1992 – NO. 10-12 (Octombrie-Decembrie 1992) – VOL. 35, ISSUE 10-12

___________________________________

 

SPIRITUALITATE CREŞTINĂ-ORTODOXĂ

 

"Lumina lina a sfintei slave, a Tatalui ceresc Celui fara de moarte, a Sfântului, Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soaelui, vazând lumina cea de seara, laudam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic esti în toata vremea a fi laudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viata; pentru aceasta lumea te slaveste!" [Din sluba Vecerniei]

Acest site contine texte din spiritualitatea Sfintilor asceti ai Bisericii Ortodoxe. Am pus ca motto cunoscuta cântare liturgica deoarece selectia materialelor este centrata pe mistica vederii Luminii necreate care (dupa cum spunea arhimandritul Sofronie) este minunat prefigurata de lumina cerului pamântesc.

 

 

PATERICUL EGIPTEAN -Fragmente
Patericul Egiptean este o culegere de apoftegme ale pustnicilor din pustia Egiptului din primele secole de dupa instaurarea Crestinismului ca religie oficiala a Imperiului Roman.

*

SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL -Fragmente din scrieri
Sfântul Maxim Marturisitorul s-a nascut la anul 580 în Constantinopol. Pe la 613 intra în manastirea Chrysopolis dar calatoreste mult. Sfântul Maxim a fost un luptator împotriva ereziei monofizite si mai ales a celei monotelite (care sustinea o singura lucrare în Fiinta divino-umana a Mântuitorului), aparuta în acea vreme. Pentru apararea dreptei credinte el a luptat din toate puterile sale ajungând sa-i fie taiate limba si mâna dreapta, ca sa nu mai poata comunica adevarul nici cu graiul nici în scris. Fiind apoi exilat a trecut la Domnul în acelasi an la 13 august 662, în urma chinurilor suferite.

*

CUVIOSUL SILUAN ATHONITUL-Fragmente din scrieri
Cuviosul Siluan s-a nascut în Rusia în 1866. Nazuinta din copilarie si niste revelatii din anii tineretii îl determina sa-si dedice viata lui Dumnezeu, stabilindu-se la Muntele Athos. Scrierile Cuviosului au fost descoperite în chilia sa, dupa moarte.

*

MISTICA VEDERII LUI DUMNEZEU -Fragmente din scrierile arhimandritului Sofronie Saharov.
Aceasta pagina constituie elementul central al acestui site. În viziunea Parintelui Sofronie (identica cu învatatura Bisericii si experienta tuturor celorlalti Parinti) mântuirea nu e ceva ce vine ca urmare a împlinirii unui set de reguli, ci transformarea omului în urma vederii lui Dumnezeu (în mod real, nu metaforic, în Duhul Sfânt). Primirea Duhului Sfânt este "un eveniment cosmic, mai important decât toate faptele istoriei"; Duhul nu poate fi constrâns sa vina deoarece Dumnezeu are vointa libera. Dar El nu poate ramâne decât în/cu omul care duce o lupta totala împotriva tuturor acelor miscari (chiar si cele mai fine si asa-zis 'neimportante') ale mintii si inimii care nu sunt nascute din dorinta slujirii lui Dumnezeu si din inspiratia Lui. Ascetul care se "va tine de mantia vestmântului lui Hristos, fara a se lepada de El" va vedea curând împlinindu-se minunea transformarii sale dupa asemanarea lui Hristos (în smerenie si iubire), adica proiectul pentru care a fost destinat omul mai înainte de facerea lumii..

*

Un alt punct important este personalismul crestin, adica afirmarea realitatii ca Dumnezeu, principiul existentei, Creatorul întregii lumi si Singura Fiinta care exista dintotdeauna, este de natura Personala, omul-persoana fiind creat dupa chipul Sau. Pentru parintele arhimandrit aceasta nu era o reflectie intelectuala ci, în urma experientelor harice, temelia întregii sale vieti.

FERICIREA DE A CUNOASTE CALEA -Fragmente din scrierile arhimandritului Sofronie Saharov
Arhimandritul Sofronie Saharov s-a nascut în Rusia în 1896. Nazuinta spre viata vesnica si spre cunoasterea adevarului l-au facut în anii tineretii sa caute rezolvarea în misticismul budist. La vârsta matura "simte" ca se afla pe un drum gresit si se întoarce la Hristos. Arhimandritul a trait primii ani ai pocaintei sale la manastirea Sf. Pantelimon unde îl întâlneste pe Cuviosul Siluan, al carui ucenic devine. Din 1948 se stabileste în Anglia unde fondeaza o manastire ortodoxa.

*

PATERICUL ATHONIT-Fragmente din cartea scrisa de P. arhimandrit Ioannikios Kotsonis
Sunt redate istorisiri uimitoare din viata si cuvintele unor asceti contemporani sau din veacurile trecute, de la Sfântul Munte Athos. Pagina dispune de un numar de imagini originale realizate la Sf. Munte în iulie 2001

LEGATURI ORTODOXE -Legaturi catre situri românesti si straine
Gasiti aici link-uri catre numeroase situri interesante, precum si catre patru forumuri românesti de discutii religioase

Viaţa Creştină este publicaţia oficială a Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Los Angeles, California. Rector: Very Rev.Fr. Constantin Alecse. 

3315 Verdugo Road, Los Angeles, California 90065 - Statele Unite ale Americii

Tel. (323) 255-8583 *  (818) 365-4274 – Cell. (818) 388-5483

 E-mail: preot@biserica.org

 

 

 

 

 

 

 

HOME