CULTELE SAU SECTELE RELIGIOASE

(CULTE, SECTE RELIGIOASE)

 

Ce este un cult religios?

 

Un cult este un grup foarte manipulant, care se foloseste de membrii sai pentru pastrarea si cresterea sa ca organizatie, din punct de vedere al dominatiei morale. El poate dauna din punct de vedere psihologic, financiar sau fizic. Dicteaza īn detaliu felul īn care trebuie sa se poarte si sa gāndeasca membrii. Are control asupra afectelor membrilor sai. Foloseste diferite tehnici (de regula subtile, niciodata formulate explicit) pentru a-l transforma pe noul venit īntr-un membru loial, obedient si supus.

 

Cultele pretind o anumita pozitie pentru ele sau pentru conducatorii lor, ceea ce le aseaza īn opozitie cu societatea si /sau cu familia.

 

Cultele īsi ascund adevaratele scopuri si adevarata natura de membrii lor. Adopta atitudini fatarnice, propagandistice, pentru a cāstiga noi membri.

 

Cultele au cāteva caracteristici care le disting de alte grupuri mai putin manipulante. Cititi cāteva din caracteristicile de mai jos si evaluati astfel grupul (cultul) care va intereseaza. Daca el īntruneste multe din aceste caracteristici, as trebui sa aveti o atentie sporita:

 

Membrii sunt foarte zelosi si nu pun īntrebari despre conducatori /fondatori.

Conducatorii hotarasc cum ar trebui membrii sa gāndeasca, sa reactioneze sau sa simta īn diferite situatii ale vietii. Membrii trebuie sa se conformeze orientarii oficiale privind īntālnirile, schimbarea slujbei, casatoria, etc. Exista reguli īn privinta īmbracamintei, a educarii copiilor, a relatiilor sociale, etc.

 

Conducatorul grupului nu este subordonat nici unei alte autoritati. Membrii au tendinta sa rupa legaturile cu familia si cu prietenii. Renunta la telurile īn viata si la activitatile de interes pe care la aveau īnainte de a se alatura grupului.

Membrii sunt sfatuiti sau li se cere sa se īntovaraseasca /īmprieteneasca numai cu membri ai grupului.

 

Chestionarea, punerea la īndoiala, dezaprobarea sunt descurajate sau pedepsite īntr-o forma sau alta. Sunt folosite tehnici de diminuare a gāndirii critice, īn scopul suprimarii īndoielilor la dresa grupului sau a conducatorilor acestuia (cāntari, vorbire īn limbi, marturisi de vini personale, etc.).

 

Grupul este elitist, pretinzānd ca detine īn exclusivitate adevarul absolut sau ca are sarcina de a salva lumea; conducatorul(ii) este īntotdeauna descris ca o persoana exceptionala, īnzestrata.

 

Racolarea īn culte

 

Īn general oamenii nu cauta astfel de culte. Cultele sunt cele care īi cauta pe oameni. Nu este nevoie sa fii deprimat sau dezamagit īn dragoste sau de viata pentru a fi o potentiala tinta pentru un cult.

 

Oamenii sunt racolati de obicei din urmatoarele motive:

 

Nu cunosc ce este acel grup īn realitate.

Adevarata fata a grupului nu este prezentata īntr-o maniera onesta.

Persoanei abordate nu i se prezinta care sunt cerintele grupului fata de membri.

Reprezentantul grupului se prezinta foarte sincer si amabil.

Reprezentantul grupului este un prieten sau un membru al familiei despre care stii ca nu te-ar amagi.

 

Gāndirea de cult

 

Gāndirea de cult (īn interiorul cultului) consta īn a īmparti lumea īn doua parti distincte: alb /negru, māntuit /nemāntuit, bun /rau. Īn aceasta lume nu e loc de nuante de gri. Persoanele sau grupurile cu o astfel de mentalitate se considera automat īn categoria "alb-māntuit-bun".

 

Pentru a-si explica problemele, gasesc tapi ispasitori. Gāndirea cultica deseori genereaza extremism si intoleranta. Aceasta apare īn special īn momente de criza personala, sociala sau economica.

 

Tehnici de manipulare

 

Tehnicile de modificare a comportamentului pot fi extrem de eficace si pot conduce la dependenta de grup. Aceste tehnici se bazeaza pe doua mari principii:

 

 

Daca poti face pe cineva sa se poarte cum vrei tu, atunci o poti face sa creada ce vrei tu.

Schimbarile bruste, radicale de viata pot face o persoana vulnerabila, facānd-o sa-si schimbe la fel de radical si brusc atitudinile si considerentele de viata. Un grup īsi poate īntretine controlul asupra membrilor prin:

 

IZOLARE

 

Daca te izolezi de familie sau de societate, īti poti pierde simtul realitatii. De aici decurge un comportament nefiresc īn societate, la serviciu, etc. 

 

SUBSTITUENT DE VIATA SOCIALA

 

Daca din fire cauti compania sau tovarasia altora, vei ajunge sa lasi deoparte īndoielile sau reticenta pe care ai fi avut-o īn mod normal la adresa grupului.  

 

VINA

 

 Īnvatatura despre māntuire a grupului accentueaza pacatele din viata ta trecuta.  

 

TEAMA

 

Loialitatea si obedienta fata de normele si ideologia grupului sunt create si īntretinute prin avertismente legate de grave repercusiuni spirituale sau fizice (pierderea māntuirii, īmbolnavire, etc.).  

 

DRAGOSTE DEBORDANTA

 

Se creeaza o atmosfera de mare familie prin gesturi ca īmbratisari, sarutari, flatare, petrecerea timpului liber īmpreuna.  

 

ELIMINAREA ORICAREI INTIMITATI

 

Daca individul nu petrece timp de unul singur, īsi va pierde capacitatea de a fi obiectiv si de a avea o imagine corecta asupra lucrurilor.  

 

OBOSEALA /OCUPARE

 

Primesti permanent din partea grupului subiecte care sa-ti ocupe mintea, luāndu-ti posibilitatea si timpul de a rationa si analiza critic situatia.

 

HOME