Pastele In Lumea Satului Romanesc

 

Aurel Nae

 

Tăranul este unul dintre putinii oameni care experimentează nemijlocit sentimentul dependentei de Dumnezeu. În cazul altor ocupatii sau meserii (mai ales al celor specifice contextului de astăzi),  Dumnezeu este perceput cu mai putină intensitate sau nu mai este perceput deloc. TTăranii,  însă,  trudesc pământul stiind cu întreaga lor fiintă că grâul se va face ``dacă vrea Dumnezeu`` sau ``dacă dă Dumnezeu ploaie.`` Această învecinare cu Dumnezeu prin pământ a dat tăranului român o adâncă senzatie de ancorare în sacru,  de raportare la lumea de dincolo,  raportare petrecută în orice moment,  chiar si la cel mai neînsemnat gest. De aceea,  ziua si noaptea,  somnul si munca,  cina si sărbătorile se circumscriau unor reguli precise,  izvodite de cumintenia pământului,  transmise si respectate din generatie în generatie cu religiozitate.
Datinile si superstitiile tăranilor români par astăzi,  pentru foarte multi,  desuete si inutile,  amuzante în cel mai fericit caz. Însă ele fac parte integrantă din fiinta neamului rom[anesc,  iar asumarea lor înseamnă trăirea intensă a ceea ce Televiziunea română nu s`a hotărât încă să definească: rusinea sau mândria de a fi român.

Sărbătoarea Învierii,  ca toate celelalte sărbători ortodoxe,  a fost dintotdeauna respectată cu sfintenie în lumea satului românesc. Traditiile si obiceiurile care au însotit si mai însotesc încă,  în unele locuri,  sărbătoarea Pastilor arată chiar si celui mai superficial observator marea bogătie spirituală a tăranului român,  credinta profundă care îl aduce în fata lui Dumnezeu laolaltă cu universul lui: ogorul,  casa,  familia,  uneltele.

Pentru sat,  Pastele nu erau o simplă zi de petrecere si veselie,  ci un praznic adevărat la care se ajunge cu truda celor sase săptămâni de post,  care însemnau,  pentru gospodarul casei,  cele mai intense săptămâni de muncă la câmp,  iar pentru gospodină,  răstimpul dedicat în întregime tesutului. De-a lungul postului,  gospodina trebuia să teasă cămăsi noi pentru toti ai casei,  ca fiecare să le îmbrace în ziua Pastilor,  să se înnoiască,  adică,  de Învierea Domnului. Săptămâna Mare era o perioadă cu totul specială în care tăranii îsi îngrijeau gospodăriile pentru a fi cât mai curate la marea sărbătoare,  iar femeile se îndeletniceau,  în Joia sau Vinerea Mare,  cu încondeiatul ouălor. Desi pomenite mai rar astăzi sau socotite simple povesti,  legendele legate de înrosirea ouălor îsi păstrează nealterate frumusetea si însemnătatea lor spirituală pentru satul românesc. Unele dintre ele au sigur origine românească,  ca cea descrisă de preotul si folcloristul Simion Florea Marian în cartea Sărbătorile la români: două fete tinere,  o româncă si o evreică,  întorcându-se de la un târg cu cosurile pline de ouă,  vorbeau pe drum despre credinta crestină si despre Domnul Iisus Hristos. Auzind de la româncă despre Înviere,  evreica s`a arătat neîncrezătoare,  spunând că atât este de adevărată Învierea Domnului,  pe cât de adevărat este că ouăle din cosurile lor sunt rosii si nu albe. Uitându-se în cosuri,  au văzut uimite că ouăle se înrosiseră si,  de spaimă,  au lesinat. Doi tineri care treceau pe acolo le-au stropit cu apă si fetele,  trezindu-se,  le-au dăruit ouă rosii. În amintirea acestei întâmplări,  a doua zi de Pasti,  feciorii mergeau la casele fetelor si le stropeau cu apă,  primind în schimb ouă rosii.

O altă legendă spune că Simon din Cirene plecase la câmp,  având ca merinde câteva ouă fierte si pâine. După ce a purtat crucea Mântuitorului,  mergând si muncind la câmp,  a vrut să mănânce,  însă ouăle se făcuseră rosii.

Chiar si astăzi,  în ciuda superficialitătii cu care se sărbătoreste Pastele în unele locuri,  obiceiul de a rosi ouă s`a păstrat în toate zonele si se practică aproape în fiecare casă. Alte datini tărănesti,  uitate în mare parte astăzi,  împodobeau sărbătoarea Învierii de altădată,  arătând credinta oamenilor în caracterul ei cu totul exceptional,  fast. Astfel,  în noaptea Învierii,  pe când toată suflarea satului se afla în biserică pentru a participa la slujbă,  unii bărbati,  mai ales cei tineri,  asteptau pe malul unei ape curgătoare să audă clopotul tras în momentul când preotul rostea cu glas mare ``Hristos a Înviat!`` si se aruncau în apă,  convinsi fiind că tot anul aveau să fie sănătosi.

La masa de Pasti,  capul familiei ciocnea un ou rosu cu sotia sa,  pentru a se întâlni pe lumea cealaltă,  si apoi tăia oul în feliute mici,  dând câte una fiecăruia din cei invitati la masă. Aceste feliute erau mâncate cu credinta că,  dacă se va rătăci cineva în pădure,  va fi suficient să-si amintească cu cine a mâncat oul de Pasti si va găsi drumul cel bun. După masa îmbelsugată,  tinerii se adunau în curtea bisericii si timp de câteva ore,  în asteptarea vecerniei,  trăgeau clopotele continuu,  pentru a vesti tuturor Învierea Domnului. În unele locuri,  mai ales în Bucovina,  feciorii îsi alegeau un crai dintre cei mai harnici,  pentru a le judeca si pedepsi toate greselile făcute în timpul anului. Faptele rele ale tinerilor erau strict legate de viata de zi cu zi si astăzi ar părea foarte ciudate generatiei de aceeasi vârstă: pierderea unui cui de la osia carului,  ruperea coarnelor de la plug,  neascultarea părintilor etc. Cei găsiti vinovati erau purtati în jurul bisericii si la fiecare latură erau loviti la tălpi cu vergele de lemn,  pentru a nu mai repeta de-a lungul anului greselile.

Sărbătoarea Pastilor era,  deci,  o sărbătoare a comunitătii,  iar neparticiparea deplină la ea,  prin călcarea postului sau absenta de la slujba Învierii,  atrăgea pentru cel în cauză oprobiul satului care îl considera ``spurcat`` si expus tuturor bolilor si relelor timp de un an de zile,  până la următoarea Înviere,  când avea ocazia să se îndrepte.

Există si astăzi zone în care traditia s`a păstrat vie si puternică,  dar,  din păcate,  în foarte multe locuri obiceiurile s`au pierdut sub influenta nefastă a dorintei de modernism,  specifică unei lumi aflate la întretăierea vânturilor si la răscruce de vremi. Desi ar părea bizar pentru multi,  cea mai la îndemână solutie poate fi redescoperirea comorilor spirituale românesti,  ascunse sub mâl negru de ateism comunist sau democrat.

(Dupa Revista``Vestitorul``)

 

 

HOME