INSTITUŢII ROMĀNEŞTI DE INTERES COMUNITAR

 

____________________________________________

 

TV ROMANIA-WEST

(ANIVERSAREA DE 1 AN - APRILIE 2000-2001)

 

TVRomania-West, in cooperare cu Televiziunea Romana, Departamentul International, "Sahia TV & Movie Romanian Entertainment Production" si "AnimaFilm", a prezintat pentru toti membrii comunitatii romano-americane din Sudul Californiei, timp de 1 an de zile ( 2000-2001) 53 de emisiuni, prin intermediul statiei:

TV-Cablu LA@36, Duminical, intre orele 3-4 PM cele mai indragite emisiuni TV, de interes comunitar, cu stiri actuale din Romania, programe culturale, actualitati politice, interviuri, comentarii, sport, turism, muzica usoara si populara romaneasca, omedie, viata spirituala,imagini de pe plaiunile natale.

Emisiunile anului  au abordat urmatoarele tematici:

1.     Stiri saptamanale din Romania

2.     Eseuri folclorice

3.     Documentare istorice

4.     Divertisment - momente vesele

5.     Documentare turistice

6.     Divertisment - muzica populara si usoara

7.     Din Arhiva de aur a Televiziunii Romane

8.     Viata Spirituala (subiecte variate, inclusiv vizita Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea in Romania).

 

Eseuri folclorice:

·       Muzica populara din Muntenia

·       Muzica populara din Moldova

·       Muzica populara din Arges

·       Muzica populara din Transilvania

·       Muzica populara din Dobrogea

·       Muzica populara: Festivale Romanesti

·       Muzica populara din Maramures

·       Muzica populara din Banat

·       Muzica populara din Basarabia

 

Documentare istorice

·       Podul Mogosoaiei (I)

·       Podul Mogosoaiei (II)

·       Podul Mogosoaiei (III)

·       Palatul Cotroceni

·       Muzeul Cotroceni

·       Manastirea Cotroceni

·       Palatul Peles (I)

·       Palatul Peles (II)

·       Viata MJ Regele Carol I

·       Viata MJ Regele Mihai

·       Maresalul Ion Antonescu

·       Stalin si cotropirea Romaniei

 

·       Romania in cel de-al II-lea Razboi Mondial

Divertisment - momente vesele

Divertisment si muzica populara si usoara din toate regiunile Romaniei.

 

Documentare turistice:

Detalii turistice in toate Regiunile Romaniei.

Divertisment - muzica populara si usoara.
Muzica populara si usoara din toate Regiunile Romaniei, precum si Muzica "moderna" (animatii computerizate), interpretari animate cu "instrumentatie moderna", "rima alba a muzicii clasice romanesti".

 

Din Arhiva de aur a Televiziunii Romane

Viata Spirituala (subiecte variate, inclusiv vizita Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea in Romania).

 

·       Vizitand diferite manastiri romanesti;

·       De vorba cu mari duhovnici ai vremii;

·       Traditii populare romanesti legate de sarbatorile eclesiastice;

·       Traditii populare romanesti, cu tematica folclorica;

 

Dorim sa-i mulţumim dlui Alex Dumitru pentru toate

eforturile şi sacrificiile personale (inclusiv cele de

natura financiară) pe care  timp de un an de zile le-a

facut ca, īn fiecare duminică, fără īntrerupere, să ne

aducă īn casele noastre, la oră primă, cele mai

informative şi īndrăgite emisiuni romāneşti, transmise īn

limba noastră maternă.

Ca unul care cunosc cāteceva din aceste strădanii, vă

īndemn să-l īncurajăm, şi să sprijinim (şi din punct de

vedere pecuniar) pe domnul Alex Dumitru, să ducă

mai departe această misiune şi responsabilitate grea,

ce şi-a asumat-o!

Adresa -

 

P.O.Box 50272, Los Angeles, CA 90050

Tel. (323) 254-5655;  Fax: (818) 688-3965

President:

E-mail: tvrwest@yahoo.com

Web site: http://tvromaniawest.com

 

____________________________

 

 

LUCEAFARUL ROMANESC - WHO'S WHO DIVISION

 

1839 Lincoln Ave., Suite 16, Montreal, Que., H3H 1 Ha, Canada - Tel.(514) 934-0450;Fax: (514) 933-3903

E-mail: luceafar@colba.net  Web-site: WhosWho.com.ro

 

 

PREFATA

 

         Enciclopedia rominilor din strainitate este prima lucrare de referintă de amploare care trateaza viata si cultura romanilor din afara frontierelor Tarii, cu capitole legate de istorcul, institutiile, presa si personalitile romanilor destarati, cu volume separate pe zone geografice (America, Europa, Asia, Australia) sau domenii de activitate (sitiinta, literatura, arta, muzica, religie).

"Enciclopedia" este rodul unei activitali de documentare desfasurat pe parcursul a mai bine de un deceniu. Am consultat mii de carti, am scris sute de scrisori, am dat telefoane, faxuri si e-mail-uri, am vizitat aproape toate comunitatile noastre din America si Europa. Un efort uman si financiar inimaginabil.

 "Enciclopedia" - in special versiunea sa in limba engleza "Romanian Americana and Who's Who" - este un ghid in fata strainilor, este identitatea noastra scrisa, identitate despre care s-a vorbit mult si s-a scris putin.

"Enciclopedia" insa nu se vrea doar o acumulare de informatii legate de emigratia si exilul romanesc, ci o marturie despre sufletul, rostul si destinul celui plecat de acasa, o dovada ca romanul din afara este unul cu cel din Tara.

Peste ani, cand se vor scrie alte carti pentru si despre diaspora romaneasca, cand praful se va asterne, peste paginile "Enciclopediei", cind munca celor ce vor veni la rand se intoarce o fila in istoriei pribegiei noastre va fi doar una de completare si actualizare a unui material existent, putini vor realiza greutatile, conditiile neprielnice si relatiile tensionate din comunitatile noastre de peste hotare in momentul in care primul volum al lucrcarii a vazut lumina tiparului. Multi vor refuza sa creada ca aceasta carte a aparut intr-o perioada cand, in afara granitelor, unii lideri romani - religiosii sau laici - din aceeasi urbe treceau unul pe langcl ceilalti fira sa se salute, iar diaspora era aproape ignorata de cei care ar trebui s-o apere, s-o ajute si s-o iubeasca.

Volumul de fata -"500 DE PERSONALITATI ROMANESTi DIN S.U.A. si CANADA" face parte din seria "Romanii din America", carora le-am acordat un spatiu sporit dat fiind numarul mare si importanta lor in ansamblul diasporei romanesiti. Versiunea in limba engleza Romanian-American Who's Who - va fi publicat ulterior. Nevoia unei lucrari de referinta despre personalitatile de origine romana stabilite peste ocean s-a fact simlita in ultimele decenii, in special dupa 1989, cind zeci de mii de emigranti romani s-au stabilit in S.U.A. si Canada.

 

_______________________

 

 

SCRISOAREA PROF. DAN FORNADE

23 februarie 2001

 

Stimati Domni si Doamne,

Intrucat contractul de publicare semnat de "Luceaf6rul" cu Guvernul Romainiei nu a fost onorat, am hotarit sa tipcirim volumul "Romanii din America - 500 personalitati romanesti din S.U.A. si Canada" la Montreal, intr-un tiraj mai redus, pentru a avea posibilitatea de a opera ultimele corecturi dar mai ales pentru a ne putea tine promisiunea fata de cei care au sprijinit acest proiect.

         Din pacate, tiparirea cartii in Canada fiind mai costisitoare, costul pe volum este de US$100 + $10 expedierea cartii.

         Versiunea finala a acestui volum, intr-un tiraj mai mare, va fi tiparita peste cateva luni, dupa ce vom primi eventualele corecturi. Va rugam sa cititi pagina dvs. si sa ne dati avizul final. In cazul tuturor lucrarilor de referinta care implica un volum imens de lucru, se percepe o taxa de inscriere. Noi nu am perceput aceasta taxa. Cu toate acestea, avem nevoie de sprijinul dvs financiar pentru acoperirea cheltuielilor, care se ridica la mai multe zeci de mii de dolari. Avand convingerea ca veti aprecia conditiile tehnice de editare ale volumului, lasam la aprecierea dvs. suma cu care doriti sa contribuiti la realizarea acestei unice lucrari de referinta.

         Avem in pregatire pentru tipar si versiunea in limba engleza a acestui volum. Daca nu aveti posibilitatea sa ne trimiteli traducerea in engleza a textului dvs., va rugam sa ne informati si vom apela la serviciile unui traducator.

         Va rugam sa faceti cecul pe numele Dan Fornade (US$ 110 + eventuala donatie). Daca ne-ati trimis deja cecul, va rugam sa primiti multumirile noastre. Dorim sa subliniem ca, intrucat singurul criteriu potrivit caruia ati fost selectionat pentru includerea in aceasta lucrare enciclopedica a fost cel de ordin valoric, donatia nu este obligatorie. Pentru a contribui la raspandirea cartii, la cerere, va putem trimite un al doilea volum - cel actualizat - pentru un prieten sau o biblioteca din America ori Romania. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati. Multumim pentru colaborare.

Cu cele mai alese sentiments, Prof. Dan Fornade

 

_____________________________________

 

SUNTETI INTERESATI A CUNOASTE LEGILE DIN ROMANIA?

 

Acum aveti acces prin Internet, la pagina:

http://www.law-counsel.com

 

Catre:  Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Treime"

 

Stimate Parinte Protopop Constantin Alecse,

    

In urma contactelor pe care le-am avut cu romanii din SUA si Canada (fratele meu este cetatean canadian rezident in prezent la Los Angeles) am observat interesul aproape general al acestora pentru a putea accesa online un site care sa cuprinda informatii concrete si gratuite din diferite domenii ale dreptului roman.

Avand in vedere formatia mea juridica, impreuna cu o echipa multidisciplinara de juristi, am pornit la crearea unui asemenea site, care sa ofere solutii eficiente si usor accesabile celor care au probleme in Romania sau in legatura cu Romania.

In prezent, primele zeci de pagini ale acestui site, sunt disponibile online (in engleza si romana) la adresa http://www.law-counsel.com .

Acestea cuprind informatii concrete si gratuite din diferite domenii ale dreptului roman, (inclusiv textul integral al noii legi cu privire la imobilele preluate abuziv)  

Site-ul este in continua dezvoltare, intentia noastra fiind de a deveni resursa online "one stop" cu privire la dreptul roman. Din aceasta perspectiva, suntem interesati de orice sugestie a romanilor americani, ca principali beneficiari ai acestui site.

In concluzie, am fi interesati de opinia dumneavoastra, despre site-ul LAW-COUNSEL.com  aflat la adresa www.law-counsel.com precum si de eventualele propuneri cu privire informatiile pe care romanii americani ar dori sa le gaseasca pe acest site. Laborioasa dumneavoastra activitate in domeniul internetului(dupa cum am putut observa din pagina de prezentare) este pentru noi o garantie privind valoarea opiniilor dumneavoastra.

Va multumesc anticipat - Cu stima, Dan Livescu

Director Daliv Group (initiator si coordonator LAW-COUNSEL.com)

E-mail: mailto:daliv@law-counsel.com

 

HOME