scripturi, și o salbă de axiome din Sfinții Părinți și Mari Teologi ai Bisericii Ortodoxe. Lucrarea este realizată în colaborare cu ing. Mircea Iordache, 2018.
 • DÂMBROCA - CURCUBEU PESTE TIMP - REPERE MONOGRAFICE, "Lucrare, realizată în colaborare, Mircea Iordache, și protopop Constantin Alecse, extrem de complexă și interesantă, un monument spiritual și un omagiu adus purității, suferinței, trudei și onestității lumii rurale românești, prin studiul de caz pe care l-au realizat asupra localității lor natale. Cinste și Onoare Domniilor Lor!" (Prof. univ. dr. Gh. Calcan)
 • SĂGEATA - ZBOR PRINTRE VREMURI - PAGINI MONOGRAFICE, lucrare în lucru. Coordonare: Ing. Mircea Iordache, și un colegiu redacțional, compus din cca 15 experți ai localității, și protopop Constantin Alecse, realizatorul versiunii virtuale, și colaborator redacțional. Reviste, articole, reportaje.

a) În Anglia (perioada 1976-1980)

b) În America (perioada 1980-prezent)

 • Buletinul parohial săptămânal al Bisericii Sf. Maria din St. Paul, Minnesota (1980-1982) Buletinul lunar al Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, California(1982-1989)
 • Revista "Viata Crestina", din 1989 până în prezent, care la inceput a aparut ca un supliment bilunar la buletinului parohial al bisericii romane ortodoxe "Sfanta Treime" din Los Angeles, developandu-se, peste ani drept o revista de spiritualitate ortodoxa si informatii bisericesti locale și internaționale.
 • Un compendium al articolelor si materialelor publicate, de-a lungul anilor (până în anul 2000), de catre parintele protopop Constantin Alecse, se afla in Arhiva Virtuala , supliment la Viata Crestina.

În afara celor menționate mai sus, protopopul Constantin Alecse a contribuit cu articole, și alte materiale documentare, la:

c) Unele publicații românești, și nu numai, din stăinătate:

 • Solia/The Herald (IPS Sa Arhiepiscop +Nathaniel)
 • Cuvântul Romanesc (George Bălașa, Canada)
 • Meridianul Romanesc, fost "MicroMagazin" (dr. Marius Badea)
 • Revista Clipa (Dwight Luchian-Patton)
 • Revista Maria, din Spania (descriere)
 • Ziarul Universul – editorial săptămânal al jurnalistului Aristide Buhoiu, al cărui colaborator am fost, săptămânal, timp de 3 ani (1986-1989), cu o „Tabletă a Credinţei”
 • Societatea Viitorul Român (Jon & Stela Cepoi)
 • Uniunea și Liga (Petre Lucaci, și Georgeta Blebea Washington)
 • Prof. Domnita Dumitrescu - Fenomenos paralelos de contacto con el ingles entre el espanol y el rumano hablados en Estados Unidos. Atti del XXI Congreso Intemazionale di Linguistica e Filologia Romanza, Centro di studi filologici e linguistici siciliani, Universita di Palermo, 18-20 sept., 1995, a cura di Giovanni Ruffino, vol. V - Dialettologia, geolinguistica, socialinguistica, Max Niemeyer Vertag, Tubingen, 1998, pp.275-283
 • România, de la New York la Los Angeles, autori: Emanuel Tanjala si Dan Cristian Turturicã, Editura Nemira/Tãrmuri, 1997, p. 314-318, ref. "Parintele Alecse, preot paroh la cea mani mare Biserica Ortodoxa Romaneasca din California".
 • Eastern Orthodoxy - Rules for Holiday and Worship, Multicultural Manners, by Norine Dresser, publisher John Wiley & Sons, Inc., N.Y., 1996, pp. 204-206, acknowledgement p.V

Siteuri și alte pagini virtuale de interes comunitar

Apreciind rolul Internet-ului in viata zilnica a navigatorilor, si in dorinta de a-l folosi in scopul propovaduirii Invataturii Domnului Hristos in lume, Parintele Constantin Alecse a creat, sau a ajutat la crearea unui mini-portal romanesc de Teologie Ortodoxa:

 • Biserica.org – „Spiritualitate Ortodoxa” - Cărţi, Manuale şi Tratate de Teologie Ortodoxă, dicţionare... "on-line" - Reviste, broşuri şi articole cu tematici "ortodoxe" din sfera spirituală, pastorală, dogmatică, liturgică şi misionară a Bisericii Ortodoxe Universale...
 • Acatistier.org - Acatistierul - 31 de Acatiste si 2 Paraclise, la cele mai mari sarbatori si Praznice Imparatesti din timpul anului bisericesc.
 • ComunaSageata.com - Siteul Monografiei Comunei Săgeata
 • Liturghier.org – Sfanta Liturghie (text) – In limba romana. Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, Rugaciunile Pregatitoare, Rugaciunile Proscomidiei, Rugaciunile de Invesmantare, etc.
 • Dambroca.com - Siteul Monografiei Satului Dâmbroca
 • OrthodoxCatechism.org -  Catehism Ortodox in Limba Engleza.
 • OrthodoxChurches.net - Pagina cu adresele tuturor Bisericilor Ortodoxe - Ghidul Crestinismului Mapamond
 • OrthodoxPrayers.org – Carte de Rugaciuni Ortodoxe, in Limba Engleza.
 • Psaltirea.org - Psaltirea – Cei 150 de Psalmi ai Imparatului David.
 • Publicatii.com - "Viata Crestina" - Revista teologica trimestriala, bi-linguala, a Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime" din Los Angeles, California. Revista "Viaţa Creştină".
 • RomanianBible.org - Biblia in Limba Romana - cu "trimiteri" (cu motor de cautare), editia Sfantului Sinod din 1998, Vechiul Testament - cu Apocrife - si Noul Testament) fiecare capitol cu pagina separata, usor de indexabil. Proiect realizat cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Nathaniel.
 • Rugaciuni.org - Carte de Rugaciuni in Limba Romana.
 • SfantaTreime.org - Pagina oficiala a Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, California. Stiri din, si despre parohie, administratie, activitati religioase, sociale si culturale, articole de spiritualitate, legaturi la alte pagini, cu continut similar, institutii bisericesti si civice, din România si USA, etc.
 • TeologiRomani.com - Dictionarul Teologilor Romani - Pagina web ce contine lucrarea parintelui prof. univ. dr. Mircea Pacuraru, cu peste 720 de personalitati, "din vremea dacilor pana in prezent" - cum spune autorul lucrarii in introducerea cartii.
 • ViataCrestina.com -  Biblioteca virtuala - Sfintele Slujbe, cu proiectare a mii de imagini, Revista "Viata Crestina", bi-linguala, Colinde Românesti, Biblia, Acatiste, Rugaciuni în Româna si Engleza, publicatii, Spiritualitate, Catehism, Istorie Bisericeasca, Apologetica Crestina, Predici, Omilii, Legaturi diverse, etc.
 • Forumul Dâmbrocean - Administratorul acestui Forum, in Limba Romana, si in Limba Engleza, unde sunt abordate subiecte de interes românesc și spiritualitate ortodoxa.
 • FaceBook - Pagina Oficială a Bisericii Sfânta Treime

Filmografie (credite, mulțumire, etc...)

Protopopul Constantin Alecse, în timpul pastorației sale în Los Angeles, a jucat rolul de "preot" (himself), în câteva filme sau documentarii, cu tematici românești, sau a ajutat, în felurite forme, la producerea unor astfel de filme, inclusiv de spiritualitate ortodoxă. Oferim mai jos o listă aliatorie a câteva titluri de realizări cinematografice (unele creditate, altele cu referință expresă la persoană și la adresa instituției ce o păstorește, altele necreditate):

 • California People - "The Romanians", cu Mario Michado, SBC American TV (1983)
 • Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana în Los Angeles (1988)
 • Bram Stoker's Dracula, producator: Francis Coppola (1992)
 • The Fashion Show - și David Funderburk, Ambasadorul SUA în Romania, în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu (1995)
 • Cântecele Carousel-ului - Songs of the Carousel -  Thy Will be Done (Fie Voia Ta!), A "Living Waters Production" (1999), documentar despre viata, virtutile si mucenicia familiei domnitorului Constantin Brancoveanu, in apararea credintei stramosesti.
 • Colindători "AXIOS", 34 de persoane, la Crăciun, în California (2000)
 • TVR-International, interviuri cu Mihaela Craciun (2010)
 • Minți bolnave - Criminal Minds (2013)
 • A doua venire a lui Hristos - Second coming of Christ (2016)
 • Armenia, Țara mea, Mama mea, Iubirea mea - Armenia, My Country, My Mother, My Love (2016)
 • Preotul Imigrant - Immigrant Priest ( 2016)
 • TV Romania-West - In perioada 1998-2003, alaturi de alti lideri ai comunitatii din sudul Californiei, a initiat ora duminicala de televiziune, in limba romana, Televiziunea Romana de Vest.
 • Participare la nenumarate colocvii, si programe televizate, sau discutii la radio, alaturi de personalitati civice locale, din lumea laica si religioasa, fie crestini, sau ne-crestini, privind subiecte de interes civic si/sau religios.

Afilieri si Bibliografie


Biografia este de asemenea postata pe www.constantinalecse.com - Romana sau Engleza


ACASA