SUNTEM PENTRU REFACEREA unităţii românilor ortodocşi  în America

 

De ce diviziune numai la noi românii ?

 

Cu respect şi cuvenită consideraţie încerc a aşterne aceste rânduri, din fuga condeiului, nu numai pentru cititorii revistei Viaţa Creştină, no. 7-9, 2002, cititorilor publicaţiilor Româneşti din diaspora (cu toate că adesea s-a reproşat folosirii unei asemenea terminologii, – scuzaţi-mi nepoliteţea, însă nu ne comportăm în exil diferit decât de condiţiilor cerute de o “diasporă românească”), cât şi vizitatorilor parohiei “virtuale” http://biserica.org

 

Acum apropate 15 ani in urmă, odată cu căderea dictaturii comuniste din Estul Europei, multe dintre Bisericile Ortodoxe etnice” din America, despărţite de vitregia vremurilor comuniste, cum ar fi: Biserica Bulgară, Sarbească, Rusă, Ucrainiană, etc., sau reunit unii cu alţii, au devenit iarăşi fraţi între ei, s-au reîntâlnit, sau “pupat” şi îmbrăţişat unii cu alţii, devenind astfel o forţă religioasă şi politică” în societatea americană unde îşi duc existenţa, însă NU, NOI, NU NOI ROMÂNII..., NOI SUNTEM MAI CU MOŢ...!!!

 

Îmi amintesc cum în 1993-1994, un grup de 13 preoţi dela Episcopia dela “Vatra Rom\neasc[“, am îndrăznit să semnăm o scrisoane prin care solicitam unirea celor 2 dioceze: cea dela Vatra Românescă, cu cea “Misionară“ din Riopple, Detroit Michigan.  Subsemnatul a fost unul dintre semnatari.

 

Mulţi din această episcopie ne compătimeu, şi nici nu îndrăzneau să gândească la faptul că potenţial “vom fi caterisiţi” pentru îndrăzneala de a cuteza să “ne rupem de OCA”, iar fraţii de dincolo, asemenea spuselor Scripturii, aşteptau să vadă sfârşitul…

 

În timp ce mulţI fraţI dela Vatra ne acuzau că suntem “trădătorii  OCA, şi aşteptau vacantarea parohiilor noastre  prin “caterisire”, datorită neasculatării, nesupuneriii, şi “actelor noastre recalcitrante”, fraţii “de la Episcopia Cealaltă  … a;teptau verductului.

 

Atunci, ca şi acum, şi eu, ca şi mulţi colegi “de branşă“ astăzi dezamăgiţi, m-am aşteptat ca să se refacă în câţiva ani, după căderea comunismului din România în 1989, “unitatea” românilor ortodocşi din America şi Canada, unitate distrusă aproape irecuperabil  de condiţiile comportamentului dictaturii comuniste dela Bucureşti din perioada anilor 1940-1945, prin desprinderea  Episcopiei Românilor din America de “Biserica-Mamă“, în 1948, în urma instaurării dictaturii comuniste în România.

 

Sper să nu ofensez pe nimeni, însă în comisia “dialogului bilateral”, atât din partea “Episcopiei dela Vatra” (cu un Arhiepiscop, şi în prezent un episcop-ales în persoana arhimandritului Irineu), cu peste 80 de parohii şi misiuni, cât şi emfatica “Arhiepiscopie Misionară”, cu sediul la Riopple-Michigan (cu peste 40-50 de parohii şi misiuni, şi – de ce să nu o recunoaştem, cele mai multe cu statut de “misiune”, având fiecare sub 200 de credincioşi – şi dacă îndrăzneşte cineva, n-are decât să mă contrazică, chiar şi public), fac parte numai “membri necalificaţi a dialoga – Recunosc că am călcat pe câţiva dintre ei pe răni, şi poate că-i doare “de acum pănăn vecie”,  însă şi pe noi, cei lăsaţi pe din-afară” ne doare, pentru că iubim Biserica Stăbună, Mireasa lui Hristos, Episcopia dela Vatra.

 

Doamne, Tu ştii cât de mult aş dori să nu intru în polemică!!!

 

Însă, unul din colegii mei “curajoşi”, căci şi la Vatra oricât de “Vatră” este ea,  îţi tebuie sa ai “curaj’, ca  să fii etichetat “curajos”, puse o întrebare directa unui coleg, “membru al comisiei de dialog”, despre progresul dialogului. După vreo 15-20 de minute de “bolborosire”, interlocutorul întrebă: “părinte, unde ne aflăm cu dialogul?” – Răspunsul: ”tot unde ne-am aflat şi acum c\’iva ani!

Mulţumesc, părinte, stai jos!!! Mi-ai răspuns într-adevăr la întrebare, un răspuns sincer, şi la subiect.

 

Ca să complice însă lucrurile, un membru al “comisiei bi-laterale” a intervenit să explice cât de “complicat” este procesul dialogului comisiei bi-laterale de “reunificare a românilor din America.

 

Am citit apoi un articol publicat de reprezentantul celeilaltei Episcopii, protopopul Nicolas Apostola,   intitulat “Unitatea pe care noi o căutăm”, ca şi când – vezi Doamne? – fiecare cu ale lui, fără sa ia în consideraţie istoria „veridiă” a acestei episcopii, o întreaga poliloghie/filozofie,  pe care nici în englezeşte, şi nici în româneşte nu am înţeles-o, cu toate că pretind să înţeleg cel puţin una dintre cele două limbi în care s-a scris.

 

L-am contactactat personal pe autorul articolului, ca să am un răspuns la nedumeririle mele, însă mi-a răspuns pe cel mai “politicos” ton:

Nu discut cu Dumneata, te rog să vorbeşti cu unul din reprezentanţii comisiei bileaterale de dialog. Mi-am zis: Asta da, colegialitate, el protopop, eu protopop... nu putem nici măcar să comunicăm ca şi fiinţe umane... ne trewbuiesc “terţi”.

 

L-am întrebat pe Arhiepiscopul meu ce anume a înţeles Sfinţia Sa din acel Articol menţionat mai sus, şi mi-a raspuns că: şi Sfinţia Sa, ca şi mine a înţeles, aproape NIMIC DIN TOT ARTICOLUL. Şi totuşi Parintele Apostola, şi acoliţii Episcopiei noastre încă se întâlnesc, să dialogheze “nimica’’ din tot dialogul lor.

 

Mi-am zis atunci: dacă românii, în România, la ei acasă nu pot fi uniţi, atunci cum putem noi românii din America să ne re-unim???  - Ce păcat!!! Ne merităm soarta, fraţilor!!!

 

Citeam într-unul din ziarele diasporei “Meridianul Românesc, un articol semnat de colergul meu din New York, poetul Doru Damian, (Pr. Theodor Damian, intitulat “Început de Drum În Vremuri Mari – Cel de al 71-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Româe din America şi Canada”).  Am apreciat articolul. Clasă, condei, intuiţie subiectivă, însă “obiectivitate’, prea puţină, sau deloc. Într-adevăr, dragă coleg, ai condei. De fapt îţi mulţumesc că-mi trimiţi cu regularitate revista “Lumina Lina”. O citesc însetoşat, şi te admir pentru culmile într-aripate ale spiritului filozofico-teologic la care ai ajuns. Tu însă îţi conoşti destul de bine „ale tale”. Lasă-i pe alţii mai calificaţi să comenteze despre “ale Bisericii, administratie, si canonicitate….” Ştii… tu, şi familia ta…, canoanele, etc…” … Eu aparţin la „Vastra”, însă nu mă tem să spun adevărul “dezvăluit” dacă trebuie să-l spun. Aşa că, te sfătuiesc ca să-i laşi pe alţiii să facă apologia “Bisericii Mame” în America, alţii, fără ură şi părtinire…

 

Nu am apreciat de loc expresia:  “PFSa a accentuat faptul că Arhiepiscopia noastră este cea canonică...”, stiind prea bine că frăţia Ta, la început ai apelat să fii acceptat întru Episcopia dela Vatra. Dacă ştiai că este “necanonică”, de ce ai dorit să intri într-o episcopie fără status canonic???

 

Cât despre articolul “Sfinţirea Arhiepiscopului Nicolae”, capsula insertă în articolul cu pricina, pot spune ca a fost plin de “venin”, mai ales că a fost semnat de “Carol Olteanu, Preşedintele Consiliului Parohial al Catedralei Ortodoxe Române Sf. Andrei din Chicago”. Vă întreb: “Care Catedrală?”, unde estre locată, de cine este păstorită, cui aparţine????-----

 

Vă rog să nu mă mai purtaţi înapoi vre-o 40-50 de ani în urmă cu un ‘fantomatic Episcop Moldovan…”, etc.

 

Vreau să mărturisesc faptul că nu am apreciat de loc limbajul autorului articolului, mai sus menţionat, care se referă la Mitropolitul Teodosie, drept “Mitropolitul rus”, aşijderea şi celălalt episcop Serafim, episcop rus de Ottawa”, şi IPS Nathaniel, arhiepiscop român dela Vatra (OCA), accentuînd-se absurditatea că: “Se ştie că Mitropolitul rus Teodosie (OCA) nu este canonic, şi nu este recunoscut de nici un Patriarh din lumea ortodoxă, cu excepţia lui  Alexei al II-lea al Rusiei... Dacă ar fi aşa, dece Patriarhul României a slujit cu un “necanonic”??? – Să se afurisească deci Patriarhul României care a acceptat să slujească cu un “necanonic”.

 

Se ştie faptul că Arhiepiscopul Nathaniel face parte din Sinodul OCA, al cărei Mitropolit este/a fost Teodosie. Este iarăşi cunoscut faptul că, imediat după căderea comunismului în România, decembrie 1989, Episcopul Nathaniel, şi Congresul Episcopiei dela Vatra, a adunat, şi a trimis în România, peste 60 de milioane de dolari americani în ajutoare, de toate nuantele: bani, spitale, cărţi universitare, seminte agricole, echipament medical şi industrial, îmbrăcăminte, etc.

 

Dacă Arhiepiscopul Nathaniel, şi superiorii săi sunt “necanonici”, atunci  intregul Sin od al Sfintei Patriarhii să fie caterisit ca a “colaborat” şi a acceptat ajutoare din partea unei “episcopii necanonice”. C\t despre… COLABORARE… hai, să o lăsăm moartă...

 

Nu cred că “Episcopia dela Vatra’ are nevoie de “recunoasterea canonic[ a lui Doru, care emfatic affirmă: “E frumoas[ unirea dar depinde de ceeace va dori sa fac[ cealalt[ episcopie cu ea.  Totuşi, întrucât ea este recunoscută de Biserica Rusă, o recunoaştem şi noi...

 

Stimate părinte Doru, Cucernicia Ta ştii prea bine că Episcopia dela Vatra are o existenţă de cca 100 de ani, cu mult înaintea naşterii Cucerniciei Tale, a Arhiepiscopului Nathaniel şi Nicolae Condrea, şi chiar a Patriarhului României, Prea Fericitul Patriarh Teoctist, şi nu are nevoie de recunoaşterea Fraţiei Tale, a Mea, sau a Patriarhiei, este o realitate în sine î

Nsăşi, şi nu are nevoie de “afirma’iile noastre ]ng\mfate” DE recunoa;tere, a;a c[ este bine s[ Ţo lăsăm baltăŢ .. cu ...,.,

 

 

Vom afa acest articol, şi altele viitoare, pe Internet, şi vor dăinui în veac şi în veac, amin. Să spunem deci, numai adevărul….

   

Spre elucidare, iată, pe scurt, cum au decurs evenimentele, cu adevărat istorice, şi nu plăsmuite, ale  Episcopiei Ortodoxe a Românilor dela Vatra, după sosirea Episcopului Policarp Moruşca în America,

 

EPISCOPUL +Policarp MORUSCA

 

La 23 februarie 1936, apare primul numar al ziarului diocesan “Solia”, in Youngstown, Ohio.

 

Intre 5-7 septembrie 1936, Congresul Episcopiei adopta Constitutia si Regulamentele propuse de Episcopul Policarp.

 

La 1 septembrie 1937, se cumpara proprietatea indeobste cunoscuta astazi drept “Vatra Romaneasca” din Grass Lake, Jackson/Detroit, Michigan.

 

In iulie 1939, Episcopul Policarp pleaca  in Romania. Incepand cel de al II-lea Razboi Mondial, si instaurarea comunistilor la putere, la finele razboiului, Episcopului Policarp nu I se mai permite sa se mai intoarca in America. Cum stim cu totii, comunismul a fost introdus cu sila in Romania si noua administratie nu a sovait sa folosesca Biserica pentru propiile ei interese si scopuri.

 

La 28 martie 1947, Congresul Special al Episcopiei, convocat la Detroit,  a refuzat sa accepte pe nou-numitul episcop al autoritatilor dela Bucuresti, in persoana lui Antim Nica, ce facusera studiile la Moscova, si a hotarat intoarcerea la Constituria si Regulamentele adoptate la 30 octombrie-1 noiembrie 1932, de catre Congresul annual dela Cleveland, votand astfel pentru autonomie administrativa totala fata de Patriarhia Romana.

 

La Congresul din 4-5 iulie 1948, dela Vatra Romaneasca, sub presedentia Parintelui protopop John Trutza, s-a ratificat hotararea Congresului anterior de revenire la Constitutua si Regulamentele din 1932.

 

Confruntari personale, mandrie si egoism au adunat la loc opt indivizi care in mai 1950 au complotat sa stabilesca un nou Episcopat sud jurisdictia Patriarhiei Romane.

 

In iunie 1950 acest nou "episcopat" a fost inregistrat in Michigan cu numele de : "Episcopatul Roman Ortodox Autonom pentru America de Nord si de Sud".

 

Pentru acest grup de opt, preotul Andrei Moldovan, s-a dus pe ascus la Bucuresti, a fost sfintit in Sibiu, la 12 noiembrie 1950, fara stirea si aprobarea Episcopiei dela Vatra.

 

Reintors in America cu directiva Patriarhala de a pretinde Episcopia pentru el, si grupul lui, Episcopul Moldovan inregistreaza la 19 decembrie 1950 la Curtea Federala a Districtului  Northern Ohio, o petitie ca sa I se dea lui Episcopia, si toate aseturile sale.

 

In decursul deceniului ce a urmat, Moldovan si Patriarhia Romana au incercat prin sistemul legal al Tribunalelor Americane sa obtina proprietate asupra Vetrei si control asupra parohiilor si bunurilor lor. In aceste procese purate in fata Tribunalelor de District si la Curtea Suprema drepturile Episcopatului initial si legal, cu Regulamentul si auto-administrarea au biruit.

 

Intre 3-5 iulie 1951, Congresul Episcopiei, intrunit in Chicago, IL, a decis ruperea legaturilor cu autoritatile bisericesti din Romania, si alegerea teologului Viorel (Valerian) Trifa, drept Episcop-Vicar, care dupa moartea Episcopului Policarp, in 1958, devine succesorul Episcopului Policarp.

 

Iata textul ad-literam prin care se reafirma independenta Bisericii Ortodoxe Romane din America: “Episcopia Ortodoxa Romana din America este complect autonoma nu numai in ce priveste administratia dar in cele duhovnicesti, neprimind nici un fel de dispozitiuni sau hotariri din partea Bisericii Romane controlate de comunisti. Respinge toate si fiecare dintre pretentiile "Episcopatului Roman Autonom din America" si ale lui Andrei Moldovan. Reafirma ca mai departe recunoste ca Episcop pe Policarp Morusca si ca in absenta lui si pentru binele Bisericii a ales un Episcop Vicar in persoana teologului Viorel (Valerian) D. Trifa”.

 

EPISCOPUL +VALERIAN TRIFA

 

La 27 aprilie 1952,  nou-alesul Episcop-Vicar Viorel D. Trifa este hirotonit in treapta Arhieriei, in Philadelphia, de catre un Sobor Arhieresc al Episcopilor Ucrainieni, luind numele monahal de +Valerian.

 

La 8 iulie 1952, Curtea Federala din Cleveland, Ohio, respinge petitia Episcopului Andrei Moldovan de a avea dreptul la Vatra, si aseturile sale, si-I interzice dreptul la titlul-uzurpat de a se numi “Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din America”.

 

Alegerea lui Viorel Trifa in demitatea de Episcop al Romanilor din America a stirnit din partea Bucurestiului o campanie muribunda impotriva Bisericii Romane din America cu scopul de a controla Episcopia, cea mai larga organizatie romaneasca din afara hotarelor Romaniei. Prin tactica  “dezbina si stapaneste”, pentru urmatorii 40 de ani, pana la caderea comunismului in 1989, telul ramanand neschimbat, “distrugerea pastorului si risipirea turmei”.

 

EPISCOP FARA SINOD, ESTE EPISCOP NE-CANONIC

 

Tanarul Episcop-Vicar, +Valerian Trifa, stia prea bine ca oricare Episcop, ce nu face parte dintr-un Sinod al Episcopilor, este ne-canonic, de aceea una dintre preocuparile sale majore era rezolvarea “canonicitatii” sale, si a Episcopiei pe care o conducea.

 

O rezolvare a problemei “canonicitatii” a venit in sfirsit in martie 1960 cand cererea Episcopiei de a fi primita sub jurisdictia duhovniceasca a Mitropoliei Ortodoxe Ruse a fost aprobata de Sf. Sinod al Episcopilor din New York.

 

Devenise limpede si evident ca o impacare cu Biserica Mama din Romania nu mai era cu putinta; ca actiunile din trecut ale Patriarhului Romaniei care a cautat sa foloseasca Tribunalele din S.U.A. pentru propiile scopuri, si ca odata cu infintarea de parohii, si chiar a unei Episcopii-sorogat "in paralel" cu cele care existau in jurisdictia Episcopiei, nu mai era nadejde de o impacaciune. Generatiile mai tinere de Romani Americani si Canadieni erau scirbite de incercarile administratiei si Bisericii din Romania de a lua ceeace era apreciat ca o administratie "straina" chiar dace venea din partea unora de acelasi neam.

 

Intr-o vizita in Statele Unite, Mitropolitul (mai apoi Patriarhul) Justin Moisescu a vorbit cu Episcopul Valerian si i-a propus ca daca Episcopia se va reintoarce la Biserica Mama, el Valerian, va fi rasplatit cu titluri si onoruri. Amintindi-si de actiunile din trecut ale Patriarhiei, +Valerian nu a fost convins de "bunele intentii" ale Bisericii Mame, el a invitat Patriarhia sa acorde totala autonomie propiilor ei parohii din America de Nord.

 

Arhiepiscopul Valerian Trifa a stat neclintit pe pozitia sa pentru o Biserica unita in America si a promovat idealul unei Bisericii cu jurisdictie teritoriala deplina si autocefala. In acelasi timp el a pastrat indentitatea etnica a Episcopie Romanaesti continuand pe aceasta cale sa slujeasca lipsurile noilor veniti, ale generatiei mai vechi si ale celor nascuti cetateni Americani si Canadieni.

 

Tomosul de Autocefalie a Mitropoliei Ortodoxe Ruse din America a fost semnat de catre Patriarhul Sinodului Rusiei, la 18 mai 1970, asa cum a fost el prezentat de catre delegatia Bisericii Ortodoxe Americane condusa de catre Episcopul Teodosius de Alaska, fostul Mitropolit al OCA.

 

Detinand “Tomosul Autocefaliei”, fosta Mitropolie Ortodoxa Rusa, in present “Biserica Ortodoxa Americana”, este singura Biserica Ortodoxa din America de sine-statatoare, care-si diriguieste singura destinele sale in Lumea Noua. Iar “gurile-rele” care inca mai acuza, din rea-vointa, ca Episcopia dela Vatra Romaneasca este “sub rusi”, sau “cu rusii”, nu fac nimic altceva decat un deserviciu Ortodoxiei Romanesti din America. 

 

Intre 28-29 aprilie 1979, cu ocazia Congresului Episcopiei dela Detroit, MI, la care s-au sarbatorit 50 de ani de existenta a Episcopiei, +Arhiepiscopul Valerian a rugat Congresul sa-I caute un “inlocuitor”, sa-I aleaga un “Episcop-Vicar”, care sa poarte mai departe jugul greu al acestei de Dumnezeu pazite Episcopii.

 

ARHIEPISCOPUL +NATHANIEL POPP

 

In 1980, Congresul Episcopiei a un episcop-vicar, in persoana IPS Sale Nathaniel Popp, care – dopa retragerea la pensie a Arhiepiscopului Valerian, in 1984, a fost ales Episcop Diocezan.

 

Arhiepiscopul Valerian paraseste voluntar Statele Unite ale Americii, in 1984, se stabileste in Portugalia (auto-exilandu-se in urma atacurilor violente din parte regimului communist, “si mana lunga a proletariatului roman, din Romania pana in America), unde-si da obstescul sfarsit in 1987, osemintele fiindu-I aduse, si inmormantate in cimitirul dela “Vatra Romaneasca” pe care a slujit-o aproape 35 de ani. 

 

Dupa o slujire de peste 20 de ani ca Episcop titular al Episcopiei, IPS Sa +Nathaniel (ridicat la rangul de Arhiepiscop inca din 1996), a cerut Congresului sa-i gaseasca un ajutor, iar la 28 iunie 2002, Congresul Episcopiei a ales pe arhimandritul Irineu Duvlea drept Episcop-Vicar al Episcopiei dela Vatra Romaneasca.

 

 

II – IN PARALEL – EPISCOPIA MISIONAR+

Varianta “oficiala” a Patriarhiei Romane

(Perioada anilor 1939-2002, dela plecarea Episcopului Policarp in Romania, pana astazi)

 

EPISCOPUL +ANDREI  MOLDOVAN

 

In anul izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial (1939), Episcopul Policarp a revenit in Romania, lasandu-l ca loctiitor pe preotul Simion Mihaltan. Din mai multe pricini legate de evenimente politice si militare, aceasta situatie a durat pana in 1947.

 

Anii care au urmat s-au caracterizat prin conflicte interne si neintelegeri legate mai ales de alegerea noului ierarh. In vederea rezolvarii acestei prelungite situatii de criza, Congresul bisericesc, intrunit la 17 mai 1950 la Detroit, l-a ales pe protopopul Andrei Moldoveanu de la Akron, Ohio, ca Episcop titular. La 12 noiembrie 1950, arhim. Andrei Moldoveanu a fost hirotonit episcop la Sibiu, iar la 19 noiembrie a fost instalat in scaun prin Gramata Patriarhala. Episcopul Policarp, retras din motive de sanatate, i-a indemnat in scris pe preotii si credinciosii romani din America sa-l primeasca pe parintele Moldoveanu ca succesor al sau si ,"unic episcop canonic" (aici uita reprezentantii Sfintei Patriarhii sa mentioneze faptul ca, sunt atatea dovezi scrise care atesta ca Episcopul Policarp ERA FORTAT IN ROMANIA SA FACA ASTFEL DE DECLARATII, explicand clar “sa nu credeti nimic din cele scrise, fiindca am fost fortat sa scriu asa, insa voi sa ramaneti uniti, caci multe avem de implinit cand ma voi intoarce la voi”, n.n.).

 

Arhiepiscopul  +Victorin  Ursache

 

In aprilie 1966, dupa moartea Episcopului Andrei, a fost ales, in scaunul episcopal arhim. Victorin Ursache. Acesta, intre 1956-1966 a fost Superiorul Misiunii Ierusalim din Statele Unite, precum si profesor la Seminarul Teologic din South Canaan, Pennsylvania. In aprilie 1966 a fost ales ca succesor al defunctului episcop Andrei al Episcopiei Misionare Ortodoxe Romane din America. La 7 august 1966 a fost hirotonit episcop. La 11 iunie 1973 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop. Arhiepiscopul Victorin s-a retras din activitatea pastorala in februarie 2001, iar la 16 iulie 2001 a fost chemat la Domnul, dupa 35 de ani de slujire in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada.

 

Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta sa din 12 iulie 1950 a aprobat autonomia Eparhiei noastre din America, primind titulatura ,"Episcopia autonoma a romanilor din America de Nord si de Sud".

 

Avand in vedere situatia Eparhiei la inceputul anilor `70, s-a luat hotararea ridicarii acesteia la rangul de Arhiepiscopie. Astfel, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in sedinta sa din 12 decembrie 1974, ridicarea Episcopiei autonome a romanilor din America de Nord si de Sud la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura "Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada", acordandu-i-se totodata si statutul de autonomie.

 

arhiepiscopUL +NICOLAE CONDREA

 

Dupa retragerea din scaun a Arhiepiscopului Victorin, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a incredintat I.P.S. Mitropolit Teofan al Olteniei mandatul de Arhiepiscop Loctiitor al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, incepand cu 22 februarie 2001. Date fiind unele evolutii legate de noile responsabilitati ca mitropolit al Olteniei, la solicitarea I.P.S. Mitropolit Teofan, Sf. Sinod, in sedinta sa din 4-5 iulie 2001, a hotarat sa se incredinteze mandatul de Arhiepiscop Loctiitor al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, I.P.S. Arhiepiscop Iosif al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, incepand cu 5 iulie 2001.

 

Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada intrunit la 1 iulie 2000, sub co-presedintia Arhiepiscopului Victorin si a I.P.S. Mitropolit Teofan, pe atunci Episcop Vicar Patriarhal, a decis constituirea unei Comisii Speciale care sa analizeze situatia din cadrul Eparhiei, avand mandat de a studia posibilitatea asigurarii succesiunii la scaunul arhiepiscopal.

 

Mai tarziu, la 27 septembrie 2001, la propunerea Comisiei Speciale, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, intrunit la Biserica Ortodoxa Romana ,"Pogorarea Duhului Sfant" din Windsor, Ontario, a hotarat sa nominalizeze ca posibili candidati pentru ocuparea scaunului arhiepiscopal, pe P.C. Pr. Nicolae Corin Condrea si pe Fr. Casian (Livius Ionel) Tunaru.

 

Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, intrunit la 9 martie 2002 la Biserica Ortodoxa Romana "Sf. Treime" din Troy, Michigan, a ales pe P.C.Pr. Nicolae (Corin) Condrea ca arhiepiscop al acestei Eparhii.

 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa din 13 martie 2002, a confirmat canonicitatea alegerii facute de catre Congres in functia de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, ridicand, in acelasi timp, pe P.Cuv. Nicolae Condrea la rangul de arhimandrit.

 

O delegatie a Bisericii  Ortodoxe Romane, condusa de catre Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, reprezentanti ai celorlalte Biserici Ortodoxe surori din America, precum si inalte personalitati din viata bisericeasca si din viata publica romana si Americana, au participat la ceremonialul de sfintire, si instalare a noului arhiepiscop, dr. Nicolae Condrea, pentru Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada. Apasati aici pentru detalii.

 

___________________________________________________________________

 

Nota editorului:

Poate ca nu am fi scris randurile de mai sus (mai ales acum dupa ce Episcopia dela Vatra si-a ales un nou-episcop Vicar, si Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada si-a ales, un nou arhiepiscop, consacrat si instalat la week-endul dela 13-14 iulie 2002), daca nu am fi citit pe Internet articolul “Alegerea noului arhiepiscop pentru Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada“ - 12 iulie 2002, semnat de Pr. Mircea Alexa Uta, Consilier Patriarhal -  care, suntem convinsi ca, nu din rautate sau ignoranta, ci din lipsa de spatiu, necreionand multe din evenimentele istoriei de aproape 100 de ani de existenta a comunitatii ortodoxe a Romanilor din America si Canada, nu portretizeaza o imagine prea clara, spre a fi inteleasa dupa cuviiunta de “cititorul neinformat”, insa dornic a cunoaste istoria acestei Episcopii, asa cum a fost ea.

Daca acest articol lezeaza pe cineva, sau interesele vre-unei grupari, cerem iertare, insa adevarul istoric trebuie marturisit, fara ura si partinire, mai ales cand vorbim de istori aproape seculara  a Episcopiei dela Vatra Romaneasca.

 

HOME