CINSTIREA SFINTELOR BISERICI

 

Despre Biserica,  iata ce citim in Biblia nemodificata,  "Biblia bogata" -  cum spun sectantii,  Bibliei Ortodoxe -,  care are 80  de carti (66,  la sectanti):

    

A - In Vechiul Testament:

 

"Din acestea sa-Mi faci locas sfant si voi locui in mijlocul lor. Cortul si toate vasele si obiectele lui sa le faci dupa modelul ce-ti voi arata Eu; asa sa le faci!" (Iesire 25,  8-9)

 

"Vezi sa faci acestea toate dupa modelul ce ti s-a aratat in munte" (Iesire 25,  40)

 

"Apoi sa faci doi heruvimi (icoane-nota mea) de aur" (Iesire 25,  18)

 

"Chivotul legii sa-l faci din lemn de salcam: lung de doi coti si jumatate,  larg de un cot si jumatate si inalt de un cot si jumatate." (Iesire 25,  10)

 

"Untdelemn pentru candele,  aromate pentru mirul de uns si pentru miresmele de tamaiere;" (Iesire 25,  6)

 

"Sa faci lui Aaron,  fratele tau,  vesminte sfintite,  spre cinste si podoaba" (Iesire 28,  2-43)

 

"«Iata ce trebuie sa savarsesti asupra lor,  cand ii vei sfinti sa-Mi fie preoti» " (Iesire 29,  1)

 

"«Sa faci de asemenea un jertfelnic de tamaiere,  din lemn de salcam.»" (Iesire 30,  1-6)

 

"«Pe el Aaron va arde tamaie mirositoare in fiecare dimineata,  cand pregateste candelele." (Iesire 30,  7)

 

B. - In Noul Testament:

 

"Iisus i-a raspuns: Eu am vorbit pe fata lumii. Totdeauna am invatat in sinagoga si in templu,  unde se aduna toti Iudeii si nimic nu am vorbit in ascuns." (Ioan 18,  20).

 

"Mergeti si,  stand,  graiti poporului in templu toate cuvintele vietii acesteia. Si,  auzind,  au intrat de dimineata in templu si invatau." (Fapte 5,  20-21)

 

"Si au stat acolo un an intreg,  adunandu-se in biserica si invatand mult popor." (Fapte 11,  26)

 

"Si erau in Biserica din Antiohia prooroci si invatatori" (Fapte 13,  1)

 

"Si trimitand din Milet la Efes,  a chemat la sine pe preotii Bisericii." (Fapte 20,  17)

 

"Drept aceea,  luati aminte de voi insiva si de toata turma,  intru care Duhul Sfant v-a pus pe voi episcopi,  ca sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu,  pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau." (Fapte 20,  28)

 

"Si s-a intamplat,  cand m-am intors la  Ierusalim si ma rugam in templu,  sa fiu in extaz,  si sa-L vad" (Fapte 22,  17)

 

"Si Eu iti zic tie,  ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui." (Matei 16,  18)

 

"Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el,  ungandu-l cu untdelemn,  in numele Domnului." (Iacov 5,  14)

 

"Ioan,  celor sapte Biserici,  care sunt in Asia: Har voua si pace de la Cel Care este si Cel Care era si Cel Care vine si de la cele sapte  duhuri,  care sunt inaintea scaunului Lui,  si de la  Iisus Hristos,  Martorul cel credincios" (Apoc. 1,  4)

 

"Si toate le-a supus sub picioarele Lui si,  mai presus de toate,  L-a dat pe El cap Bisericii" (Efes. 1,  22)

 

"Pentru ca intelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri sa se faca cunoscuta acum,  prin Biserica,  domniilor si stapaniilor,  in cerestile locasuri" (Efes. 3,  10)

 

"Bisericii lui Dumnezeu care este in Corint" (I Cor. 1,  2)

 

"...un astfel de obicei noi nu avem,  nici Bisericile lui Dumnezeu." (I Cor. 11,  16)

 

"N-aveti,  oare,  case ca sa mancati si sa beti? Sau dispretuiti Biserica lui Dumnezeu si rusinati pe cei ce nu au?" (I Cor. 11,  22)

 

"Caci eu sunt cel mai mic dintre apostoli,  care nu sunt vrednic sa ma numesc apostol,  pentru ca am prigonit Biserica lui Dumnezeu."  (I Cor. 15,  9)

 

"Caci,  voi,  fratilor,  v-ati facut urmatori ai Bisericilor lui Dumnezeu,  care sunt in Iudeea"  (I Tesal. 2,  14)

 

"Incat noi insine ne laudam cu voi,  in Bisericilor lui Dumnezeu,  pentru  statornicia si credinta voastra" (II Tesal. 1,  4)

 

"Caci daca nu stie cineva sa-si randuiasca a sa casa,  cum va purta grija de Biserica lui Dumnezeu?" (I Timotei 3,  5)

 

"Biserica cea aleasa din Babilon si Marcu,  fiul meu,  va imbratiseaza." (I Petru 5,  13)

 

Aceste 20 de texte sunt cateva,  extrase din Biblie,  acceptata ca Sfanta,  care arata necesitatea si sfintenia Bisericii lui Dumnezeu.

 

Cat despre Sfanta Traditie,  Canoanele date la cele 7 Sfinte Sinoade,  privind Bisericile,  diaconi,  preoti,  episcopi,  acestea au fost facute de Sfinti,  dintre care unii mai purtau pe trupurile lor rani proaspete si semnele torturilor,  sute de episcopi

(318 episcopi,  la primul Sinod,  Nicea,  325 d. Hs.),  in prezenta si cu lucrarea Duhului Sfant.

 

"Unde sunt doi sau trei,  adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18,  20)

 

    CONCLUZII DESPRE TEMPLU SI BISERICA

 

1. Porunca de a construi locas sfant,  care la inceput s-a numit "cort",  pentru ca era construit din covoare si lemn,  apoi "templu",  din piatra si lemn,  imbracate cu aur,  a fost data de Dumnezeu. (Iesire 25,  8)

 

2. Locasul,  toate vasele si obiectele,  au fost facute tot dupa modelul dat de Dumnezeu,  deci nu oricum. (Iesirea 25,  9,  40 )

 

3. Templul a existat pana la venirea Mantuitorului,  si dupa El,  lasand El insusi porunca Apostolilor (Fapte 5,  20-21,  vezi mai sus) de a propovadui in templu; lucru pe care ei l-au facut,  pana la daramarea lui.

 

4. Apostolii sfinteau preoti si episcopi si le porunceau sa construiasca Biserici (in Sfanta Traditie este aratat si cum se construiesc,  cum se picteaza si cum se sfintesc). Aceasta invatatura se pastreaza de 2000 de ani si va continua,  dupa cuvantul Domnului: «Si iata Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacului. Amin» (Matei 28,  20)

 

5. Lui Dumnezeu I-au placut Bisericile (locas sfant,  cort,  templu,  Biserica) si preotii Vechiului si Noului Testament,  ceeace se poate vedea din textele citate mai sus.

 

6. In templu,  ca si astazi in Biserica,  se folosesc obiecte si vase de cult,  chipuri (icoane) de heruvimi de aur (Iesire 25,  18),  chivotul sfant (Iesire 25,  10),  candele cu ulei,  mir de ungere,  tamaie (Iesire 25,  6),  vestminte sfinte (Iesire 28,  2-43),  jertfelnic (Iesire 30,  1-6)

 

7. Domnul nostru Iisus (se scrie cu doi de "i"- I=Iahve,  Dumnezeu,  Isus =Mantuitor,

deci I-Isus=Dumnezeu-Mantuitor) Hristos spune despre Biserica (templu,  altar): «Nebuni si orbi! Ce este mai mare,  aurul sau templul care sfinteste aurul?" si:  «Nebuni si orbi! Ce este mai mare,  darul sau ALTARUL care sfinteste darul?" (Matei 23,  17,  19)

 

8. Cine nu asculta de Biserica este ca un pagan si ca un vames:«Iar de nu va asculta nici de Biserica,  sa-ti fie tie ca un pagan si ca un vames.» (Matei 18,  17)

 

9. FARA BISERICA NU ESTE MANTUIRE.

 

De unde provine ratacirea? De la textul: "Tu insa,  cand te rogi,  intra in camara ta si,  inchizand usa,  roaga-te Tatalui tau Care este in ascuns" (Matei 6,  6)

 

De aici,  din acest text singular,  si care nu este gresit,  pentru ca se refera la rugaciunea PARTICULARA,  personala,  a fiecarui credincios,  care trebuie sa se faca in liniste si in secret - spre deosebire de rugaciunea DE OBSTE,   care se face in Biserica - sectantii au tras imediat concluzia ca nu mai este nevoie de Biserica,  si au inceput sa-si construiasca,  sau sa-si amenajeze,  camari sau "case de rugaciuni". Au asimilat cuvantul "tu" drept "voi". Urmarea a fost ratacirea.

 

 

HOME