PRIVIND  CU  ALTI  OCHI  SPRE  "LUMEA NOUA"

Articol semnat de Monahul Mitrofan

 

 

ÎN CARE PARINTELE MITROFAN,  MONAH LA SFÂNTA MANASTIRE SIHASTRIA PREZINTA MARTURIILE UNOR AMERICANI CE S-AU CONVERTIT LA ORTODOXIE ÎN ROMÂNIA

 

            Multe s-au scris de-a lungul framântatei istorii a crestinismului în apararea dreptei credinte. Pentru ca "toti sa fie una"; sa fie "un Domn, o credinta, un botez." Sa dispara atât de nefirestile si izvorâtoarele de tulburare sfâsieri din Biserica lui Hristos.

În Traditia Bisericii se povesteste despre un vis al unui Parinte. Acesta a visat un Copil ce statea pe Sfânta Masa din Sfântul Altar si era îmbracat cu o camasuta lunga, dar care era rupta, sfâsiata. Parintele L-a întrebat pe Copil: "Ce-i cu Tine? De ce ai camasa asa rupta?". La care Copilul a raspuns: "Arie mi-a sfâsiat-o", acest Arie fiind unul dintre cei mai cumpliti eretici ce s-a ridicat vreodata împotriva dreptei credinte.

            De fapt, spun Sfintii Parinti ca sectele (si schismele) se nasc din doua lucruri: din mândrie si din prejudecata. Acestea sunt izvoarele. Iar Duhul Sfânt ajuta pe cei ce vor si sunt sinceri sa scape de înselaciune si la cunostinta adevarului sa vina.

            Mi-am propus sa arat, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cum pot ajunge niste oameni la aceasta cunoastere a adevarului si mai apoi la întoarcerea în sânul Bisericii Mama, chiar daca traiesc într-o tara în care Ortodoxia n-a patruns decât de ceva mai mult de 200 de ani, cum este cazul Americii.

            Aceasta umila încercare nu se vrea ridicarea în slavi a unei tari sau a unor oameni, si nici nu vrea sa se constituie într-un îndemn adresat românilor pentru a merge într-acolo, cautând o fericire iluzorie. Nici pe departe.

            Gândurile cu care am pornit au fost mai întâi dorinta de a constientiza noi toti ca de multe ori nu ne dam seama cât suntem de favorizati de Dumnezeu, ca ne aflam în Biserica Ortodoxa, Biserica Apostolica, Biserica ce este calauzita de Duhul Sfânt spre Împaratia Cerurilor. Ceea ce nu constituie un merit al nostru, ci e un dar al lui Dumnezeu, pentru care avem o foarte mare obligatie, o mare raspundere în fata lui Dumnezeu. Pentru ca spune Sf. Apostol Iacov Credinta fara fapte este moarta si îti voi arata credinta mea din faptele mele.

            Mai apoi, este durerosul fapt care se petrece la noi, când românii nostri ortodocsi trec la sectanti, fie din nestiinta, fie din vreun interes material, nedându-si seama ca-L parasesc pe Dumnezeu, ca nu mai au acolo mântuire.

            Si - de ce nu -, din dorinta binecuvântata de a ne bucura împreuna de raspândirea dreptei credinte în toata lumea - inclusiv în America, care este cunoscuta ca fiind tara banilor, a luxului, a secularizarii, si unde "totul este posibil".

            Desigur, aici nu s-a amintit de cazurile numeroase, din nefericire, în care credinciosi ortodocsi, plecati (din tarile ortodoxe) acolo mai mult din motive economice, defaimeaza Ortodoxia fie prin indiferentism religios, fie printr-o participare mai mult formala la viata Bisericii.

            Apoi, sa nu credeti ca ortodocsii o duc acolo pe roze, cum se zice. Este atmosfera aceea de acolo, unde poti da oriunde pe strazi de vreun templu masonic sau satanist, sa zicem, sau de vreun "punk-er" tuns si machiat încât te baga în sperieti, ori de scolile unde de multe ori - mi-au povestit români plecati acolo - parintilor le este frica sa-si trimita copiii ca sa nu se strice de tot din cauza libertinajului, pe urma este acea raceala a oamenilor, apoi de goana dupa bani, care de multe ori simti ca te prinde si pe tine în vârtejul ei nebun, si de altele si altele?

            De asemenea sunt mari si adesea nici macar bine constientizate nici de ei dificultatile pe care le au cei nou convertiti, de cele mai multe ori veniti dintr-un mediu protestant, de a se adapta la cerintele unei adevarate vieti crestine. Acolo rar vei gasi smerenia, evlavia, blândetea oamenilor de aici, nu este acea comuniune puternica si profunda cu stramosii ce s-au jertfit pentru apararea dreptei credinte, stropind glia strabuna cu sângele lor, si care acum se roaga pentru noi în ceruri, nici atmosfera tainica a vechilor manastiri si lacasuri, pe care le gasesti la noi sau în alta tara ortodoxa, unde parca se aude murmurul rugaciunilor de taina ridicate catre Cel atotputernic, milostiv si bun, de-a lungul veacurilor, de zeci de generatii? Dar au si ei partile lor bune, pe care le putem arata pentru a ne folosi si noi.

            De pilda, pe câti dintre noi nu ne fac de rusine multi din cei de acolo, care spre exemplu au de parcurs zeci de kilometri în fiecare Duminica, pentru a merge la o biserica, pentru ca nu exista alta mai apropiata? Sau aceasta frumoasa imagine a tinerilor ortodocsi din unele parohii din acele locuri, care, iesind Duminica de la biserica, dupa slujba, merg în grupuri, mai mari sau mai mici, fie spre scoala duminicala, unde învata despre credinta, ori se îndreapta spre un azil de batrâni, pentru a le împartasi din bucuria lor batrânilor, fie spre un orfelinat, pentru a-i mângâia pe copiii orfani, sau ajuta la hranirea celor înfometati. Lucruri minunate, prin care se slaveste numele lui Dumnezeu.

            Spre aceasta tara privirile multora se îndreapta, însa gândindu-se de cele mai multe ori la placeri, distractii, bani, lux, putere si la tot felul de alte lucruri, ce nu au nici macar o umbra de viata duhovniceasca. O tara la care si ochii si gândurile noastre s-au îndreptat foarte des, mai ales dupa razboi-chiar daca n-au venit niciodata, ci era doar o desarta speranta -, dar si acum foarte multi privesc într-acolo, asteptând un parut "mai bine". Deci, cu alti ochi, sa privim si noi.

            *

Sa începem cu New York-ul. Cine nu a auzit de aceasta mare metropola? Cu multimea ei de locuitori, cu vestitii ei zgârie-nori, cu zgomotul strazii, cu lux si cu abundenta, cu goana dupa bani-aici e unul din locurile unde este intens folosit dictonul lumii moderne "timpul este (înseamna) bani"-, cu tranzactii si afaceri... Dar si aici-ca si oriunde-mâna lui Dumnezeu lucreaza si harul Lui calauzeste pe oameni la mântuire, cu conditia ca ei sa fie sinceri si sa-L caute cu toata inima.

            Maria Magdalena locuieste în acest mare oras. Este o femeie cam de 45 de ani, cu doi copii. Am vazut-o într-o vizita la Parintele Cleopa, împreuna cu cei doi copii, o fetita si un baiat, Casandra Maria si Christofer. Este plina de viata si fericita. Parintele Cleopa îi spunea fericita mama. Dar nu este vorba de o fericire lumeasca, datorata vreunei reusite pamântesti, ci este vorba-dupa zeci de ani de cautari, asa cum ea însasi marturiseste-de fericirea de a afla calea. Calea care duce spre mântuire.

            Daca cineva mi-ar fi spus acum cinci ani (marturia Mariei Magdalena dateaza din 1997) ca viata mea va fi în mod profund schimbata de fiintele unui loc si ale unei culturi atât de îndepartata modului american sofisticat, tehnologizat si progresiv de viata, de fiinte îmbratisând secole de istorie, într-un loc cu totul nefamiliar mie, as fi respins aceasta posibilitate ca un nonsens. De altfel, eram foarte constienta de diferitele influente exercitate asupra vietii mele: ele erau, asa credeam, în special aici si acum, cu urmari imediate si vizibile.

            Atunci, prin harul lui Dumnezeu, un glas s-a auzit din înalt si în marea tapiserie tesuta de Creator, firul meu s-a întâlnit cu firul incandescent numit "România".

            La vremea când miracolul a avut loc, nu am realizat imediat chemarea; la început urechile nu au putut sa auda. Misterioase sânt caile Domnului. Pâna în acel moment din viata mea, fusesem sigura, dupa nenumarati ani de frustrare spirituala, ca eram în cele din urma pe adevaratul meu drum. Când împlineam patruzeci de ani, începusem sa cred ca în aceste zile si în acest secol nu este posibila existenta unei traditii religioase pure. Am fost crescuta in traditie protestanta, ca prezbiteriana. Încercasem ca persoana tânara, si mai târziu la treizeci de ani, sa aflu întelesul real al învataturilor acestei biserici, dar nu am fost în stare sa-l aflu. Asa ca am încercat sa-mi gasesc hrana spirituala în alta parte. Totusi credeam ca ar fi posibil, chiar în acest timp, asa zis fara de Dumnezeu, sa se faca o arta sacra si sufletul umanitatii sa straluceasca, în ciuda întunecarii orizontului, pentru sarmanii descendenti ai lui Adam.

            Astfel, Maria Magdalena a devenit actrita de teatru, încercând printr-un fel de arta "sacra" sa-si satisfaca setea de Dumnezeu si sa înalte sufletele oamenilor catre Dumnezeu. Însa prin rânduiala Celui de Sus întâlnind într-un turneu actori de la Teatrul National, acestia au impresionat-o profund, facând-o sa se întrebe: Ce au ei sau ce stiu ei, pe care noi aici în Vest nu-l avem si nu-l stim?. Unul dintre ei i-a spus: Trebuie sa vii in România, atunci ai sa întelegi!. Si asa a venit ea în România.

            A treia zi m-au dus cu masina din Bucuresti pâna în trecatorile muntoase. M-au dus prin orase întunecoase, cu blocuri de locuit din beton, în ruina, pe drumuri nepavate, alaturi de carute trase de cai, cu tarani si familiile lor. În cele din urma am ajuns la locul unde întrebarile mele au primit raspunsul fara cuvinte. Eram în lumea manastirilor crestin ortodoxe ale Moldovei si Bucovinei. Stând tacuta în întunericul adânc al Manastirii Varatec, genunchii mei s-au îndoit instinctiv si m-am trezit îngenunchiata pe acest pamânt bogat, lacrimând.

            Dupa înca cinci zile totul în mine a început sa se schimbe. Stând in fata icoanelor Maicii Domnului, vechi de secole, am varsat lacrimi care erau în mine de zeci de ani. Simteam cum mi se frânge cosul pieptului ori de câte ori cautam sa constientizez manastirile pictate, inima mea îsi depasea limitele revarsându-se în afara. Cauza era puterea învataturilor lui Hristos, revelate în frescele ce acopereau fiecare centimetru patrat din peretii bisericilor, atât afara cât si înauntru. Si mi-a fost dat sa înteleg: TNu arta sacra era ceea ce cautam, ci acel ceva din care arta sacra este doar o reflectiet. Învataturile originare ale lui Hristos, Dumnezeul întrupat, intacte chiar în epoca noastra corupta, erau cele spre care fusesem adusa. În liniste si scaldata în rugaciunile reverberante ale miilor si miilor de fiinte care si-au daruit si continua sa-si daruiasca vietile lor acestei înalte chemari, care este viata monahala, am fost primita înapoi în turma cu bucurie.

            Calatoria mea era departe de a fi împlinita. Fusesem doar pusa pe cale. A trebuit sa o iau ca un dar binecuvântat.

            M-am întors de atunci de doua ori în România; prima oara ca sa-mi botez ortodox fiica, avându-i ca nasi pe Beatrice si Claudiu, iar mai recent cu fiul meu care s-a convertit si botezat ortodox. Eu sunt acum de asemenea ortodoxa si am fost binecuvântata sa-mi gasesc o biserica adevarata în New York - casa pentru familia mea -, în care slujeste si un ieromonah ortodox român de la Manastirea Putna, iar preotul întâi-statator este el însusi de sânge românesc, si cu multi enoriasi români.

            În recenta calatorie a preotilor bisericii noastre în România s-au legat frumoase prietenii cu numerosi monahi români. Si de asemenea în calatoria pe care eu si fiul meu am facut-o, am fost primiti cu multa caldura, generozitate si bunatate de calugarii si calugaritele pe care am avut privilegiul sa-i întâlnim.

            Sunt multe cai prin care noi americanii putem raspunde dragostei lui Dumnezeu, ce ne-a fost constant aratata de cei ce si-au daruit osteneala vietii lor curatirii personale cât si slujirii altora. Desigur, le-ar fi si lor de ajutor, daca noi am deveni mai constienti si recunoscatori pentru munca lor. Desigur, rugaciunile noastre pentru cei din România le sunt de un real folos. Si noi avem multe daruri pe care am putea începe sa le împartim cu aceasta "lume veche" ce are multe sa ne învete. (Aici urmeaza în textul din limba engleza al Mariei Magdalena, ce a fost publicat în America, prezentarea multor posibilitati si cai pentru americani de a primi folos duhovnicesc si de a ajuta - material si spiritual - România) Dumnezeul meu, da-mi urechi ca sa-ti aud chemarea, de oriunde vine si oriunde ma îndreapta! Amin! 

Astfel Maria Magdalena a devenit acum o ortodoxa ferventa, care "arde" de dragoste pentru Hristos. Si fiind întrebata de Pr. Ioanichie Balan cum e viata ca ortodoxa în America aceea, atât de desacralizata, a raspuns în doua cuvinte, dar care spun totul: Very rewarding!

            *

            "Protestantii din America, când se mai trezesc, se întreaba: Mai, da? unde sunt eu? Nu mai am preotie, nici continuitatea apostolica, nici împartasanie, nici Sfinte Taine, n-am nimic. Înseamna ca nu mai sunt în Biserica. Vai de mine! Da? unde-i Biserica, atunci?"

            Si începe sa caute. Mai întâi da de catolici. Dar protestantii cu catolicii sunt la cutite. Nu pot sa-l vada în ochi pe papa-multi zic ca-i ca antihrist. Asa ca scapa usor de aceasta capcana, cu catolicii. Si-apoi întreaba: Dar nu mai este nimic vechi si autentic, de la apostoli? Si atunci da de Ortodoxie. Vine si vede, si se face ortodox (din toti cei pe care-i cunosc eu, zice Timotei, unul pe saptamâna se boteaza ortodox). Asta daca-i sincer si cu inima curata. Daca nu... Dumnezeu nu forteaza pe nimeni, doar îi arata, sa aleaga. Iata, poti sa alegi. Aici e binele, acolo raul. Aici e lumina, dincolo întunericul. Alegi ce vrei.

            Dupa cum am vazut, Dumnezeu îi duce pe cei ce cauta cu sinceritate, chiar atunci când se afla înconjurati de atei sau de cei de alte credinte, catre credinta adevarata, catre Ortodoxie.

            Cât despre românii care mai trec la secte, saracii, orbiti poate de ignoranta (si nestiinta este un mare pacat) sau de nevoile vietii cotidiene, trebuie sa ne amintim de cuvintele Mântuitorului (Pr. Cleopa punea mare accent pe aceste cuvinte, si are scrisa chiar o carte cu titlul "Valoarea Sufletului"): "Ce va da omul pentru sufletul sau?". Caci un suflet este mai scump decât toata lumea. Noi de multe ori nu stim aceasta, dar diavolul stie. Si lucreaza mult si prin aceste "guri ale iadului", cum numeste Mântuitorul sectele si pe eretici.

            Cât priveste sectele, eu sunt linistit, spunea Pr. Arsenie Papacioc. Ei sunt ca niste lupi care curata padurea de hoituri. Domnule, Hristos este ortodox! Pai daca ar fi sa schimbam ceva, ar trebui sa mai vina înca o data, sa ne dea alte învataturi. Noi n-am facut nimic altceva, decât ce ne-a spus El. A venit o data, ne-a învatat ce sa facem pentru a ne mântui, ce mai vrem? Asta este. Nu putem discuta adevarurile de credinta.

            Un alt mare parinte spune ca omul a fost facut sa fie ortodox. Si asa este. Asta nu se discuta, cu sectele, sau altceva.

            Iar daca noi vrem sa predicam la sectari, sa o facem în primul rând cu faptele, nu cu vorbele-ca, dupa spusele cuiva, ne dam cu Bibliile în cap de sute de ani, si tot n-am ajuns nicaieri cu ei. Taci tu, sa vorbeasca faptele tale, spune Sfântul Ioan Gura de Aur.

            Povestea un preot duhovnicesc, cu teologie, pregatit: Am adus un sectar în casa si i-am zis: "Uite, alege-ti tu o tema despre care sa vorbim 2 ore, cu Biblia pe masa-desi Biblia este cartea mea, nu a ta; tu ai furat-o de la mine, ca eu o am de 2000 de ani. Si sa nu sari de la un subiect la altul, cum aveti voi obiceiul, ca sa zapaciti oamenii. Nu. O singura tema, 2 ore. Si sa vedem care are dreptate.

            Si am început sa stau de vorba cu sectarul. Bineînteles ca n-a avut ce sa mai spuna, luat asa pe îndelete. La sfârsit a îngaimat ceva si a plecat. Iar a doua zi, când ma întâlnesc cu el, îmi zice: "Sa stii ca tot eu am dreptate. Aseara a fost ca aseara, dar tot eu am dreptate, nu-i cum ai zis tu." "Da? de ce n-ai zis asa de la început, ca nu mai pierdeam timpul cu tine? i-a spus duhovnicul, mâhnit pentru împietrirea inimii lui."

            Si tot Parintele Arsenie Papacioc: "Daca sunt întrebat de sectari, eu le raspund asa: "Domnule, ai venit ca vrei sa te faci ortodox? Sau vrei sa ma faci pe mine adventist? Numai daca vrei sa te faci ortodox stau de vorba cu tine. Altfel, nu! Nu va scoate nimeni din ale voastre! Dar sa aveti cumintenia sa considerati ca nici pe noi nu ne poate scoate nimeni din ale noastre!

 

HOME