PATRIARHIA ROMĀNA

 

 

Biserica Ortodoxa Romāna este organizata administrativ sub forma de patriarhie autocefala, care cuprinde cinci mitropolii pe teritoriul Romāniei.

 

Aleea Patriarhiei, nr. 2, 70526, sector 4, Bucuresti, Tel. (01) 337 27 76

PF Teoctist Arapasu - Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romāne, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Arhiepiscop al Bucurestiului

PS Ambrozie Sinaitul - Episcop-vicar patriarhal

PS Vicentiu Ploiesteanul - Episcop-vicar patriarchal

PS Teodosie Snagoveanul - Episcop-vicar patriarchal

 

1.     MITROPOLIA MUNTENIEI si DOBROGEI

2.     MITROPOLIA MOLDOVEI si BUCOVINEI

3.     MITROPOLIA ARDEALULUI, CRISANEI si MARAMURESULUI

4.     MITROPOLIA OLTENIEI

5.     MITROPOLIA BANATULUI

 

La acestea se adauga:

 

1.     MITROPOLIA BASARABIEI, (cu sediul la Chisinau, īn Republica Moldova) (link direct)

2.     MITROPOLIA ROMĀNA pentru GERMANIA si EUROPA CENTRALA (Munchen, Germania)

3.     ARHIEPISCOPIA ROMĀNA pentru EUROPA OCCIDENTALA (Paris, Franta)

4.     ARHIEPISCOPIA ROMĀNA pentru AMERICA SI CANADA (Detroit, Michigan)

5.     EPISCOPIA ROMĀNA pentru UNGARIA (cu sediul la Gyula) si

6.     EPISCOPIA ROMĀNA de VRSAT (Iugoslavia)

 

Parohii romānesti dinstincte la care slujesc preoti romāni se mai īntīlnesc īn Australia, Noua Zeelanda si Bulgaria. Prezenta romāneasca exista si la Ierusalim si Muntele Athos.

 

         Īn afara jurisdictiei Psatriarhiei Romāne, exista alte trei Episcopii ale romānilor care traiesc īn diaspora:

1.     Episcopia Romāna a Americii, cu sediul īn Grey Tower, Michigan

2.     Episcopia Romāna pentru Europa (Paris) si

3.     Episcopia Romānilor Liberi (Freiburg, Germania).

 

Doua vicariate ortodoxe (sārb si ucrainean) grupeaza laolalta parohiile apartinīnd celor doua minoritati etnice de religie crestina ortodoxa din Romānia.

 

Viata bisericeasca:

 

Īn cuprinsul celor 10 arhiepiscopii si 13 episcopii, exista aproximativ 10.000 de parohii si circa 475 de mīnastiri si schituri.

Clerul numara 10.100 preoti hirotoniti, 170 diaconi si 3.400 cīntareti. Īn manastiri exista 2.500 de calugari si 4.250 de calugarite.

 

Infrastructura:

 

23 catedrale, 9.880 biserici de parohie, 2.790 biserici secundare, 350 biserici de cimitir, 355 biserici de manastire,

123 paraclise, 46 capele manastiresti si 5.200 de case parohiale. Un numar de 2.400 de biserici sīnt declarate monumente istorice.

 

Educatie:

 

Pe cuprinsul Romāniei exista: 14 facultati de teologie ortodoxa (īn cele mai importante orase), avīnd 6.700 de studenti īnscrisi; 9 colegii teologico-sanitare; 39 seminarii teologice avīnd circa 6.000 de elevi si 19 scoli de cīntareti pentru un numar de 1.700 de elevi.

 

Activitatile editoriale si publicistice sīnt coordinate prin intermediul Institutului Biblic de Misiune Ortodoxa din Bucuresti; pe līnga aceasta, exista edituri de carte religioasa īn principalel orase, resedinte episcopale.

 

Muzeele romānesti includ 95 de colectii de carte veche si obiecte bisericesti.

 

Asistenta sociala:

 

Preotii ortodocsi si-au reluat prezenta īn spitale, scoli si penitenciare dupa 1989; aproximativ 90 de capele au fost construite īn spitale, 30 īn penitenciare si 38 īn unitatile militare, la care slujesc cīteva sute de preoti. BOR a īnfiintat, de asemenea, asezaminte de caritate si mai mult de zece camine pentru batrīni si nevoiasi.

 

Afaceri Externe:

 

BOR mentine relatiii cu aproape toate Bisericile crestine din lume, indiferent de denominatiunea pe care o rerezinta, dar īn special cu Bisericile Ortodoxe nationale, considerate surori; au loc contacte īn mod regulat, prin vizite reciproce, si este de asemenea, mentinuta legatura īn cadrul organizatiilor internationale, cu Bisericile Orientale Vechi, cu Biserica Anglicana si cu majoritatea Bisericilor protestante din Europa si America. Relatii speciale s-au dezvoltat cu Biserica Romano-Catolica, īn special de la vizita īntreprinsa de Papa Ioan Paul al II- lea īn Romānia.

         Toate datele din aceasta sectiune prezinta situatia existenta la īnceputul anului  2000; speram sa aducem situatia la zi, īn curānd.

 

 

HOME