Ne vorbeste Parintele Sofian

CUVANT INAINTE

Sunt aproape sase decenii de cand Arhimandritul Sofian Boghiu intretine viata duhovniceasca in Manastirea Antim din Capitala, ca staret, duhovnic si slujitor al acestui sfant lacas. O personalitate duhovniceasca remarcabila, unanim recunoscuta, care face cinste monahismului romanesc si Bisericii lui Hristos, in sanul careia slujeste.

Prea Cuviosia Sa este cunoscut si apreciat in chip deosebit prin trei calitati sau daruri cu care l-a inzestrat Dumnezeu. Pictor bisericesc consacrat, duhovnic si povatuitor de suflete iscusit si cantaret de vocatie. Sfintia Sa a fost ales din nastere pentru Biserica, pentru a marturisi adevarul evanghelic prin cuvant si culoare, prin fii duhovnicesti si icoane. Sa impodobesti biserici cu icoane frumos gandite si realizate si sa faci din sufletele credinciosilor biserici vii, icoane duhovnicesti ale faptelor bune, ale dragostei si smereniei, in care sa se imprime chipul bland si smerit al lui Hristos. Sa restaurezi icoane vechi pretioase si sa restaurezi suflete omenesti pentru care S-a jertfit Domnul pe Cruce.

Iata vocatia si rostul Arhimandritului Sofian pe pamant: sa impodobeasca si sa innoiasca suflete si biserici, icoane si oameni. Sa savarseasca cele sfinte, sa invete pe oameni, sa mangaie, sa aline si sa se jertfeasca pe sine pentru mantuirea altora; sa aduca speranta, ordine si frumos, acolo unde este tristete, dezordine si urat; sa fie intotdeauna cu Dumnezeu si cu oamenii prin cuvant si culoare, prin caldura inimii care da viata cuvantului si prin caldura culorilor care dau transparenta si profunzime divina icoanelor.

Ca pictor consacrat de icoane si bierici, Patintele Sofian realizeaza fresce de traditie bizantina care indeamna la meditatie si rugaciune. Ca preot si duhovnic, creste fii dubovnicesti buni, tamaduind, alinand si indemnand cu mestesug la sfintenie numeroase suflete insetate dupa vesnicie. Iar ca protopsalt de renume, Sfintia Sa da viata si simtire duhovniceasca slujbelor, inmoaie inimi, scoate lacrmi, uneste cugete si inalta sufletele spre Dumnezeu, facand din ctitoria mitropolitului-martir Antim Ivireanu un altar viu, o vatra calda in inima Capitalei. Am mai putea adauga la portretul sau sufletesc blandetea rara care il caracterizeaza, modestia, calmul, indelunga rabdare si cultura teologica acumulata.

Toate acestea m-au indemnat sa adun in cartea de fata cateva din insemnarile, cuvintele duhovnicesti si predicile Prea Cuviosiei Sale, pentru a fi la indcmana fiilor sai duhovnicesti, spre calauza si mangaiere.

De aceea, recomandam bunilor nostri crestini, indeosebi celor din Capitala, aceasta carte de suflet intitulata " Ne vorbeste Parintele Sofian ". Fie ca Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze tara si poporul romanesc si pe parintii nostri duhovnicesti, care se roaga pentru noi si pentru toata lumea.

Arhimandrit Ioanichie Balan

Duminica Tuturor Sfintilor - Hramul Sfintei Manastiri Antim  - Anul mantuirii, 1997

HOME