Ştiri  ecumenice   

 

Papa Ioan Paul al II-lea în Grecia

 

La 4 Mai 2001, Papa Ioan Paul al II-lea si-a inceput o vizita istorica de sase zile în Grecia, ca parte a unui turneu-pelerinaj; Suveranul Pontif a cerut iertare pentru nedreptatile facute de catolici ortodocsilor în decursul istoriei.

 

Suveranul Pontif a sosit la Atena vineri 4 mai, fiind primul Papa care a pus piciorul în capitala elena de la Marea Schisma din 1054. El a fost întâmpinat la aeroport de ministrul grec de Externe Georgios Papandreou si de arhiepiscopul catolic al Atenei, Nicolaos Foscolos.

 

De la aeroport, Papa s-a deplasat la resedinta prezidentiala a presedintelui Greciei, Costis Stephanopoulos, unde a avut o întîlnire cu acesta. În cursul acestei întîlniri, seful statului grec a facut apel la "toleranta si întelegere reciproca" între crestini si a amintit de "dialogul întru dragoste inaugurat de Patriarhia Ecumenica si Vatican în cursul întîlnirii dintre patriarhul Atenagora si Papa Pius VI (în anul 1964), care a deschis o noua perioada în relatiile dintre cele doua Biserici."

 

În aceeasi zi, Papa Ioan Paul al II-lea s-a întîlnit cu Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Elene, Sanctitatea Sa Christodulous, Arhiepiscopul Atenei, si membrii Sfântului Sinod al Bisericii Elenela resedinta arhiepiscopala. În cursul acestei întrevederi, Papa a cerut "iertare" pentru catolicii care "au pacatuit împotriva ortodocsilor" în decursul istoriei. "Pentru toate ocaziile trecute si prezente în care fiii Bisericii Catolice au pacatuit prin faptele lor si prin neajunsurile pe care le-au adus fratilor si surorilor ortodocsi, fie ca Domnul sa ne ierte, ne rugam Lui", a declarat Ioan Paul al II-lea.

 

Papa a evocat "dramatica cotropire (de catre cruciati în 1204) a Constantinopolului, care era bastionul crestinatatii în Orient". "Faptul ca la acesta au participat crestini latini umple pe catolici de un regret adînc", a spus Papa.

 

SS Christodoulos a amintit existenta unor obstacole "dogmatice si religioase"care "de o mie de ani otravesc atmosfera", stînd în calea unei apropieri firesti între Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica. "Este prima data în Istorie când un Papa al Romei viziteaza Atena. Ma bucur, dar bucuria mea e umbrita de sciziunea noastra" a adaugat Întâîistatatorul elen dupa întrevederea cu Papa care a durat o jumatate de ora. Sanctitatea Sa a reprosat, totodata, Papei ca nu a exprimat pâna în prezent un cuvânt de mângâiere pentru crestinii ortodocsi din insula apostolica a Ciprului, care sufera o diviziune barbara de un sfert de secol."Nu am auzit, înca, din partea diumneavoastra, Sfinte Parinte, un cuvânt de mângâiere, (pentru ciprioti), în timp ce pentru alte popoare de pe planeta ati intervenit."

 

În finalul alocutiunii sale, SS Christodoulos, care este si presedintele Sfântului Sinod grec, si-a exprimat speranta ca vizita papei Ioan Paul al II-lea va "constitui începutul unor evolutii pozitive în chestiunea majora a unitatii tuturor, întru slava lui Dumnezeu", si i-a oferit Suveranului Pontif o icoana a Fecioarei Maria.

 

Ultimul eveniment din cuprinsul vizitei papei în capitala elena a fost o vizita pe colina Areropagului, locul în care Sfântul Apostol Pavel s-a adresat nobililor atenieni în anul 61 d.Hr. În prezenta SS Christodoulos si a Papei Ioan Paul al II-lea s-a dat citire unei "declaratii comune" evocând idealurile ecumenismului, respingând violenta si deplângând secularizarea Europei.

 

Un sondaj efectuat în rândurile populatiei elene si publicat duminica 7 mai de cotidianul To Vima indica faptul ca grecii sunt în proportie de 56,8% favorabili unirii Bisericilor Ortodoxa si Catolica, în timp ce 26,1 se declarau împotriva, iar 17,1 nu si-au putut exprima opinia despre acest subiect. Marea majoritate a celor care se declarau favorabili unirii dintre ortodocsi si catolici considera ca deosebirile dintr ecele doua confesiuni "nu sînt prea mari".

 

Grecia este a treia tara ortodoxa vizitata de Papa Ioan Paul al II-lea, dupa România si Georgia. Urmatoarea tara ortodoxa va fi Ucraina, unde are prevazuta o vizita în perioada 23-27 iunie.

 

HOME