Obiceiuri si simboluri de Pasti

 

Luminarea de Inviere.

 

In noaptea de Inviere multime mare de popor vine la biserica. Fiecare credincios poarta in mina o luminare,  pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfintului Altar. Aceasta luminare este simbolul Invierii,  al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului. Multi pastreaza restul de luminare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz in casa. La sfirsitul alujbei,  preotul imparte tuturor sfintele pasti,  adica piine sfintita,  stropita cu vin si cu aghiazma.

 

Ouale rosii.

Ouale simbolizeaza mormintul purtator de viata al Domnului nostru Iisus Hristos,  care s-a deschis la Invierea Sa din morti. De aceea,  cind sparg ouale prin ciocnire,  dar si cind se intilnesc unii cu altii,  crestinii isi spun: "Hristos a inviat! Adevarat a inviat!". Aceste formule se folosesc numai patruzeci de zile,  pina la Inaltarea Domnului. Culoarea rosie a oualelor simbolizeaza singele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mintuirea lumii. Ciocnitul oualelor se face "cap" la "cap" si "dos" la "dos". Exista credinta ca cei care ciocnesc se intilnesc pe lumea cealalta. Cel care sparge oul celuilalt are voie sa i-l ia. Daca acesta refuza,  se spune ca il va minca pe lumea cealalta stricat si uns cu pacura.

Ouale pot avea si diferite "modele",  pot fi pictate. In functie de zona in care se fac ele se numesc oua incondeiate,  inchistrate,  muncite,  picate (cu ceara) etc. Ouale muncite nu se dau de pomana caci nu le primeste Dumnezeu.


Legendele despre ouale rosii sint numeroase. Intr-o serie din ele,  Maica Domnului,  haituita,  fie face oua rosii pe care le arunca in spate pentru a-i deruta pe urmaritori,  fie transforma pietrele pe care le aruncau acestia in oua rosii. Alta legenda povesteste ca,  la rastignirea lui Hristos,  Sfinta Maria pune un cos de oua sub cruce ca sa-i imbuneze pe soldati,  iar aceasta sint inrosite de singele Mintuitorului. O alta legenda povesteste ca vestea Invierii lui Iisus a fost primita cu neincredere de unii. O precupeata care vindea oua in piata a zis: atunci voi crede cind ouale se vor rosi. Si asa s-a intimplat!

 

Pasca.

Se coace de catre gospodinele crestine numai o data pe an,  de Sfintele Pasti. Ea are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avind la mijloc o cruce,  pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit. In momentul in care se pune in cuptor,  femeile de la tara fac semnul crucii cu lopata pe peretii cuptorului,  spunind: "Cruce-n casa, / Cruce-n piatra, / Dumnezeu cu noi la masa, / Maica Precista pe fereastra".

Despre originea pascai exista o legenda care spune ca,  in timp ce predica impreuna cu apostolii,  Iisus a gazduit la un om foarte primitor care le-a pus in traista,  la plecare,  piine pentru drum fara stirea lor. Intrebindu-l pe Hristos cind va fi pastele,  Mintuitorul le-a spus ca atunci cind vor gasi piine in traista. Cautind apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om. De atunci fac femeile pasca.

 

Mielul.

Dupa traditie,  in familiile crestine se maninca in zilele de Pasti carne de miel. Mielul il simbolizeaza pe Mintuitorul nostru Iisus Hristos,  care S-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat.

 

 

 

HOME