DESPRE  RASARITUL RASARITURILOR

 

Articol semnat de Ieromonahul Damaschin

(DE LA RELIGIILE ORIENTALE LA ORTODOXIA RASARITEANA)

 

Articolul pe care vi-l prezentam în continuare a aparut în revista americana The Ortodox Word (vol. 32, nr. 5/190, sept. - oct. 1996, pp. 208 - 228), revista întemeiata la începutul anilor '60 de catre Parintele Serafim Rose si parintele Gherman Podmosenski, sub patronajul Fratiei Sfântul Gherman din Alaska, cu binecuvântarea Arhiepiscopului de San Francisco, Sfântul Ioan Maximovici. Autorul articolului, Parintele Ieromonah Damaschin, ucenic al Parintelui Serafim Rose, aduce in fata noastra, prin marturia experientei sale personale, o problema deosebit de actuala si pentru tinerii din România: raportul între mistica crestina, asa cum e ea înteleasa în ortodoxie, si experientele mistice ale adeptilor religiilor orientale patrunse masiv în occident. Parintele Damaschin expune cu multa patrundere si competenta duhovniceasca problemele celor ce au ajuns la ortodoxie trecând prin religiile orientale, facând totodata distinctiile extrem de necesare între tipurile de experiente mistice orientale si cele din crestinismul rasaritean. Suntem încredintati ca aceasta marturie directa a unui parinte duhovnicesc ce a descoperit comorile ortodoxiei la celalalt capat al lumii va fi foarte folositoare si multor tineri români ce înca ratacesc departe de comoara îngropata chiar în ograda casei lor. Multumirile noastre se îndreapta catre parintele Damaschin de la Fratia Sfântul Gherman din Alaska prin bunavointa si amabilitatea caruia am putut sa facem cunoscute aceste pagini cititorilor din România. Mentionam ca prima parte a acestui articol a fost publicata în revista Epifania, nr.1-2, 1998.

Constantin Fagetan

 

I. DE LA RELIGIILE ORIENTALE LA ORTODOXIA RASARITEANA

 

Venirea la Hristos în ortodoxie in acea parte a lumii contemporane vorbitoare de limba engleza s-a scris mult despre cei ce vin la ortodoxie dintr-un mediu romano-catolic, anglican sau protestant, însa s-a scris relativ putin despre un fenomen la fel de important: numarul crescând de occidentali care vin la ortodoxie dupa ce au trecut prin religii orientale. Traind în societatea occidentala, aceste persoane au avut de obicei contact cu crestinismul într-o forma sau alta, dar s-au îndepartat de el, gasind ca-i lipseste ceva. Duhurile lor n-au dat marturie despre adevarul din el, caci acel adevar fusese întunecat de catre un tip de religiozitate lipsita de autenticitate. Cautând Adevarul, ei cautau o percepere directa, intuitiva a Realitatii, dar în bisericile crestine vedeau cum perceptia mistica era înlocuita de intelectualism pe de o parte si de sentimentalism pe de alta.

            În primul caz, crestinismul devine ceva ce se dobândeste prin învatarea mecanica, pornind de la ideea ca pentru a fi mântuit, e suficient sa stapânesti în mod corect cuvintele - adica doar sa memorezi versetele cheie ale Scripturii, sa patrunzi în mod intelectual conceptele si sa le repeti, stiind cum sa te porti si sa vorbesti în dialectul religios al sectei tale particulare. Crestinismul devine astfel o religie seaca, întemeiata doar pe cuvinte, un sistem juridic, un set de idei si comportamente, precum si o institutie politica ce opereaza pe baza acelorasi principii ca institutiile lumesti. În multe locuri, bisericile vor adauga un element de sentimentalism si entuziasm, spre a aduce putina viata sistemelor lor moarte, dar se ajunge la un materialism exact la fel de trivial ca si legalismul religios. Oamenii ajung sa fie hipnotizati atât de starile lor emotionale autoprovocate, cât si de sentimentul ca au "dreptate" în privinta Scripturilor si a doctrinelor lor.

            O astfel de stare nu înseamna perceperea directa a Realitatii; ea nu e Ultima. Nu e deci de mirare ca acei ce cauta spiritualitatea, chiar daca au fost crescuti in familii crestine, încep sa priveasca în alte directii, în afara bisericilor. Astazi apar o multime de carti, majoritatea de autori protestanti, care avertizeaza oamenii asupra pericolului religiilor orientale si a amorfei miscari New Age. Adeseori ele sunt excelente carti de apologetica crestina, cu informatii pretioase, având importantul rol de a ajuta pe oameni sa ocoleasca primejdiile spirituale. Însa ceea ce majoritatea cartilor evita sa mentioneze este faptul ca practicantii religiilor orientale si newage-istii au si ei un argument important: au motive serioase sa faca ceea ce fac. Au ajuns sa caute în afara bisericilor crestine deoarece, într-un fel, bisericile le-au înselat asteptarile. Substituind experierea Adevarului prin cunoastere mentala si exaltari emotionale, ele nu ajung sa-i învete nici macar principiile elementare pastrate de vechile religii orientale. Aceste principii elementare sunt 1). eliberarea de asuprirea gândurilor si dobândirea pacii mintii; 2) înlaturarea dorintelor si a patimilor; 3) stapânirea emotiilor negative.

            În forma sa necontrafacuta crestinismul are mijloace de a atinge toate aceste teluri-si mai mult decât atât, caci merge mai departe decât toate religiile în descoperirea caii catre îndumnezeire, catre comuniunea desavârsita cu Dumnezeu prin credinta în Hristos. Tinerii nostri ajung sa caute în alta parte deoarece bisericile nu cunosc aceste mijloace sau nu se folosesc de ele.

            Când cautatorul occidental patrunde într-o predanie autentica, traditionala a unei religii orientale, poate experimenta anumite forme de trezire spirituala. El poate începe sa experimenteze lumina constiintei pure si eliberarea de gânduri si, prin aceasta, sa înceapa a-si vedea propria cadere, stricaciune launtrica si haosul interior, putând sa porneasca la înlaturarea efectelor negative ale conditionarii sale de catre lume.

            Multi se multumesc sa ramâna pe acest drum, însa în altii se petrece ceva ciudat. Într-un anumit sens, ei înainteaza spiritual mult mai mult decât o facusera vreodata înainte, dar în acelasi timp sunt în mod inexplicabil neîmpliniti. O data cu noua lor descoperire a ceva ce depaseste domeniul egoului si al patimilor, devin constienti ca trebuie sa existe ceva înca mai presus - mai presus de ceea ce le da autentica lor traditie orientala. De ce oare se întâmpla astfel ? Unii ar putea spune ca, în calitate de occidentali, ei poarta crestinismul, ca sa spunem asa, în codul lor genetic. Însa noi am putea spune chiar mai mult: acestia, chiar daca au avut contact cu crestinismul într-o forma saracita, au ajuns totusi în contact cu "idealul hristic" asa cum l-a numit Oluesa, marele transmitator al religiei bastinasilor americani. Însusi germenele ideii de Iisus Hristos - Dumnezeu Care S-a întrupat, Care S-a golit pe Sine în creatie, Care a spus cuvintele pe care le-a spus si Care a murit pe Cruce pentru readucerea omenirii la starea ei originara, deci în Paradis - este atât de puternic în sine, încât istorisirile si învataturile lui Buddha, Lao Ti, Confucius, Mahomed si ale zeitatilor hinduse palesc în comparatie cu el. Dar daca Hristos e atât de maret încât se poate distinge prin El Însusi, de ce religia întemeiata pe El se afla într-o stare atât de jalnica? De ce oare e atât de exteriorizata, materialista si lumeasca? Cu siguranta, gândesc neîmplinitii cautatori în religiile orientale, trebuie sa fie mai mult decât atât în ceea ce-L priveste pe Hristos.

            Dar în aceste suflete lucreaza ceva mai mult decât ideea de Hristos. Însusi Hristos lucreaza în ei. O data ce au auzit cele descoperite de Hristos devin de acum încolo raspunzatori, iar El îi ajuta sa duca la bun sfârsit aceasta raspundere, îi ajuta sa vina la El.

            Si astfel cautarea lor în religiile orientale îi aduce în pragul Bisericii Ortodoxe Rasaritene cea mai veche si traditionala dintre comunitatile crestine. În religiile orientale transmiterea directa a întelepciunii de la învatator la discipol are o importanta vitala. Ortodoxia poseda aceasta transmitere ce merge în urma pâna la Hristos Însusi: o linie de dezvoltare istorica neîntrerupta, fara vreo schimbare fundamentala a punctului de vedere, asa cum s-a întâmplat în Occident dupa schisma din 1054.

            Cautatorii spirituali din zilele noastre gasesc în Ortodoxie o îndrumare clara întru dobândirea linistii, stapânirea patimilor si gândurilor si cultivarea virtutilor, ca si învataturi precise despre amagirile spirituale, calauzindu-i cu mai multa siguranta pe calea comuniunii cu Dumnezeu. Însa mai presus de toate, ei afla Chipul Neschimbat al lui Hristos, pe Care nu-L întrezarisera în celelalte biserici. În El, pe Care vechiul Imn Acatist Îl numeste "Rasarit al rasariturilor", ei afla Începutul si Sfârsitul dorintei inimilor si poarta catre viata vesnica. În profunda traditie mistica si contemplativa a Rasaritului Crestin, acestia sunt capabili sa treaca cu bine dincolo de realizarile pe care le-au avut în religiile orientale.

            În unele privinte, cei ce se convertesc la ortodoxie de la religiile orientale au un anumit avantaj asupra celor convertiti de la confesiunile crestine occidentale, însa în alte privinte sunt dezavantajati. Întru folosul nostru al tuturor ce suntem convertiti la ortodoxie, vom discuta aceasta problema mai amanuntit.

 

2. Capcanele în care cad protestantii convertiti la ortodoxie

 

Când vorbim despre protestantii convertiti la ortodoxie nu ne referim la toti si nici la protestantism în întregime, ci vorbim doar despre tendintele cele mai grave dinauntrul protestantismului si despre problemele ce apar atunci când acestia intra în Biserica Ortodoxa.

            Originea protestantismului se gaseste în dorinta demna de lauda de a iesi din ipocrizia religioasa si din coruptie, cultivând legatura personala cu Iisus Hristos. Însa conform cu firea umana cea cazuta, aceeasi ipocrizie si coruptie au patruns curând si în protestantism, asa încât pentru foarte multi singura motivatie ramâne spiritul de protest, ideea de a fi mai "drept" decât catolicii, întemeiata pe propria parere.

            Pornind cu o astfel de motivatie, protestantii ce devin ortodocsi, în dorinta lor de a continua sa fie drepti, se comporta în acelasi mod. În loc sa fie experti în citarea Scripturilor spre a-si dovedi parerile personale, ajung acum experti în citarea Sfintilor Parinti, a canoanelor si dogmelor, pentru a se îndreptati; în loc sa-i combata si ridiculizeze pe catolici si pe fostii lor confrati protestanti în loc de a fi implicati în conflictele dintre denominatiunile protestante, acum se implica în conflictele dintre diversele jurisdictii ortodoxe. Ei cauta sa devina mai drepti nu numai decât catolicii si protestantii, ci chiar decât ceilalti ortodocsi. Ca urmare, protestul lor se continua si în Biserica Ortodoxa. Neavând predania directa de la duhovnici cu viata sfânta, cuvintele lor nu au putere lucratoare, ci ramân în domeniul bidimensional al parerilor omenesti.

            Exista o multime de protestanti ce sunt mult mai buni crestini decât fratii lor ce au devenit ortodocsi. În aceasta lumina, protestantii convertiti la ortodoxie ar face bine sa ia în seama cerinta protestantismului evanghelic de a ajunge sa fie nascuti din nou, nu doar prin botez, ci printr-o convertire radicala, proces ce preschimba dinlauntru si-i fac sa nu mai fie din lumea aceasta. Exista mult adevar în aceasta cerinta; problemele apar atunci când crestinii nascuti din nou vin la ortodoxie fara a fi fost cu adevarat nascuti din nou: când sunt doar niste protestanti ratati, oameni ce înca sunt din lumea aceasta si vor sa-si ascunda lipsa de profunzime spirituala devenind mai drepti decât toate denominatiunile protestante la un loc. În astfel de cazuri, convertirea lor ramâne în mare parte la nivel intelectual.

            Un protestant nu poate fi cu adevarat ortodox pâna ce nu s-a nascut din nou, exact asa cum spun protestantii ce trebuie sa faca. Numai atunci când s-a convertit în mod autentic la Hristos poate fi convertit cu adevarat la ortodoxie. Acela poate întelege profunzimea ortodoxiei si poate sa-i patrunda esenta, asa cum multi protestanti de buna credinta convertiti la ortodoxie au facut-o deja.

 

 

3. Capcanele în care cad romano-catolicii convertiti la ortodoxie

 

In vreme ce motivatia gresita a protestantismului este aceea de a fi drept, gresita motivatie a romano-catolicismului este autoritatea. Gratie accentului pus pe absoluta autoritate exterioara si infaibilitatea institutiei ecleziastice, Biserica Romano-catolica a mentinut cel mai vechi Imperiu în viata din lume - însa cu un pret deosebit de mare. În Biserica Ortodoxa, când un patriarh sau episcop cade în erezie, credinciosii nu sunt obligati sa i se alature. Însa în romano-catolicism nu exista cale de scapare. Daca papa adopta cea mai gresita atitudine si proclama cele mai primejdioase erezii - si atunci când convoaca un conciliu precum Vatican II - poporul trebuie sa-l urmeze, altminteri nu mai poate ramâne catolic. Linia de demarcatie a existentei ca romano-catolic nu consta în a ramâne credincios anumitor doctrine, ci mai degraba în a te afla sub si a fi recunoscut de autoritatea unui papa. O dovada elementara a acestui fapt se poate vedea la catolicii de rit bizantin, care nu sunt obligati sa accepte doctrina catolica a lui Filioque atâta vreme cât accepta autoritatea papala.

            Majoritatea romano-catolicilor ce au venit în Biserica Ortodoxa în ultimele decade au facut-o datorita falimentului spiritual rezultat din Vatican II. Dar facând aceasta, unii dintre ei nu au facut decât sa vânda venerarea unei autoritati în schimbul alteia. Criticând catolicismul, aduc totusi cu ei aceeasi mentalitate papala în Biserica Ortodoxa. Ortodoxia lor consta în primul rând din a fi sub si recunoscuti de o autoritate bisericeasca ce este, la rândul ei, recunoscuta. Ei îsi vor stoarce mintea si vor face tot posibilul sa mentina acest statut de recunoastere, caci le da siguranta protectiei institutionale pe care au avut-o în romano-catolicism; si intra literalmente în panica de îndata ce acel statut e amenintat câtusi de putin.

            A fi ortodox înseamna si a te afla sub ocrotirea unui episcop ortodox, dar nu acesta e lucrul de capetenie, ca în romano-catolicism. Când unii romano-catolici înrobiti acestei mentalitati se convertesc la Ortodoxie, ei otravesc atmosfera cu o eclesiologie straina. Subliniem din nou, nu este vorba de toti catolicii convertiti la ortodoxie, ci doar despre capcanele în care ei ar putea sa cada. Multi dintre acesti convertiti îi dau de rusine pe cei nascuti ortodocsi prin profunzimea pietatii lor. Când s-au convertit cu adevarat la ortodoxie, si nu doar si-au transferat loialitatea catre o alta autoritate, ei împodobesc Biserica ca minunati crestini ortodocsi.

 

4. Inima ortodoxiei

 

De obicei, convertitii de la religiile orientale evita capcanele mentionate anterior. Ei nu au cum sa întâlneasca obstacolul de a încerca sa fie mereu drepti sau de a trebui sa protesteze, si nici nu sunt preocupati de autoritate, de politica sau jurisdictii. La fel ca Parintele Serafim Rose-care a venit la ortodoxie de la buddhism si taoism - ei sunt capabili sa mearga direct catre inima ortodoxiei ezoterice, cea din cealalta lume. Dimensiunea ascetica si mistica le este imediat familiara. Ei au deja o întelegere a celor spuse de catre Sfintii Parinti în ce priveste trecerea dincolo de domeniul simturilor, înlaturarea dorintei pentru cele create, cultivarea puritatii mintii, nelegarea mintii de gânduri si imagini etc. Nu le este greu sa priceapa ce înseamna a fi mântuit de falsa identitate a "omului vechi" prin pocainta si credinsa în Iisus Hristos, dându-si seama ca aceasta este esenta ortodoxiei, ce nu are de a face cu corectitudinea, organizarea ori conceptele rationale, ci doar cu unirea directa cu Dumnezeu.

 

În mai mare masura decât altii, acesti convertiti stiu ce înseamna sa nu fii din lumea aceasta si astfel vietile lor sunt adeseori înzestrate cu un fel de nelumesc ce tine cu adevarat de ortodoxia acea mai autentica, dar lipseste din majoritatea bisericilor ortodoxe din occident. Însa si convertitii de la religiile orientale dau piept cu propriile primejdii, dintre care vom evidentia câteva aici:

 

5. Capcanele in care cad cei convertiti de la religiile orientale

 

1. Prelestul. Pe durata implicarii lor în religiile orientale unii dintre acesti convertiti au avut unele experiente spirituale care, din lipsa unui îndreptar ortodox cu ajutorul caruia sa le poata întelege, i-au dus catre amagire spirituala sau prelest. Daca nu au ajuns sa-si dea seama de greseala lor prin pocainta, pot aduce cu ei în ortodoxie o întelegere deformata a vietii spirituale, putând folosi rugaciunea lui Iisus ca pe un fel de mantra care sa le produca o stare hipnotica sau înfierbântarea sângelui, stare în care ei cred ca merg spre bine, dar de fapt merg spre mai rau. Aceste stari psihosenzoriale auto induse, în loc sa-i ajute sa-si vada propriile pacate si sa se pocaiasca îi împiedica sa dea fata cu ei însisi si propria vinovatie. Dupa câteva luni sau câtiva ani de când sunt ortodocsi ajung sa creada ca au deja parte de experiente asemanatoare cu cele ale Sfântului Simeon Noul Teolog, însa acelea nu sunt decât devieri de la maretia spirituala.

 

2. Spiritualitatea pusa mai presus de Hristos. O alta capcana înca si mai subtila este tendinta de a pune exclusiv accentul pe "spiritualitate", cuvânt extrem de popular astazi, ajungând sa nu mai însemne de fapt nimic precis. Un convertit poate fi total scufundat în "spiritualitate" fara ca macar sa-L cunoasca în mod real pe Iisus Hristos! El poate cunoaste învataturile mistice si ezoterice ale Sfântului Maxim Marturisitorul, ale Sfântului Dionisie Areopagitul; poate scormoni în adâncurile sclipitoarei carti a lui Vladimir Lossky, Teologia mistica a Bisericii de Rasarit totusi ramâne o întrebare: oare chiar îl cunoaste pe Hristos? În acest sens, si el ar putea învata de la protestanti, care pe buna dreptate pun atât de mult accentul pe faptul de a-L avea pe Hristos ca Mântuitor personal si de a fi nascuti din nou prin credinta personala în El.

            Un exemplu de situare a spiritualitatii deasupra de Hristos a fost Thomas Merton, care a fost la început un profund scriitor crestin iar mai târziu a devenit un adept al spiritualitatii si al "calatoriei contemplative". Spre sfârsitul vietii se îndepartase atât de mult de crestinismul traditional încât si-a exprimat dorinta de a primi initierea tantrica de la buddhistii tibetani. Povestea lui ar trebui sa slujeasca drept avertisment tuturor convertitilor la crestinism de la religiile orientale.

 

3. Sincretismul. Sincretismul religios este conceptia potrivit careia toate religiile poseda acelasi adevar în strafundul lor ezoteric si sunt în mod egal valide ca mijloc de mântuire. Aceasta idee e deosebit de atractiva pentru inteligentele deosebite, caci prin aceasta omul poate avea impresia ca reconciliaza adevarurile tuturor religiilor si, în acelasi timp, se situeaza putin deasupra tuturor traditiilor.

            Dintre toate religiile lumii, numai crestinismul (care, desigur, e mai mult decât o religie) nu-si afla locul în schema sincretista, si aceasta în virtutea dogmei sale supreme despre Sfânta Treime, ce este de neconceput nu numai pentru intelectul discursiv, ci si pentru lumina intelectului pur cultivat de mistici si metafizicieni. Sincretistii nu pot accepta întelesul deplin al revelatiei treimice, tocmai pentru ca ea se plaseaza în afara scopului urmarit de intelectul lor si pentru ca de fapt ar trebui sa-si rastigneasca propriile intelecte în fata ei.

            Cu toate acestea, se întâmpla câte o data ca sincretistii sa ajunga în Biserica Ortodoxa cu ideile lor intacte. Ei îsi vor marturisi credinta în Sfânta Treime, dar cu reservatis mentalis ca dogma Treimii se refera doar la imanenta sau manifestarea în lume a lui Dumnezeu, si ca în ultima instanta Dumnezeu e dincolo de o asemenea distinctie sau "limitare". Acest lucru, desigur, duce la denaturarea adevaratului înteles al crestinismului, care afirma ca revelatia Treimii se refera, înainte de toate, la deplina transcendenta a lui Dumnezeu, este revelarea ultima a esentei reale a lui Dumnezeu, dincolo de întelegerea mintii. A întelege transcedenta revelatiei treimice înseamna sa întelegi ca nu toate religiile poseda acelasi adevar, caci numai crestinismul poseda revelatia ultima asupra Naturii lui Dumnezeu, adusa omenirii prin întruparea lui Iisus Hristos.

 

4. Spiritualizarea lumescului. E un lucru obisnuit printre crestinii ortodocsi din societatea noastra materialista sa duca o viata tipic lumeasca (muzica usoara, filme vulgare, spectacole televizate, etc.) si sa-si slaveasca trupul (prin preocuparea pentru confortul fizic, cosmetice, regim alimentar, jogging etc.), încercând sa combine acest mod de viata cu forme de manifestare ortodoxa exterioare: icoane, muzica corala, etc. Pentru cei veniti dintr-un mediu New Age sau din religii orientale, acelasi sindrom ia o forma diferita. În loc de muzica usoara apare muzica de tip New Age, precum cea cântata de Enya (ce evoca în cântecele ei zeitati pagâne în limba latina). Iar grija fata de trup ia forma unei preocupari excesive pentru alimentare naturista, fitoterapie, medicina alternativa, vitamine sau boli autodiagnosticate.

            Industria alimentatiei naturiste si a medicamentelor e saturata de o mentalitate ipohondrica de masa, ce provine din obsesia fata de corp. Cultivarea sanatatii trupesti si a vitalitatii e vazuta ca o cale catre spiritualitate si astfel efectele produse de hrana si plantele medicinale iau locul adevaratei vieti spirituale. Întrucât le pare a fi ceva mai spiritualizat, mai natural si mai nelumesc decât cursul de aerobic al lui Jane Fonda, crestinii ortodocsi cred ca e foarte bine sa se preocupe de aceasta, învatând proprietatile tuturor felurilor de alimente, plante si vitamine imaginabile. Si astfel idealul de neatins al sanatatii perfecte devine un idol ce-l pune în umbra pe Dumnezeu. Aceasta religie trebuie abandonata atunci când cineva devine ortodox. Daca ar fi facut parte în mod legitim din ortodoxie, am fi gasit-o în Vietile Sfintilor, dar n-o gasim. În loc de asta, vedem cum sfintii posteau dupa rânduiala Bisericii. Ei posteau întru folosul sufletului, la fel cum oamenii de azi tin regim spre folosul trupului.

            Nu spunem ca toate alimentele naturiste, remediile medicinei alternative sau vitaminele trebuie înlaturate; de exemplu, pâinea integrala e un aliment mai bun decât pâinea alba, iar homeopatia a fost acceptata de unii parinti de la Optina. Vrem doar sa subliniem ca, în lumea moderna, aceste lucruri au creat o dependenta care, la fel ca alcoolismul, nu e sesizata si recunoscuta de catre cel dependent. Oamenii aduc cu ei aceasta dependenta în Biserica si pot continua astfel la nesfârsit, caci, spre deosebire de alcoolism, aceasta nu-i omoara.

 

5. Arhimandritul Sofronie

            Pentru un material mai bogat despre religiile orientale si ortodoxie cititorul e îndrumat sa consulte cartea Parintelui Serafim Rose, Ortodoxia si religiile viitorului. Aceasta carte, publicata în milioane de exemplare în întreaga lume, a contribuit la aducerea unui numar nespus de mare de oameni la Hristos în ortodoxie, avertizându-i asupra primejdiilor implicate de practicile spirituale non-ortodoxe.

            Alte carti importante pe aceiasi tema sunt lucrarile scrise de Arhimandritul Sofronie Saharov, EI traieste în mine (His Life Is Mine) si Îl vom vedea asa cum este (We Shall See Him As He Is). În aceste lucrari, parintele Sofronie reuseste sa întâlneasca religiile orientale pe propriul lor teren, datorita unicei reuniri a doi factori: 1) În tinerete fusese profund implicat în practici religioase orientale si experimentase o oarecare trezire spirituala de pe urma lor, 2) în calitate de crestin ortodox si ucenic al Sfântului Siluan de la Muntele Athos, el a experimentat profunzimea vietii spirituale crestine si a primit darul unei adânci pocainte si vederea Luminii Necreate si 3) nu s-a dat înapoi sa vorbeasca despre experientele sale cele mai profunde.

            Când oamenii abia asteapta sa vorbeasca despre experientele lor spirituale, de obicei e semn ca nu prea se afla ceva real în ele. Cei ce sunt adevarate vase ale îndumnezeirii în Lumina Necreata sunt reticenti sa vorbeasca despre asta, cu atât mai putin sa scrie. Acest fapt face ca ultima carte a Parintelui Sofronie, Îl vom vedea asa cum este, sa fie atât de singulara. Unicul motiv pentru care a relatat experientele sale autentice este acela ca în momentul când a scris cartea având 92 de ani, traind în recluziune si fiind pe marginea gropii, nu mai era în primejdie sa fie afectat de slava din partea oamenilor; în plus, ca occidental crescut în Europa stia cât de saracit spiritual era omul modern si în ce masura au aderat contemporanii sai la religiile orientale pentru a-si umple vidul, întrucât crestinismul nu parea sa le ofere acelasi grad de experienta mistica. Ultima sa carte a scris-o pentru a arata ceea ce e cu adevarat posibil prin credinta în Iisus Hristos, trecându-se dincolo de ceea ce e posibil în alte religii. Deosebit de interesanta este distinctia pe care o face între lumina mintii (a intelectului pur sau a purei constiinte) si Lumina Necreata a Dumnezeirii - ambele traite de catre el în mod nemijlocit.

            Operele Parintelui Sofronie ce includ si cartea Sfântul Siluan Athonitul, ar trebui recomandate celor implicati în religiile orientale si în acelasi timp interesati de ortodoxia rasariteana.

 

6. Împlinirea celor din vechime

            In acest numar special din Cuvântul Ortodox (The Orthodox Word) va înfatisam relatarile a trei persoane ce au venit la ortodoxie din religii orientale. Nadajduim ca declaratiile lor personale vor trezi interesul si vor duce la întelegerea acestui fenomen ce va continua sa creasca pe masura trecerii timpului si a apropierii de sfârsitul lumii. E important ca oamenii sa-si dea seama ca majoritatea acestor convertiri nu se întemeiaza pe simpla respingere totala a unei false religii si îmbratisarea uneia adevarate, cu nimic mai mult decât convertirile de la protestantism si catolicism. Mai curând ei trec dincolo de religiile orientale, care sunt "bune pâna acolo unde merg" (cum a spus Parintele Serafim Rose despre multe dintre ele), dar nu merg destul de departe.

            În Hristos se afla împlinirea celor asteptate de catre cei din vechime: Lao Tî, Confucius, Buddha, Zoroastru, Socrate, Platon si cei ce au scris Vedele. Hristos nu desfiinteaza toate cele aparute înainte ci le aduce la împlinire, surpând cele false si înaltând pe cele adevarate în Lumina revelatiei Sale definitive. Adevarurile din toate vechile religii si filosofii stralucesc în aceasta Lumina, dar nu sunt ele însele Lumina si nu sunt deopotriva cu ea. Vazute cu ochii credintei, ele aduc marturie despre Lumina revelatiei la fel cum fac si sufletele cautatorilor spirituali de azi când, prin fereastra religiilor orientale traditionale, zaresc chipul Neschimbat al lui Hristos stralucind cu întreaga Sa sclipire în Sfânta Biserica Ortodoxa.

 

II. DUMNEZEUL PERSONAL

 

Primul pas pe calea spirituala, spunea Parintele Serafim Rose, este contactul cu Realitatea, aflarea unei Realitati mai adânci decât realitatea de fiecare zi ce se schimba atât de iute, piere fara sa lase nimic în urma si nu aduce sufletului o fericire statornica.

            Al doilea pas este cunoasterea acelei realitati ca persoana? Intuneric, neant fara sfârsit, existenta în afara spatiului si timpului, acolo unde totul este Acum iar timpul nu are sens. Acela exista dincolo de toate, dedesubtul tuturor lucrurilor, sau poate ar fi mai bine sa spunem deasupra tuturor lucrurilor, caci atunci când l-am zarit am zarit si nenumarate forme si fiinte urcând catre el ca niste sageti de lumina, întinzându-se, cautandu-L pe Acela cu toata fiinta lor. Însa era clar ca acestui întuneric sau neant nu-i pasa! In el salasluia totala indiferenta, totala impersonalitate.

            Am avut aceasta experienta pe când practicam meditatia zen. Pâna si astazi o socotesc a fi fost o experienta reala, o întrezarire a eternitatii. Problema mea nu era aceasta întrezarire, ci interpretarea pe care i-am dat-o; caci pe atunci credeam ca ceea ce vazusem era Dumnezeu. Ce oare altceva putea sa fie o astfel de eternitate existând în mod transcendent, dincolo de tot ce fiinteaza?

            La scurt timp dupa aceasta experienta m-am dus la o întrunire a crestinilor în campusul Universitatii Santa Cruz, doar ca sa vad cum Îl adora pe Dumnezeu cei mai putin luminati decât mine, din perspectiva privilegiata a înaltei cunoasteri pe care o primisem. Îmi amintesc cum, în timpul întrunirii, îmi spuneam ca acei oameni aveau nevoie de un Dumnezeu personal, întrucât erau înca prinsi în plasa ego-ului; ca aveau nevoie sa se identifice cu un asemenea Dumnezeu, deoarece nu ajunsesera la transcenderea propriei personalitati, ca erau înca antropocentrici, prinsi în propria forma omeneasca, trupeasca, si deci simteau nevoia sa-si creeze un Dumnezeu antropomorf. Nici o problema, gândeam eu daca ei simt nevoia sa nascoceasca un astfel de Dumnezeu. Tot e mai bine decât sa nu-L caute deloc. Eu însa socoteam ca stiu taina pe care ei nu erau în stare sa o cunoasca, o taina ce li s-ar parea înspaimântatoare, caci înca se identificau cu ego-ul, dar care pe mine nu ma nelinistea defel. Taina era aceasta: da, Dumnezeu exista, dar nu e de loc asa cum Îl cred majoritatea oamenilor. El - sau mai degraba Acela - este Impersonal. Cere-I lui Dumnezeu orice vrei, Lui nu-I pasa. Nu e împotriva ta, dar nici de partea ta. Nu e nimic anume. Nu poti sa spui cu adevarat nimic despre Acela. Pur si simplu se afla acolo si va fi totdeauna acolo.

            Majoritatea oamenilor ce participau la întrunire îmi pareau plicticosi, totusi era un tânar cu care ma gândeam ca as putea intra în legatura. Arata ca un hippie tipic din Santa Cruz, cu par lung ce-i cadea peste ochi si un pulover sud-american, iar când vorbea parea sa aiba o adevarata pasiune pentru Adevar. Dupa întrunire am avut o lunga convorbire cu el care mi-a confirmat prima impresie, aceea ca nu facea parte din tipul obisnuit de crestin american modern. Se numea Tim. Era un individ foarte creativ, ce stia sa gândeasca cu capul, un artist, si pe deasupra, si putin filosof.

            În perioada urmatoare am citit carti de mistica si am stat de vorba cu oameni care la fel ca mine, avusesera experienta Dumnezeului Impersonal. Unii ÎI descriau mai mult ca un Dumnezeu Transpersonal - adica fiecare om poseda acest neant Absolut etern în strafundul fiintei sale, deci fiecare e Dumnezeu - dar, practic vorbind, aceasta e totuna cu a spune ca Dumnezeu e Impersonal. Unii au avut o asemenea experienta prin zen, yoga, altii prin droguri psihedelice. Un tânar ce nu avea nimic de a face cu vreo practica spirituala mi-a povestit cum, in timpul unei transe provocate de LSD, mersese din ce în ce mai departe, tot mai adânc înauntrul sau, pâna ce a ajuns la un glob minuscul. Intrând în acel glob, s-a trezit învaluit în neantul infinit, infinitate pe care a considerat-o a fi Absolutul.

            Era "Eternul acum", despre care vorbeau maestrii spirituali din Occident cu impersonalul "Acest", "Id Suprema", "Marele Sine" Transpersonal al fiecaruia, despre care Alan Watts (orientalist si scriitor, care a trait între anii 1915 si 1973, care a promovat meditatia zen în Statele Unite si a scris lucrari de religie comparata si mistica orientala - n. tr.), spunea ca oamenii occidentali trebuie sa ajunga sa-l realizeze spre a-si gasi pacea launtrica. Oare aceasta Realitate Ultima, aceasta Forta Impersonala a universului era ceva ce omul modern putea ajunge sa cunoasca doar cu o picatura de LSD, pe când oamenii sfinti din vechime s-au nevoit întreaga viata spre a-L cunoaste, iar pâna la urma au ajuns doar la o varianta degradata, antropomorfa?

            Dar, asa cum am învatat la zen, adevarul unui lucru nu se putea descoperi gândindu-te la el, ci mai degraba experimentându-l. Deci haide sa experimentez roadele proaspetei mele constientizari a Dumnezeului, ceea ce, asa cum spun cunoscatorii, îmi va aduce pacea launtrica si desavârsita acceptare a tuturor lucrurilor.

            Dar timpul trecea si explorarea a ceea ce credeam a fi Dumnezeul Impersonal ma lasa neîmplinit. Dar de ce sa-mi mai bat capul cu propria neîmplinire de vreme ce ajunsesem la transcenderea ego-ului? Totusi parca nu era tocmai în regula ca ego-ul meu ce fusese depasit (fie macar si pentru o clipa), sa ramâna în iad. Dar al meu ramasese. Îmi amintesc cum ascultam mereu si mereu un cântec numit Arunca-te în foc, despre un om care gemea de parca ar fi fost în iad; ma puteam identifica perfect cu el si, ascultându-1, ma simteam ceva mai bine.

            Aflându-ma într-o asemenea stare nu cred ca mi-a trecut vreodata prin minte sa-1 convertesc pe Tim la credinta în Dumnezeul Impersonal, dar voiam sa aflu ce gândea. Stiind ca ma interesa mistica, Tim mi-a aratat cele mai profunde, patrunzatoare si mistice carti crestine pe care le cunostea. Nu erau romano-catolice, desi Tim era catolic; erau carti ortodoxe. Prima carte era a Arhimandritului Sofronie care fusese pictor abstract si practicant de yoga la Paris, înainte de a se duce la manastirile ortodoxe de la Muntele Athos, în Grecia, unde a devenit ucenicul unui mistic nestiut, Parintele Siluan.

            Una dintre cartile Arhimandritului Sofronie se numea El traieste în mine (His Life Is Mine). Fiind interesat de tehnicile mistice, am sarit imediat la capitolul intitulat Metoda Rugaciunii lui Iisus si am dat peste un pasaj care m-a impresionat mai mult decât tot ce citisem pâna atunci, schimbându-mi viata pentru totdeauna. Iata acest pasaj: "Calea parintilor cere credinta puternica si îndelunga rabdare, în vreme ce contemporanii nostri vor sa ia toate darurile spirituale cu forta si cât mai repede, inclusiv contemplarea directa a Dumnezeului Absolut punând rugaciunea facuta în Numele lui Iisus cu yoga sau meditatia transcendentala si altele de acelasi fel. Trebuie sa subliniez primejdia unor asemenea erori - primejdia de a socoti rugaciunea ca una dintre cele mai simple si usoare mijloace Ttehnicet ce duc la unirea imediata cu Dumnezeu. E necesar sa tragem o linie de demarcatie foarte clara între Rugaciunea lui Iisus si orice alta teorie ascetica. E dus în amagire acela ce se straduieste sa se dezbrace mental de tot ceea ce este trecator si relativ spre a trece dincolo de vreun prag invizibil si a-si realiza originea sa vesnica, identitatea cu Izvorul a tot ceea ce exista, spre a se întoarce si a se contopi cu El, Absolutul transpersonal si de nenumit. Asemenea exercitii i-au dus pe multi în stare sa se ridice la contemplarea supra-rationala a existentei, sa experimenteze o anumita cutremurare mistica, sa cunoasca starea de liniste mentala când mintea trece de hotarele timpului si ale spatiului. În astfel de stari omul poate sa simta pacea retragerii din fenomenele mereu schimbatoare ale lumii vizibile, poate chiar sa aiba o anume experienta a eternitatii, dar Dumnezeul Adevarului, Dumnezeul Cel Viu nu se afla acolo. E doar propria frumusete a omului, creata dupa chipul lui Dumnezeu contemplata si vazuta ca Divinitate, în vreme ce el însusi ramâne in limitele sale de faptura creata. Este un lucru de o importanta covârsitoare. Tragedia materialitatii provine din faptul ca omul vede un miraj pe care, în dorul sau dupa o viata vesnica, îl ia drept o oaza reala. Aceasta forma de asceza impersonala duce pâna la urma la afirmarea existentei principiului divin în însasi natura umana. Astfel, omul e purtat înspre ideea auto-deificarii-cauza si originea caderii. Omul orbit de închipuita maretie a ceea ce contempla a si pasit pe calea spre propria pierzanie. El s-a lepadat de revelatia Dumnezeului Personal. Conceptul de Persoana îi pare limitativ, nedemn de Absolut, si încearca sa se desprinda de asemenea limitari, spre a se întoarce la starea care îsi închipuie ca i-a apartinut înaintea venirii sale în lume. Aceasta deplasare înspre adâncurile fiintei sale nu e altceva decât atractia catre nefiinta din care am fost chemati prin vointa Creatorului (s.n.).

            "Adevaratul Creator ni s-a dezvaluit în chip Absolut Personal. Întreaga noastra credinta crestina se bazeaza pe cunoasterea lui Dumnezeu, Cel dintâi si Cel Mai De Pe Urma, al carui nume este Eu Sunt. Rugaciunea noastra trebuie sa fie întotdeauna personala, fata catre Fata. El ne-a creat spre a ne uni cu Fiinta Sa Divina fara sa ne distruga caracterul personal. Acesta e felul de nemurire îngaduit noua de catre Hristos."

            Într-unul dintre aceste paragrafe (primul), Arhimandritul Sofronie identificase perfect experientele mele. Cuvintele sale au avut rasunetul adevarului în sufletul meu si nu cred ca s-ar fi întâmplat asa de n-as fi trecut prin atâtea chinuri în lunile dinainte. Ele mi s-au parut adevarate pentru ca Parintele Sofronie, care fusese el însusi yoghin, nu nega realitatea experientelor constiintei transpersonale. Nu era un crestin extrovertit, robit de litera legii, care sa dea deoparte pur si simplu experientele practicantilor spirituali necrestini ca fiind daunatoare si demonice. Parintele Sofronie arata atât adevarul acestor experiente, cât si limitele lor. Acel unic paragraf explica totul. Explica de fusesem în iad (si de ce, asa cum am aflat mai târziu, Alan Watts murise în mizerie spirituala, din pricina alcoolismului). Explica de ce sfintii crestini si-au petrecut întreaga viata straduindu-se sa ajunga cât mai aproape de Dumnezeul Personal, pe când tânarul amintit mai sus a descoperit Dumnezeul Impersonal fara nici un efort, doar prin efectul drogului.

            Înainte gândeam ca credinta într-un Dumnezeu Personal era doar o stare partiala si incompleta a dezvoltarii spirituale si ca dincolo de ea se afla realitatea Absolutului Impersonal sau Transpersonal. Acum începeam sa-mi dau seama ca adevarul era exact invers: a experimenta Eternitatea transpersonala înseamna a parcurge doar o parte din drum, iar dincolo de aceasta se afla Cel Ce salasluieste în acea Eternitate, Acel Personal EU SUNT. Da, experimentasem Eternitatea ca Neant, însa acest neant nu este Dumnezeu. Mai degraba, asa cum arata Parintele Sofronie, este starea de vesnica nefiinta din care am fost chemat la viata. Când cineva patrunde din ce în ce mai adânc în sine prin meditatie (sau prin droguri), poate eventual sa ajunga la aceasta stare, neantul de unde am venit cu totii.

            Poate ca aceasta experienta îl poate ajuta pe om sa Îl cunoasca pe Dumnezeu (asa cum se întâmplase cu mine), dar nu-1 poate duce pâna la capat. Calea unirii cu Dumnezeu este dragostea, dragostea dintre o persoana si Absolutul Personal. Aceasta Cale este cea mai grea dintre toate, dar singura vrednica de Dumnezeu si singura vrednica de faptura umana facuta dupa chipul Sau Divin. Parintele Sofronie spune: "Nu exista nevointa ascetica mai grea si mai chinuitoare decât truda de a te apropia de Dumnezeu, Care este Dragoste". Si în continuare scrie: "Când Adevaratul Dumnezeu Se descopera pe Sine în viziunea Luminii Necreate, omul îsi pierde în mod firesc orice dorinta de a se contopi cu Absolutul transpersonal. Cunoasterea patrunsa de viata (spre deosebire de cunoasterea abstracta) nu poate cu nici un chip sa fie limitata la intelect: trebuie sa existe o unire reala cu actul Fiintarii. Aceasta se îndeplineste prin dragoste: Sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta... si din tot cugetul tau. Porunca ne cere dragoste. Deci dragostea nu este ceva ce ni s-a dat: ea trebuie dobândita prin straduinta savârsita de buna voie. Cerinta se adreseaza mai întâi inimii, centrul spiritual al individului. Mintea e numai una dintre energiile fiintei umane. Dragostea începe din inima, iar mintea e confruntata cu un nou eveniment launtric si contempla Fiintarea în Lumina Dragostei Divine."

            Toate acestea erau grozave, dar ramâneau de fapt doar în carte, iar autorul traia în Anglia. Aveam nevoie de cineva care sa ma ajute sa patrund în aceasta realitate, sa-L cunosc pe Dumnezeu ca Persoana. Tim facuse începutul, dar nu-mi putea fi maestru spiritual si nici n-a pretins vreodata sa-mi fie. M-a luat o data la o manastire catolica de la Big Sur, dar nu m-am apropiat de nimeni din cei de acolo. Atmosfera parea mai degraba sterila, însa mi-a placut apropierea de natura, cacii manastirea era asezata într-un loc plin de frumusete, cu vedere înspre ocean. Când i-am vorbit lui Tim despre asta, mi-a spus: "Am auzit de o alta manastire, una ortodoxa, mult mai apropiata de natura. Se afla undeva sus, în muntii din nordul Californiei, si n-au nici macar curent electric, telefon sau apa curenta". Am ramas foarte nedumerit, dar Tim nu stia mai multe despre ea.

            Peste câteva luni, pe neasteptate, un preot-calugar, chiar de la manastirea cu pricina, Parintele Serafim Rose, a venit în campusul Universitatii Santa Cruz, pentru câteva conferinte si discutii. Conducea o autofurgoneta veche si hodorogita si a iesit din ea îmbracat într-o sutana neagra, ponosita, cu parul sau lung si barba carunta extrem de lunga si cârliontata.

            Apoi îmi amintesc doar ca mergeam alaturi de Parintele Serafim prin colegiu. Tocmai se terminase cina si studentii se învârteau prin jurul cantinei, pierzându-si vremea. Toti se holbau la Parintele Serafim, însa el trecea printre ei la fel de firesc ca la el acasa. În mijlocul acestui colegiu american, la curent cu ultimele noutati la moda, el parea ca tocmai sosise din desertul egiptean al secolului al patrulea.

            Parintele Serafim a intrat într-o sala de conferinte si a început sa vorbeasca. Se întâmplase ca în acel moment sa fie racit si îsi tragea mereu nasul în timpul conferintei. Desi era evident extenuat, totusi ramânea cu capul limpede, bine dispus si gata sa raspunda pe larg la întrebari. Mi-am dat seama ca era cel putin la fel de învatat si mult mai întelept decât oricare dintre profesorii mei…

 

HOME