2000 - ANUL EMINESCU

 

EMINESCU SAU PROBLEMA ĪNTELEGERII

 

     Articol semnat de Mircea Gherbovet (ĪN CARE MIRCEA GHERBOVET ARATA CA A LUA LA CUNOSTINTA NU ĪNSEAMNA ACELASI LUCRU CU A ĪNTELEGE)

 

Daca doi oameni se contrazic si nici unul nu da dreptate celuilalt, se spune ca nu s-au īnteles, adica nici unul nu este dispus sa-si asume punctul de vedere al celuilalt. Īn ceea ce-i priveste pe marii creatori - Eminescu fiind un bun exemplu, dar nu singurul - exista īntotdeauna multe pareri īn interpretarea operei lor, ajungāndu-se la teoria lui Ecco, din "Opera Perta", prin care se "permite" practic, ba chiar se recomanda, abordarea oricarei creatii prin cāt mai multe puncte de vedere. Nu e rau, spune Ecco, ca o opera sa suporte mai multe opinii, e chiar necesar; o creatie mare este īntotdeauna deschisa si ramāne vie atāta timp cāt este īn dicutie, deci controversata, daca nu ca valoare, cel putin ca maniera de interpretare. Ideea e atragatoare pentru intelectual, atāt ca este veche de cānd lumea. Problemele īncep sa apara īn lipsa limitelor; aici exista un singur model, cel ortodox, care arata cāt poti discuta o creatie, chiar Creatia, pastrāndu-te īn niste limite si ramānānd, rezistānd chiar, 2000 de ani, īn acelasi spirit. Fata de subtilitatea discutiilor teologiei bizantine, hermeneutica propusa de Ecco este o cearta de cuvinte, si totusi Bizantul n-a distrus, ci a īntarit credinta dreapta, pe cānd hermeneutica moderna īsi face merite din distrugerea si satanizarea operelor, cu scuza libertatii de interpretare.

 

            Fara limitele amintite nu mai putem vorbi de īntelegere, ci de jocuri mentale, pentru care creatia artistica este doar un pretext, fiind īn fond zdrobita sub ceea ce Eminescu concretiza īn : "nu slavindu-te pe tine/lustruindu-se pe el".

 

            Acesta este pericolul ce-l paste pe Eminescu īn ultimul timp, cānd este supus īn Romānia, la acuze obscene si concertate sub acest pretext - al operei deschise - ce promoveaza "iesirea din canoanele unei īntelegeri institutionalizate", care "l-ar omorī" pe Eminescu, "banalizāndu-l". Reflexul de a prefera sa distrugi decāt sa "banalizezi", de a prefera facerea raului decāt "plicitseala" este un simpton satanic, care ar merita o alta discutie.

 

            Īn cazul unor mari creatori, īnsa, problema este extrem de simpla: admit mai multe interpretari, dar o singura īntelegere! De ce? Creatia spirituala este dezvaluire si este solida doar cānd cel care se dezvaluie are ce dezvalui. Mai toti intelectuali se considera valori īn sine, crezānd ca si īn lipsa creatiei sunt personalitati complexe care, nu-i asa, odata dezvaluite, ar trezi admiratia oamenilor. (Greseala pe care o fac sa-si considere meschinele lor insatisfactii erotice sau profesionale drept suferinte complexe si neīntelese, unice, dateaza de cānd lumea, nestiind ca nu existenta acestora īi face artisti ci exprimarea; suferinta si framāntarile potentiale nediferind de la sclav la īmparat). Unii nici nu se ostenesc sa īncerce sa creeze. Altii īncearca, creeaza, nu iese nimic bun si dau vina pe ceilalti "care nu īnteleg". Dintre acestia ultimii, unii creaza "curente de idei", care sa le sprijine nulitatea sau stāngacia, adaugānd fiecarui obiect creat de ei un suport critic explicativ, care - de cele mai multe ori - suplineste de fapt opera. Asa s-au nascut, de exemplu, "post modernistii". Anomalia nu este a suportului critic, necesar culturii, mare parte din ea fiind nefundata metafizic, ci a directiei acestui suport, vadit justificator, si nu lamuritor. Noul artist nu lamureste o valoare subtila a operei ci, exhibāndu-si cersetoreste plagile, implora recunoasterea neputintei lui ca o valoare, doar pentru faptul ca-si asuma aceasta neputinta. Se cere, practic, valorificarea sinceritati cu care postmodernistul spune: "sunt un prost si un nepriceput, scriu/pictez/cānt/ urāt pentru ca asa am ales sa ma exprim ca protest/raspuns/alternativa/ la societate/falsa pudoare/rasism/ ale societatii moderne nerecunoascatoare pentru faptul ca eu sunt un artist prost si nepriceput care recunosc acest lucru". (Daca nu īntelegeti nimic, nu-i vina mea).

 

Dincolo de aceste aberatii, exista marii creatori, care se aleg usor din māzga mediocritatii celor din jur. Pentru ca au ce sa dezvaluie, se bucura - īntotdeauna - de har de la Dumnezeu, care īi ajuta sa se dezvaluie. Nu exista nici un mare creator care sa nu recunoasca: puterea n-a venit din el, ci din afara. Ca la unii a venit de sus, la altii de jos, aceasta e o alta discutie.

 

Cei ce se bucura de har nu pot fi īntelesi īn mai multe feluri. Ei pot fi doar interpretati īn mai multe feluri.

 

            Foarte important: o adevarata, o deplina īntelegere īti schimba viata. Cei care īl cunosc pe Eminescu si sunt si se comporta la fel ca īnainte de a-l cunoaste, nu l-au īnteles. A īntelege o mare personalitate nu īnseamna a pricepe "cam pe unde bate". Nu-l poti īntelege pe Eminescu cu o camaruta a mintii si nu īl poti exila acolo cu titlul "Eminescu - opere īntelese". Cei mai multi confunda aceasta luare la cunostiinta cu īntelegerea. Nu este o piatra de hotar aceasta īntelegere, pot sa nu ti-o asumi, poti sa privesti toata opera cuiva ca o proiectie cinematografica, care-ti creaza oaresice emotii dar care ramāne, īn acelasi timp o proiectie pe o pānza īn afara ta. Problema este ca, īn acest caz, nu faci comentarii pentru simplu motiv ca n-ai īnteles.

 

            Adevarata īntelegere o constati, pur si simplu, prin traire.

 

            Daca viata ta s-a schimbat radical dupa ce l-ai citit - integral - pe Eminescu, l-ai īnteles, daca nu, nu.

 

            Aceasta este unicul rol al marilor creatori. Dumnezeu nu da har ca sa ne gādile urechile scu ochii īn mod placut. Adevaratii creatori traiesc viata ca o jertfa, ca o ardere. Si daca simtim si - foarte important - constatam ca gāndim si traim altfel, putem spune ca i-am īnteles. Aceasta este rostul lor, ei transmit; nu se afla-n treaba.

 

            Foarte importanta este deci cunoasterea lor integrala. Nu exista un Eminescu poet, un altul prozator, un altul ziarist. Nu exista nici o disonanta īn opera lui si a oricarui creator, daca acesta este mare, daca este ceea ce se numeste "geniu". Unii se dezvaluie īn mai multe planuri, ca Eminescu, altii īn mai putine, ca Nae Ionescu, fara ca aceasta sa le micsoreze meritele. Daca suntem aceiasi dupa ce i-am citit, nu i-am īnteles.

 

            Cei pe care nu-i īntelege nimeni, n-au valoare,

 

            Cei care nu-i īnteleg pe cei care au determinat trasee spirituale noi pentru generatii īntregi, n-au ei valoare.

 

            Īn orice caz, gānditi-va bine, cānd spuneti ca l-ati īnteles pe Eminescu, gānditi-va daca ati īnceput sa traiti altfel, daca v-a rasturnat sistemul de valori, daca v-a īmpins spre jertfa sau nu. Si daca nu, gānditi-va ca vina nu-i a lui, ci a dumneavoastra, ca nu l-ati īnteles.

 

 

HOME