Consacrarea si Instalarea Arhiepiscopului Nicolae Condrea

 

           

(Montreal, Quebec).

 

Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop NATHANIEL al Detroitului si al Episcopiei Ortodoxe Române din America, a participat la hirotonia si instalarea Prea Cuviosului Părinte Arhimandrit Dr. Nicolae Condrea ca noul ierarh al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America si Canada ce tine de Patriarhia Română, în zilele de 13 si 14 iunie 2002, la Biserica ``Sf. Ioan Botezătorul`` din Montreal. Arhiepiscopul Nicolae urmează astfel vrednicului de pomenire Arhiepiscop Victorin, care a adormit întru Domnul anul trecut.

 

După alegerea Prea Cuviosului Părinte Arhimandrit Nicolae Condrea de către un Congres electoral special al Arhiepiscopiei, Sfântul Sinod a confirmat acest act si a anuntat formal ``chemarea`` candidatului pentru hirotonie, Sâmbătă după Vecernie. Actul hirotoniei a avut loc Sâmbătă dimineata în cadrul Sfintei Liturghii, după ce Arhiepiscopul ales Nicolae Condrea a făcut traditionala declaratie de apărare a credintei ortodoxe.

 

Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel a fost unul dintre cei zece ierarhi invitati să co-slujească alături de Prea Fericirea Sa, Prea Fericitul Patriarh Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ceilalti ierarhi au fost: din partea Bisericii Ortodoxe în America (OCA), Prea Fericirea Sa, Prea Fericitul Mitropolit Primat Theodosius si Prea Sfintia Sa, Prea Sfintitul Episcop Seraphim de Ottawa. Delegatia Bisericii Ortodoxe Române a inclus pe Înalt Prea Sfintiile Lor, Înalt Prea Sfintitii Mitropoliti Teofan al Olteniei, Serafim al Germaniei, Iosif al Parisului si pe Prea Sfintia Sa, Prea Sfintitul Episcop Ioan al Covasnei si Harghitei. Din partea Patriarhiei Ecumenice au fost prezenti Înalt Prea Sfintitul Mitropolit Grec Sotirios al Canadei si Prea Sfintitul Episcop Nicholas al Episcopiei Grecesti din Detroit. Printre clericii invitati din Episcopia noastră, s-au numărat Prea Cucernicul Părinte Protoiereu Laurence Lazar, Secretarul Consiliului Episcopesc si Presedintele Comisiei de Dialog Comun (dintre Episcopia noastră si Arhiepiscopia Română de sub jurisdictia Patriarhiei Române) si Părintele Cătălin Mitescu, membru în Comisia de Dialog. De asemenea au fost prezenti Prea Cuviosii Părinti Arhimandriti Roman Braga si Felix Dubneac, acesta din urmă fiind fost coleg de călugărie cu actualul Patriarh al României în anii 1930. Ipodiaconii John E. Lazar si Thomas Rosco, si citetul Dan Hoarste l-au însotit pe Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel.

 

În predica sa de după hirotonie, Noul Arhiepiscop Nicolae Condrea a afirmat că toti trebuie să ne rugăm pentru unitatea românilor din America si Canada. Pe lângă prezenta unică a Mitropolitului Theodosius (si a Episcopului Seraphim), Participarea Înalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Nathaniel la acest eveniment a fost notată ca semne de respect canonic si bunăvointă care au fost stabilite în ultimii ani între Episcopia noastră si Biserica Mamă din România. În cuvântul său de la masa festivă care a urmat, Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel a arătat: ``Cât de bine este si cât e de frumos să locuiască fratii împreună.`` (Psalmul 133:1) Apoi a comentat pozitiv metoda alegerii noului Arhiepiscop de către delegatii Arhiepiscopiei, în vreme ce în alte jurisdictii din America de Nord (spre exemplu: Greacă, Antiohiană) ierarhii locali sunt încă alesi de către Bisericile Mame. Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel a dăruit noului Arhiepiscop Nicolae Condrea o icoană cu Sf. Ierarh Nicolae, patronul său si conchis oferind rugăciunile sale frătesti si cerând Înalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Nicolae să-si aducă aminte în rugăciunile sale de credinciosii Episcopiei noastre.

 

Aproximativ 400 de credinciosi au participat la acest eveniment legat si de Congresul anual al Arhiepiscopiei ce tine de Patriarhia Română.

 

Participant

 

HOME