Învierea ŞI ÎNALŢAREA Domnului

(CATEHISM)

 

 

Care sunt articolele al cincile si al saselea din Crez si ce invatatura cuprind?

 

Articolul al cincilea si al saselea din Crez sunt: "Si (Iisus Hristos) a inviat a treia zi, dupa Scripturi; si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui".

In aceste articole se cuprinde invatatura despre invierea Domnului si inaltarea Lui la cer.

Prin invierea din morti si inaltarea la cer, Domnul nostru Iisus Hristos si-a desavârsit lucrarea Sa mântuitoare de Imparat, Domn si Stapân atotputernic in cer si pe pamânt.

 

Ce spune Sf. Scriptura despre Invierea Domnului?

 

Sf. Scriptura a Noului Testament ne spune ca Domnul Iisus Hristos, inainte de a patimi, a prezis de mai multe ori ca va fi rastignit, dar a treia zi va invia.

De teama aceasta iudeii au pus de paza la mormântul Lui soldati. Totusi minunea S-a intâmplat. A treia zi dupa ingropare, ingerul a rasturnat piatra, mormântul a fost aflat gol si vestea invierii s-a raspândit ca fulgerul, desi iudeii au platit pe soldati sa minta, adica sa spuna ca Iisus Hristos Domnul nostru nu a inviat, ci a fost furat de Apostoli.

Cele mai insemnate locuri din Noul Testament in care se scrie despre invierea Domnului sunt: Matei 28; Marcu 16; Luca 24; Ioan 20 -21; Faptele Apostolilor in mai multe locuri; I Corinteni 15 si altele.

 

Ce au spus necredinciosii despre invierea Domnului?

 

Necredinciosii au scornit despre invierea Domnului mai multe minciuni. Unii au spus ca trupul Mântuitorului Iisus Hristos nu a inviat, ci a fost furat. Minciuna insa n-a putut fi crezuta, deoarece mormântul a fost pazit de soldati. Apostolii au fugit si s-au ascuns de frica iudeilor; nu s-au mai gândit sa fure trupul Domnului. Ce aveau ei sa faca cu trulul unui mort? Pe de alta parte giulgiul si mahrama care au invaluit trupul Domnului, ramase lânga mormânt, arata limpede ca nu poate sa fie vorba de furt. Cine fura nu are nici grija nici vrema sa desfasoare trupul si sa impatureasca mahrama. Giulgiurile si mahrama (Ioan 20, 5 - 8), ca si Apostolii, sunt marturii ale invierii.

Altii spun ca Mântuitorul a avut o moarte aparenta, dar si parerea aceasta este gresita, caci atunci când Iisus a fost impuns cu sulita in coasta, pe cruce, a iesit sânge si apa; dovada ca murise. Apoi El a fost infasurat cu giulgiu dupa obiceiul ingroparii de atunci si asa a fost asezat in groapa, iar peste groapa s-a asezat o piatra mare; asa incât Iisus nu o putea ridica. Toate acestea dovedesc ca Iisus era mort, când a fost ingropat, sau daca inca nu ar fi fost inca mort, trebuia sa moara inabusit sub greutatea pietrei, legat in infasurari si scaldat in cele "ca la o suta de litre" de ulei, aduse de Nicodim (Ioan 19, 39 - 40).

 

Ce dovezi mai avem despre invierea Domnului?

 

Alte dovezi despre invierea Domnului sunt aratarile Lui dupa inviere. S-a aratat in case cu usile incuiate, pe drum si in alte locuri. Dintre aratarile cele mai insemnate sunt: 1. Mai intâi S-a aratat in ziua invierii Mariei Magdalena, femeilor care se intorceau de la mormânt si apoi Apostolilor; 2. Aratarea in calatorie si la cina cu Luca si Cleopa (Luca 24, 13 - 25); 3. Aratarea in mijlocul Apostolilor, când manânca impreuna cu ei si le spune: "Vedeti mâinile si picioarele Mele, ca Eu insumi sunt: pipaiti-ma si vedeti ... Asa este scris - in Lege, in Psalmi si in prooroci - si asa se cadea sa patimeasca Hristos si a treia zi sa invieze din morti" (Luca 24, 36 - 48); 4. Aratarea a opta zi dupa inviere, când incredinteaza pe Toma necredinciosul despre inviere si-l face sa marturiseasca uimit: "Domnul meu si Dumnezeul meu" (Ioan 20, 28); 5. Aratarea pe malul lacului Tiberiada, când prânzeste cu Apostolii si savârseste pescuirea minunata (Ioan 21, 1 - 13); 6. Aratarea când a fost vazut de peste 500 de credinciosi (I Corinteni 15, 6); 7. Când S-a inaltat la cer (Luca 24, 50 - 53); 8. Când S-a aratat Sf. Apostol Pavel in drumul spre Damasc (I Corinteni 15, 8).

 

Cu ce trup a inviat si S-a inaltat Domnul Iisus Hristos?

 

Domnul Hristos a inviat si S-a inaltat la cer cu acelasi trup, cu care a fost rastignit si ingropat. Acest trup dupa inviere, preamarit si stralucitor, putea sa se faca vazut si nevazut, putea sa intre prin usile incuiate, si sa se lase pipait si iarasi sa dispara.

 

Cum se intelege inaltarea Domnului la cer?

 

Inaltarea la cer se intelege ca si inaltarea oricarui corp in aer, cu deosebirea ca Domnul Hristos, având trup preamarit (duhovnicesc) si fiind totodata si Dumnezeu atotputernic, nu avea nici o greutate ca sa-I impiedice inaltarea la cer.

Domnul Hristos S-a inaltat cu trupul la cer, caci cu dumnezeirea era si este pretutindeni, si astfel ne-a aratat si noua care e tinta ultima a calatoriei noastre pe pamânt: cerul.

 

Rugaciune la invierea Domnului.

 

Invierea lui Hristos vazând, sa ne inchinam Sfântului Domnu Iisus, unuia celui fara de pacat. Crucii Tale ne inchinam Hristoase, si sfânta invierea Ta o laudam si o marim, ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de tine pe altul nu stim, numele Tau numim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam sfintei invierii lui Hristos. Ca iata a venit prin cruce bucurie la toata lumea; totdeauna binecuvântând pe Domnul, laudam invierea Lui, ca rastignire rabdând pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat.

 

HOME