LA ZIUA MAMEI

 

 

Scurt Istoric al Sarbatorii Zilei Mamei

 

 

Istoricii spun ca "Ziua Mamei" isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor Rhea, tinut in Grecia Antica. Zeita pamantului Rhea era sotia lui Cronos, zeul timpului si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp.

In anii 1600, Anglia celebra o zi numita "Sambata Mamelor", in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acele timpuri, multi oameni saraci lucrau ca servitori pentru bogatasi. Cum cea mai mare parte a slujbelor erau departe, acestia locuiau in casa stapanului lor. De Sambata Mamelor aveau permisiunea de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi. O prajitura speciala se gatea pentru aceasta ocazie festiva.
Odata cu raspandirea religiei crestine pe glob, istoricii sunt de parere ca "Mama Biserica" a substituit cealalta sarbatoare "Mama Zeita". Multi spun ca ceremoniile care erau tinute in cinstea lui Cybele au fost adoptate de biserica pentru a venera pe Maria, mama lui Isus Cristos. Ele reprezentau puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau. In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura "Ziua Mamei".

In Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, a fost pentru prima data propusa, in anul 1872, de catre Julia Ward Howe. Trebuia sa fie o zi dedicata pacii.

In anul 1907, Ana Jarvis, din Philadelphia, a inceput o campanie pentru a stabili ziua nationala a mamei. Jarvis a reusit sa convinga biserica din Grafton, din vestul Virginiei, sa celebreze "ziua mamei" in mai, cand comemora doi ani de la moartea mamei sale. Julia era foarte atasata de mama sa, Reese Jarvis, profesoara la Biserica Metodista din Grafton, Virginia de Vest. Astfel ca, atunci cand mama sa s-a stins din viata, impreuna cu sora sa oarba Elisinore, au incercat sa creeze o zi speciala dedicata mamelor. Simteau ca astfel copiii, care deseori isi neglijeaza de multe ori mama, sa realizeze ca trebuie sa-i acorde dragostea cuvenita cand inca aceasta mai este in viata. Erau de parere ca o zi dedicata mamei ar creste respectul pentru parinti si va uni mai mult familiile. 

Jarvis si sustinatorii ei au inceput sa scrie ministrilor, oamenilor de afaceri si politicienilor explicandu-le dorinta lor de a stabili o zi nationala a mamei. Ca rezultat al eforturilor lor prima zi a mamei a fost tinuta pe data de 10 mai 1908. Garoafele au devenit simbolul acestei zile, fiind florile favorite ale fostei doamne Reese Jarvis. In zilele noastre garoafa rosie este simbolul unei mame inca in viata, in timp ce garoafa alba comemoreaza pierderea ei.

Prima proclamatie a "Zilei Mamei" a fost citita de guvernatorul statului Virginia de Vest, in anul 1910. Oklahoma a celebrat de asemenea aceasta zi, in acelasi an. Pana in urmatorul an, "Ziua mamei" s-a celebrat in toate statele.

Presedintele Woodrow Wilson, a facut in anul 1914 un anunt oficial proclamand "Ziua mamei" ca zi de sarbatoare nationala in a doua duminica din luna mai.

Pe 12 decembrie 1912 a luat fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei.

Astazi multe tari din lume isi aniverseaza ziua mamei, la momente diferite, dar exista tari ca: Danemarca, Finlanda, Italia, Turcia, Australia si Belgia care-si celebreaza de asemenea ziua mamei in aceeasi zi cu Statele Unite.

 

MAMA IN VECHIUL TESTAMENT

 

Cuvintul MAMA este primul cuvint pe care il invata copilul, in procesul de comunicare cu neamul omenesc. Cuvintul MAMA il rostesc toti oamenii (femei si barbati) cind ajung la strimtoare. De altfel si expresia italiana “mama mia” pe care o rosteste eroul Mario din jocul Mario Brothers, reprezinta de fapt un strigat de ajutor, caci primejdia este mare. In literatura romana poetii si prozatorii au cintat acest personaj atit de putin cunoscut MAMA. In poezia sa, O, MAMA..., Mihai Eminescu ne spune:

 

”O, mama, dulce mama, din negura de vremi
Pe freamatul de frunze la tine tu ma chemi;
Deasupra criptei negre a sfintului mormint
Se scutura salcimii de toamna si de vint,
Se bat incet din ramuri, ingina glasul tau…
Mereu se vor tot bate, tu vei dormi mereu.”

 

Am deschis Sfinta Scriptura, si am trecut in revista citeva nume de mame, care au avut un rol deosebit in planul lui Dumnezeu. Prima Mama pe care o aminteste Sfinta Scriptura este Eva sau “mama celor vii” Geneza 4-20. O alta mama despre care ne vorbeste Sfinta Scriptura, este Mama poporului Israel, Sara. Ne amintim ca Sara avea aproape 90 de ani cind l-a nascut pe Isaac.

Fapta ei de a fi ris de cuvintele lui Dumnezeu, cind El a spus despre ea ca va naste, au fost consemnate in Scriptura si ne-au ramas si noua ca o pilda, sa avem credinta in Dumnezeu, in Cuvintul Lui, caci, ceea ce El promite, si duce la indeplinire. Atentia ne este atrasa si de mama celo doi gemeni, Esau si Iacov. Aceasta mama este un exemplu negativ pentru noi. Ea si-a invatat pe copilul pe care il iubea cel mai mult, Iacov, sa minta, sa fure, sa insele.

Pentru faptele lui, Iacov a trebuit sa plateasca cu, peste douazeci de ani de munca asemanatoare robilor. O alta mama care si-a iubit mult copilul a fost mama lui Moise. In Evrei cap. 11-24, apostolul Pavel ne spune ca: “prin credinta a fost ascuns Moise trei luni de parintii lui (de mama lui, Exod 2-2 ”femeia aceasta a ramas insarcinata, si a nascut un fiu. A vazut ca este frumos si l-a ascuns trei luni.”)… si nu s-au lasat inspaimintati de porunca imparatului.”

Dumnezeu nu a ramas niciodata fara martori. Intr-o perioada de cadere spirituala a poporului ales, Dumnezeu ridica dintre mame pe Debora, proorocita, nevasta lui Lapidot. In cintarea de lauda a Deborei citim: …”Capeteniile erau fara putere in Israel, fara putere, pina cind m-am sculat eu, Debora, pina cind m-am ridicat eu, ca o mama in Israel. ”Jud. 5-7. Ultimul dintre judecatori, Samuel a avut o mama care si-a sacrificat sentimentele ei de mama si s-a despartit de copilul ei imediat dupa ce l-a intercat, l-a dus la Cortul intilnirii, la preotul Eli, si l-a inchinat Domnului. Ea si-a tinut promisiunea facuta lui Dumnezeu si este pentru noi o pilda de respectare a cuvintului dat.

In a doua carte a Cronicilor, de foarte multe ori, ni se specifica numele mamelor unor regi ai lui Iuda, care au domnit la Ierusalim. Vom aminti citeva dintre ele. Prima mama care este amintita in 2 Cronici 13-2 este mama imparatului Abia, care se numea Micaia, fata lui Uriel din Ghibea. A doua mama amintita in 2 Cronici 15-16 este mama imparatului Asa, care este un exemplu negativ pentru noi. Aceasta mama, imparateasa fiind, a facut un idol Astartei. A fost nevoie ca fiul ei, Asa, sa-i darime idolul si s-o indeparteze de la conducerea imparatiei: “Imparatul Asa n-a lasat nici chiar pe mama-sa Maaca sa mai fie imparateasa, pentru ca facuse un idol Astartei. Asa i-a darimat idolul, pe care l-a facut praf, si l-a ars linga piriul Chedron. ” Inca un exemplu de mama denaturata il vedem in 2 Cronici 22-2, care este Atalia, fata lui Omri mama imparatului Ahazia. Imparatul Ahazia a domnit numai un an la Ierusalim si citim despre el ca: “a umblat in caile casei lui Ahab, caci mama sa ii dadea sfaturi nelegiuite.” Dupa moartea fiului ei, Ahaz, Atalia, mama lui, “vazind ca fiul ei a murit, s-a sculat si a omorit tot neamul imparatesc al casei lui Iuda. ”2 Cronici 22-10. Din intimplarea aceasta tragica putem scoate cel putin doua ginduri. Primul gind este legat de dorinta de putere, dorinta de a conduce a firii pamintesti, cu orice pret.

”Atalia a omorit tot neamul imparatesc” Vedem limpede aceasta atitudine manifestata pe fata in Biserica. Inceputul a fost semnalat de apostolul Ioan in a treia sa Epistola. 3 Ioan v-9: ”am scris ceva Bisericii, dar Diotref, caruia ii place sa aiba intiietate intre ei, nu vrea sa stie de noi.” Fie barbat, fie femeie dorinta de intiietate este aceeasi si nu duce decit la dezastru. Al doilea gind este legat de promisiunea lui Dumnezeu, facuta lui David, 2 Samuel 7-16: “Ci casa ta si imparatia ta vor dainui vecinic inaintea mea, si scaunul tau de domnie va fi intarit pe vecie.”

Vrajmasul sufletelor noastre, Satana a vrut ca printr-o mina criminala sa distruga promisiunea lui Dumnezeu, de a ni-L trimite pe Domnul Isus. Intelepciunea si dragostea lui Dumnezeu nu a ingaduit lucrul acesta si citim mai departe in versetul 11 “ dar Iosabeat, fata imparatului, a luat pe Ioas, fiul lui Ahazia, l-a ridicat din mijlocul fiilor imparatului, cind au fost omoriti: si l-a pus cu doica lui in odaia paturilor. Astfel l-a ascuns Iosabeat, fata imparatului Ioram, nevasta preotului Iehoiada, si sora lui Ahazia, de privirile Ataliei, care nu l-a omorit.”

 

FEMEILE DIN JURUL MÂNTUITORULUI

 

Duminica a cincea dupa Paşti este înscrisă drept duminica femeii samarinence”, ceeace ne poate face să reflectăm la întrebarea : oare câte femei au fost numite în jurul Mântuitorului ? Si, astfel am început să număr: Sfânta Fecioară Maria, sora mamei lui, Ana proorocita, soacra lui Petru, femeia samarineancă, mama tânărului din Nain, Marta si Maria, fiica lui Iair si mama sa, femeia bolnavă de 12 ani, femeia cananeancă si fiica ei, femeia în casa fariseului, femeia în casa lui Simon leprosul, Maria Magdalena, văduva săracă, femeia vindecată în ziua sâmbetei, femeia păcătoasă prinsă, Ioana, mama fiilor lui Zevedeu, Maria lui Iacov, Maria lui Cleopa, cealaltă Marie, Salomeea. În total 25 de femei care fiecare au primit ajutor, vindecare, iertare sau laude de la Iisus, dar si pomenire în veac în Sfânta Scriptura.

Trebuie să recunoastem că în aceasi situatie se află mult mai multi bărbati. Fiecare dintre ei au stiut să ceară simplu si doar prin vorbă, ceea ce doreau să le facă Iisus. ("Ce voiesti să-ti fac ? Iar el a zis: Doamne, să văd!" (Lc 18, 41). În schimb, aceste femei aduc în apropierea lor de Dumnezeu atâta parfum si culoare, iubire si candoare, smerenie si dăruire, încât fiecare dintre atitudinile lor au reusit să-L impresioneze pe însusi Iisus, iar pe noi milioane de crestini să ne cutremure.

Gesturi si fapte, însotite de multe ori de tăcere si lacrimi l-au făcut pe Dumnezeul nostru de multe ori să exclame "O, femeie mare este credinta ta". Văduva săracă a dăruit ultimii ei doi bani; femeia bolnavă de doisprezece ani avea atâta credintă încât stia că doar atingându-se de haina Mântuitorului se va vindeca ; cananeanca în umilinta si disperarea sa raspunde printr-o întelepciune demnă de un mare filosof; povara de 18 ani a celei vindecate sâmbăta ; propovăduirea samarinencii care pe multi i-a întors la credintă ; lacrimile si mărturisirea Martei si-a Mariei ; lacrimile si singurătatea Mariei Magdalena la mormântul Mântuitorului ; dar mai presus de toate, ungerea lui Iisus, (stând la picioarele Lui udă cu lacrimi picioarele Lui, cu părul capului ei le stergea, le săruta si le ungea cu mir). În nici una din cele 25 de apropieri de Iisus nu se găseste un gest sau cuvânt de nedreptate, nici un strop de îndoială, nici o trădare, nici o tăgăduire, nici o fugă, nici o minciună sau mărturie falsă, nici măcar o răstignire, ci doar credintă si multă iubire. L-au urmat si L-au slujit până la capătul propovăduirii Lui, ca apoi să nu se mai stie de ele nimic.

 

SFINTELE MIRONOSITE SI FEMEILE CRESTINE DE ASTAZI


Dupa cum stiti, Duminica a treia dupa Inviere este Duminica femeilor Mironosite, a credincioaselor, a gospodinelor, celor care intretineti viata in familie si in lume. Trebuie sa fiti fericite ca aveti din partea lui Dumnezeu o atentie deosebita. Si iata, prin Maica Domnului si prin sfintele femei purtatoare de mir, si dumneavoastra aveti cinstea aceasta de a avea o Duminica in an, in care sunteti cinstite in chip deosebit. Dumnezeu sa va inmulteasca harul si darul Sfantului Duh si darul dragostei crestine sa fie cu adevarat cu dumneavoastra, ca sa fiti ce trebuie sa fiti, sa intretineti caldura crestina in familie si buna intelegere. Pentru ca in familie cunoasteti ce dezastru este astazi. Nu le mai amintim pentru ca stiti dumneavoastra mai bine decat mine.

De aceea, cei care veniti la biserica, care va rugati lui Dumnezeu si aici la biserica si acasa la dumneavoastra, daca va rugati cu luare aminte, cu dragoste, cu smerenie si cu staruinta, veti avea ajutor permanent din partea lui Dumnezeu si veti fi mangaiate in necazurile dumneavoastra.

S-a vorbit si vorbim si astazi despre Duminica aceasta a sfintelor femei purtatoare de mir. Nu uitati ca dumneavoastra, toate femeile crestine ortodoxe si fiicele dumneavoastra sunteti mironositele Bisericii Ortodoxe de astazi si din toate timpurile.

Copilele si tinerele fiice aduc Mir lui Hristos viata lor curata, fecioria, rugaciunea si ascultarea de parintii. Studentele si tot tineretul feminin care vin regulat la biserica, aduc si ele Mantuitorului Hristos, ca un Mir cu buna mireasma, ravna lor pentru toata fapta buna, milostenia. catre cei din suferinta si ascultarea de parintele lor duhovnicesc.

Mamele crestine aduc Stapanului Hristos cel mai pretios Mir crestin, adica nasterea, cresterea si educarea copiilor lor in frica de Dumnezeu. Iar mamele in varsta, bunicile si vaduvele care sunt nelipsite din sfintele biserici, aduc lui Dumnezeu mirul lacrimilor, al rugaciunilor si pastreaza cu sfintenie evlavia ortodoxa pe care o mostenim din mosi stramosi.

Iata deci ca si dunmeavoastra, fiicele Bisericii Ortodoxe de astazi, sunteti urmasele mironositelor din vremea lui Hristos si purtati in inima buna mireasma a credintei, a rugaciunii si a iubirii crestine. Numai de veti alerga cu evlavie la biserica impreuna cu copiii dumneavoastra, precum alergau odinioarii sfintele mironosite la Mormantul lui Hristos.

Despre sfintele femei va mai pot spune ca au fost momente in viata Mantuitorului Hristos, cind ele erau mai curajoase decat Apostolii. De pilda, in momentul prinderii Mantuitorului in Gradina Ghetsimani, Apostolii toti L-au parasit, afara de Sfantul Evanghelist Ioan, iar Petru Il si tradeaza si se jura de trei ori ca nu-L cunoaste pe Iisus Hristos. Insa femeile, il urmau de departe, atat la sinedriu cat si pe drumul Golgotei. Il insotesc cand Mantuitorul cade sub povara Crucii, iar mironosita Veronica Il sterge cu mahrama, care devine prima icoana cu chipul lui Hristos. Toate mironositele privesc cum Il bat in cuie si-L rastignesc intre cei doi talhari; aud ultimele cuvinte ale Mantuitorului si plang cu lacrimi amare cand Hristos isi da duhul, zicand : Savarsitu-s-a !

Dupa rastignire, cand Apostotii erau ascunsi de frica iudeilor, femeile, cu noaptea in cap, se apropie de Sfantul Mormant ca sa unga trupul Domnului, cum era obiceiul la evrei. Si tocmai atunci cand ajung la acolo si cautau trupul Domnului, gasesc mormantul Lui deschis si gol, iar un inger le spune ca Hristos a inviat, si le arata giulgiul infasurat alaturi.

Maria Magdalena, aceasta mironosita barbatoasa careia Iisus iis scoate sapte duhuri din fiinta ei si o face cea mai aprigi aparatoare a crestinismului si marturisitoare a lui Hristos, plangea la mormant cand celelalte femei plecasera. Ea cauta trupul Domnului, insa mormantul era gol. Apoi intalneste pe cineva la mormant si credea ca este gradinarul. De accea il intreaba : Doame, daca Tu L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus si eu Il voi ridica (Ioan 20, 15).

Atunci acel gradinar, Care era Iisus Hristos, ii spune pe nume : Maria ! Tonul pe care l-a folosit Iisus Hristos, accentul cu care a spus, au facut ca Maria sa-L recunoasca. Desi era acelasi Iisus Hristos in carne si oase, cum Se arata El mai tarziu catre Apostoli, insa avea ceva schimbat. Fara indoiala era infatisarea Sa dumnezeiasca, chipul Sau transfigurat. De aceea nu era recunoscut decat de cei care aveau cu adevarat inima curata si ochi inimii luminati.

Atunci Maria L-a recunoscut si a cautat sa se apropie de El. Si Iisus i-a spus : Nu to atinge de Mine, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu. Mergi la fratii Mei si le spune : Ma sui la Tatal Meu si Tatal vostru si la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru !

Nu dupa mult timp, Mantuitorul se aratii ucenicilor Sai in Galileea, pe muntele Eleonului. Acolo avea sa-i gaseasca Iisus pe Apostoli adunati dupa inviere.

Iata deci, ca aceste sfinte femei au fost in preajma lui Iisus cel inviat, care Se arata din cand in cand, ca sa-i obisnuiasca pe toti cu trupul Sau inviat, pentru ca era o mare minune, caci pana atunci nimeni nu vazuse un trup inviat. Este vorba despre Hristos, Care a fost mort cu trupul si dovedit ca mort, pentru ca a fost rastignit pe Cruce. Apoi s-a facut aceasta verificare, impungand ostasii cu sulita in coasta Lui, din care a iesit sange si apa, cum spune Sfantul Evanghelist Ioan ( Ioan 19, 34 ). Semnele mortului te lasa convins ca era mort. De aceea au predat trupul lui Hristos, in mainile lui Iosif si Nicodim ca sa-L ingroape.

Ei Il pun in mormant pe Iisus Hristos, pecetluiesc mormantul cu o lespede foarte grea, ca sa nu poata nici un apostol sa-L caute si sa-I fure de acolo. Dar, cu toate aceste masuri, Iisus razbeste pietrele groase si grele si, prin inviere, iese afara cu dumnezeiasca Sa putere, incat ii incredinteaza, in timp de patruzeci de zile, pe Apostoli si pe femeile mironosite si pe alte sute de persoane, ca Iisus Hristos a inviat din morti. Astfel Hristos, prin inviere, este o garantie a invierii noastre. Pentru ca asa cum Iisus Hristos a inviat din morti, cum spune Sfantul Apostol Pavel, asa si noi vom invia din morti.

Desi mergem cu trupul in mormant si ne acopera cu tarana si ne mananca viermii, incat trupul se transforind in praf si pulbere, aceasta pulbere va invia si se va reface trupul nostru si vom fi ca si acum, aceleasi persoane; si ne vom uni cu sufletul viu si vom forma acelasi om, acelasi barbat, aceeasi femeie care am fost si pe pamant. si, dupa faptele noastre bune sau rele, vom trece dincolo, la judecata lui Dumnezeu, si vom petrece vesnicia intreaga asa cum ne-am dus viata in aceasta lume.

 

HOME