Pćrintele Iustin, dela Mćnćstirea Petru Voda

APOFTEGME

 

- culese de ucenici si apropiati -

 

Incepem acum, cu ajutorul unor apropiati ai Parintelui Iustin, o rubrica vie de apoftegme ale unuia din cei mai cautati duhovnici romani contemporani.

Sa ne folosim sufleteste si sa rugam pe Domnul sa ne tina duhovnicii!

 

Vazīnd niste frati care tocmai se calugarisera si care venisera sa-i binecuvinteze cu un cuvīnt pentru viata, Parintele Iustin a spus: "Vai, ce de īngeri aici!"

 

Si apoi, sfatuind si īndemīnd spre jertfelnicie, a zis: "Prigoane, puscarii, lagare, temnite, izolari, īnfomerari, schingiuiri, umiliri, stea le-am trecut si noi. Nu mai sīnt atīt de grozave. Dar prin ce veti trece voi, aceasta nu a mai fost de la īnceputul lumii pīna azi".

 

Un frate a īntrebat: "Parinte, Avva Varsanufie vorbeste ca īn vremea sa mai ramasesera doar trei purtatori de Dumnezeu. Si daca asta era la 550 de ani dupa Hristos, astazi cīti mai sīnt?" A raspuns batrīnul: "Trei sute. Caci la sfīrsitul vremii sfintii nu vor mai face semne si minuni, ci vor petrece nestiuti si necunoscuti, īn smerenie".

 

Un ucenic a īntrebat: Parinte, ce va sa zica aceea ca ceea ce va veni "nu a mai fost de la īnceputul lumii pīna acum"? Pai nu vezi, a zis, ca lumea īntreaga e un Pitesti [e vorba de "reeducarea" de la Pitesti] urias? Daca pīna acum slugile diavolului au vrut sa ne lepadam de credinta, de Adevar, ceea ce va urma va fi satanizarea omului. Acum e īnca o oarecare pace. Dar vor veni zile cīnd se vor stradui din toate puterile sa īndraceasca, sa satanizeze omul. Si ei stiu de acum cum s-o faca. Si cine si cīt se va putea īmpotrivi īndracirii fortate? Aceasta este plinirea cuvīntului pe care l-a zis Mīntuitorul: "Caci va fi atunci strāmtorare mare, cum n-a fost de la īnceputul lumii pāna acum si nici nu va mai fi. Si de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scapa nici un trup, dar pentru cei alesi se vor scurta acele zile" (Matei 24: 21-22).

 

Cineva i-a zis: Parinte, am ispite, ce sa fac? A zis Batrīnul: Cere de la Dumnezeu sa-ti mai adauge. Aceasta este Crucea. Nu cere sa ti se ia, ci sa ti se mai adauge. Ca sa meriti Īnvierea.

 

 

Viaţa Creştină este publicaţia oficială a Bisericii Ortodoxe Romāne „Sfānta Treime” din Los Angeles, California. Rector: Very Rev.Fr. Constantin Alecse. 

3315 Verdugo Road, Los Angeles, California 90065 - Statele Unite ale Americii

Tel. (323) 255-8583 *  (818) 365-4274 – Cell. (818) 388-5483

 E-mail: preot@biserica.org

 

HOME