Biserica si Internetul

 

Fiecare creştin, ortodox sau neortodox, este de acord cu faptul că Biserica este păstrătoarea unei averi de mare preţ. Averea este alcătuită din cuvintele si faptele mântuitoare ale lui Hristos, după cum ne spune Sfânta Scriptură, scrisă de Sfinţii Apostoli la  inspiraţia Sfântului Duh şi după experenţa duhovnicească trăită în Hristos, care  este reflectă în vieţile şi în scrierile Sfinţilor Părinţi.

 

Din aceasta avuţie fac parte:  Sfinta Scriptră scrisă de Sfinţi Apostoli ; tot in această avuţie se găsesc şi minunatele şi de Dumnezeu inspiratele rugăciuni ale Sfintei Liturghii şi ale altor servicii Bisericeşti; aici se regăsesc şi scrierile Sfinţilor Părinţi, minunatele exemple ale vieţii creştine reflectate în vieţile sfinţilor, glorioasele imnuri ale Bisericii, precum şi cuvintele pline de Duh ale multor părinţi contemporani.

 

Oricare s-a atins de această avuţie sau a gustat  din izvoarele ei cu apă vie, poate să mai inseteze pentru ele din nou. Am cunoscut oameni care au crescut în alte biserici creştine ne-ortodoxe şi care erau foarte zeloşi şi cu mult crezământ în credinţa lor. Atât de magnifică este aceasta mare avuţie a Bisericii, încât după ce au găsit-o, citind vieţile Sfinţilor şi scrierile Sfinţilor Părinţi şi participând la Sfintele Slujbe, aceşti oameni au facut tot ce le-a stat în putinţă, înfruntând riscul de a-şi pierde prieteni, de-a crea discrepanţe în familie, chiar a renunţa la slujbe bine plătite în cadrul bisericii din care făceau parte şi cel mai adesea de a-şi schimba viaţa iar toate acestea pentru a mai putea bea din apa vie a sfintei avuţii. Vazând aceşti creştini ne amintim de binecunoscuta parabolă a omului care a vândut tot ce avea pentru a cumpara bucata de pământ sub care era îngropată o mare avere (Matei 13:44).

 

Din nefericire, mulţi dintre noi care am crescut in Biserica Ortodoxă ştim atât de puţin despre această mare avuţie şi ne folosim atât de puţin de ea. Sărutăm Sfânta Biblie de fiecare dată când mergem la Biserică, dar cât de des o luăm în mîini acasă ca să o citim? Ne închinăm la icoanele Sfântului Nicolae sau Sfântului Gheorghe şi chiar cunoaştem una sau două din minunile săvârşite de  ei, dar câţi dintre noi au citit despre vieţile lor sau au încercat sa urmeze virtuţile lor? Ne facem cruce când preotul spune „Sfântul Ioan Botezătorul a cărui sfântă liturghie am săvârşit”, dar câţi dintre noi am citit despre sacrificiile lui? (Încercaţi şi citiţi-le, sunt atât de pline de inspiraţia şi dragostea pentru Hristos, încât e greu să te abţii din plâns citindu-le).

 

Noi, românii, ne laudăm că aparţinem unei Biserici care a mărturisit despre Hristos in timpul opresiunii comuniste, şi care a dat minunaţi părinţi spirituali, mari teologi, confesori şi bătrâni plini de inspiraţie spirituală, cum ar fi Părintele Cleopa, Pr. Arsenie Boca, Pr. Dumitru Stăniloae, Pr. Arsenie Papacioc, Pr.Teofil Pârâianu , iar mai aproape de noi, aici in America, Pr. Roman Braga şi Pr. Felix Dubneac.  Câţi dintre noi am încercat să citim scrierile lor, sau am urmat sfaturile lor, sau am încercat să ne înconjurăm de lumina strălucitoare a lui Hristos aşa cum au facut ei?

 

Privind din afară, ai impresia că noi, ortodocşii, suntem adormiţi lângă izvorul cu apă vie ca şi cum am avea doar o vagă idee a existenţei lui, dar nici o intenţie de a ne adăpa din el. Dar această letargie nu este singura noastră vină. Mulţi dintre noi am crescut fără a citi nici măcar un rând din vieţile Sfinţilor, iar aceasta nu din pricină că nu am vrut sau că nu ne-a păsat, ci din simplul fapt ca nu erau de găsit. Mulţi dintre noi nu am citit cărţile  Părintelui Cleopa sau ale Părintelui Teofil Pârâianu deoarece scrierile lor abia au vazut lumina în urma întunecatului regim comunist. Iar cei mai mulţi dintre noi nu se roaga spunând rugăciunile Paraclisului Maicii Domnului nu pentru ca noi credem că intermedierea ei pentru noi nu are efect (dar să ştiţi că rugăciunile ei sunt întotdeauna ascultate), ci pentru că nu suntem obişnuiţi să ne rugăm ei şi poate că nu avem nici cartea cu Paraclisul Maicii Domnului.

 

Astfel, marea noastră provocare a Bisericii noastre este de a dezvălui mai departe această avuţie copiilor ei, să-i aducă la ea şi să-i spele din izvoarele ei cu apă vie pe care a păstrat-o curată  de-a lungul a 2000 de ani. Provocarea pare a fi plină de curaj, având în vedere imensitatea încercării . Cu toate acestea, câţiva paşi încurajatori au fost făcuţi cu ajutorul unui instrument pe care Dumnezeu se pare să-l fi pus în mâinile noastre la momentul potrivit - Internetul.

 

De câţiva ani, mulţi oameni, atât din România cât şi din Statele Unite, au depus efort pentru a ne pune la dispoziţie sute de bijuterii din inepuizabila avuţie a Bisericii: scrieri ale părinţilor, vieţile sfinţilor, rugăciuni, slujbe şi cântări bisericeşti, scrieri şi predici ţinute de părinţi şi teologi români contemporani, precum şi Sfânta Scriptură în totalitate. Toate acestea se pot accesa aproape instantaneu, pot fi citite, ascultate, copiate sau tipărite cu click-ul unui mouse.

 

Un alt efort uriaş (de data aceasta venit din partea unui singur om) a constat în adunarea a aproape tuturor acestor perle, punerea lor la un loc pe un US-based Internet server (cu viteză mare de lucru, ceea ce a ajutat la micşorarea timpului de încărcare) şi sortarea lor în „cutii” (spaţii) de unde se pot accesa uşor.

 

Astfel, Acatistele se pot găsi la Acatistier.org, Sfintele Liturghii se pot asculta la Liturghie.org, de asemenea colindele se găsesc la Colinde.org, contemplări ale vieţilor sfinţilor se află la VietileSfintilor.org, slujbele bisericeşti şi majoritatea rugăciunilor de fiecare zi sunt scrise pe pagina Rugaciuni.org,  psaltirea se pot citi la Psaltire.org, iar Slujbele Săptămânii Luminate se găsesc la PasteOrtodox.org.

 

Multe scrieri spirituale ale Sfinţilor Părinţi la fel ca şi o vastă porţiune din Paterikon pot fi găsite în pagina Spiritualitate.org. Toate acestea formează minunate lecturi de înaltă inspiraţie care încălzesc inima şi aprind flacăra credinţei în cele mai reci suflete. Site-ul Duhovnici.org conţine scrieri ale bătrânilor români contemporani şi părinţi spirituali atât din România cât şi de peste graniţe .

 

Dacă cineva vrea să-şi împrospăteze memoria cu bazele credinţei sau se întreabă de ce infanţii sunt botezaţi, acesta poate găsi răspunsuri în site-ul Catehism.org.

 

Probabil, cel mai spectacular fruct al acestor eforturi a fost crearea site-ului de căutare online în Biblia românească, care este RomanianBible.org. Aici este folosită facilitatea de căutare a calculatorului pentru a găsi orice frază sau cuvânt din Sfânta Scriptură. Dacă cineva este confuz sau nu cunoaşte cine au fost fariseii, sau ce a spus Iisus Hristos despre ei, este de ajuns să scrie cuvântul fariseu în căsuţa de căutare şi toate versetele din Biblie în care apare acest cuvânt vor fi listate pe ecran. Pentru a avea o idee asupra importanţei acestui proiect este de ajuns să spunem că fiecare capitol din Biblie a fost pus intr-o pagină web (adunând un total de 1337 pagini web). Acesta este un instrument foarte folositor atât pentru cei ce vor să-şi adâncească cunoştinţele privind Sfânta Scriptură (ceea ce ar trebui să facem noi toţi), cât şi pentru cei care studiază şi care acuma pot face legături între pasaje cu subiecte asemănătoare cu mai multă uşurinţă decât înainte.

 

Sistemul de căutare prezentat mai sus poate fi găsit începând din site-ul Biserica.org, care este site-ul  de pornire pentru toate site-urile menţionate mai sus, pentru a căuta prin  miile de bijuterii adunate în aceste pagini, de la vieţile sfinţilor pâna la predicile Părintelui  Cleopa.

 

Eu cred că este momentul pentru noi să ne folosim de această bogată resursă care pentru prima dată în istorie este la îndemâna tuturor credincioşilor. Să nu uităm că puţin timp în urmă cea mai mare parte a acestui tezaur de spiritualitate putea fi găsit numai în mănăstiri, scrise în limba română cu caractere chirilice. Pentru a asculta o piesă corală de renume trebuia să deţii o casetă audio sau trebuia să mergi la catedrala unde această piesă se cânta. Pentru a cere ajutor spiritual unui preot trebuia să mergi la o Biserica Ortodoxă, ceea ce nu era tocmai uşor dacă locuiai în Montana. Toate acestea se pot realiza acum de-acasă prin conectare la Internet (acei care nu au calculator acasă pot accesa Internetul de la orice bibliotecă publică, şcoală publică sau de la locul de muncă).

 

Eu am folosit Internetul pentru a primi o scrisoare de devotament pe care părintele meu spiritual o trimite zilnic, pentru a citi rugăciunile de împărtăşanie seara înaintea Sfintei  Liturghiilor, pentru a găsi biserici ortodoxe când m-am aflat în alt oraş, pentru a căuta în Biblie, pentru a vedea icoane şi a asculta muzică. Mai mult, am cunoscut oameni care prin Internet au găsit biserici locale şi s-au reunit în Bisericii după mulţi ani de despărţire.

 

Este timpul ca să ne scuturăm şi să ne trezim din starea noastră letargică şi să folosim bogăţia resurselor ce ne sunt puse la dispoziţie în scopul întăririi credinţei noastre şi pentru a creşte alături de Dumnezeu. Gustaţi din izvorul dătător de viaţă al tradiţiei Bisericii noastre şi nu vă va părea rău - oricine  gustă din această apă vie nu va înseta niciodată.

 

Citetul dr Razvan Iosif Bena (traducere facuta de preot Danut Palanceanu)

HOME