SINODUL AL VII-LEA ECUMENIC

 

Astazi este un mare praznic al Bisericii Rasaritului, ca nu praznuim un sfant sau doi, ci 367 de sfinti facatori de minuni si pastori Bisericii lui Hristos, de la Sinodul VII ecumenic.

Au fost 350 la Sinodul VII de la Niceea, dar s-au mai amestecat inca 17 episcopi, care calcasera sfintele icoane in picioare, care cazusera in eres si care se luasera dupa luptatorii de icoane. Dar de frica tiranilor si pentru alte interese au calcat peste sfintele icoane si le-au defaimat. Cand au vazut Sinodul adunat, in fruntea caruia era marele Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, si binecredinciosii imparati Constantin si Irina, au cazut in genunchi, au cerut iertare. Au sarutat sfintele icoane si s-au inchinat cu lacrimi in fata lor si au fost primiti in Soborul al VII-lea Ecumenic.

Si a fost acest Sinod Ecumenic la anul 783, dar discutiile si toate procesele verbale si toate asezamintele acestui sobor, abia s-au incheiat la anul 787, cu cativa ani mai tarziu, pentru ca a fost mare lupta impotriva iconoclastilor, a imparatilor iconomahi si a multor arhierei care au cazut din dreapta credinta, si preoti si popor peste masura de mult.

Deci, peste 130 de ani a tulburat eresul luptarii de icoane Biserica dreptmaritoare a lui Iisus Hristos.

Acest Sinod, al VII-lea a toata lumea, a fost si ultimul Sinod Ecumenic al Bisericii de Rasarit, in fruntea caruia a fost Sfantul Patriarh Tarasie si binecredinciosii imparati Constantin si Irina.

De ce la toate Sinoadele Ecumenice, si la cel dintai si la celelalte, Biserica pune aceeasi evanghelie : Parinte sfinte, voiese ca si ei sa fie una, precum noi suntem una ( Ioan 17, 11 ), rugaciunea arhiereasca a Mantuitorului ?

Pentru ca s-a implinit in ochii tuturor, ca prin cele sapte Sinoade Ecumenice intelepciunea si-a zidit ei casa. Care casa a intelepciunii lui Dumnezeu ? - Este Biserica dreptmaritoare a lui Iisus Hristos, ca auzi ce spune la Pilde : intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi ( Pilde 9, 1 ).

Da, Biserica lui Iisus Hristos cea dreptmaritoare de la Rasarit are acesti sapte stalpi neclatiti pe care s-a cladit duhovniceste. Sunt cele sapte Sinoade Ecumenice, a toata lumea. Cel dintai a fost la anul 325, in Niceea Bitiniei, in timpul Sfintilor imparati Constantin si Elena.

Al doilea Sinod a fost la anul 381 la Constantinopol, sub imparatul Teodosie cel Mare si patriarh fiind Sfantul Nectarie incepator cu 150 Sfinti Parinti.

Al treilea Sinod Ecumenic, la anul 431 la Efesul Asiei, unde au fost iarasi 200 Sfinti Parinti.

Al patrulea Sinod Ecumenic a fost la anul 451 in cetatea Calcedon, unde s-au dat anatemei monofizitii, sub imparatii Marchian si Pulcheria. Acum au cazut o multime de Biserici necalcedoniene, cum este Biserica Abisiniei, a Armeniei, Biserica Copta din Alexandria, Bisenca Siriaca Veche, care marturisesc o fire si o voie in Hristos.

Sinodul al V-lea Ecumenic a fost la anui 553, iarasi in Constantinopol pe timpul imparatului Iustinian cel Mare, unde s-au dat anatemei Origen., Didim cel Orb, Teodor de Mopsuestia, Teodot si ceilalti care au primit ereziile lui Origen.

Sinodul al VI-lea Ecumenic a fost la anul 680 tot in Constantinopol, pe timpul imparatulu Constantin Barbosul, nepotul lui Ieraclie. A fost mare dezbatere in problema ereticilor monoteliti, care, voind sa impace pe ortodocsi cu monofizitii, au cazut in alta extrema, in prezenta lui Serghie, patriarhul Constantinopolui, care a fost promotorul monotelismului, ca desi admitea in Hristos doua firi, dar marturisea o singura voie.

Aceasta era deosebirea intre monofiziti si monoteliti. Unii ziceau o fire si o voie, iar altii ziceau doua firi si o singura voie, cum este Biserica Maronita, din muntele Libanului, si Biserica Tomita din India, Biserica din Antiohia Siriei si alte Bisericii monotelite pana astazi.

Iar Sinodul al VII-lea Ecumenic s-a facut pentru cinstirea sfintelor icoane si au dat anatemei pe toti luptatorii impotriva sfintelor icoane de la anul 783 pana la anul 787. Intai statator a fost Sfantul Tarasie.

Aceste sapte Sinoade Ecumenice sunt cei sapte stalpi ai Bisericii Rasaritului, despre care a spus Duhul Sfant mai inainte : intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi, adica pe cele sapte Sinoade Ecumenice.

Am amintit aceasta, fiindca astazi Biserica lui Hristos praznuieste al VII-lea Sinod Ecumenic si pe dumnezeiestii Parinti de atunci. De aceea s-a si pus Duminica Ortodoxiei cea dintai in Postul Mare ca s-a incheiat tot ce-a trebuit mai scump in Biserica Domnului, la Sinodul al VII-lea Ecumenic. Sa aveti mare evlavie la sfintele icoane, sa le cinstiti cu mare cinste, mai ales icoana Mantuitorului, a Maicii Domnului, a sfintilor, Sfanta Cruce, icoana Preasfintei Treimi, pentru ca cine nu cinsteste sfintele icoane este dat anatemei, anatema este cea mai grea pedeapsa a Bisericii care inseamna pogorare de viu in iad cu dracii, taiere de la trupul tainic al Bisericii lui Iisus Hristos.

Sa cinstiti sfintele icoane, sa va inchinati, ca au fost marturisite de mii de sfinti si pana in ziua de azi le vedeti in toate sfintele biserici. Nu va luati dupa eretici, dupa adventisti si dupa ceilalti bIestemati de sectari, care au cazut din dogma dreptei credinte si sunt dati anatemei pentru veacul de acum si pentru cel se va sa fie, despartiti pentru vesnicie de la trupul tainic al Bisericii lui Hristos.

Dumnezeu sa ne ajute tuturor cu rugaciunile sfintilor de la Sinodul al VII-lea, si de la toate celelalte Sinoade Ecumenice. Sa tinem dreapta credinta pe care o marturisim in Crez si sa ne mantuim cu mila Domnului. Amin.

 

HOME