Anul Eminescu si Unirea Basarabiei cu Patria Mama

Sarbatorite, Duminica 26 Martie, 2000 la Biserica Sfânta Treime

 

Anul 2000 este dedicat de poporul român aniversarii a 150 de ani dela nasterea marelui poet al neamului, Mihai Eminescu.

 

Din initiativa regizorului Dumitru Caranfil, si în strânsa colaborare cu parohia noastra, cu ocazia sarbatoririi Unirii Basarabiei la Patria Mama, duminica, 26 Martie anul crt., dela orele 1:30 pm., a avut loc un program artistic, în sala mare a bisericii Sfânta Treime, dedicat acestor 2 fericite evenimente, din viata neamului românesc, intitulat:

 

· Din Tezaurul Poeziei Românesti; si

· Te cântam Scumpa Basarabie, Pamânt Românesc!

 

Programul a cuprins urmatoarele:

 

· Domnul Consul General, prof. Dr. Nicolae Constantinescu a facut o emotionanta evocare a momentelor Unirii Basarabiei cu Patria Mama.

· Regizorul Dumitru Caranfil a facut o incursiune istorica asupra viatii si operei poetului Mihai Eminescu, recitând câteva poezii din creatia marelui poet.

· Actorul Anatol Razmerita (interpretare vocala si instrumentala), artist emerit al Basarabiei, a interpretat cântece pe versuri ale poetilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Ion si Doinita Aldea-Teodorovici, Mircea Drug, Dumitru Matcovcki, Liviu Damian, Andrei Lupan, Ion Minulescu, G. Topârceanu, Tudor Arghezi, etc.

· Duet la flaut: Anne Zentner (membra a Filarmonicii din Los Angeles), si studentul domniei sale, virtuosul Ciprian Ignat.

 

Reuniunea doamnelor a servit o masa aniversara, cu preparate culinare pescaresti, tot în aceasta zi sarbatorindu-se si Praznicul Bunei-Vestiri.

 

CINE ESTE ACTORUL ANATOL RAZMERITA?

 

Anatol Razmerita s-a nascut la 8 august 1946 în satul Gauzeni, Republica Moldova (Basarabia). Între 1964-1969 urmeaza Institutul de Arta dramatica Lunaciarscki din Moscova, Facultatea de Actorie, Teatru si Cinema.

Dupa absolvire, lucreaza timp de 20 de ani la Teatrul National Academic Mihai Eminescu din Chisinau. În 1986 I se confera titlul onorific de "Artist Emerit al Poporului".

 

În 1990 se stabileste mai întâi în Toronto, apoi în Vancouver (Canada), unde îsi desfasoara activitatea de actor, jucând în roluri diverse în filme americane (X-Files/Tungusca, X-Files/Terma, X-Files/Patient-X, precum si The Net, Xes-Dinner, Millennium Plague, Frankie and Hazel S.A).

 

Prezenta Domniei Sale la acest spectacol a avut rostul de "a evocat amintirea unor personalitati dragi tuturor românilor de pretutindeni, cu dulcea speranta sa-i faca si mai dragi, si mai apropiati tuturora" (cuvintele actorului).

 

Programul a fost excelent, si cu toate ca a fost multa lume în biserica, la slujba, multi credinciosi au plecat acasa imediat dupa serviciul divin. Este cunoscut faptul ca biserica face mari sacrificii a pastra sfintele noastre traditii. Ar fi mare pacat ca, datorita neparticiparii membrilor comunitatii, sa discontinuam asemenea "tezaur" social si cultural, care înca ne mai tine împreuna. Va sfatuim deci ca, pe viitor, sa va planuiti timpul a fi cu noi la toate programele.

 

HOME