Funerals - ÎnmormÂntĂri

 

Cu duhurile  drepţilor, celor ce s-au săvârşit, odihneşte Mântuitorului şi sufletele robilor Tăi, păzindu-i întru viaţa cea fericită, Care este la Tine, Iubitorule de oameni!

 

DIANA PETRONELA LUPU, funeral 22 decembrie

 

La data de 16 decembrie 2001, distinsa familie Florin şi Elena Lupu, enoriaşii Bisericii noastre din San Bernardino, a fost lovit de o mare tragedie, decesul într-un accident automobilistic, pe autostrada #18 spre Big Bear Lake, al tinerei fiice Diana Petronela.

Diana s-a născut în New Zork, la 24 iulie 1983.

A absolvit liceul la Pacific High School din San Bernardino, California, cu note foate bune. S-a înscris la Colegiu, urmând cursurile medicale, cu intenţia de a deveni Doctor Radiolog.

Diana a fost cea mai mică mlădiţă a familiei.

Îndurerata familie: Florin şi Elena Lupu, părinţi, precum şi restul membrilor familiei, colegii şi profesorii ei, prietenii şi cunoştinţele sale, vor rămâne cu inimile nemângâiate întreaga lor viaţă.

Sâmbătă, 22 decembrie 2001, la Biserica Ortodoxă Greacă Sf. Ilie din San Bernardino, a avut loc funeraliile acestei stele, ce s-a stins din viaţă, atât de devreme, şi atât de tragic.

Funeraliile au fost conduse de către părintele protopop Constantin Alecse, şi preoţii Mihai Carpinişan, dela Biserica Ortodoxă Română Sfinţii Arhangheli, din Torrance, Peter Cortarakis, parohul bisericii greceşti gazdă, şi diaconul Vasile Simonca, dela parohia noastră. Biserica a fost arhiplină cu tineri, colegi dela şcoală, şi alţi prieteni şi cunoscuţi.

Înhumarea s-a făcut la cimitirul Mt. View, din San Bernardino.

Extindem condoleanţele noastre îndoliatei familii, şi rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să dăruiască veşnică odihnă Dianei, acolo, în corturile drepţilor. Dumnezeu s-a ierte.

 

Ipodiaconul Ion Canciu

(FuneralII LA 28 decembrie 2001)

 

Când am ajuns în aceasta parohiei, la 1 octombrie 1982, între devotatii credinciosi ai bisericii Sfânta Treime, din Los Angeles, California, am aflat doi tineri: Ion si Mandita Canciu, si dumnealor veniti, recent din România, subsemnatul venit din St. Paul Minnesota.

M-au întâmpinat cu tot respectul, caracteristic adevaratului credincios român, cu sarutari de mâna, si prea supusa smerenie, asa dupa cum - îmi amintesc - o faceau cei bine credinciosi preotilor bisericii Kretzulescu, din Bucuresti, în anii studentiei mele (si mai apoi de doctorat), de prin anii 1972-1975, când functionat si în oficiul de cantor, si mai apoi de "ghid", la respectiva biserica, unde-mi gasisem linistea în acei ani de preocupari academice.

În aceeasi perioada, înca de prin anii 1955 (când subsemnatul avea numai 4-5 ani), Ion si Mandita Canciu, timp de peste 20 de ani, au slujit Biserica “Doamna Ghica”, din renumitul Lacul Tei, Bucuresti, pâna când s-au pensionat în 1977.

Ion Canciu a slujit Biserica în calitatea de îngrijitor, crâsnic, ajutor de Altar, epitrop asistent, epitrop prim, cantor, acolit-ambulant, ducând Sfânta Împartasanie bolnavilor, acasa si la spitale, din încredintarea si cu binecuvântarea preotilor parohi (caci a slujit sub doi preoti duhovnici), iar mai târziu, administrator general al numitei biserici, sacrificându-se, cu tot devotamentul sau, pentru slujirea Cuvântului lui Dumnezeu. Mama Mandita, sau maica Mironosita a lui Hristos, cum este îndeobste cunoscuta, doamna Marghioala Canciu, si-a secondat îndeaproape sotul, adesea întarindu-l si mai mult întru slujirea lui Hristos, devenind astfel modele reale, si accesibile de traire familiala întru Hristos, ajutându-si semenii în urcusul lor spre mântuire. Mama Mandita, asemenea sotului, si-a dedicat întreaga-i viata slujirii lui Hristos, slujirii Bisericii Sale.

Nascut în 1917, la 20 Mai, din Parintii Ilie si Ioana Canciu, Ion Canciu si-a primit educatia generala în comuna (plasa) Geozârgeni, din catunul Burlus, Judetul (prefectura) Arges.

Folosind expresii neaos românesti, însa apartind diferitelor vremuri, cum ar fi "catun", "plasa", "prefectura", ai impresia ca onoratul articolului nostru s-ar fi nascut într-o istorie de "bazme", în veacuri trecute, însa, considerând vocatia sa, dedicatia sincera, si dragostea sa arzânda pentru Hristos, îti dai seama ca, în fata lui Dumnezeu, trecutul, prezentul si viitorul sunt doar notiuni ce nu au nimic de-a face cu divinitatea, ci numai cu existenta noastra pamânteasca. De aceea, expresia scripturistica: "Tu esti preot în veac, dupa rânduiala lui Melchisedec", i se aplica si lui Ion Canciu, chiar daca nu era “toba de carte" teologica, asa cum singur o marturisea.

În perioada anilor 1924-1930 si-a împlinit cursurile scolii primare (6 clase) în catunul nativ, dupa care s-a mutat în Bucuresti, ca sa-si câstige existenta.

Sub îndrumarea pr. GHEORGHE POPA, fostul paroh al Bisericii "Doamna Ghica", Lacul Tei, Bucuresti, sector 2, Ion Canciu, pe lânga îndeletnicirile mentionate mai sus, s-a preocupat de cântarile stranei, devenind în perioada anilor 1969-1977 cantor prim al Bisericii "Doamna Ghica", si aprofundându-si cunostintele de teologie ortodoxa.

În 1972-1976, la insistenta parintelui paroh, Ion Canciu studiaza teologia, prin cursuri sporadice, la Mânastirea Cernica (de lânga Bucuresti), dorind a fi, mai târziu, dupa obtinerea unei diplome de teologie, de la vre-un seminar teologic, slujitor al Bisericii lui Hristos.

În perioada anilor 1977-1982 (anul plecarii sale în Statele Unite ale Americii), Ion Canciu a activat în calitatea de membru al Consiliului Parohial al Bisericii "Doamna Ghica", din Lacul Tei, Bucuresti.

La invitatia fiicei sale, Maria Simon Aramis, familia Ion sI Mandita Canciu vine în Statele Unite, la finele anului 1982, stabilindu-se în Los Angeles, California, si atasându-se parohiei "Sf. Treime" din Los Angeles.

Din 1983 si pâna in 2001, când şi-a dat obştescul sfârşit, ipodiaconul Ion Canciu a împlinit mai multe chemari în cadrul parohiei: cantor II, mai apoi cantor I (oficial numit), membru al consiliului parohial, membru al corului, citet (binecuvântat de catre P. S. Episcopul Nathanie în 1993), mai apoi ipodiacon (binecuvântat de PS Sa Episcopul Nathaniel în 1996).

În ultimii 2 ani însă, sănătatea se deteriorează, însă aceasta nu l-a împiedicat să slujească Biserica lui Hristos, până în ultima vreme. Condoleanţele noastre îndoliatei soţii, mama Măndiţa Canciu.

A trecut la Domnul, cu misiunea împlinită, împăcat cu toată lumea.

Dumnezeu sa-l ierte! (Părintele Constantin Alecse, duhovnic)

Donaţii în memoria ipodiaconului Ion Canciu:

Cristian Călugariţa $ 10.00

Florica Nedelcu $ 40.00

Deacon Bill Clark $ 10.00

Vasile Rotaru $ 10.00

Maria Pincu $ 50.00

Marian Sârbu $ 10.00

 

TUDORA GOGA

(Funeraliile la  29 Decembrie 2001)

 

Tudora Goga a venit în lume în anul 1916, în Bulgaria.

A rămas orfană de mamă la vârsta de 5 ani, fiind crescută de bunica ei.

A copilărit în zona Peştera din Bulgaria de azi, şi la vârsta de 10 ani, împreună cu familia s-a stability în Cadrilaterul Românesc.

La vârsta de 17 ani s-a căsătorit cu Goga Constantin, şi au convieţuit până în 1993, când soţul ei s-a stins din viaţă.

În întreaga ei viaţă a avut parte de multe bucurii, dar şi de supărări. La un an dela căsătorie şi-a pierdut tatăl, rămânând fără părinţi din fragedă tinereţe.  Toate aceste necazuri au întărit-o sufleteşte, clădindu-şi o frumoasă familie, crescând 2 băieţi şi o fată.

A trăit o viaţă fericită alături de soţ şi copii, şi a avut marea satisfacţie să-şi vadă nepoţii iubiţi lângă ea, până în ceasul despărţirii

În 1987 a venit în America urmându-şi fiul cel mic, şi a închis ochii în liniştea sufletească, cu toţi membrii familiei în jurul ei.

Dumnezeu să o ierte, şi s-o odihnească în corturile drepţilor.

 

IOAN STANESCU

(Funeralii la 12 ianuarie 2002)

 

Ioan Stanescu , s-a nascut la 2 oct. 1926 la Bucuresti.Tatal lui, Stanescu Stefan si sotia sa , Elena, nascuta Pascu, au avut patru copii : Mimi, Ioan, Aurel si Victoria.Viata era buna! Cind tata pleca de la scoala, lua un grup de prieteni cu el si se opreau la circiumi evreiesti ca sa manince pastrama de gisca. Punea totul pe creditul tatalui sau, Stefan,care stia ca fiul sau are inima mare si nu se supara.Familia bunicului meu era instarita. Mama lui, Precupeata,avea salon de dans si se ocupa de comert.Bunicul si bunica mea aveau magazin de coloniale pe Calea Dudesti. La virsta de 9 ani, tatal meu ramine orfan de tata.Bunicul meu a murit la virsta de 36 de ani de la o apendicita netratata la timp. Bunica mea a ramas cu patru copii mici,12,9,6 si 4. Foarte curind dupa moartea tatalui sau, Ioan intrerupe scoala si se angajeaza ca baiat de pravalie. Vrea din tot sufletul sa-si ajute mama.Ionel face bani frumosi,ducind pachetele clientilor acasa. Face asa de multe curse in tot Bucurestiul, incit la 11 ani, stie sa deseneze harta Bucurestiului in cele mai mici detalii.La virsta de 15 ani se decide sa plece in Germania. Mama lui, o fire foarte relaxata si aventuroasa,il conduce la Gara De Nord,si ii spune:"Succes Nelule,stiu ca tu poti sa faci orice!'' Tatal meu a calatorit clandestin, fara acte si fara bilet de tren,deoarece nu avea virsta de cel putin 16 ani, ca sa fie acceptat. Ajunge cu bine in Germania si se angajeaza la o fabrica de armament.Dupa 8 luni incepe bombardamentul si se decide sa se intoarca in Romania. La virsta de 18 ani pleaca militar ,dar are noroc. Nu este trimis pe front,face armata in Bucuresti si deschide un chiosc de racoritoare in incinta unitatii. Cind se intoarce din armata, preia conducerea unui restaurant din Mihailesti. Restaurantul merge foarte bine si tatal meu ii face zestre surorii lui mai mari, Mimi.Mimi se casatoreste cu proprietarul restaurantului La Scaricica, circiuma foarte cunoscuta pe Calea Dudesti, unde cinta renumita Maria Tanase.Dupa citiva ani la Mihailesti, se intoarce in Bucuresti si intra in textile, meserie care-i place foarte mult si pe care o va face pe restul vietii. In 1960 se casatoreste cu mama mea, Verona Visalom,nascuta in Comuna Dor Marunt,Jud. Ialomita.Impreuna, au o pravalie pe Calea Mosilor, plina de tot felul de materiale de la 11 fabrici.Nu mi-l amintesc pe tatal meu niciodata stind in pat, nici macar duminica.Ii placea foarte mult ceea ce facea si din asta se tragea sursa aceea extraordinara de energie. In 1963 ma nasc eu, Carmen Stanescu. Tatal meu era incontinuu inconjurat de prieteni. Ce facea cind era mic cu prietenii, se continua. Viata lui este o sarbatoare constanta, restaurante,lautari si voie buna. Nu cred ca exagerez daca spun ca tatal meu cunostea toate pravaliile si circiumile din Bucurestiul vechi. Se cunostea ca este de acolo. In 1987 eu plec din tara. In 1990 parintii mei, pe rind ma viziteaza in Belgia, unde sint stabilita. Facem plimbari prin Belgia,Olanda, Luxemburg ,Franta, Germania, Elvetia,Austria si Ungaria. Culegem tone de amintiri si fotografii. In 1991, eu sosesc la Los Angeles. La 2 ani dupa mine sosesc parintii mei,chiar la timp pentru nastearea nepotului lor, Roland. Taia si Roland au o relatie foarte apropiata,vizitindul la scoala in fiecare zi.In 1993 incep problemele de sanatate pentru tatal meu si are o operatie de inima. Se simte foarte bine pe urmatorii 8 ani. In toamna anului 2000 i se depisteaza un cancer avansat la stomac. Este operat in Noembrie 2000.Face 6 luni de chemo-terapie,se simte foarte bine, dar ni s-a spus ca are doar 1 an de trait. Face a 4-a si ultima calatorie in Romania in vara anului 2001.Sta acolo 5 luni, isi viziteaza rudele si prietenii.Din nefericire insanatosirea a fost numai temporara.Se simte rau, se reintoarce la Los Angeles si decedeaza la numai 3 saptamini de la venire, inconjurat de familie si prieteni. Tatal meu a avut o viata foarte buna. Ma uit inapoi si ma intreb daca ar fi vrut sa schimbe ceva? Sint sigura ca nu.Lunile pe care le-a petrecut in Romania ne-au ajutat sa ne obisnuim fara el.Abssenta lui devine dureroasa cina realizam ca nu mai este in Romania,.....sau este?! Oriunde esti, tata, te iubim si pe curind! (fiica Carmen Stoian)             

 

MARIA DASCALU

(Funeralii la 23 Ianuarie, 2002)

 

După o îndelungată suferinţă, când acasă, când la spital, Mama Maria Dascălu şi-a dat obştescul sfârşit, la 18 ianuarie 2002. Maria Dascălu era mama enoriaşului nostru Dumitru Dascălu, şi bunica îndrăgitelor tinere ale Mugurelului: Daniela, (acum căsătorită cu Iulian Răgălie, având şi un îngeraş de pruncă Andreea), Veronica şi Ioana Dascalu.

De când eu am cunoscut-o personal, mama Maria Dascalu a fost mai tot timpul în boală şi suferinţă. A fost însă binecuvântată căci, unicul ei fiu Dumitru, s-a îngrijit de dumneaei (aşa cum se îngrijiseră şi de socrii săi până la deces), cu toată dragostea fiască.

A fost o credincioasă model a bisericii. Cu toate că, datorită bolii şi suferinţei, nu putea să participe la Sfintele Slujbe, era adesea vizitată de părintele Constantin, mai ales în posturile Mari, când o mărturisea şi o cumineca.

Mare i-a fost bucuria când, chiar în Ziua de Bobotează, părintele a vizitat-o la spital, unde i-a dat Sfânta Împărtăşanie, care avea să-i fie ultima merindă duhovnicească înainte de a-şi da obştescul sfârşit.

Funeraliile au fost oficiate la 23 ianuarie crt., de către părintele Constantin Alecse, duhovnicul ei, şi Părintele Ioan Dumitrascu, din România, aflat în vizită în Statele Unite, în acea perioadă.

Adresăm îndoliatei familii condoleanţele noastre cele mai sincere, şi fie ca Bunul Dumnezeu să- facă veşnică odihnă în corturile drepţilor.

 

HOME