Biserica si mass-media


– Mass-media este în societatea contemporană vârful de lance care dirijează si informează, care provoacă si schimbă opinii, atitudini, mentalităti. În acest context, as vrea să vă întreb, Părinte Teofil, care credeti că ar fi rolul unui post de radio al Bisericii? Poate el sau trebuie să devină un mijloc de misiune, de informare si formare a unor constiinte crestine autentice?

– Dacă nu are în vedere formarea unei constiinte crestine, dacă nu are în vedere informarea fiilor Bisericii, dacă nu are în vedere misiunea, nu are rost să existe un post de radio al Bisericii. Acesta este temeiul unui post de radio al Bisericii, să-i angajeze pe oameni, să fie un fel de misiune dirijată de acest post de radio. Să se propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu, să se propovăduiască Evanghelia prin acest post de radio. Există posturi de radio ale neoprotestantilor – „Vocea Evangheliei", îmi place acest nume. Asa trebuie să avem si noi, să avem o voce a Evangheliei interpretată ortodox.

Pentru că, în general, cei care au un post de radio îsi manifestă credinta lor până acolo încât nu admit nimic altceva decât credinta lor. Nu auzi la un post de radio neoprotestant zicându-se: „Mărire Tatălui si Fiului si Sfântului Duh", desi si ei ar putea să spună asa ceva foarte simplu. Chiar dacă nu-si fac semnul Sfintei Cruci, ar putea să zică: „Mărire Tatălui si Fiului si Sfântului Duh". Ei sunt încrâncenati în sensul acesta.

Si noi cred că trebuie să avem un specific al nostru si insist, dar nu în asa fel încât să nu mai putem admite ceva bun din altă parte.

– Credinta vine prin crez (Rm. 10, 7). În acest sens, părinte Teofil, care credeti că este avantajul misiunii Bisericii prin radio?

– Eu cred că există un avantaj, în sensul că la presa scrisă nu ajung atât de multi câti pot ajunge să asculte un post de radio. Si prin ceea ce se oferă la radio se pot trezi anumite constiinte, pot ajunge oamenii să stie ceva ce nu ajung să citească. Deschide aparatul de radio si aude ceva, întâmplător, ceva care îl interesează, si deja e un câstig.

– Părinte Teofil, sunteti unul din slujitorii Bisericii care nu numai că nu refuzati orice invitatie la radio, televiziune sau presa scrisă, ci participati cu bucurie si dăruire. Din ce considerente aveti această atitudine si cum anume credeti că am putea constientiza preotii nostri, oamenii de cultură, intelectualii s.a. din Biserică să să implice efectiv în acest nou mijloc de misiune?

– Nu stiu cum am putea să-i câstigăm pe altii, însă eu sunt câstigat gata, pentru că mie îmi place să propovăduiesc si să atrag atentia asupra anumitor chestiuni cu rezonantă în vesnicie si care pot avea consecinte în viata de zi cu zi. Mie îmi place. E un lucru pe care-l fac cu plăcere, desi prea mare încredere nu am în ceea ce fac, în sensul că cele mai multe lucruri pe care eu le spun le uită oamenii, cele mai multe lucruri pe care eu le scriu le uită oamenii, cele mai multe lucruri pe care le ofer eu într-o predică, oamenii le intuiesc ca adevărate, dar nu rămân la ele pentru că nu le tin minte. Dar eu fac lucrul acesta pentru bucuria mea de a face lucrul acesta. Îmi place să le spun oamenilor multe lucruri; nu stii unde se împlântă în inima omului. Din ceea ce stiu eu de la oamenii care mă cunosc si care ascultă cu plăcere ce spun eu la radio sau privesc cu plăcere o emisiune la care iau si eu parte, înteleg că unii, dacă nu au alt folos, cel putin au bucuria, de moment, a întâlnirii dintre mine si ei, prin ceea ce se oferă din partea mea la radio sau la televizor.

– Care ar fi câteva exigente pe care le-ati cere sfintia voastră persoanelor – preoti, studenti s.a. – care ar colabora la emisiuni religioase sau în cadrul unui post de radio al Bisericii?

– Mai întâi de toate, să caute să aibă o competentă, să fie oameni care să poată spune ceva în cazul când sunt solicitati să spună, să aibă o competentă în întelesul de a spune adevărul si de a spune ceea ce ar putea angaja pe oameni si ceea ce i-ar putea interesa. Când e vorba de mass-media si de scris în general, nu se pune atât problema tinutei morale, cum s-ar pune când e vorba despre predica directă, când oamenii asteaptă. Sunt atâtia autori de cărti sau de materiale publicate în reviste, ziare bisericesti, pe care oamenii nu-i cunosc ca să se intereseze de viata lor morală, si contează mult viata morală pentru că si viata morală aduce o gândire luminată, o gândire care să ajungă la inima oamenilor; din punctul acesta de vedere, al exigentei pentru radio, pentru tv, eu cred că trebuie să fie oameni cât se poate de cunoscuti de ascultători, de telespectatori. De pildă, când eram eu tânăr si stiam că vorbeste la radio Gala Galaction, ah, era un nume, eram foarte bucuros. Mi-aduc aminte de cuvântările pe care le-a tinut el la radio, în tineretea mea, despre Stâlpi ai puterii sufletesti, despre Sfântul Grigorie de Nazianz. Mi-aduc aminte că a vorbit Onisifor Ghibu, Procopie Pătrut. Nu stiam cine-i Onisifor Ghibu, dar stiam cine-i Gala Galaction…

– Ce tipuri de emisiuni ati propune pentru un post de radio al Bisericii? Ce ati dori mai mult să auziti pe un asemenea post de radio?

– Pe un asemenea post de radio, eu as dori să aud lucruri care privesc învătătura Bisericii, adică de câte ori deschid aparatul de radio să aud ceva, o învătătură, eventual o melodie bisericească, să aud ceva ce în general nu pot auzi la celelalte posturi de radio. Si n-as vrea niciodată să găsesc la un post de radio bisericesc lucruri pe care le-as putea auzi la un alt post de radio care nu-i bisericesc. Mi-ar plăcea să pot auzi lucruri care interesează în general pe oameni, lucruri care tin de ortodoxie, de specificul nostru, informatii, muzică, însă muzică religioasă si simfonică, cum ar fi Bach, Beethoven, Missa Solemnis, Oratorii de Bach si de Händel, adică lucruri si de felul acesta, nu numai neapărat Corul Athos sau stiu eu ce cor, care nu-s destul de cunoscute, dar care pot fi cunoscute prin mijlocul acesta de răspândire a frumosului. Mi-ar plăcea să ascult poezie religioasă, bine aleasă, mă gândesc la autorii de poezie, la poetii nostri, nu numai la cei care au fost consacrati în poezie religioasă, cum au fost Traian Dorz, care a scris numai poezie religioasă. Mă gândesc si la alti poeti, de exemplu la Ion Pillat, care a scris poezie frumoasă, la Nichifor Crainic; s-ar putea găsi, după aceea, lecturi din Scripturi, din Sfintii Părinti, bine alese si alese pentru majoritatea oamenilor, nu chestiuni de aprofundare, de exemplu „Cuvântările teologice" ale Sfântului Simeon Noul Teolog, ci, de exemplu, o cazanie citită frumos la radio, chiar din cele vechi, cum ar fi „Cartea de învătătură a lui Varlaam"; după aceea lecturi frumoase cu tentă religioasă: Gala Galaction, Ion Agârbiceanu, asa, niste cenacluri aranjate cu oameni care se interesează de poezie, de literatură, în special de poezia si literatura religioasă. Mi-ar plăcea, asa cum se face si la celelalte posturi de radio – momente poetice sau niste sugestii, cum erau mai demult, „tableta de seară", cinci minute ceva frumos din partea cuiva, prezentarea unui scriitor bisericesc, prezentarea unei cărti, a unui cerc literar, a unei asociatii bisericesti. După aceea să fie niste emisiuni-avertisment în ceea ce priveste devierile de la credinta adevărată.

– Părinte Teofil, credeti că mass-media din Biserică poate si trebuie să fie un mijloc de îmbogătire culturală si educativă?

– Poate să fie, dar asta poate o fac si altii mai bine decât noi; dacă se poate, n-am nimic împotrivă, însă nu trebuie să aibă o pondere în chestiunea aceasta, adică să nu se considere că un post bisericesc numai atunci e bun dacă are rubrici sau emisiuni de culturalizare. Asta o poate face un alt post cu traditie, cu preocupări de felul acesta. Dar nu trebuie să excludem si această posibilitate, însă mi-ar părea rău să se insiste prea mult pe lucruri de felul acesta, în sensul că numai asa îsi are rostul un post de radio bisericesc.

– La modul concret, în Alba-Iulia pentru început am putea demara un ciclu de emisiuni religioase – între 15-20 de minute pe zi – pe anumite posturi de radio private – Radio 21 sau ProFM, posturi la care predomină muzica (nu de cea mai bună calitate) si buletinele de stiri. Cum vedeti dumneavoastră acest început si această situatie?

– Eu cred că se poate, dacă există posibilitatea de a avea o emisiune chiar si la un post de radio laic si într-un cadru să zicem laic, nebisericesc, se poate, pentru că oamenii care ascultă pot să fie interesati si de ce spunem noi din partea Bisericii. Ar fi bine dacă s-ar putea găsi locuri unor astfel de emisiuni la niste ore de exemplu, după „Buletinul de stiri", pentru că as zice că e un cadru asa, mai propriu pentru o emisiune religioasă, decât dacă ar fi încadrată între muzică populară si muzică rock, pentru că cei de la posturile de radio laice n-or să-si facă programul după noi.

– Părinte Teofil, Biserica noastră este acuzată de multă lume că nu este profesionistă în mass-media, atât din presa scrisă cât si audio-vizuală, si realitatea cam asta este. Cum credeti sfintia voastră că poate deveni presa din Biserică cu adevărat prezentă în viata Bisericii si a societătii, fără să fie anacronică sau pietistă? Cum poate să ajungă ea un mijloc viu, practic si la nivelul exigentelor misiunii acestui sfârsit de mileniu?

– Cred că Biserica trebuie să aibă o angajare în misiunea aceasta a informării credinciosilor, a îndrumării credinciosilor, si prin mijloacele mass-media, cu presa, cu audio-vizualul, dar nu se poate cere de la Biserică o angajare în această chestiune asa cum există o angajare a laicilor si a celor care sunt profesionisti în chestiunea aceasta, pentru că Biserica are marginile ei, competenta ei, Biserica are obiectivul ei, Biserica îi îndrumă pe fiii ei si îi îndrumă pe oamenii cu care vine în legătură în măsura în care acestia sunt deschisi pentru ceea ce le oferă Biserica. În orice caz, asa cum e o datorie să propovăduim cuvântul lui Dumnezeu prin viu grai, e tot asa o datorie să propovăduim cuvântul lui Dumnezeu si prin scris – prin scris pentru cei care citesc, prin viu grai pentru cei care ascultă.

Cei care citesc sunt de multe ori mult mai multi decât cei care ascultă, în întelesul că nu toti cei care citesc se pot aduna undeva unde să li se vorbească. Presa scrisă e la îndemâna oamenilor nu numai într-o anumită conditie, ci în toate conditiile pe care le au oamenii; si atunci, stiindu-se lucrul aceta, Biserica trebuie să fie preocupată de o presă bine pusă la punct, de o presă dirijată spre binele oamenilor, de o prelungire a cuvântului vorbit în scris si la îndemâna celor care se pot folosi de ceea ce oferă Biserica. Din acest punct de vedere, Biserica trebuie să aibă o responsabilitate deosebită, să se folosească de oameni competenti, care pot oferi celorlalti oameni idei salvatoare, gânduri bune pentru alte gânduri bune, să le ofere oamenilor lumini de gând pentru a-si dirija viata de zi cu zi. Este foarte important ca, într-o societate în care se pune accent pe presă, să aibă si Biserica o presă competentă si o presă superioară, care să se impună prin continutul ei si prin tinuta ei, presă care să-i impresioneze pe oameni, care contine impresii si în felul cum li se oferă, cum li se serveste învătătura pe care o oferă, în cazul nostru, Biserica sau pe care o oferă cei care se ocupă cu răspândirea ideilor.

– Părinte Teofil, stiu că sunteti colaborator al mai multor publicatii. Care este argumentul (sau argumentele) decisiv pentru care, ca preot-duhovnic, vă angajati si răspundeti acestor solicitări cu atâta bucurie?

– Mai întâi de toate, eu răspund unor solicitări si cu toată bucuria în cazul când nu mi se cer niste lucruri de angajare permanentă. În general, nu mă angajez la o rubrică, la un ziar sau revistă, pentru că nu am constiinta că as putea pregăti totdeauna la timp si foarte bine lucrurile pe care le-ar astepta cineva de la mine, dar când e vorba să colaborez printr-un material oarecare sau prin mai multe materiale si pot să o fac, o fac cu toată bucuria, pentru că stiu că ceea ce ofer e primit, în general, cu deschidere de suflet si n-am motive să fiu retinut când e vorba de a face binele si pe directia aceasta.

– Ce rubrici considerati că ar trebui neapărat să existe într-un ziar (sau revistă) al Bisericii?

– În general nu m-am ocupat si nu citesc ziare si nu m-am ocupat în mod special de alcătuirea unui ziar, dar trebuie să existe un articol de fond, în orice caz, trebuie să existe informatii, aprofundări ale unor idei, sugestii si lucruri care angajează, care interesează, care îi pun pe oameni pe gânduri. În orice caz, când e vorba de presa bisericească nu mă pot gândi la alte rubrici decât cele care privesc Biserica, credinta, nu mă pot gândi la alte lucruri pe care le pot citi oamenii în alte publicatii, poate scrise de oameni mai competenti decât cei care lucrează în Biserică, pentru Biserică în special; pentru că cei din Biserică lucrează si pentru societatea, să zicem, neangajată în Biserică. Nu se poate considera, de pildă, că toti oamenii care sunt de o anumită credintă, practic sunt angajati în viata societătii respective. Nu toti cei care sunt considerati ca având credinta ortodoxă sunt de fapt ortodocsi si sunt angajati într-o viată de ortodoxie. În ultima vreme s-au declarat 87% din cetăteni ca fiind ortodocsi. Si totusi s-a tinut un simpozion cu titlul acesta: „Biserica si societatea civilă", si chiar am pus problema aceasta, am atras atentia asupra faptului că dacă 87% din populatie sunt ortodocsi, se mai putea pune problema „Biserica si societatea civilă", societatea neortodoxă pentru cei 13% care mai rămân până la 100%? Si aceia sunt angajati într-un fel sau altul, sau s-au declarat într-un fel sau altul ca apartinând unei credinte religioase. De fapt, aproape toată lumea ar fi religioasă. În realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Cei 87% cu care ne lăudăm, ne lăudăm degeaba, pentru că din acestia abia 5-10% sunt oameni care se angajează, care trăiesc credinta si în cazul acesta cei care sunt angajati în Biserică si care au competentă si care au functii în mass-media trebuie să se gândească si la cei care sunt mai putin angajati, deci la alti membri ai Bisericii, la cititori în general, si se pot gândi si la alti cititori la care ar putea ajunge publicatiile respective si care nu fac parte din Biserica Ortodoxă. În conditiile în care ne găsim noi astăzi, cu confruntările cu necredinta, cu nepăsarea din punct de vedere religios, cu nestiinta, sunt atâtia oameni care n-au informatie religioasă, care motivează că n-au primit la vreme informatie religioasă, dar care, de fapt, nici singuri nu s-au interesat de informatie religioasă. Într-o societate în care sunt atâtia oameni de altă credintă si sunt oameni activi în răspândirea credintei lor, alta decât credinta ortodoxă, cred că presa bisericească ar trebui să aibă în vedere toate lucrurile acestea si să se raporteze real si prompt si competent la toate situatiile acestea si să declare eventual chiar un război de gând celor care au o altă credintă. Bineînteles, lucrul acesta se poate face în sensul de a-i întări pe credinciosii Bisericii în credinta ortodoxă, adică să ia în considerare învătăturile altora si să li se spună credinciosilor nostri că nu au dreptate cei care învată altfel decât învată Biserica; si acest lucru am impresia că nu se prea face, poate din motive de delicatete sau din alte motive, dar ar trebui să se facă, pentru că altfel ne omogenizăm si ne nivelăm cumva. Ajungem să credem că toti au dreptate, că toti pot avea dreptate, că oriunde poti găsi adevărul. Sfântul Apostol Pavel n-a lucrat asa. Sfântul Apostol Pavel, de pildă, a spus galatenilor: „O, Galateni fără de minte, dacă ar veni înger din cer si v-ar propovădui altă evanghelie decât cea propovăduită de mine, să fie anatema!" (Gal. 1, 9).

– Un buletin sau o foaie parohială – scrisă de membrii unei comunităti – poate să fie un mijloc de întărire a comunicării si a comuniunii dintre credinciosi?

– Poate. Mai ales în străinătate se insistă pe o foaie parohială. La noi nu prea există interes pentru asa ceva, pentru că cei care merg la biserică nu citesc prea mult si nu se interesează de ceea ce li se oferă prin aceste publicatii. Eu cred că mai multă atentie ar trebuie să se dea mijloacelor de informare prin radio si televiziune, la care iau aminte oamenii mai mult decât la presa scrisă. Sunt si cei care citesc presa scrisă, dar de ascultat si vizualizat se găsesc mult mai multi. Dacă s-ar face o statistică, s-ar constata că cei mai multi sunt bucurosi de ceea ce li se oferă direct.

– Care ar fi argumentele pe care le-ati aduce preotilor-parohi – mai ales din orase, dar si din enoriile de la sat – în ceea ce priveste utilitatea sau poate chiar necesitatea unei foi/reviste parohiale?

– Eu cred că n-as putea să le spun prea multe. Ei ar trebui să-si dea seama singuri cum merge presa bisericească în general, cea care nu este o foaie parohială, ci publicatii deja existente. Câti sunt interesati de asa ceva? Pentru că dacă oamenii nu sunt interesati de „Telegraful român", „Oastea Domnului", „Credinta străbună", „Renasterea" s.a.m.d., nu vor fi interesati nici de o foaie parohială.

– Bine, acestea sunt publicatii oficiale, eparhiale, care trebuie să depăsească sfera unei comunităti.

– Eu mă gândesc că foile acestea ar putea să cuprindă informatii din fiecare parohie. Dar mă gândesc si la aceasta: că nu există foarte multe evenimente care să se ia în considerare la fiecare parohie. Unde se poate realiza lucrul acesta, e bine să se realizeze (…).

Într-o foaie parohială ar putea să se cuprindă întotdeauna evenimentele care sunt: botezuri, cununii, înmormântăr s.a.

– La finalul interviului, părinte Teofil, v-as ruga să transmiteti un îndemn pentru toti cei care citesc acest ziar („Credinta Străbună") si care ar putea deveni colaboratori si sprijinitori ai unor articole sau emisiuni radio sau TV de viată religioasă.

– Eu îndemn pe toti să folosească toate mijloacele pe care le au la îndemână pentru înmultirea binelui, pentru înmultirea credintei în Dumnezeu, pentru înmultirea bucuriei în lumea aceasta, fie colaborând, fie citind cu luare-aminte cele care li se oferă de către presa bisericească, fie ascultând emisiunile de radio si ascultând si văzând emisiunile televizate. Le doresc la toti folos din aceste posibilităti si mai ales doresc să fie totdeauna oameni care să sustină lucrarea aceasta de misiune prin mass-media.

 

Interviu înregistrat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus în 17 septembrie 1999, publicat partial în „Credinta străbună", an X, nr. 10 (163), octombrie 1999, Alba Iulia

 

HOME