Marele poet Basarabean Grigore Vieru, şi un Inaltul Prelat al Mitropoliei Basarabiei au vizitat America

 

 

 

Poetul Grigore Vieru,  1 dec. 2002

La invitaţia Consiliului Mondial Român, şi co-sponsorizare din partea Bisericii Ortodoxe Române “Sfânta Treime” din Los Angeles, California, vor sosi în Statele Unite ale Americii, către finele anului current, marele poet basarabean, academicianul Grigore Vieru, dimpreună cu o Inaltă faţă bisericeasca, PC Sa Protopopul Petru Buburuz, Rectorul Bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", din Chisinau, Republica Moldova.

 

Iniţiativa acestei vizite aparţine altui mari personalităţi basarabene, actorul Anatol Rasmeritză, “Artist Emerit al Poporului”, stabilit de mulţi ani  pe Continentul American care, în consultaţie cu un alt lider al comunităţii româneşti din America, protopopul Constantin Alecse.

 

A viziona imagini dela spectacolul din 1 decembrie 2002, dela parohia Sfânta Treime, cu poetul Grigore Vieru, va rugăm să apăsaţi aici.

 

ACTUL i

 

Marele poet Basarabean Grigore Vieru,

şi un

Inaltul Prelat al Mitropoliei Basarabiei ÎN vizitĂ ÎN America

 

La invitaţia Consiliului Mondial Român, şi co-sponsorizare din partea Bisericii Ortodoxe Române “Sfânta Treime” din Los Angeles, California, au sosit în Statele Unite ale Americii, marele poet basarabean, academicianul Grigore Vieru, dimpreună cu o Inaltă faţă bisericeasca, PC Sa Protopopul Petru Buburuz, Rectorul Bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", din Chisinau, Republica Moldova.

 

Iniţiativa acestei vizite aparţine altui mari personalităţi basarabene, actorul Anatol Rasmeritză, “Artist Emerit al Poporului”, stabilit de mulţi ani  pe Continentul American.

 

Rostul vizitei este pur umanitar, de cunoaştere între fraţi, de promovare a culturii şi spiritualităţii româneşti, păstrate din neam în neam, peste veacuri, în toate ţinuturile româneşti, de către întreaga suflare româneasca, oriunde se găseşte ea.

 

În perioada dela 24 octombrie la 25 noiembrie 2002, Părintele Protopop Buburuz a vizitat, şi a slujit în multe comunităţi ortodoxe, ce aparţin celor 2 dioceze româneşti din America, şi Canada, cu precădere în Sudul Californiei.

 

 

Cu ocazia vizitei în America, în numele Mitropolitului Petru de Bălţi (Basarabia), şi cu Binecuvântarea Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul României, Prea Cucernicia Sa a participat la celebrarea Sfinţirii întru Arhiereu a P.Cuv. Sale Arhim. Irineu (Duvlea), la 1 şi 2 noiembrie 2002.

 

ACTUL II

 

Intâlnire de suflet cu

marele poet basarabean,

Academicianul Grigore Vieru

 

Comunitatea Româno-Americana din Sudul Californiei a participat astăzi, duminică 1 decembrie 2002 la un PROGRAM  DE  EXCEPTIE - Praznuirea Zilei Nationale a României si Unirea Transilvaniei cu Patria Mama

 

Evenimentul s-a desfăşurat astăzi, DUMINICA 1 DECEMBRIE, 2002, DELA ORELE 1:00 PM

 (în sala mare a Bisericii Ortodoxe Române Sf. Treime: 3315 Verdugo Rd., Los Angeles, CA 90065), după următorul program;

 

Programul, de cca 2 ore, a fost bogat, si variat, compunându-se din urmatoarele acte:

Ř      SLUJBA TE-DEUMULUI, în biserica, la finele Sfintei Liturghii.

Ř      Binecuvântare, Masa (agapa), cu începere dela orele 1:00 p.m.

Ř      Orele 1:30 p.m. - Cuvântul aniversar, dl Ion Anton.

Ř      Actorul Anatol Rasmeritza, a inaugurat programul cu piesa "Reaprindeti candela'n cascioara", si prezentarea poetului Grigore Vieru, mesenilor.

Ř      Basarabie Frumoasa, piesa audio, interpret Mihail Ciobanu.

Ř      Poetul Grigore Vieru, prezentare, poeme, "Cartea Vietii Mele"!

Ř      Anatol Rasmeritza, "Mamei", poezie cântata.

Ř      Grigore Vieru, Recital de poezie, evocari si comentarii.

Ř      Anatol Rasmeritza - Poezie cântata, doina, balade.

Ř      Grigore Vieru, Recital de poezie, diagrame "Miscare în Infinit"!

Ř      M. Eminescu, In Memoriam...! piesa audio, interpreti:Ion si Doina Aldea.

Ř      Grigore Vieru, "TREI CULORI"

Ř      Încheierea programului, autografe, momente personale-intime cu poetul.

 

DESPRE EVENIMENT

 

            Pe data de 21 Noiembrie, poetul Grigore Vieru a sosit la Los Angeles onorând invitatia Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime" din Los  Angeles, a Consiliului Mondial Român si a comunitatii românilor-americani.

In cadrul manifestarilor pe care comunitatea româneasca din Los Angeles le va organiza Duminica 1 Decembrie cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Unirii Transilvaniei cu Patria Mama, opera poetului basarbean va ocupa un loc central în cadrul unui spectacol de poezie si muzica, care va sublinia nu numai unitatea de simtire si spirit a românilor, dar si miracolul supravietuirii românismului într-o Basarabie supusa unui cumplit proces de deznationalizare.

            De asemeni va avea loc vernisajul pe pamânt american al volumului antologic de autor  "Strigat-am catre Tine" al marelui nostru poet national.

            Comunitatile românesti din Statele Unite si Canada, care doresc sa organizeze primirea lui Grigore Vieru, sunt  invitate sa contacteze oficiul Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime": 3315 Verdugo Rd., Los Angeles, CA 90065 - sau: Tel. 323/255-8583; Fax: 818/688-3965; Tel: 323/256-6532; Tel: 714/437-5534

 

OASPEŢI DE ONOARE

 

La acest eveniment au participat mari personalităţi ale Exilului Românesc.

 

Menţionăm între alţii:  

 

Ř      Actorul Anatol Rasmeritza, stabilit de mulţi ani în Los Angeles, California – sufletul programului.

Ř      Reprezentanţi ai Consulatului Român din Los Angeles, California.

Ř      Anatolie Gavriliuc, Reprezentant al organizaţiei “Pro-Basarabia”, pagina web: “LaBordei.com

Ř      Mircea Popescu, Preşedintele Consiliului Mondial Român, co-sponsorul evenimentului, care a anunţat 2 evenimente de extremă importanţă pentru Exilul Românesc:  

a)      Departamentul de Stat USA endorsează existenţa unui reprezentant al CMR în Parlamentul României, şi

b)      Înfiinţarea Filiilor CMR în Basarabia şi Yugolsavia.

Ř      Scriitorul basarabean Ioan Dan, autorul monumentalei opere “Cavalerii Ordinului Basarab”, serial

Ř      Dwight Luchian Patton - Directorul Revistei “CLIPA”, editorial săptămânal din Sudul Californiei.

Ř      Părintele Călin Tămăianu, Preotul Bisericii Greco-Catolice din Los Angeles, însoţit de reprezentanţi mireni ai Bisericii Prea Cucerniciei Sale.

Ř      Reprezentanţi ai ziarelor locale “Meridianul” şi “Universul”.

 

MENIUL: Peste prajit, cu orez (postul Craciunului); Salata verde; Placinta cu mere; Cafea americana; Centrul de racoritoare va sta la dispozitie.

 

______________________________

 

 

 

Comentariile dlui Mircea Popescu,

Preşedintele Consiliului Mondial Roman

 

Pe data de 1 Decembrie, a avut loc sub egida Consiliului Mondial Roman, in organizarea Bisericii Sfanta Treime din Los Angeles, omagierea Zilei Nationale a Romaniei.


Printre reprezentanti s-au numarat poetul si academicianul Grigore Vieru, scriitorul Ioan Dan, actorul Anatol Razmeritza, membrii Consulatului General al Romaniei din Los Angeles, directorul revistei "Clipa", Dwight  Luchian Patton, numerosi membrii ai comunitatii.


Prezenta scriitorilor romani Ioan Dan si Grigore Vieru a fost considerat ca un moment de exceptie pentru comunitatea romaneasca din Los Angeles, cei doi declarand cu emotie ca si-au dorit intotdeauna sa se cunoasca. Si iata ca destinul le-a rezervat aceasta ocazie tocmai pe malul Pacificului, departe de tara, in incinta unei Sfinte Biserici.

Momentul central l-a prezentat spectacolul de poezie si muzica sustinut de poetul Grigore Vieru si actorul Anatol Razmeritza. Cu deosebit interes, participantii au ascultat tulburatoare relatari despre cumplita politica programata de deznationalizare dusa in timpul ocupatiei sovietice, despre eforturile intelectualitatii de a redestepta sentimentul identitatii nationale, despre incercarile pe care fortele romanesti le duc astazi in Basarabia pentru stoparea atacurilor impotriva limbii si istoriei romanilor.


Cu emotie adanca, intreaga adunare a ascultat in piciore in semn de reculegere si pretuire cantecul "Eminescu", pe versurile lui Grigore Vieru, in interpretarea inegalabila a Doinei si Ion Aldea-Teodorovici.
Aplauze, lacrimi in ochi, trairi sufletesti rar intalnite i-au facut pe cei prezenti sa considere aceasta mare sarbatoare nationala ca un eveniment de inalta tinuta patriotica si spirituala.

Cu aceasta ocazie, Mircea Popescu, presedintele Consiliului Mondial Roman a anuntat ca in paralel cu crearea Consiliului National Roman din Iugoslavia si ca o completare la tendinta pe plan global de reafirmare a unitatii romanesti, Consiliul Mondial Roman a decis ca data de 1 Decembrie 2002 sa fie data de nastere a Filialei CMR-Basarabia, numindu-l in functia de Director Provizoriu pe marele nostru poet national, Grigore Vieru. Anuntul  a fost insotit de aplauzele puternice ale celor prezenti.

In incheiere, Parintele Protopop Constantin Alecse, a inaltat o rugaciune de multumire si amintire pentru cei care au contribuit la maretul act al Unirii, pentru prosperitatea Romaniei, pentru unitate, solidaritate si intelegere intre romani.

______________________

 

Întâlnire frăţească la Los Angeles, în pregătirea anticipatei vizite

 

 

Pentru pregătirea antipatei vizite, a avut loc, vineri 16 august 2002, o întâlnire de suflet, a unui grup de fraţi basarabeni, la restaurantul “Russian Roulette”, din Hollywood, California. La numita agapă frăţească, au participat în jur de 60 de personae, de toate vârstele şi profesiile, animaţi de dorinţa frăţească de întâlnire spre a ostoi dorul de pământul strămoşesc.

 

Participant la aceasta întâlnire, domnul Ion Anton, din partea Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, le-a vorbit despre turneul in America a celor două (2) simboluri  ale culturii şi credinţei strămoşeşti, renumitul poet, academician Grigore Vieru, şi părintele protopop de Chişinău Petru Buburuz, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei.

 

Fraţii basarabeni s-au arătat dornici de a saluta, prin participare, pe cei doi ambasadori ai neamului nostru.

 

INVITAŢIE

 

Întrucât ne aflăm în plină acţiune organizatorică, şi – aşa cum spuneam mai sus, amănuntele în legătură cu această vizită vor fi anunţate în următoarele numere ale publicaţiei -, rugăm pe toţi cei interesaţi a ne da o mână de ajutor în finalizarea detaliilor, să ne contactaţi, fie la oficiul Bisericii Ortodoxe Române “Sfânta Treime” (adresa: 3315 Verdugo Rd., Los Angeles, CA 90065; Tel. 323/255-8583; Fax: 818/688-3965;  E-mail: preot@biserica.org), la telefonul: 323/256-6532 (actorul Anatol Rasmeritza), fie la telefonul Consiliului Mondial Român: Tel: 714/437-5534; Fax: 781/240-8279; E-mail: president@consiliu.org

 

POETUL GRIGORE VIERU – NOTE BIOGRAFICE

 

1935   - februarie.

Оn satul Pererita de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin, se naşte Grigore Vieru оn familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic.

 

1950   

Absolveşte şcoala de 7 clase din satul natal.

 

1953   

Termină şcoala medie nr. 2 din orăşelul Lipcani. Ani desculţi şi flămânzi.

 

1957   

Debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, care este apreciată de critica literară drept un оnceput de bun augur.

 

1958   

Absolveşte Institutul Pedagogic „Ion Creangă“ din Chişinău, Facultatea  Filologie şi Istorie. Din cauza lipsurilor materiale este nevoit să abandoneze periodic cursurile.

Apare a doua culegere de versuri pentru copii, Muzicuţe. Se angajează ca redactor la revista pentru copii Scânteia Leninistă, actualmente Noi.

 

1959    8 iunie.

Se căsătoreşte cu Raisa, profesoară de română şi latină, născută Nacu.

Redactor la revista Nistru, actualmente Basarabia, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

 

1960—1963

Redactor la editura Cartea Moldovenească.

 

1960    16 iunie.

Se naşte primul copil al familiei Vieru — Teodor.

 

1961   

La editura Cartea Moldovenească оi apar două plachete de versuri pentru copii: Făt-Frumos curcubeul şi Bună ziua, fulgilor!

 

1963   

Apar două cărţi pentru copii: Mulţumim pentru pace (versuri) şi Făguraşi (versuri, povestiri şi cântece).

 

1964   

Revista Nistru publică poemul Legământ, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.

 

1965   

Prefaţat de Ion Druţă, apare volumul Versuri pentru cititorii de toate vârstele, volum pentru care i se acordă Premiul Republican al Comso­mo­lului оn domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967).

29 iunie.  Se naşte al doilea fiu, Călin.

 

1967   

La editura Lumina i se tipăreşte culegerea pentru copii Poezii de seama voastră.

Revista Nistru publică poemul Bărbaţii Moldovei cu o dedi­caţie pentru „naţionalistul“ Nicolae Testimiţeanu. Оntregul tiraj este oprit, dedicaţia scoasă.

 

1968   

Se produce o cotitură logică оn destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice Numele tău, cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. Оn chiar anul apariţiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi, iar alte două sunt оnchinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară оn lirica basarabeană postbelică.

 

1969   

Tipăreşte Duminica cuvintelor la editura Lumina cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult оndrăgită de preşcolari, care a devenit „obligatorie“ оn orice grădiniţă de copii.

 

1970   

Editura Lumina scoate de sub tipar Abecedarul, ai cărui autori sunt Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. S-a dat o luptă aprigă de câţiva ani pentru apariţia lui, luptă оn care s-a an­­gajat şi оnvăţătorimea basarabeană, lucrarea fiind con­siderată naţionalistă de către autorităţi.

Apare volumul selectiv de versuri pentru copii Trei iezi. La numai câteva zile după apariţie, оn urma unui denunţ, este retras din librării pentru poemul Curcubeul оn care s-a găsit „ascuns“ Tricolorul Românesc.

 

1971   

La editura Cartea Moldovenească, оn colecţia Mioriţa, apare placheta Versuri, cu o prefaţă de George Meniuc.

 

1973   

Grigore Vieru trece Prutul оn cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la оntâlnirea cu redactorii revistei Secolul XX Dan Hăulică, +te­fan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo +erban, Tatiana Nico­lescu. Vi­zitează, la rugămintea sa, mănăs­tirile Putna, Voroneţ, Suceviţa, Dra­gomirna, Văratec. Se оntoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă оn Cosmos, eu viaţa оntreagă am visat să trec Prutul“.

 

1974   

Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, оi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul оi dă curs. Vizitează Transilvania, оnsoţit de poetul Radu Cârneci.

Apare volumul de versuri lirice Aproape cu ilustraţii color de Isai Cârmu.

 

1975   

La editura Lumina apare cartea pentru cei mici Mama ilustrată de Igor Vieru.

 

1976   

Editura Lumina lansează volumul Un verde ne vede pentru care poetului i se decernează Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).

 

1977   

La invitaţia Uniunii Scriitorilor din România vizitează оmpreună cu soţia mai multe oraşe din România: Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi.

 

1978   

Prin apariţia la editura Junimea din Iaşi (director Mircea Radu Iacoban) a volumului Steaua de vineri, cu o binecuvântare de Nichita Stănescu, este ruptă gheaţa tăcerii оntre scriitorii români de pe ambele maluri ale Prutului. Apar Clopoţeii — o culegere de cântece pentru copii de Iulia |ibulschi pe versuri de Grigore Vieru.

 

1980   

Copiii de la grădiniţe se bucură de o nouă apariţie — abecedarul pentru preşcolari Albinuţa—, ingenios ilustrat de tânărul pictor Lică Sainciuc.

        Fiindcă iubesc — o nouă culegere de versuri lirice, bine primită de cititori şi de critica literară. Să creşti mare — culegere de cântece pentru copii.

 

1981

La editura Albatros din Bucureşti (director Mircea Sântim­breanu), оn colecţia Cele mai frumoase poezii, apare o selecţie din lirica poetului sub numele Izvorul şi clipa, cu o prefaţă de Marin Sorescu.

 

1982    Este lansat filmul muzical pentru copii Maria Mirabela al eminentului regizor Ion Popescu Gopo. Autorul muzicii — Eugen Doga, autorul textelor pentru cântece — Grigore Vieru.

Moare mama poetului, Eudochia. Оnmor­mân­tarea se face cu preot — lucru aproape condamnabil оn acele timpuri.

 

1983   

La editura Literatura Artistică din Chişinău apare cartea Taina care mă apără. Primele accente profund sociale оn creaţia poetului se fac simţite оn poe­mele Un secol grăbit, Imn globului pământesc, Poetul.

 

1984   

Poetul оşi adună cele mai frumoase poezii şi cântece, medalioane, secvenţe publicistice оn volumul Scrieri alese, prefaţat de cel mai de seamă critic şi istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi. Versurile noi pe care poetul le-a inclus оn Scrieri alese (Ascultaţi, măi copii, Floarea soarelui, Despre fericire) au оn majoritatea lor un caracter social. De aici оncolo, artistul, obligat de condiţiile social-politice, devine un poet tribun. Оntr-un interviu el mărtu­riseşte: „Eu sunt un poet liric, chiar tragic, prăpăstios. Abia aştept ca lucrurile să se reaşeze оn matca lor, pentru a reveni, la chemarea mea firească, la poezia lirică“.

Apare un studiu semnat de Mihail Dolgan Creaţia lui Grigore Vieru оn şcoală.

 

1985   

Poetul оmplineşte 50 de ani. Doreşte cu această ocazie să facă un spectacol literar-muzical la Palatul Octombrie (azi Palatul Naţional). Spectacolul este interzis la cel mai оnalt nivel.

 

1987   

Poftim de intraţi — o altă culegere de cântece pentru copii, realizată de aproape toţi compozitorii basarabeni care scriu pentru copii. Pentru prima oară Grigore Vieru se lansează şi ca autor de melodii pentru copii.

La editura Literatura Artistică apare cartea de versuri, creionări, inter­viuri, note, intitulată Cel care sunt.

 

1988

Оn săptămânalul Literatura şi Arta apare primul text poetic postbelic tipărit оn Basarabia cu litere latine semnat de Grigore Vieru. 

I se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională оn domeniul lite­raturii pentru copii: Diploma de Onoare Ander­sen. Оn acelaşi an apare cartea de versuri Rădăcina de foc la Editura Universul din Bucureşti (director Romul Munteanu). Culegerea Ramule-neamule cu muzica Iuliei |ibulschi pe versuri de Gri­gore Vieru apare la editura Literatura  Artistică.

 

1989   

Este ales deputat al poporului. Adunând оn jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul оntre­prinde un turneu оn Moldova de peste Prut. Artiştii sunt primiţi cu lacrimi оn ochi.

        Iese de sub tipar culegerea de versuri, cântece, aforisme şi publicistică Cine crede.

 

1990   

Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române. La editura Hyperion apare cartea pentru cei mici Frumoasă-i limba noastră.

 

1991   

Membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii. La editura Orient-Occident din Bucureşti apare volumul Hristos nu are nici o vină, cu o prefaţă de Carolina Ilica şi o postfaţă de Dumitru M. Ion.

 

1992   

Academia Română оl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace.

La Electrecord, Bucureşti, apare discul de cântece Răsai, realizat оmpreună cu marii dispăruţi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Casa de discuri din Moscova scoate Cântece de Anatol Chiriac pe versuri de Grigore Vieru. La Electrecord apare discul Versuri оn lectura autorului. I se conferă titlul onorific Scriitor al poporului din Republica Moldova.

 

1993   

Este ales membru corespondent al Academiei Române. La editura Porto-Franco, Galaţi,  apare cartea de versuri Curăţirea fântânii. (Selecţie şi aprecieri critice de V. Pâslaru, postfaţă de V. Crăciun).

 

1994   

La editura Scrisul Românesc din Craiova apare volumul Rugă­ciune pentru mama, prefaţată de Tudor Nedelcea.

Apare Doinatoriu de Tudor Chiriac — o tulburătoare creaţie muzicală, una dintre compoziţiile fundamentale ale muzicii basarabene, оn care compozitorul reuşeşte să ridice doina la nivel de oratoriu. Majoritatea versurilor aparţin lui Grigore Vieru.

Aprilie. Venirea la putere a Partidului Agrarian care renunţă la Imnul de Stat Deşteaptă-te, române. Este anunţat un concurs pentru un nou imn. Poetul publică оn revista Literatura şi Arta, оn câteva numere la rând, urmă­toarele: „Dreptatea istorică va blestema poeţii şi compozitorii care vor оndrăzni să ridice mâna asupra Imnului Naţional Deşteaptă-te, române, cocoţân­­du-se ei оn locul strălucirii şi necesităţii lui istorice“.

 

1995   

Cu ocazia оmplinirii vârstei de 60 de ani este sărbătorit oficial la Bucureşti, Iaşi şi la Uniunea Scriitorilor din Chişinău.

Оn acelaşi an, poetul este ales membru al Consiliului de admi­nistraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune.

Apar două studii dedicate poetului: Poet pe Golgota Basarabiei, semnat de Stelian Gruia, tipărit la editura Eminescu, şi Grigore Vieru omul şi poetul de Fănuş Băileşteanu, la editura Iriana, Bucureşti.

Culegeri din lirica şi poezia sa pentru copii au apărut de-a lungul anilor оn Franţa, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Georgia, Armenia, Macedonia, Bulgaria, Bielarus, Tadji­kistan, Azerbaidjan, Kârgâzstan şi оn alte ţări.

 

1996   

Este decorat cu Ordinul Republicii. Laureat al multor publi­caţii din România.

 

1996   

Оn Ziua Duminicii Mari  (Rusaliile),  poetul pune o piatră funerară comună (pentru mama şi pentru el) pe mormântul mamei cu următoarele epitafuri dăltuite de sculptorul Tudor Cataraga оntr-o piatră simplă de Cosăuţi: „Pierzând pe mama, оţi rămâne Patria, dar nu mai eşti copil“, iar pentru sine: „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi“. Sensul epitafului său poetul l-a explicat оn felul următor rudelor, elevilor şi consătenilor adunaţi оn ci­mitir: „A fi simplu nu este o treabă uşoară. A fi simplu оnseamnă să mori câte puţin оn fiecare zi, оn numele celor mulţi, până când te preschimbi оn iarbă. Iar mai simplu ca iarba ce poate fi?!“

Se turnează un film documentar (scenariu Dumitru Olărescu, regizor Mircea Chistrugă, operator Andrei Calaşnicov) despre viaţa şi activitatea lui Grigore Vieru.

Editura Minerva din Bucureşti scoate de sub tipar оn una din cele mai prestigioase colecţii Biblioteca pentru toţi volumul selectiv de versuri, aforisme şi confesiuni cu titlul Văd şi mărturisesc.

 

1997 

Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic Acum şi оn veac (Colecţia Biblioteca şcolarului).

 

1999

 La aceeaşi editură apare Strigat-am către tine (Colecţia Biblioteca de aur).

La editura Edit Press din Galaţi apare volumul de versuri Izbăvirea.

Tot оn acest an apare un CD, Chişinău—Bucureşti, cu zece cântece pentru co­pii de Gr. Vieru. Muzica: Nicolae Caragia, interpretă: Emy Cibotăraş.

La Grupul Editorial Litera apare ediţia a II-a a cărţii Acum şi оn veac (Colecţia Biblioteca şcolarului).

 

2000

Este decorat cu Medalia guvernamentală a României Eminescu. 150 de ani de la naştere.

La Grupul Editorial Litera apare ediţia a III-a revăzută şi adăugită a cărţii Acum şi un veac (Colecţia Biblioteca şcolarului).

 

2001

La editura Litera Internaţional şi Grupul Editorial Litera apare ediţia a IV-a, revăzută şi adăugită a cărţii Acum şi оn veac (Colecţia Biblioteca şcolarului, serie nouă) şi ediţia a II-a revăzută şi adăugită a cărţii Strigat-am către tine (Colecţia Biblioteca de aur, serie nouă).

 

HOME

______________________________________________________________________________________________

 

USEFUL LINKS:

 

 

Ř      Despre Basarabia

 

 

BASARABIA ARE O PAGINA DISTINCTĂ: Basarabia.org

Pagina  poetului Grigore Vieru: GrigoreVieru.com

Pagina Basarabenilor: LaBordei.com

 

 

 

 

Ř      Publicatii romanesti

 

 

Meridianul - noutati saptamanale pentru comunitatea romano-americana

Clipa - revista independenta de informatie socio-politica si culturala

ziare.com - lista publicatiilor in limba romana

 

 

 

 

Ř      Moldova cu ochii strainilor

 

Publicatii.com – Revistă de Spiritualitate Ortodoxă

Moldova - Consular Information Sheet

 

Moldova - CIA, The World factbook

Moldova country study - Library of U.S. Congress, Federal Research Division

Moldova - Country Commercial Guide, by U.S. Embassy in Chisinau

The United Nations Office in Moldova

Mitropolia Basarabiei

 

 

 

 

Ř      Site-uri oficiale U.S.

 

 

 

 

Immigration and Naturalization Service (INS)

Bureau of Consular Affairs (U.S. State Department)

Visa Services (U.S. State Department)

 

 

Loteria Green Card 2002 (U.S. State Department)

 

 

 

 

Ř      Moldova oficiala

 

 

 

 

Ambasada Moldovei in SUA

Moldova on the Net (internet portal in Washington, DC)

Republica Moldova (pagina oficiala)

Prim Ministru al Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Sponsorul nostru: Biserica.org

 

______________________________________________________________________________________________

 

HOME

______________________________________________________________________________________________