ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ LA SFÂNTA TREIME

 

Intâlnire de suflet cu marele poet basarabean, Academicianul Grigore Vieru

 

Comunitatea Româno-Americana din Sudul Californiei a participat, duminica 1 decembrie 2002 la un PROGRAM  DE  EXCEPTIE - Praznuirea Zilei Nationale a României si Unirea Transilvaniei cu Patria Mama.

Evenimentul s-a desfasurat cu începere dela 1:00 pm, în sala mare a Bisericii Ortodoxe Române Sf. Treime: 3315 Verdugo Rd., Los Angeles, CA 90065, dupa urmatorul program:

 

Ř      SLUJBA TE-DEUMULUI, în biserica, la finele Sfintei Liturghii.

Ř      Binecuvântare, Masa (agapa), cu începere dela orele 1:00 p.m.

Ř      Orele 1:30 p.m. - Cuvântul aniversar, dl Ion Anton.

Ř      Actorul Anatol Rasmeritza, a inaugurat programul cu piesa "Reaprindeti candela'n cascioara", si prezentarea poetului Grigore Vieru, mesenilor.

Ř      Basarabie Frumoasa, piesa audio, interpret Mihail Ciobanu.

Ř      Poetul Grigore Vieru, prezentare, poeme, "Cartea Vietii Mele"!

Ř      Anatol Rasmeritza, "Mamei", poezie cântata.

Ř      Grigore Vieru, Recital de poezie, evocari si comentarii.

Ř      Anatol Rasmeritza - Poezie cântata, doina, balade.

Ř      Grigore Vieru, Recital de poezie, diagrame "Miscare în Infinit"!

Ř      M. Eminescu, In Memoriam...! piesa audio, interpreti:Ion si Doina Aldea.

Ř      Grigore Vieru, "TREI CULORI"

Ř      Încheierea programului, autografe, momente personale-intime cu poetul.

 

 

La acest eveniment au participat câteva personalitati ale Exilului Românesc, între care menţionăm:

 

Ř      Actorul Anatol Rasmeritza, stabilit de multi ani în Los Angeles, California – sufletul programului.

Ř      Reprezentanti ai Consulatului Român din Los Angeles, California.

Ř      Anatolie Gavriliuc, Reprezentant al organizatiei “Pro-Basarabia”, pagina web: “LaBordei.com”

Ř      Mircea Popescu, Presedintele Consiliului Mondial Român, co-sponsorul evenimentului, care a anuntat 2 evenimente de extrema importanta pentru Exilul Românesc:  a) Departamentul de Stat USA endorseaza existenta unui reprezentant al CMR în Parlamentul României, si b) Înfiintarea Filiilor CMR în Basarabia si Yugolsavia.

Ř      Scriitorul basarabean Ioan Dan, autorul monumentalei opere “Cavalerii Ordinului Basarab”, serial

Ř      Dwight Luchian Patton - Directorul Revistei “CLIPA”, editorial saptamânal din Sudul Californiei.

Ř      Parintele Calin Tamaianu, Preotul Bisericii Greco-Catolice din Los Angeles, însotit de reprezentanti mireni ai Bisericii Prea Cucerniciei Sale.

Ř      Reprezentanti ai ziarelor locale “Meridianul” si “Universul”.

 

 

Comentarii asupra evenimentului

Consiliul Mondial Roman

Mircea Popescu, preşedinte

 

 

Pe data de 1 Decembrie, a avut loc sub egida Consiliului Mondial Roman, in organizarea Bisericii Sfanta Treime din Los Angeles, omagierea Zilei Nationale a Romaniei.

Printre reprezentanti s-au numarat poetul si academicianul Grigore Vieru, scriitorul Ioan Dan, actorul Anatol Razmeritza, membrii Consulatului General al Romaniei din Los Angeles, directorul revistei "Clipa", Dwight  Luchian Patton, numerosi membrii ai comunitatii.

Prezenta scriitorilor romani Ioan Dan si Grigore Vieru a fost considerat ca un moment de exceptie pentru comunitatea romaneasca din Los Angeles, cei doi declarand cu emotie ca si-au dorit intotdeauna sa se cunoasca. Si iata ca destinul le-a rezervat aceasta ocazie tocmai pe malul Pacificului, departe de tara, in incinta unei Sfinte Biserici.

Momentul central l-a prezentat spectacolul de poezie si muzica sustinut de poetul Grigore Vieru si actorul Anatol Razmeritza. Cu deosebit interes, participantii au ascultat tulburatoare relatari despre cumplita politica programata de deznationalizare dusa in timpul ocupatiei sovietice, despre eforturile intelectualitatii de a redestepta sentimentul identitatii nationale, despre incercarile pe care fortele romanesti le duc astazi in Basarabia pentru stoparea atacurilor impotriva limbii si istoriei romanilor.

Cu emotie adanca, intreaga adunare a ascultat in piciore in semn de reculegere si pretuire cantecul "Eminescu", pe versurile lui Grigore Vieru, in interpretarea inegalabila a Doinei si Ion Aldea-Teodorovici.

Aplauze, lacrimi in ochi, trairi sufletesti rar intalnite i-au facut pe cei prezenti sa considere aceasta mare sarbatoare nationala ca un eveniment de inalta tinuta patriotica si spirituala.

Cu aceasta ocazie, Mircea Popescu, presedintele Consiliului Mondial Roman a anuntat ca in paralel cu crearea Consiliului National Roman din Iugoslavia si ca o completare la tendinta pe plan global de reafirmare a unitatii romanesti, Consiliul Mondial Roman a decis ca data de 1 Decembrie 2002 sa fie data de nastere a Filialei CMR-Basarabia, numindu-l in functia de Director Provizoriu pe marele nostru poet national, Grigore Vieru. Anuntul  a fost insotit de aplauzele puternice ale celor prezenti.

In incheiere, Parintele Protopop Constantin Alecse, a inaltat o rugaciune de multumire si amintire pentru cei care au contribuit la maretul act al Unirii, pentru prosperitatea Romaniei, pentru unitate, solidaritate si intelegere intre romani.

 

Întâlnire frăţească dela Los Angeles, în pregătirea anticipatei vizite

 

În pregătirea vizitei poetului Grigore Vieru la Los Angeles, cu începere dela data de 21 noiembrie crt., la invitatia Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime" din Los  Angeles, a Consiliului Mondial Român si a comunitatii românilor-americani, a avut loc, vineri 16 august 2002, o întâlnire de suflet, a unui grup de fraţi basarabeni, la restaurantul “Russian Roulette”, din Hollywood, California. La numita agapă frăţească, au participat în jur de 60 de personae, de toate vârstele şi profesiile, animaţi de dorinţa frăţească de întâlnire spre a ostoi dorul de pământul strămoşesc.

 

Participant la aceasta întâlnire, domnul Ion Anton, din partea Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, le-a vorbit despre turneul in America a celor două (2) simboluri  ale culturii şi credinţei strămoşeşti, renumitul poet, academician Grigore Vieru, şi părintele protopop de Chişinău Petru Buburuz, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei.

 

In cadrul manifestarilor pe care comunitatea româneasca din Los Angeles le va organiza în prezenţa marelui poet Vieru, dl Ion Anton a făcut anunţul că, duminica 1 decembrie crt.,  cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a României, Unirea Transilvaniei cu Patria Mama, opera poetului basarbean va ocupa un loc central în cadrul unui spectacol de poezie si muzica, care va sublinia nu numai unitatea de simtire si spirit a românilor, dar si miracolul supravietuirii românismului într-o Basarabie supusa unui cumplit proces de deznationalizare.

 

Fraţii basarabeni s-au arătat dornici de a saluta, prin participare, pe cei doi ambasadori ai neamului nostru.

 

A consemnat Ion Anton

 

 

HOME