PRIMUL FESTIVAL ROMÂNESC DIN LOS ANGELES



Din initiativa si sub indrumarea parintelui paroh Constantin Alecse al Bisericii  "Sfanta Treime" din Los Angeles (si protopop al Protoieriei Coastei Pacifice), in zilele de 6-7 Iulie 2002 (Sambata si Duminica), a avut loc primul Festival Romanesc din Los Angeles.


Ideea organizarii, mareata desigur, comporta totusi riscul ineditului, in ceea ce priveste reusita, atat din punctul de vedere al muncii de pregatire si organizare cat si al participarii invitatilor.
Locul festivalului a fost ales Griffith Park in weekend-ul ce-a urmat sarbatorirei Zilei Nationale americane.


Timpul a fost frumos, insorit, si se spune ca insusi Dumnezeu zambeste oamenilor cand apare soarele. Multi s-au intrebat: Oare cum va fi acest festival?! Oare ce vor zice americanii (de alta etnie) despre noi?!


Sinceri sa fim, si noi ne-am gandit, ca este prima incercare de acest fel, si de aceea trebuie ca fiecare sa-si mareasca eforturile pentru reusita acestui festival.


Si intr'adevar, participarea la festival a intrecut asteptarile, cifra participantilor fiind estimata la aproximativ 6000 persoane, din care cca 1000 americani.


Munca nu a fost usoara: s-au intins corturi, mese, scaune pe iarba, iar printre copaci baloane tricolore, s'au deschis boutiqure-uri cu exponate romanesti la preturi accesibile, Mancarea si bauturile speciale romanesti, muzica, dansurile, au imprimat o atmosfera de sarbatoare si fratie, desi cei mai multi dintre participanti, desigur, nu se cunosteau intre ei.


Scopul acestui festival a fost pe de-o parte colectarea de fonduri pentru constructia noii biserici orthodoxe romane (Sa ajute Bunul Dumnezeu sa fie Catedrala), cu un Centru Cultural romanesc in zona Sunland, iar pe de alta parte , de a ne face cunoscuta prezenta, traditiile romanesti, capacitatea noastra de organizare, seriozitatea muncii pentru o cauza nobila.


De un real succes s-a bucurat si orchestra "Valachia" din Chicago, precum si formatia de dansuri "Izvorasul" din Minesota sosite la Los Angeles, special pentru acest festival. De asemena cantaretul american George Thomas l-a personificat pe Elvis Presley cu mult talent.


Da, totul a fost frumos, antrenant, amuzant, intr'un cuvant, a fost o reusita. De aceea, efortul, as spune urias al organizatorilor, se cuvine a fi apreciat in egala masura. Caci pentru aceasta reusita, s'a muncit mult, perseverent si organizat.


S'au format nu mai putin de 18 comitete, cu peste 70 voluntari. Pe umerii acestor voluntari, a stat greul reusitei acestui prim festival romanesc.


Ca o paranteza, gandul imi zboara acum la cei 70 (si doi), alesi si trimisi de Domnul in cetatile si locul, unde El isusi avea sa vina, dandu-le puteri nebanuite.


Pastrand desigur proportiile, si cei 70 voluntari ai festivalului, si-au jertfit timpul, nu au pregetat nici-o clipa sa se ofere voluntari - caci secerisul a fost mult, iar voluntarii putini - pentru aceasta munca in folosul obstesc al Bisericii si deci in slujba Domnului, care ne va cantari la fiecare faptele, la vremea cuvenita.


Nu-i voi nominaliza pe cei 70, care toti si-au facut datoria cu abnegatie, si de aceea isi vor lua plata de la Domnul, nu de la oameni.


Sa ma ierte Domnul ca voi face totusi o exceptie, si anume doamna Maria Pincu; in calitatea sa de General Chairman a fost vazuta peste tot, raspunzand prompt tuturor cererilor invitatilor, traind din tot sufletul, evenimentul.


Desigur, acesta a fost primul pas (si cel mai greu) in organizarea reusita a festivalului romanesc.
Speram si dorim ca acest prim festival se va repeta anual si va prinde radacini in societatea multiculturala americana.


In acest fel vom adauga si noi, o floare romaneasca de buni crestini, la marea coroana a natiunilor ce populeaza sudul Californiei. Caci parafrazand-ul pe George Thomas, intr'unul din cantecele sale aflate deja pe site-ul Bisericii pe internet, fara continuarea acestui festival, "nimic nu va mai fi la fel ca inainte".


Bunul Dumnezeu sa aiba grija de noi toti.

Nicolae D. Rusu

 

HOME

 

 

 

SPICUIRI DIN PRESA ROMÂNEASCĂ

______________________________

 

Festivalul Românesc - Los Angeles 2002

 

Sambata si Duminica, 6 si 7 Iulie, a avut loc loc in Los Angeles primul Festival al comunitatii romanesti, la care au participat intre 5,000 si 6,000 de romani. Participarea aceasta masiva este un semn ca a inceput sa inmugureasca un sentiment de solidaritate si ca se simte necesitatea unei  recladiri a comunitatii romanesti pe temeliile trainice ale identitatii comune.

 

Organizat de Biserica "Sfanta Treime" din Los Angeles, festivalul a avut ca scop si strangerea de fonduri pentru construirea primului Centru Romanesc  din Los Angeles si pentru noua Biserica "Sfanta Treime". Asa cum am mai

subliniat, Centrul Romanesc este un proiect grandios care in mod sigur va constitui adevarata inima culturala si spirituala a romanimii din Sudul Californiei.

 

Alaturi de romanii veniti de la zeci de mile distanta si de liderii unor  organizatii romanesti, un moment de referinta l-a constituit prezenta lui Alexandru Kozinschi, judecator la cel de al Noualea Circuit al Statelor  Unite, functie in care a fost numit de Presedintele Reagan in 1985.

 

Spun ca este un moment important, deoarece Alex Kozinschi este nascut in Bucuresti in 1950 si este poate cea mai importanta personalitate publica americana, provenita din capitala Romaniei.

 

Iata de ce consider ca este necesara o scurta prezentare a sa:

 

Judge Alex Kozinski

 

Court: United States Court of Appeals for the Ninth Circuit

Appointed by: President Reagan, 1985

Born: July 23, 1950 in Bucharest, Rumania

Education: UCLA 1972; JD, UCLA 1975

Law Practice:

Law Clerk, United States Supreme Court (1976-77);

Ferry, Gilbert, Singer & Gilles (1977-79);

Covington & Burling (1979-81);

Office of Counsel to the President (1981);

Merit Systems Protection Board (1981-82)

Judicial Appointments:

United States Claims Court (1982-85);

Ninth Circuit (1985-present)

 

Festivalul Romanesc a fost un succes remarcabil, care se va repeta in  fiecare an si care in mod sigur va atrage nu numai un numar sporit de romani, dar si personalitati de prim rang ale vietii publice americane.

Speram de asemeni sa fie atrase si sa se implice organizatiile romanesti si  majoritatea institutiilor religioase, deoarece numai in acest fel vom reusi  sa cladim o comunitate puternica, o comunitate care sa fie recunoscuta si

apreciata.

 

Mircea Popescu, Presedinte, Consiliul Mondial Roman

 

________________________________________________________________________________________

 

Festival Românesc din Los Angeles

 

Organizat de Biserica Ortodoxa Sfanta Treime din Los Angeles

 

Ideea - Am pornit la drum sa construim o noua biserica si un centru comunitar romanesc. Dar ca sa ai o biserica si un centru comunitar iti trebuie un ingredient foarte important: oamenii. Am vrut sa adunam romanii si sa petrecem un weekend de neuitat impreuna.

 

Am putea poate sa consideram acest eveniment un prim pas, luat pentru crearea unei comunitati romanesti unite si puternice in Los Angeles.

 

Organizarea - S-au muncit sute de ore la organizarea festivalului, si s-a cheltuit pentru parc, orchestra si dansatori, DJ, sistem de sunet, mancare, reclama, etc. Peste 70 de persoane au participat la organizarea acestui festival.

 

Mancarea - Au fost pregatiti: mititei - 8000, sarmale - 3300, carnasi - 2300, frigarui de pui - 1700, salate, orez, muraturi, prajituri, inghetata, floricele, etc. Vinuri romanesti si californiene, bere si sucuri au fost din belsug.

 

Boutiqurile - S-au amenajat boutiquri in aer liber si s-au vandut bijuterii, tricouri si sepci, articole religioase, artizanat si jucarii. Toate donatiile obtinute vor intra la Fondul de Constructie.

 

Omagiu - adus veteranilor de razboi, prin prezenta domnului Cornell Iliescu.

 

In onoarea zilei de 4 Iulie, dumnealui ne-a prezentat o colectie de vehicole, uniforme, echipament si accesorii militare din cel de al doilea razboi mondial. Domnul Cornell Iliescu reprezinta "American Legions, Post 222, Laguna Beach", "California Historical Group", "March into History Exposition", "Association of Former Prisoners of War in Romania" si "Military Vehicle Restauration Association".

 

Programul artistic - Pentru a-i delecta pe cei prezenti cu muzica si dansurile romanesti, am invitat orchestra "Valahia" din Chicago si grupul de dansatori "Izvorasul" din Minnesota.

 

In seara zilei de duminica am avut placerea de a-l alsculta si pe Gabriel Vamvulescu, cantand cu acompanierea "Valahiei".

 

In pauze am ascultat, de pe casete, muzica grupurilor "Ro-Mania" si "Hora". Ii vom asculta din nou, pe scena, la Fashion Show in noiembrie si de Anul Nou.

 

DJ Danno - o prezenta dinamica, energizanta a mentinut plin ringul de dans

 

Succesul - In urma unui calcul estimativ, s-a determinat ca am avut peste 6000 mii de oaspeti la acest eveniment minunat.

 

Toti cei prezenti si-au exprimat placerea de a fi impreuna cu noi si ne-au felicitat pentru reusita. Am primit si inca primim telefoane de felicitare pentru resita festivalului.

 

Maria - Vreau sa va spun acum si cui ii datoram in principal reusita acestui eveniment. Sufletul organizarii acestui eveniment minunat, a fost doamna Maria Pincu. Doamna Maria atinge sufletele oamenilor, umplandu-le cu prietenie, bunatate si entuziasm. In organizarea acestui festival, a fost catalistul necesar reusitei.

 

Sper ca tosi cei prezenti la festival s-au simtit cel putin la fel de bine, ca si mine, iar pentru cei care n-au putut sa vina, sper sa ne vedem la Fashion Show, de Anul Nou sau la Festivalul Romanesc 2003.

 

Tibi Iovu

 

_______________________________________________

 

 O Faptă de Neam

Festivalul Romanesc care a avut loc la Los Angeles, California in zilele de 6 si 7 Iulie, 2002 a dovedit fara putinta de tagada ca romanul, pe unde s-ar afla, poarta cu sfintenie in suflet icoana neamului sau romanesc.

Ah, tare ma bucur si ma mandresc cu tine sora si frate al meu ce porti in sange mirabila samanta a mosilor si stramosilor nostri adormiti in pace adanca acolo, departe, departe, pe mioriticele plaiuri, in gradina Maicii Domnului, maica noastra a buna si cea dintai, Romania.

Da, ma bucur si plang de fericire ca te-am intalnit, sa multumesc Cerului, si la aceasta frateasca, de neuitat romaneasca simtire, "Intaiul Festival Romanesc", zamislit de oameni obisnuiti dar cu inimi voinice, aici, pe pamant american si californian, la margine de Pacific nesfarsit, intr-un loc minunat si primitor din Los Angelesul zilelor noastre, numit Griffith Park, unde ai venit dornic si tot pe atat de nerabdator spre a ne revedea si impartasi ganduri alese, simtiri de neuitat in grai dulce romanesc.

Si cum n-as fi fericit cand te-am regasit incarcat doldora de statornica-ti frumusete omeneasca, dar dumnezeiesc ce impodobeste miraculos cununa de nestemate a neamului caruia ii apartinem prin suflet si credinta. Si tare bine iti mai sta, romanas si frate al meu, scaldat si primenit in demnitate, cinste si pasnica mandrie.

Slava Tie Doamne, bunule Parinte ca te-ai indurat sa-i fericesti pe romani cu daruri alese insemnandu-i cu semnul Sfintei Tale Cruci si asezandu-i pe un Picior de Plai si Gura de Rai uniti pe veci prin fratie si credinta! Amin.

A fost frumos cu adevarat, draga sora si frate al meu, si merita sa daruim din dragostea noastra frateasca tuturor celor care cu sufletul si cu fapta au ostenit pentru reusita acestei Fapte de Neam, numita simplu:"Festivalul Romanesc 2002" de la Los Angeles, organizat de Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Treime", care analizata in detaliu inseamna mult pentru romanul de pretutindeni si istoria atat de zbuciumata a unui neam, neamul nostru cel romanesc.

Izvorasule din Minesota, te iubesc pentru gingasia ta, maestria jocului romanesc cu care ne-ai incantat si sufletul tau ce simte atat de mult romaneste. Valahia din Chicago, iti multumesc din inima pentru darul tau artistic ce ne-a mangaiat sufletele cu gingasie si dragoste frateasca.

Sfintia Ta si draga Parinte Alecse Constantin, dumneavoastra cei multi, inimi mari, inimi voinice pusi cu sufletul si fapta in slujba unei idei nobile de inaltare a tot ce-i romanesc, ma inclin in fata voastra, va iubesc si va imbratisez. Dumnezeu sa va ocroteasca cu mila si harul Lui.

Frumusete si mandrete tinereasca a neamului meu cel romanesc, mi-ai vrajit sufletul cu prezenta, gingasia si istetimea mintii tale. Te ador si rog pe bunul Dumnezeu sa fie in permanenta alaturi de tine.

Voua, ziarelor romanesti, va multumesc ca ati simtit si n-ati uitat sa va faceti datoria fata de cei ce cu onoare ii slujiti.

Clipa, draga Clipa, paginile tale reflecta din plin daruirea si generozitatea ta in binele si inaltarea comunitatii noastre romanesti. Iti multumesc, te admir si te respect.

Scumpa sora si frate al meu de pe oriunde te-oi afla tu, inima-mi este flamanda de revedere si glas dulce, dulce romanesc.

Te imbratisez, si...pe curand, Acelasi DUMITRU GH. CARANFIL

Los Angeles, 21 Iulie, 2002, "Pentru Clipa"

___________________________________________

 

 

SCRISORI LA REDACTIA REVISTEI “CLIPA”, PE TEMA

FESTIVALULUI ROMANESC DIN LOS ANGELES, CALIFORNIA

 

Stimata Redactie, Stimate D-le Director,

 

Incurajat de articolul scris de Nea Mitica Caranfil (care cred ca este mai mic decat mine, dar asta nu are importanta) aparut in "Clipa" 560, m-am gandit ca ar fi necesara o mica completare la primul FESTIVAL ROMANESC 2002, care a avut loc pe 6 si 7 Iulie a.c. in Griffith Park-Crystal Spring.

 

Dar mai inainte, as vrea ca sa felicit din toata inima pe Parintele Alecse Constantin, parohul bisericii "Sf. Treime" cea care a organizat acest festival, ajutat de "sufletista" Dna. Maria Pincu si de neobositul Tibi Iovu care a stiut sa imbine programul artistic cu divertismentul, precum si pe toti voluntarii care au contribuit la reusita 100% a acestui prim Fetival Romanesc.

 

Ceea ce doresc a relata, este faptul ca printre cei 5-6000 de participanti in cele doua zile de festival, s-au gasit si cca. 100-120 de armeni din Romania.

 

Acestia nu au scapat prilejul de a-si reimprospata memoria si a se bucura cu dansurile populare prezentate, cu bucataria(mancarurile) traditionala romaneasca, vinurile din podgoriile tarii precum si cu portul romanesc cu care s-au obisnuit de mici, deoarece toti acestia din generatia mea s-au nascut, crescut si educat in Romania, tara care si-a deschis portile si a primit cu bratele deschise pe parintii nostri, oropsiti ai soartei, supravietuitorii primului genocid din lume, pentru a-si incepe o viata noua, dandu-le posibilitatea si toate libertatile de a-si exercita meseria sau negotul.

 

Tin sa precizez ca pentru noi armenii care ne-am nascut in Romania, consideram ca o a doua limba materna Limba Romaneasca si asta se dovedeste din plin aici in aceasta tara adoptiva unde in cercurile armenilor din Romania, vei auzi vorbindu-se romaneste indiferent de locul unde se gasesc (in familie, pe strada sau la reuniunile pe care le organizeaza Asociatia Culturala "RAFFI" a Armenilor din Romania.

 

Cand in asemenea situatii se vorbeste armeneste, inseamna ca printre cei prezenti se gasesc armeni proveniti din alta tara decat Romania.

 

Chiar si armenii care tineri fiind s-au repatriat cu familiile lor in 1946 si 1948 in Armenia (fosta sovietica), azi in varste de peste 60 de ani, cum ar fi matusa mea de 82 de ani, inca vorbesc bine romaneste, fara a o stalci cum fac unii romani dupa o sedere de 2-3 ani in America.

 

In speranta ca se va gasi un spatiu pentru a fi tiparit acest articol, va multumesc din toata inima, dorindu-va multa sanatate, putere de munca si sa duceti mai departe cu spor aceasta mareata misiune a d-voastra.

 

Cu deosebit respect, ARISS VARJABEDIAN

LOS ANGELES, 31 Iulie 2002

 

(Editia Electronica a “CLIPEI” - Anul XII, August 8, 2002, No. 561)

 

__________________________________________

 

 

Festival Românesc din Los Angeles

 

Ii multumim parintelui Constantin Alecse si Bisericii Ortodoxe Sfanta Treime, pentru Festivalul Romanesc din Griffith Park, Crystal Springs, la sfarsitul saptamanii in care s-a sarbatorit Independenta Americii.

 

Timp de doua zile minunate si insorite, in Los Angeles, afara, pe iarba, s-au intins mese si corturi albe, iar printre copaci au fost agatate buchete de baloane tricolore. Mai ales copiii s-au strans cu bucurie in jurul ardelenilor din Izvorasul, care au dansat afara, in crang.

 

Spre deosebire de festivalurile ortodoxe grecesti ori de binecunoscutul festival francez din Santa Barbara, nimic nu era strident, fortat, prea mult, aglomerat sau inghesuit. Dimpotriva, am avut senzatia unei binecuvantate mese campenesti de sarbatoare, pasnica, prietenoasa, ca in familie, intre rude dragi care nu se mai vazusera de multa vreme, desi majoritatea romanilor si americanilor care au venit nu se cunosteau de loc intre ei.

 

Multi erau imbracati in costume romanesti sau macar tricouri cu tricolor sau o panglicuta. Au fost prezenti principalii reprezentanti ai ziarelor romanesti din Los Angeles, precum si multi preoti si diaconi ortodocsi, romani, americani si de alte nationalitati.

 

S-au gatit sarmalute in foi de varza, carnati romanesti, pilaf, frigarui si mici si s-au degustat si vandut vinuri bune romanesti.

 

In corturile albe s-au intins siruri de ii, naframe, marame, icoane pe lemn pictate la manastiri si icoane ardelenesti pe sticla, polonice sculptate in lemn, oua bucovinene incondeiate, toate la un pret incredibil de mic. Toti banii donati in cadrul Festivalului vor merge catre construirea unui incapator centru comunitar cultural romanesc, primul de acest fel in orasul Los Angeles, care va fi adapostit langa noua Catedrala Ortodoxa Romana. Acesta va acoperi un mare gol si va putea deveni in permanenta un pod inspre Tara, o oaza de spiritualitate si un mijloc de a ne comunica traditia intr-unul din cele mai mari orase americane.

 

A consemnat in Los Angeles, Runa Petringenaru

 

________________________________________________

 

Festival Românesc în Los Angeles

 

Pentru doua zile, sambata, 6 si duminica, 7 iulie, 2002,  la sfarsitul week end-ului Independentei, Los Angelesul a apartinut romanilor! Sau, cel putin, acesta a fost sentimentul trait de cei peste cinci mii de romani (carora li s-au alaturat si alti invitati din spectrul multicultural al orasului) adunati, timp de doua zile, in binecunoscutul Griffith Park, cu ocazia primului Festival al Romanilor oferit de Biserica Ortodoxa Sfanta Treime din Los Angeles.

 

Actiunea, organizata in scopul strangerii de fonduri pentru ridicarea unei noi biserici cuprinzand, printre altele, un centru cultural in zona Sunland din nordul Los Angelesului, a inregistrat cea mai mare adunare de romani la un eveniment organizat in sudul Californiei. Cauza nobila a fost, fireste, determinanta la succesul acestui Festival si toti au plecat fericiti ca au avut sansa sa petreaca un week end cu adevarat romanesc in inima metropolei de pe malul Pacificului. Peste 70 de voluntari si peste o duzina de sponsori au ajutat Biserica Sfanta Treime sa treaca cu succes acest examen fara precedent.

 

Bucataria romaneasca a fost la ea acasa: salate, mici, sarmale cu costita, carnati, frigarui de porc si pui, prajituri, cozonac, inghetata, vata pe bat si… floricele de porumb. Selectia generoasa de vinuri romanesti a fost complimentata de vinuri si bere reprezentand cei mai cunoscuti producatori de pe piata internationala.

 

Si cum romanului ii place antrenul, numerele muzicale, jocurile, dansurile, tombola si surprizele au abundant. Prezentari de calitate au facut orchestra "Valahia", din Chicago si formatia de dansuri populare "Izvorasul", din Minnesota, sositi special pentru acest Festival, in timp ce disc jockey-ul DJ Danno a electrizat atmosfera cu cele mai recente slagare de discoteca. Cei mai tineri participanti au fost delectati cu diverse jocuri pentru copii, picturi pe fata si concursuri.

 

Iar cum un festival adevarat romanesc nu poate exista fara omagiul mostenirii noastre culturale, o serie intreaga de boutique-uri au oferit pictura pe sticla, icoane, cristaluri, bijuterii si artizanat.

 

Efortul enorm al organizatorilor, detaliul si profesionalismul demonstrat se cuvin a fi apreciate la nivelul unui eveniment de referinta al prezentei romanesti in sudul Californiei.

 

Reportaj de: Cristian Calugarita, in ziarele Romanesti din Sudul Californiei:

 

____________________________________________________

 

Clipa,  (Editia electronica,  Anul XII, July 11, 2002, No. # 558 si Editia tiparita)

Meridianul, (Editia electronica, # 268 - 13 iulie 2002 – Comunitatea Româno-Americana si Editia tiparita, anul XXIX, vol.6 – nr.268, 13 iulie 2002, p. 11) 

Universul, (Editia tiparita, anul XVI, Nr. 551/12 iulie 2002, sub titlul “Festivalul Romanesc dela Los Angeles – Un mare success”, p. 9)

__________________________________________________

 

 

HOME