Raportul Parintelui Paroh la Adunarea Generala Parohiala din 30 Ianuarie 2000

 

 

I) Rugaciunea de Invocare si Moment de reculegere IMO

 

Funerals & Memorials: Archbishop Valerian (27 January 1986); Fr. Mihai Cerghizan (+ 25 Jan.1996), Leonida Tanasescu (+ 1 Martie, 1999), Dr. Mircea Ionette (+Mar.25, 1999), Steliana Ciobanu (+Mar.29, 1999), Joseph Leslie Pares (+ April 7, 1999), Ecaterina Samacovlieff (+ May 8, 1999), Anthony Voishan (+ Jul.20, 1999), Elisabeta Margescu (+ Jul.28, 1999), Mariana Sersea (+June 25, 1999), Ana Hamilton (+ Nov. 8, 1999), Traian Drumea (+Nov.19, 1999), Eufrosina Dumitrache (+Nov.23, 1999), Traian Pincu (+25 Dec. 1999).

 

Introducere - Scurt cuvânt de introducere din partea preotului paroh Constantin Alecse.

 

II) REZOLUTIILE ADUNARII GENERALE PAROHIALE DIN 7 FEB.1999

 

Adunarea Generala Parohiala din 7 Februarie 1999 a acceptat urmatoarele:

· Rapoartele prezentate * Bugetul pe 1999

· S-a ales noul consiliu pe 1999.

· Consiliul a depus juramântul, si a ales noii functionari. Pres.- Dl. Marian Sarbu.

· La Sedinta Anuala a Reuniunii din 14 Februarie 1999, s-au acceptat rapoartele prezentate.

· S-au ales noul comitet la reuniunii, si functionarii comitetului pe 1999. Presedinta - Dna Maria Anton.

 

III) SERVICII LITURGICE PERMANENTE

 

· Slujbe duminicale (în Limba Româna)

· Slujbe duminicale (în Limba Engleza)

· Slujbe la praznice si sfinti cu polieleu în cursul saptamânii

 

IV) SLUJBE OCAZIONALE

 

· Boteze 9; Nunti 3; Înmormântari 12: Parastase; Sfestanii; Sfintirea caselor de Boboteaza

· Vecernia Pan-Ortodoxa, Duminica Ortodoxiei: 28 Februarie 1999, la Catedrala Sf. Sofie

· Slujba Hramului la noua proprietate, 23 Mai 1999

· Slujba de Rusalii, (ziua de ramas bun pentru parintele Anton Frunza - 30 Mai, 1999).

· A 60-a Aniversare, 6-8 Noiembrie 1999.

· Spovedanii si Împartasanii * Vizitarea bolnavilor si vârstnicilor

· Slujbele din timpul Postului Pastilor si Saptamâna Luminata

· Craciun, colindatori si Programul colindelor

 

V) EDUCATIE RELIGIOASA ÎN PAROHIE

 

· Predica duminicala la ambele slujbe

· Articole catehetice în "Viata Crestina".

· Scoala duminicala

· Articole catehetice bi-linguale în pagina de Internet: www.holytrinity-la.org/

 

VI) ACTIVITATI ADMINISTRATIVE

 

1. Administratie generala

2. Contacte Telefonice

3. Împlinirea proiectului: Iconostas, si mobilier nou bisericesc, confectionate si transportate din România, si instalate la Sfânta Treime. ( Raport detaliat la capitolul Multumiri).

4. Tiparirea si distribuirea revistei "Viata Crestina".

5. Mentinerea pe Internet a paginii: www.holytrinity-la.org/

6. Corespondenta

7. Fotografii Solia 2000

8. Vizite în protoierie, acompaniind pe Înaltul Ierarh, Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel (6-17 Noiembrie 1999), dupa programul mentionat în cadrul Raportului, la Capitolul: VIZITA ÎN PROTOIERIA COASTEI PACIFICE A ÎNALT PREA SFINTITULUI ARHIEPISCOP NATHANIEL.

 

VII) VIZITA ÎN PROTOIERIA COASTEI PACIFICE A ÎNALT PREA SFINTITULUI ARHIEPISCOP NATHANIEL

 

Sâmbata 6 Noiembrie (Palm Springs) - 10:00 am

 

Binecuvântarea Agesmei celei mari si Binecuvântarea noii Biserici. Cca 100 de persoane au participat la serviciul divin, si masa ocazionala, oferita de Reuniunea Doamnelor în onoarea vizitei în Palm Springs a Înaltului Ierarh, Arhiepiscopunl Nathaniel.

 

VIII) PARTICIPAREA DELEGATILOR PAROHIEI LA CONGRESS

 

La week-endul dela 2-5 iulie, 1999, delegatii parohiei noastre (preotul paroh, dl ing. Mihai Nutza si ipodiaconul Bill Clark) au reprezentat parohia noastra la lucrarile Congresului 1999. Un raport detaliat s-a tiparit în "Viata Crestina", no. 3-4 1999, paginile 29-32. În cadrul festivitatilor, citetul Bill Clark a fost hirotesit întru ipodiacon. Detalii în revista.

 

IX) A 60-A ANIVERSARE A BISERICII ORTODOXE ROMÂNE "SFÂNTA TREIME"

 

Sarbatorita la sfârsitul saptamânii dela 6-8 Noiembrie 1999, în prezenta Înalt Prea Sfintiei Sale, Arhiepiscopul Nathaniel, cea de a 60-a Aniversare a Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, s-a bucurat de un bine-meritat succes.

 

Înca din luna februarie Consiliul parohial a ales un comitet al aniversarii având drept chairman pe domnul ing. Mihai Nutza, si doamna Sabina Popescu, în calitate de co-chairperson.

 

Dupa luni de dezbateri, s-a luat hotarârea organizarii evenimentului sarbatorit în incinta bisericii Sfânta Treime, si a adiacentelor sale.

 

S-au trimis invitatii oficialitatilor civile si religioase, si s-a dat cuvenita atentie detaliilor de protocol.

 

Din punct de vedere gospodaresc, "s-a dat o noua fata" atât bisericii cât si salilor sociale: s-a instalat un nou iconostas, mobilier bisericesc adecvat, acoperaminte bisericesti noi (2 rânduri, atât în biserica, cât si în capela), precum si covor nou în biserica, s-a completat pictarea tuturor icoanelor din biserica, s-au instalat 2 unitati noi (si s-a reparat cel de al treilea) de aer conditionat pe acoperisul salilor parohiale, s-au înlocuit acoperisurile bisericii si a cladirilor adiacente parohiale, s-au deschis usi noi în sala mare parohiala, s-au instalat 10 imitatii de ferestre cu oglinzi în sala mare parohiala, s-a construit o noua camera la epitropie pentru arderea lumânarilor, s-au cumparat 300 de scaune noi, cu îmbracaminte, pentru banchetul aniversar, ca sa mentionam doar câteva dintre ele.

 

SÂMBATA 6 NOIEMBRIE 1999

 

La orele 6:30 pm, parintele paroh, dimpreuna cu un sobor de alti 11 preoti coslujitori invitati si un diacon, întâmpinau pe Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel, la intrarea în biserica, cu Sfânta Cruce si Evanghelie.

În numele consiliului parohial, domnul Marian Sarbu, presedintele Consiliului parohial a adresat Înaltului oaspete un cuvânt de bun-venit, întâmpinare cu traditionala pâine si sare, în timp ce doamna Maria Anton, presedinta reuniunii de doamne a oferit Vladicului, în semn de respect, dragoste si consideratie un frumos buchet de flori.

 

Ajuns în mijlocul bisericii, dupa cuvenita rânduiala de închinaciune, Vladica Nathaniel înconjurat de soborul preotilor co-slujitori, a oficiat Slujba Parastasului, pentru comemorarea fondatorilor si a membrilor decedati ai parohiei.

 

Prezidând din noul jilt arhieresc, Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel a împartasit cuvenitele-I binecuvântari arhieresti fiecarui preot co-slujitor în parte pentru începerea Vecerniei: Constantin Alecse, parohul locului, protopop Richard Grabowski, fost paroh al bisericii sarbatorite timp de 12 ani înaintea parintelui Alecse, protopop Constantin Tofan, presedintele Departamentului Misiunilor, si preotilor: dr. Catalin Mitescu si John Limbeson, fosti diaconi la Sfânta Treime, Arhimandritul Nikodim (Remus) Bibart, dela parohia Sf. Ioan Botezatorul din Hollywood, Dioceza Bulgara, Mihai Carpinisan din Torrance, Dioceza Înaltului Victorin, Patriarhia Româna, Anton Frunza, fost asistent la Sfânta Treime, Josiah Trenham, parohul Bisericii Ortodoxe Antiohiene St. Andrew, din Riverside, Andrew Lasko, preot asistent la parohia Sfânta Ana din Pomona Valley, Ioan Poptelecan, dela parohia Sfânta Maria din St. Paul, Minnesota, si diaconul Vasile Simonca, atasat la parohia Sfânta Treime.

 

Slujba Vecerniei, cântata dupa tot tipicul ortodox de catre doctoranzii Costin Popescu si Razvan Bena, a fost urmata de Binecuvântarea Capelei, în cadrul careea s-a facut încaodata pomenirea slujitorilor si ctitorilor acestei biserici, precum si a Înaltului Arhiepiscop de Târgoviste, +Vasile Costin, recent trecut la cele vesnice .

Parohia a oferit apoi o Receptie la CENTRUL CULTURAL ROMÂN, în încheierea serviciului divin de sâmbata seara.

 

DUMINICA 7 NOIEMBRIE 1999

 

Considerând însemnatatea evenimentului sarbatorit, întru aceasta zi s-a tinut un singur Serviciu Divin, bilingual, numai în Biserica.

 

Slujba Utreniei, oficiata de doctoranzii Costin Popescu si Razvan Bena, s-a început la orele 9:00 a.m., în timp ce parintele Catalin Mitescu a savârsit slujba proscomidiei.

 

Învesmântarea Arhiepiscopului Nathaniel s-a împlinit în mijlocul bisericii, urmata de binecuvântarea Noului Iconostas, Scaun Arhieresc, tetrapoadele Icoanelor praznicale, strana cantorului, si celalalt mobilier bisericesc nou, achizitionat recent din România.

 

A urmat apoi binecuvântarea întru "citet" a drd. Costin Popescu, si Sfânta Liturghie Arhiereasca, pontificata de catre Î.P.S. Sa Arhiepiscopul Nathaniel.

 

Soborul celor 12 preoti, invitati ai parohiei la acest eveniment, care l-a asistat pe Î.P.S. Sa Arhiepiscopul Nathaniel, s-a compus din urmatorii co-slujitori: protopopii Constantin Alecse, Richard Grabowski si Constantin Tofan, si preotii Catalin Mitescu, John Limbeson, Minas Sarchizian, Anton Frunza, Ioan Poptelecan, Gheorghe Libotean, din Phoenix, Arizona, Vasile Latis, din Houston, Texas, Virgil Suciu din Phoenix, Arizona si diaconul Vasile Simonca.

 

Au mai slujit în procesiune ipodiacopii Ion Canciu si Bill Clark, nou-hirotesitul citet drd. Costin Popescu, si un numar considerabil de copii, slujitori ai Sfântului Altar (Altar-boys). Predica Zilei, Puterea Credintei, a fost rostita de catre parintele Gheorghe Liboteanu, dupa care Înalt Prea Sfintia Sa a rostit un miscator Cuvânt de Învatatura.

Banchetul si Programul Cultural s-au tinut în incinta CENTRULUI ROMÂNESC, începând dela orele 1::00 p.m. La masa de onoare au fost cca 30 de invitati, iar în sala au participat, cam cu înghesuiala - nu'i mai puti adevarat - peste 300 de persoane. Din partea Consulatului României, am fost onorati cu prezenta domnului dr. Nicolae Constantinescu, Consul General (care ne-a împartasit un minunat mesaj aniversar), si alti 6 participanti, din personalul consulatului.

 

Î.P.S.Sa Arhiepiscopul Nathaniel ne-a onorat cu prezenta si la banchet, fiind vorbitorul principal la acest banchet. Maestrul de ceremonii a fost ing. Mihai Nutza.

 

S-a dat cuvântul mai multor invitati, si enoriasi ai bisericii, care pe rând au depanat amintiri din cei 60 de ani de existenta ai Bisericii Sfânta Treime.

 

În cadrul Banchetului, s-au citit Mesajii de Felicitare din partea multor personalitati ale viatii religioase si politice din toata America: Presedintele Americii Bill Clinton (Secretariatul de Presa), Cabinetul Guvernatorului Californiei Grey Davis, Primarul Orasului Los Angeles Richard Riordan, în numele Prefecturii (Board of Supervisors) Michael D. Antonovich, Consiliul Orasenesc al Los Angelesului (City Council) Laura Chick, din partea Excelentei Sale Mircea Dan Geoana, Ambasadorul României la Washington (mesaj reprodus în întregime în cele ce urmeaza), doamna Georgeta B. Washington, Presedinta Nationala a Uniuni si Ligi a Societatilor Românesti din America, protopopul Mircea Marinescu, în numele protopopiatului Atlantic Seaboard, etc.

 

Meniu special la aniversare a constat din aperitive, traditionalele sarmale românesti, cârnati de casa, snitele de pui, cu salata, si toata garnitura cuvenita, tort si cafele americane si românesti, iar centrul de racoritoare a stat la dispozitia mesenilor pe toata perioada programului. Cele 2 orchestre: Radu Goldis & Asociatii, cu muzica de dans, muzica usoara Româneasca si Internationala - si Flori din Maramures, cu muzica populara Româneasca, au delectat participantii pâna noaptea târziu. Florea Burnea, solist intrumental dela Radio-TV Româna, a performat întru aplaudele îndelungate ale co-mesenilor la 6 instrumente diferite.

 

X) COLINDADORII DIN ROMÂNIA

 

Un grup de colindatori din România (36 persoane) ne-au vizitat parohia între 7-16 decembrie, 1999, participând la Sfintele Slujbe (Biserica Sf.Treime, Biserica Sf. Marie din Anaheim, Biserica Sf. Inocentiu, Tarzana), si un concert de colinzi în sala mare parohiala.

 

Duminica 12 Decembrie 1999, corala "AXIOS" din România, formata din 36 de persoane, studenti si doctoranzi dela Teologie si Conservator, sub bagheta dirijorului IULIAN STOICA (un talentat tânar de numai 23 de ani), a interpretat un bogat program de cca 40 colinzi Românesti, Americane, Frantuzesti, Rusesti, Spaniole si Germane (cca 2 ore consecutive), în sala mare parohiala, în prezenta a cca 300 de persoane. Toate donatiile din parohie, si contributiile celorlaltor parohii surori, au totalizat cca $5,500.00, ajutor financiar ce s-a oferit ]n ]ntregime distinsilor oaspeti.

 

XI) RAPOARTELE AUXILIARELOR PAROHIALE

 

Consiliul Parohial (presedinte: dl Marian Sarbu; secretar: dnul Ion Anton), sedinte, coordonarea activitatilor administrative, liturgice si sociale.

 

Reuniunea Doamnei (presedinta: dna Maria Anton), sedinte, mese lunare, saptamânale, picnice, spectacole.

 

Scoala duminicala - Bill Clark, Robin McGrath (Absolventi de scoli ai comunitatii)

 

Epitropia (Vasile Rotaru si Mandita Canciu), slujbe, colecta generala, ocazionala (Pasti si Craciun), fagaduinte.

 

Casieria (dna Viorica Lazar), evidentele financiare, depuneri bancare, efectuarea cheltuielilor.

 

Cantorii si Corul bisericii. La strana, ipodiaconul Ion Canciu, drd. Costin Popescu la conducerea stranei.

 

Centrul de racoritoare (dnul Ion Bobonea).

 

XII) COMITETE ADMINISTRATIVE

 

Comitetul de constructii, dr. Sorin Munteanu

 

Comitetul Fagaduintelor/membriei, dl Vasile Rotaru/Oficiul parohial

 

Comitetul de întretinere/Întretinere generala: pre;edintele consiliului.

 

Capela de Limba Engleza: Parintele Anton Frunza si Parintele Minas Sarchizian.

 

Comitetul de publicitate (Revista Viata Crestina. Tiparita în format de revista. Continutul îmbunatatit cu articole de istorie bisericeasca, abundenta de fotografii, stiri din comunitate; Pamflete ocazionale (reclame): Picnice, Banchete; Pagina pe Internet)

 

XIII) ACTIVITATI SOCIALE SI CULTURALE

 

1. Mesele lunare * Picnicele trimestriale * si Banchete/ Programe culturale din tot timpul anului.

 

2. Masa si program cultural la Unirea Principatelor, duminica 24 ianuarie. A conferentiat Dl. Nicolae Rusu. Program cultural cu: Irina Loghin, Florin Petrescu si orchestra "Junii Carpatilor". Au participat cca 100 persoane. Detalii în "Viata Crestina", ianuarie-martie, 1999, pag. 22-24.

 

3. Masa si program cultural restrâns la a 81-a Aniversare a Unirii Basarabiei cu Patria Mama (duminica 30 martie 1999). Dl Nicolae Rusu a prezentat alocutiunea "Basarabia, Trup din Trupul Tarii".

 

4. Banchet si program cultural la Pasti, duminica 11 Aprilie 1999. În program: Orchestra Radu Goldis; acordeon & orga-David Casapu. Muzica populara si usoara.

 

5. Banchet si spectacol de varietati, duminica 9 Mai 1999. Sarbatoarea Zilei Independentei de Stat a României, Ziua Monarhiei, Ziua Mamei, a fost aniversata, cu toata cuviinta de catre parohia noastra. Reuniunea a oferit o masa aniversara. Au participat cca 150 de persoane. Amanunte în "Viata Crestina", nr. 2 (Aprilie-iunie), 1999, p.17.

 

6. Bachetul Hramului, si program special, duminica dinaintea Rusaliilor, 23 mai 1999. Sfanta Liturghie s-a savârsit în aer liber, la noua proprietate. Au participat cca 150 de persoane. În cadrul programului si-au dat concursul Radu Topan, si Nicky Stoica, în calitate de DJ, precum si voluntarii: Laura Zavate, Octavian Cadia, George Rotaru, Petrica Chiriuc, Camelia Filip, si poezii adecvate dl Ion Anton. (detalii în "Viata Crestina", Aprilie-iunie 1999, p 17-18

 

7. Dineu în cinstea familiei parintelui Anton Frunza. Oferit de parohie, duminica 30 mai, 1999 - în cadrul caruia familia parintelui si dnei preotese dr. Frunza, si-au luat ramas bun dela parohie, mutându-se definitiv în Grand Blanc, Michigan. (Viata Crestina, aprilie-iunie, 1999, p. 23).

 

8. Banchetul de Revelion 1999-2000 a fost anulat din motive obiective. Orchestra adusa din România nu si-a respectat agreementul, anuntând conducerea parohiei noastre cu numai 10 zile înainte de eveniment, ca a primit contract mai avantajos din partea altul local public.

 

9. Concertul Orchestral al Tineretului, organizat de LAROY, sub presedentia lui Florin Sarbu, a avut loc la data de sâmbata, 10 iulie 1999. Ca si-n trecut, participarea tineretului a fost destul de slaba. Regretabil, însa la Sfânta Treime se fac mari eforturi de a sustine activitatile de tineret în cadrul comunitatii, iar participarea scazuta, si interesul minim exprimat de comunitatea tineretului pentru astfel de activitati ne mâhnesc si ne îngrijoreaza.

 

10. Spectacolul cu Horatiu Malaiele, dela 14 noiembrie, a avut de asemenea o participare scazuta. Multumim dlui dr. Sorin Muntean si celorlaltor organizatori, însa ne întrebam: de câte ori avem astfel de oportunitati unice de a ne întâlni personal cu marii artisti ai neamului nostru, care în România au audinta de ordinul miilor ???

 

Unirea Ardealului cu Patria Mama, nu a trecut neobservata. Duminica 5 decembrie, 1999, la finele Sfintei Liturghii, s-a oficiat traditionalul Te-Deum. A urmat apoi în sala parohiala o masa aniversara si un cuvânt comemorativ rostit din suflet de catre oratorul Nicolae Rusu. Participantii au intonat apoi câteva cântece nationale românesti, adecvate evenimentului comemorat.

 

HOME