Postul cel Mare

 

Primul cuvant al lui Hristos cand a inceput sa propovaduiasca a fost "Pocaiti-va !" (Matei, IV, 17). In graba vietii cotidiene nu avem timp sa ne gandim la aceasta si pur si simplu socotim ca tot ce avem de facut de-a lungul Postului este sa ne abtinem de la consumarea anumitor mancaruri, sa renuntam la distractii, sa ne spovedim, sa luam dezlegarea de la duhovnic, sa primim Sfanta Impartasanie iar apoi sa ne consideram in perfecta randuiala pana anul urmator. Cu toate acestea trebuie sa existe un motiv pentru care Biserica a randuit sapte saptamani ca o vreme aparte pentru pocainta si pentru care ne cheama la un lung si sustinut efort duhovnicesc. 

 

La intrebarile Ce este pocainta ? De ce avem nevoie de ea ? Cum ne putem pocai ? Postul Pastelui ne ofera toate raspunsurile. Postul Pastelui este o calatorie. Iar fiecare dintre cei care au facut macar o data aceasta calatorie cu inima deschisa cunoaste raspunsul intrebarilor : noua viata, care cu aproape 2000 de ani in urma ne-a fost daruita noua, tuturor celor care credem in Hristos. Drumul are mai multe etape : Pregatirea : Cu mult inainte de inceputul propriu-zis al Postului, Biserica face cunoscuta apropierea acestuia. Este o trasatura caracteristica a traditiei liturgice ortodoxe aceea ca fiecare sarbatoare sau perioada importanta - Paste, Craciun - este anuntata si pregatita inainte. Aceasta pregatire include cinci Duminici consecutive care preced Postul, fiecare fiind dedicata unor aspecte fundamentale ale Pocaintei.

 

Prima instiintare cu privire la Post este facuta in Duminica in care se citeste pericopa evanghelica despre Zaheu (Luca, XIX,1-10). Aceasta este prima vestire, prima invitatie: al nostru este a dori ceea ce avem cel mai profund si adevarat in noi, a constientiza setea si foamea pentru Absolutul din noi. Urmatoarea duminica este numita "Duminica vamesului si a fariseului", care ne dezvaluie cel de-al doilea aspect al pocaintei: smerenia. In a treia Duminica din perioada pregatirii pentru Post, auzim parabola Fiului Risipitor (Luca, XV, 13-32), care simbolizeaza dorinta de intoarcere, de inapoiere, de recapatare a Caminului pierdut. Urmatoarea Duminica este numita "Duminica Lasatului sec de carne", pentru ca de-a lungul saptaminii ce urmeaza este randuita de biserica o postire partiala - abtinerea de la consumul de carne. In ajunul acestei zile se face pomenirea tuturor celor ce au adormit intru nadejdea invierii si vietii vesnice. Aceasta este ziua cea mare de rugaciune a bisericii pentru cei morti.Pericopa evanghelica pentru Duminica Lasatului sec de carne ne prezinta parabola lui Hristos despre Infricosatoarea Judecata (Matei, XXV, 31-46). Parabola ne raspunde la intrebarea care va fi criteriul judecatii Lui: iubirea. 

 

Ultima Duminica dinainte de Post este "Dumunica Lasatului sec de branza". In Sambata care o precede Biserica pomeneste pe toti barbatii si femeile care au fost luminati prin postire. In cele din urma vine ultima zi, numita "Duminica Iertarii", dar al carei nume liturgic trebuie de asemenea mentionat: "Izgonirea lui Adam din Rai". Pericopa evanghelica a acestei ultime duminici (Matei, VI, 14-21) stabileste conditiile liberarii de sub robia fata de pacat: postirea, iertarea, reintoarcerea la unitate, iubirea. Toata pregatirea se apropie de sfarsit. Repetam de cinci ori Prochimenul si iata ca Postul a sosit! Cea de-a doua etapa a drumului pe care il facem in fiecare an se constituie din slujbele postului propriu-zis. Fiecare din pildele sau parabolele citite lupta impotriva pacatelor de care ne putem face vinovati, pregatindu-ne totodata sufleteste si mental pentru marea zi a Pastelui. 

 

Postul Mare are propria sa carte liturgica- Triodul. Aceasta contine cantari si pericope biblice pentru fiecare zi a postului, incepand cu Duminica Vamesului si a Fariseului si sfarsind cu Vecernia din Sambata Mare. Una dintre randuielile liturgice apartinand Postului si specifica Ortodoxiei este impartasirea cu Sfintele Taine la fiecare sfarsit de saptamana. Desi Euthanasia ar putea parea incompatibila cu ideea de post, lucrurile nu stau intocmai asa. Fiecare Duminica devine (prin importanta care i sa acorda astfel) un punct de sprijin si totodata ziua bucuriei duhovnicesti.  Postul propriu-zis (cele patruzeci plus sapte zile) este comparat cu calatoria de patruzeci de ani a poporului in pustiu. De-a lungul acestei calatorii Dumnezeu a savarsit mai multe minuni si prin analogie acelasi model de explicatie este data de Sfintii Parinti celor patruzeci de zile de Post.

 

Armele luptei noastre cu noi insine devin acum nadejdea si dragostea, iar pericopele evanghelice ale slujbelor din Duminicile Postului vorbesc de credinta, incredere, pornirile rele, de pocainta. Toate aceste concepte sunt tratate in primele doua Duminici. In cea de-a treia, insa apare tema Sfintei Cruci, astfel ca pana la sfarsitul postului sa putem avea "inimile sus". Ceea ce este important, insa in aceasta perioada, din punctul nostru de vedere nu este ideea abtinerii de la unele mancaruri, gesturi etc ci constientizarea luptei, si atingerea starii de spirit si de suflet in care sa putem accepta si primi jertfa care se face pentru noi.

 

HOME