IPS Arhiepiscop dr. Nicolae Condrea

 

IPS Sa Arhiepiscop Nicolae Condrea s-a nascut la data de 15 aprilie, 1967 din parintii Nicolae si Victoria, amândoi decedati, în orasul Constanta. A urmat scoala elementara în orasul natal între anii 1973-1981. Primele doua clase de liceu le-a frecventat la Liceul de matematica-fizica din Constanta dupa care s-a transferat la Liceul de Meteorologie din Bucuresti de unde a obtinut bacalaureatul în 1985. Dupa absolvirea Liceului a trecut prin stagiul militar obligatoriu în anii 1985-1986.

 

Simtind tot mai mult chemarea preoteasca si vocatia monahala s-a decis sa raspunda acestei chemari si sa urmeze acestei vocatii..În anul 1988 a fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu, singura de atunci care admitea absolventi de Liceu. În urma terminarii cu succes a cursurilor celor patru ani si-a sustinut teza de licenta în teologie cu subiectul "Eclesiologia euharistica a Mitropolitului Ioan Ziziulas."

 

Începând din mai 1993, dupa trecerea examenului de admitere la cursurile de doctorat ale aceleeasi Facultati, Parintele Nicolae urmeaza pâna în 1994 cursurile de doctorat sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan, timp în care a pregatit urmatoarele lucrari de seminar:

 

1) "Inconstientul colectiv la C.G. Jung privit din punct de vedere al teologiei morale ortodoxe."

2) "Cunosterea de sine dupa Scara Sf. Ioan Sinaitul."

3) "Jertfa lui Hristos si jertfa credinciosilor dupa Sf. Chiril al Alexandriei."

 

Pentru a se întretine material a fost între anii 1992 - 1994 profesor de religie în Bucuresti unde se stabilise înca din timpul Liceului.

 

În anul 1994 primeste o bursa de studii la Universitatea Marc Bloch din Strasbourg unde urmeaza studii aprofundate la Facultatea de Teologie dupa care în iunie 1995 obtine Diploma D.E.A. Întrre 1995-2000 frecventeaza cursurile de doctorat la aceeasi Facultate unde la 10 noiembrie 2001 îsi sustine teza de doctorat cu subiectul "Probleme de psihologie la Evagrie Ponticul" obtinând titlul de doctor în teologie.

 

În timpul anilor de studii, pentru a combina teoria cu practica, studiul cu slujirea preoteasca, s-a hotarât sa intre în rândul clerului fiind hirotonit în primavara anului 1997 diacon si apoi preot celib de catre I.P.S. Mitropolit Serafim al Germaniei si Europei Centrale cu binecuvântarea caruia a înfiintat si a slujit la parohia "Nasterea Domnului" din Stuttgart. Activitatea misionara în timpul acestor ani printre credinciosii români stabiliti în împrejurimile orasului Stuttgart a îmbinat astfel slujirea lui Dumnezeu cu slujirea oamenilor.

 

Dupa primirea înaltului titlu academic la încheierea studiilor, Parintele Nicolae se întoarce în tara si depune la 18 decembrie 2001 voturile monahale la manastirea Radu Voda din Bucuresti. De atunci si pâna la venirea în America este secretar patriarhal.

Delegatii de preoti si mireni la Congresul special electoral al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America si Canada tinut la 9 martie, 2002 la Troy, Michigan îl aleg pe Parintele Nicolae Condrea în scaunul vacant de Arhiepiscop al acestei Arhiepiscopii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române valideaza.în unanimitate la sedinta din 13 martie, 2002 aceasta alegere si îi acorda Parintelui Nicolae rangul de Arhimandrit. S-a decis ca hirotonirea si instalarea noului arhiepiscop-ales sa aiba loc în cadrul Congresului anual al Arhipiescopiei gazduit de Parohia "Sf. Ioan Botezatorul" din Montreal, Canada.

 

Prezenta Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist si a înaltilor ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ce fac parte din delegatia oficiala accentueaza importanta acestui eveniment istoric ce marcheaza începutul unei noi perioade pline de sperante pentru tot mai multe realizari frumoase în viata Arhiepiscopiei si a credinciosilor ortodocsi români de pe continentul nord american.

 

Fotografii Instalarii - SlideShow

 

HOME