STIRI DIN PROTOIERIA COASTEI PACIFICE

 

ARHIEPISCOPUL NATANAIEL VIZITEAZA CALIFORNIA

 

 

În perioada 22 februarie - 5 martie 2002, Înalt Prea Sfinţia Sa Arhiepiscopul Nathaniel a făcut mai multe vizite pastorale în unele parohii şi misiuni ale protoieriei Coastei Pacifice, pe care le detaliem în cele ce urmează.

 

San Jose, California

15 ani dela fondarea parohiei Sfânta Cruce

 

SAN JOSE, CALIFORNIA - Sâmbătă 23 februarie, 2002 s-au implinit 15 ani de cind comunitatea Inaltarea Sf.Cruci, San Jose, California a luat fiinta. Comemorarea acestui eveniment a fost marcata prin prezenta Inalt Prea Sfintitului nostru Ierarh Nathaniel Popp alaturi de noi.

 

Slujba Sfântului Maslu

Vineri seara, 22 februarie, am savirsit Taina Sf. Maslu oferindu-ne posibilitatea trairii in Hristos si  multumirea pentru darul cel mai de pret al nostru,sanatatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu fiecaruia.

Cu lacrimi in ochi ne-am rugat pentru toti bolnavii prezenti, pe care I-am avut in gindul nostru,cerind iertare si vindecarea lor. Am avut impreuna slujitori alaturi de Vladica , urmatorii parinti: prof. Dr. Catalin Mitescu, din Pomona-Los Angeles, Nicolae Lapuste, Vancouver Canada, B.C., Dumitru Ionescu,Haward, California, Varlan Viorel din Suceava, aflat in vizita prin California, Gheorghe Grigorescu, fost preot paroh 11 ani, actual preot asistent, Constantin Lapustea, preotul paroh.

 

Arhiereasca Liturghie

Simbata 23 Februarie, am facut pomenirea Sf.Policarp Ep. Smirnei, nume ce l-a purtat si intiiul Episcop vrednic de pomenit al Romanilor Ortodocsi din America si Canada.

La Sf. Liturghie Arhiereasca, corul bisericii, a dat raspunsurile liturgice cu deosebita armonie, inaltind slujba la valoarea cuvenita evenimentului.Prezenta credinciosilor nostri a fost la inaltimea cerintelor, desi o zi din cursul saptaminii de munca.

Dupa scurta predica rostita de preotul paroh, incluzind calda multumire de prezenta  a Sfintiei Sale si preotilor participanti, s-a facut inminarea unui mic cadou fiecarui participant.

In incheierea evenimentului, ne-a vorbit Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop, referindu-se la trecutul  si viitorul bisericii noastre, dorinta de a veni din nou la noi pentru sfintirea pietrii de temelie.

Agapa a fost un mijloc deosebit pentru intilnirea cu Vladica nostru si un popas duhovnicesc de calde aduceri aminte din perioada de inceput al misiunii. Dintre cei care erau prezenti pe acele timpuri la infintare, amintim că au venit la aniversare Ioan Anghelescu, Toma Goncerenco, si doamna  Silvia Ghorghiu. In decursul celor 15 ani, parte dintre credinciosii,s-au mutat in alte localitatii, parte din ei s-au afiliat la alte biserici. Totusi comunitatea n-a disparut. In locul celor plecati au venit alti credinciosi, încit actual comunitatea a devenit parohie numarind aproximativ 45 de familii.

 

Plănuim construirea unei noi biserici

Dorinta credinciosilor este de a avea Sionul nostru de rugaciune.  Prin efortul  credinciosilor nostrii si a două donatii substantiale primite din partea a doua familii, s-a cumparat o proprietate a bisericii pe care am intentionat sa o remodelam cu titlul de biserica . Problema care ni s-a ridicat in fata este legislativă care ne obliga sa avem un acru de pamint pentru zidirea bisericii. Am analizat aceasta problema intr-o sedinta cu toti consilierii bisericii alaturi de Vladica nostru, vineri seara, 22 Februarie, sedinta care a fost gazduita de domnul secretar al bisericii noastre, Emil Lambrache. Ramine sa ne decidem noi cum vom proceda. Un lucru este cert: ”Unde sint doi sau trei adunati in numele Meu, voi fi impreuna cu ei”, ne spune Mintuitorul Hristos. Iar intr-alt alt loc din Sf. Scriptura ni se spune : “Bate si vi se va deschide , cautati si veti afla “. Ramine sa batem la poarta tuturor inimilor credinciosilor nostri pentru a fi impreuna si sa ne rugam Atotputernicului Dumnezeu sa ne lumineze gindurile in cautarea solutiei si zidirea Sionului mult dorit. (Părintele Constantin Lapustea, paroh)

 

 

VIZITĂ LA St. Anne, Pomona, California


POMONA, CALIFORNIA - În itinerariul Său de viyite pastorale în parohiile şi misiunile protoieriei coastei Pacifice, ÎPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a onorat cu prezenţa Sa, parohia ortodoxă Sfânta Ana din Pomona, pontificând Arhiereasca Liturghie, duminică 24 februarie 2002, drept mulţumită lui Dumnezeu la împlinirea a 15 ani dela fondarea parohiei, şi a 15 ani de slujire preoţească a părintelui prof. Dr. Cătălin Mitescu. 

Venind dinspre San Jose, unde a slujit la parohia soră Sfânta Cruce, în ziua precedentă, la Pomona, duminică dimineaţa, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel s-a întâlnit cu elevii dela şcoala duminicală.

La intrarea în biserică, dna Victoria Ursa, preşedinta consiliului parochial, l-a întâmpinat pa Înaltul Ierarh cu tradiţionala ‘’pâine şi sare’’, iar tânăra Rachel Mellis în numele tineretului parohiei a oferit Înaltului oaspete un buchet de flori.  Preoţimea co-slujitoare l-a întâmpinat pe Vlădica cu Sfânta Cruce şi Evanghelia. 

După înveşmântarea Chiriarhului, în mijlocul bisericii, Inalt Prea Sfinţia Sa a explicat credincioşilor însemnătatea veşmiintelor arhiereşti, şi cum anume se pot aplica rugăciunile de înveşmântare, în viaţa cotidiană a enoriaşilor.

Au co-slujit alături de IPS Sa, cucernicii părinţi Catalin Mitescu, preot paroh, Andrew Lesko, co-slujitor, John Limbeson, fondatorul parohiei Sfânta Ana, şi diaconul William Clark, dela parohia Sfânta Treime din Los Angeles.  Aleasă recunoştinţă adresăm, de asemenea, următorilor oaspeţi de onoare, prezenţi la Sfânta Liturghie: doamnei preotese Betty Limbeson, familiei părintelui Gabriel şi preoteasa Helen Ashie, prieteni vechi ai parohiei noastre, delegatului la Congres, domnul Narcis Stoica, care, dimpreună cu Kevin şi Luke Mellis, a ajutat la co-slujire în Sfântul Altar. Mulţumim întregii comunităţi participante, care a şi oferit răspunsurile liturgice.

La finele Sfintei Liturghii, Înaltul Ierarh ne-a vorbit despre rolul Ortodoxiei în lume, şi necesitatea indensificării activităţii misionare ortodoxe în lumea de astăzi.  După ce s-au făcut fotografii cu grupul participanţilor, şi separate cu preoţimea co-slujitoare, ne-am îndreptat cu toţii la sala socială a bisericii gazede, First Christian Church of Pomona, unde s-a ţinut banchetul aniversar. În timpul mesei, am ascultat cu toţii încăodată cuvinte de înţelepciune împărtăşite tuturor mesenilor de către Înalt Prea Sfinţia Sa.

Aducem mulţumirile noastre, în primul rând Bunului Dumnezeu, şi tuturor celor care s-au trudit a organiza acest eveniment, care s-a bucurat de un bine-meritat success, şi nu în ultima instanţă, Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Nathaniel, pentru prezenţă, slujire, învăţătură şi arhiereştile-I Binecuvântări. (Părintele Cătălin Mitescu, paroh)

 

VIZITĂ LA SFÂNTA MARIA, Anaheim, CALIFORNIA

 

ANAHEIM, CALIFORNIA - Venind de la Pomona,  Inalt Prea Sfinţia Sa a poposit duminecă seara, 24 februarie a.c. în mijlocul credinciosilor bisericii Sf Maria din Anaheim Ca. Inaltul oaspete a venit însoţit de părintele Cătălin  Mitescu.

 

Întâmpinarea Vlădicului

In întâmpinare au ieşit părinţii: Constantin Alecse, parohul bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, Cornel Avramescu, preot paroh, părintele Dănuţ Pălănceanu, dela parohia Sfânta Maria din Las Vegas, diaconii Vasile Simonca şi William Clark, dela parohia Sfânta Treime din Los Angeles, şi Cosmin Vinţ, înbisericit la parohia noastră.

La sosirea in faţa biserci Înaltul Arhiepiscop a fost întâmpinat cu pâine şi sare, după datină, de preşedintele consiliului parohial d-l Marcel Răchită, care a rostit si o urare  de bun venit. 

Clericii şi corul bisericii au intonat solemn imnul arhieresc, în timp ce copiii Michael McKay  şi Alxandra Tudor au oferit Înaltului, buchete de flori.

S’a cântat apoi ‚’’Cuvinese cu adevărat...’’, în timp ce Inalt Prea Sfintitul s’a închinat la Sfântul Altar.

Slujba vecerniei a decurs sărbătoreşte. Tot clerul amintit a slujit la sfântul altar, iar diaconii rostind ecteniile după rânduială.

 

Slujirea Vecerniei şi Cuvântul de învăţătură

În timpul vecerniei, până la rugăciunea litiei, Inalt Prea Sfinţitul a luat loc in tronul arhieresc. Strana a fost condusă de d-l Marcel Răchită,  ajutat de d-ni Şerban Calciu, Victor Alexandrescu, Nicolae şi Bogda Lucian.  Credincioşii după obicei, au  luat parte activă la slujbă. După otpust părintele Cornel a rostit un scurt cuvânt  prin care la introdus pe Ierhul nostru la un cuvânt de învăţătură.

Inaltul  vorbit de bucuria de afi din nou prezent în mijlocul credincioşilor iubiţi, ai bisericii Sf Maria care au evoluat atât de mult în cei 16 ani de existenţă a acestei parohii. A admirat şi apreciat frumuseţea sfântului lăcaş.

Apoi Arhiepiscopul nostru a miruit, întreţinându-se cu credincioşi care au umplut biserica in acea seară, parcă ar fi venit la Sfânta Liturghie. Cineva sa exprimat ‚’’M’am simţit atât de fericit la acea slujbă cum nu m’am simţit niciodată’’. A urmat apoi in sala de festivităţi o întâlnire, şi cina, cu membrii consiliul parohial, şi preoţimea co-slujitoare. (Părintele Cornel Avramescu, paroh)

 

VLADICA NATHANIEL LA SFÂNTA TREIME

 

LOS ANGELES, CALIFORNIA

Întâlnirea Vlădicului Nathaniel  cu comitetul de construcţie

Marţi seara, 26 februarie crt., Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Nathaniel s-a întâlnit cu membrii comitetului de construcţie al noii biserici Sfânta Treime. Întâlnirea şi cina au avut loc într-un cadru informal, la restaurantul Jeffry’s din Malibu.

Însoţit de părintele paroh, şi doamna preoteasă Constantin Alecse, cu participarea preşedinţilor consiliului parohial, şi reuniunii doamnelor, Înaltul Ierarh a fost întâmpinat de doamna Maria Pincu, preşedinta comitetului de construcţie, şi toţi membrii comitetului.

În cadrul întâlnirii, conducerea comitetului a elaborat asupra planului de investiţii a fondurilor comitetului de construcţie, şi plănuita desfăşurare a celor 3 activităţi parohiale esenţiale: un festival românesc de 2 zile, în sudul Californiei, un fashion show, la 16 noiembrie 2002, şi alte câteva acţiuni de solicitare şi de natură socială pertinente, în scopul ridicării de fonduri substanţiale, pentru începerea proiectului nou de construcţie. 

Au fost prezentate planurile propuse pentru noul complex, şi alternativele convenţionale de materiale folosite pentru construirea noii biserici.

Comitetul de construcţie a accentuat totodată necesitatea, însoţită de făgăduinţa fermă, de a începe construcţia edificiului bisericesc, chiar din anul acesta, şi analizarea fizibilităţii construirii unei clădiri de locuinţe pentru persoanele vârstnice din comunitate, chiar pe proprietatea noii biserici din Sunland, California.

 

27 Februarie - Sărbătoarea Sf. Rafael din Brooklyn

Întâmpinarea Arhiereului, binecuvântarea a trei citeţi

La orele 9:00 am, trei tineri candidaţi a fi bunecuvântaţi drept ’’citeţi’’, pe seama parohiei Sfânta Treime, au slujit canonul utreniei, în timp ce părintele Dănuţ Pălănceanu, din Las Vegas, Nevada, a oficiat rânduiala proscomidiei.
La orele 9:45 am, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Nathaniel este întâmpinat, la intrarea în biserică, de un sobor de 10 co-slujitori, cu Sfânta Cruce şi Evanghelie, iar în numele comunităţii, preşedintele consiliului, domnul Constantin Jercan, l-a întâmpinat pe Înaltul Ierarh cu tradiţionala pâine şi sare, adresându-i urarea de ’’bun-venit’’  în mijlocul credincioşilor parohiei Sfânta Treime.
În timp ce strana, şi mulţimea paricipanţilor, intonau imnele Cuvine-se cu adevărat...!!! şi Pre Stăpânul...!!!, soborul co-slujitorilor a excortat Înaltul Ierarh în mijlocul bisericii, unde s-a săvârşit ritualul rugăciunilor de închinare, şi înveşmântarea Arhiereului.

La orele 10:00 am, înainte de începerea Sfintei Liturghii, sunt prezentaţi, pe rând, spre a fi binecuvântaţi întru citeţi, 3 tineri teologi: Petru-Gabriel Vamvulescu, Ioan-Irinel Dumitrascu şi doctorandul în Fizică, Iosif-Răzvan Bena. Ceremonialul tunderii întru citeţi, şi bucuria acceptării în cadrul slujitorilor în via Domnului a 3 tineri teologi, au fost impresionante.

La finele acestui ritual liturgic, Vlădica Nathaniel a explicat însemnătatea duhovnicească a acestui eveniment. 

 

Liturghie Arhierească

IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a fost asistat la Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor preoţesc format din următorii cucernici părinţi: Constantin Tofan, preşedintele Departamentului Misiunilor Episcopiei, Constantin Alecse, parohul locului, şi protopop al protoieriei coastei pacifice, Cornel Avramescu, parohul bisericii Sfânta Maria din Anaheim, California, Dănuţ Pălănceanu, parohul bisericii Sfânta Maria din Las Vegas, Nevada, Florin Mihalache, parohul bisericii Sfinţii Arhangheli din Sacramento, California, Ioan Cătana, parohul bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Seattle, Washington, Virgil Anton, preotul capelei Sfânta Treime, Los Angeles, California, diaconii Vasile Simonca şi William John Clark, parohia Sfânta Treime, Los Angeles, California, şi cei 3 tineri teologi Petru-Gabriel Vamvulescu, Ioan-Irinel Dumitrascu şi Iosif-Răzvan Bena, binecuvântaţi întru citeţi, în aceeaşi zi, de către IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, înaintea începerii Sfintei Liturghii.

Deşi a fost zi lucrătoare, credincioşii participanţi au umplut Sfânta Biserică. Predica zilei  cu tematica ’’pregătirea credinciosului în întâmpinarea Creatorului’’, a fost rostită de către părintele Dănuţ Pălănceanu, în limba română, iar diaconul William Clark a vorbit despre Viaţa Sfântului Rafael de Brooklyn, în limba engleză.

Înainte de a fi prezentat distinsul Oaspete, la sfârşitul Sfintei Liturghii, din încuviinţarea Înaltului Prelat, părintele Cornel Avramescu a rostit o meditaţie duhovnicească.  În acest timp, a sosit în Sf. Biserică şi părintele dr. Cătălin Mitescu, care în dimineaţa aceleiaşi zi, a avut de predat un curs la universitatea din Pomona, unde este profesor.

Parohul locului, părintele protopop Constantin Alecse a mulţumit credincioşilor participanţi la Sfânta Liturghie, preoţilor co-slujitori, fiecăruia în parte, pentru participarea în sobor, salutând prezenţa la slujbă a 3 măicuţe (Maica Victoria, stareţă, şi surorile Elayne şi Suzan), dela mânăstirea OCA Sfânta Barbara, din Santa Barbara California.

Ajungând momentul mult aşteptat, părintele paroh a rugat pe Înaltul oaspete, Arhiepiscopul Nathaniel, să adreseze un cuvânt duhovnicesc arhipastoral. Înaltul Ierarh a vorbit despre programul şi însemnătatea vizitei Sale pastorale în California, despre activitatea bisericilor şi misiunilor protoieriei coastei pacifice vizitate, şi - în final - a împărtăşit participanţilor ahiereşti binecuvântări.

S-au făcut apoi fotografii cu Înaltul Prelat, înconjurat de preoţimea co-slujitoare.

La finele Sfintei Liturghii, Reuniunea Doamnelor a oferit, în sala parohială, tuturor participanţilor, clerici şi mireni, un copios banchet, cu preparate culinare româneşti.

Masa a fost oferită de către distinsa doamnă Maria Pincu, în memoria soţului decedat Traian Pimcu, un adevărat stâlp al bisericii Sfânta Treime.

(Părintele Virgil Anton, preot asociat)

 

Vizata Inalt Prea Sfintitului NATHANIEL la Sacramento


La data de 2 Martie 2002, in Capitala Califoniei, din mila si cu Binecuvantarea lui Dumnezeu, a sosit in orasul nostru din Sactramento, la Biserica Sfintii Arhangheli  Mihail si Gavril , Inalt Prea Sfintita Sa Nathaniel.

 

Întâlnire cu membrii consiliului parohial

Inalt Prea Sfintia Sa a dorit ca in seara de 2 martie sa se intalneasca cu membrii consiliului parohial, pentru a intelege cum merg lucrurile la Sacramento, dupa ce misiunea noastra in data de 3 februarie a.c., la  adunarea generala, cu acordul marii majoritati a  trecut  la gradul de parohie .

Fiecare membru, prin cuvantul sau a multumit Inalt Prea Sfintitului, pentru grija care ne-a purtat-o pe toata perioada acestei misiuni si, de asemenea, au aratat dragostea si atasamentul fata de biserica si preotul lor. Cuvantul fiecarui membru din consililu Parohial, a intarit dorinta ca de acum inainte, ca si in ultimi ani, Biserica lor sa pastreze adanc relatia spirituala cu Dumnzeu si nicidecum sa nu itelegem prin biserica, viata materiala si lumeasca. De asemenea, presedintele Consiliului Parohial, impreuna cu vice-presedintele, in numele celor ce i-au numit au accentuat faptul că "Biserica noastra stramoseasca, a tuturor romanilor ortodocsi care locuiesc aici pe meleagurile Calliforniene, trebuie sa -si reintregeasca originea, pastrarea si trairea Evangheliei, ca prin aceasta, sa-si poata recastiga drumul catre mantuirea sufletului’’.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Duminica 3 martie crt., incepand cu ora 10 dimineata, a inceput slujba Arhiereasca, la care au fost prezenti Inalt Prea Sfintia Sa , PC Sa Părintele Constantin Tofan Departamentului de Misiuni pe America si Canada, si Parintele Florin Mihalache, parohul locului, fiind inconjurati de aproximativ 150 de credinciosi impreuna cu pruncii lor.

In cuvantul Său, Inalt Prea Sfintitul a conturat  pastrarea credintei  neamului nostru Ortodox, a  Sfintei noastre Biserici si a accentuat  pacea si iubirea intre semeni, pentru a putea duce mai departea cuvantul si invatatura apostolilor nostrii, care prin marturisire si jertfa lor martirica, au contribuit la statornicia credintei primite prin viu grai de la insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Dupa savarsirea Sfintei si Dumnzeiestii Liturghi, Inalt Prea Sfintia Sa impreuna cu preoţimea co-slujitoare, au dat un interviu postului de radio "Vocea Romaneasca" din Sacramento.

A urmat o  agapa  in curtea Sfintei noastre Biserici, organizata de membrele Reuniunii de Doamne, conduse de presedinta lor.

Multumim din suflet Inalt Prea Sfintitului, Prea Cucernicului Părinte Constantin Tofan, care de asemenea s-a implicat la nasterea si formarea acestei parohii, si tuturor crestinilor care au luat parte la aceasta minunata sarbatoare.

(Părintele Florin Mihalache, paroh)

 

ŞEDINŢA PREOŢEASCĂ A CLERICILOR PROTOIERIEI COASTEI PACIFICE

 

Los Angeles, California – Folosindu-se de prilejul vizitei Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Nathaniel în parohiile şi misiunile protoieriei coastei pacifice (22 februarie-5 martie 2002), părintele protopop Constantin Alecse a convocat la Los Angeles toată preoţimea din protoierie a lua parte la o şedinţa anuală de lucru.

Mitingul s-a ţinut în ziua de miercuri 27 februarie (sărbătoarea Sf. Rafael din Brooklyn), cu începere dela orele 2:00 pm, la finele Sfintei Liturghii Arhiereşti, şi masa comunală de prânz. 

La această şedinţă au luat parte 14 clerici: IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, cucernici părinţi Constantin Tofan, preşedintele Departamentului Misiunilor, Constantin Alecse, protopop şi parohul bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, California, Cătălin Mitescu, parohul bisericii Sfânta Ana din Pomona, California, Cornel Avramescu, parohul bisericii Sfânta Maria din Anaheim, California, Dănuţ Pălănceanu, parohul bisericii Sfânta Maria din Las Vegas, Nevada, Florin Mihalache, parohul bisericii Sfinţii Arhangheli din Sacramento, California, Ioan Cătana, parohul bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Seattle, Washington, Virgil Anton, preotul capelei Sfânta Treime, Los Angeles, California, diaconii Vasile Simonca şi William John Clark, parohia Sfânta Treime, Los Angeles, California, şi tinerii teologi Petru-Gabriel Vamvulescu, Ioan-Irinel Dumitrascu şi Iosif-Răzvan Bena, binecuvântaţi în citeţi în aceeaşi zi, de către IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel.

După rugăciunea de invocare, arhierească binecuvântare din  partea IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel, şi cuvântul de salut şi introducere, din partea părintelui protopop, fiecare preot a făcut o prezentare sumară a vieţii spirituale, şi a activităţilor administrative, ale fiecărei parohii sau misiune, pe care fiecare preot o slujeşte.

Părintele protopop Constantin Alecse a creat deja o pagină-web a protoieriei www.ViataCrestina.net, în cadrul căreea, fiecare parohie, şi misiune, va avea o pagină a sa, şi o pagină comună, de ştiri bisericeşti protopopeşti, la adresa http://biserica.org/ViataCrestinaNet/News/index.html.

După mai bine de două ore de discuţii fructuoase, şedinţa protopopească a luat sfârşit, fixându-se drept dată tentativă a viitoarei şedinţe protopopeşti sărbătoarea Sfântului Gheorghe, marţi 23 aprilie 2002, tot la Los Angeles, şi tot în prezenţa Înaltului Ierarh, Arhiepiscopul Nathaniel.  (Părintele Florin Mihalache, Secretar)

 

ARHIEPISCOPUL NATHANIEL,

OASPETE AL CONFERINŢEI DE UNITATE A FEMEILOR CREŞTINE DE PRETUTINDENI

(church women united - (www.churchwomen.org)

 

SAN CLEMENTE, CALIFORNIA - Organizaţia internaţională ‘’Church Women United’’ s-a întrunit anul acesta la data de 1 Martie 2002, pentru Ziua Internaţională a Rugăciunii. Tematica: ‘’Chemaţi la Împăcare’’. Ţara desemnată ‘’Romania’’. Gazda pentru California: Biserica Metodistă Sf. Andrei din San Clemente, California.

Afând de prezenta în California a IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel, Judie Christopoulos şi Dorthea Hartford (ambele membre ale Bisericii Ortodoxe Greceşti din Californiei), reprezentante, şi invitate de a prezenta ‘’Ortodoxia’’ în cadrul acestui forum, şi considerând faptul că tematica conferinţei a fost ‘’România’’, l-au contactat pe Înaltul nostru Ierarh cu invitaţia de a onora cu prezenţa numita conferinţă.

IPS Sa a acceptat invitaţia, şi însoţit la conferinţă de către părintele protopop Constantin Alecse, în prezenţa celor peste 150 de participante, făcut o prezentare succintă a României, zbuciumata ei istorie bi-milenare, şi a oferit o incursiune în istoria Bisericii Ortodoxe Române, la ea acasă, şi a diasporei româneşti pe Continent American, cu o perspectivă de viitor a Ortodoxiei, în general, în Nord-America. 

La finele celor 2 prezentări, Eminenţa Sa Arhiepiscopul Nathaniel, a dat răspunsurile cuvenite, tuturor întrebărilor participanţilor privind credinţa ortodoxă în general, şi Ortodoxia Americană în special.

 

ARHIEPISCOPUL NATHANIEL, PREŞEDINTE AL BORDULUI DIRECTOR AL FONDAŢIEI MOLDOVITZA

 

LOS ANGELES, CALIFORNIA – Cu mai mult de două decade în urmă, marele roman, şi credincios al bisericii drept-măritoare, industriaşul Mihai Patrichi, proprietarul Companiei ‘’Network Electronics’’ din California, a iniţiat Fondaţia Moldovitza, în scopul construirii ‘’unei replici’’ a Moldovitzei, pe plaiurile Californiene.

S-a cumpărat o proprietate de cca. un hectar de pământ, în dealurile Suzanei din Chatsworth (Valea San Fernando), s-au întocmit planurile de construcţie, s-a sfinţit locul, gata de construcţie, însă Dumnezeu l-a chemat ‘’acasă’’ pe distinsul fondator şi binefăcător Mihai Patrichi, înainte de a-şi vedea visul împlinit, decedând în anul de graţie 1995.

Urmaşii răposatului Mihai Patrichi, în dorinţa de a împlini ’’viziunea’’ fondatorului, cât mai aproape de planurile iniţiale, sub directa îndrumare a Înaltului Arhiepiscop Nathaniel, continuă cu toată sârguinţa investigarea resurselor pecuniare reale, şi a posibilităţilor practice, a împlini visul fondatorului.

În şedinţa sa anuală, luni 4 martie crt., membrii Fondaţiei Moldovitza au ales un nou Bord al Directorilor, care, la rândul lor, în şedinţa consecutivă de re-organizare, Bordul Director al Fondaţiei a votat în unanimitate alegerea IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel în funcţia de preşedinte. 

Au fost apoi prezentate, discutate şi votate rapoartele financiare ale Fondaţiei, pe perioadă 1996-2001, verificate şi prezentate, de o Firmă Publică de Auditare din Beverly Hills, votându-se şi structura noii Comisii de Iniţiativă şi Acţiune a Fondaţiei (care, nu întâmplător, a ales drept preşedinte tot pe IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel), şi care va raporta la proxima şedinţă a Bordului planurile de viitor ale Fondaţiei Moldovitza.

(coordonator general al reportajului, Părintele Protopop Constantin Alecse)

 

La pahina Protoieriei

 

 

HOME