HRAMUL LA

Parohia Ortodoxa Romana Sfanta Treime

Los Angeles, CALIFORNIA, 14-15 Iunie 2003

Pentru vizionare Albumului cu fotografii, apasati aici:

 

(sau) Album Pictorial  (Fotografii diverse dela Hram)

 

Festivitatile care au avut loc cu prilejul sarbatoririi Hramului bisericii Sfanta Treime (3315 Verdugo Rd., Los Angeles,   CA 90065) s-au desfasurat sub inaltul patronaj al P.S. Sale Episcopul Irineu (din incredintarea I. P. S.  Arhiepiscop Nathaniel de la Vatra Romaneasca),   si din osardia neobosita a P.C. Parinte Protopop Constantin Alecse,  Preotul paroh al bisericii Sfanta Treime,   impreuna cu Consiliul Parohial, Reuniunea Doamnelor si Comitetul de constructie.

Programul din acest an, care a depasit limitele unei slujbe normale si a unei simple agape, s-a desfasurat pe durata a doua zile, avand 3 etape distincte dar in acelasi timp unitare prin obiectivul urmarit.

Sambata 14 iunie 2003,   ajunul praznicului Cincizecimii-Parohia Ortodoxa Romana Sfanta Treime din Los Angeles -California,   la orele 4 pm,  s-a savarsit Slujba Vecerniei celei Mari a Rusaliilor, urmata de slujba de binecuvantare a locului si inceputul stradaniilor de zidire a noii biserici,   la noua propietate a parohiei Sfanta Treime in Sunland California.

P.S. Sa Vladica Irineu a fost asistat la slujba de catre P.C. Arhimandrit Mihail Filimon, staretul manastirii Inaltarea Domnului din Detroit-Michigan, P.C. Constantin Alecse,  P.C. diaconi Sebastian Dumitrascu (insotitorul Vladicului) si Vasile Simonca de la Sf. Treime.  Au ajutat, de asemenea.  ipodiaconii: Liviu Constantinescu de la Sfanta Treime,  Narcis Stoica de la Sfanta Ana - Pomona si Dan Hoarste - secretarul I.P.S. Arhiepiscop Nathaniel si citetul Irinel Dumitrascu de la Sfanta Treime. 

Credinciosii participanti, dimpreuna cu Arhiereul si preotimea coslujitoare,   au participat la Sfanta Slujba,   la umbra corturilor.  Au creat conditii tehnice de desfasurare a Vecerniei d-nii: Marian Sarbu, care a si procurat corturile si Adrian Ciocan,   ajutati fiind de un grup de enoriasi.  Un grup de vajnici credinciosi s-au alaturat Vladicai urcand dealul la locul ales pentru constructie prin mijlocirea caruia sa inalte rugaciuni de invocare a Sfantei Treimi spre a ne binecuvanta pamantul ales si demararea proiectului propus de a zidi un Sfant Locas de inchinaciune spre slava lui Dumnezeu.  Ne-am rugat cu totii ca Vantul Duhului Sfant care coboara asupra noastra sa sufle cu putere peste pamantul ales pentru zidire, sa ne intareasca si invredniceasca, sa ne daruiasca limba comuniunii fraterne, a concordiei si a pacii inimilor. Folosind aceasta limba daruita de pogorarea Sfantului Duh, sa-I simtim dulceata in evlavie,  frumusetea si forta in fapte si eficienta in sporul rugaciunii,  spre realizarea unitatii de credinta,  spre a da slava lui Dumnezeu pentru toate primite.

Limba insuflata de Sfantul Duh sa ne lumineze spre a intelege sa privim la realizarile crestine nu ca la exponatele unui muzeu ci ca la elementele unui liant spiritual si de actiune fara de care intelegerea trecutului, organizarea prezentului si configurarea unui viitor vrednic de vocatia crestina a poporului roman, nu pot fi concepute.

Rugaciunile inaltate ne-au oferit un timp de liniste harica, de mare bucurie duhovniceasca si de inaltare spirituala.  Totul din jur-calmul atmosferic, Soarele care ne privea din inaltimi cu blandete aleasa ca insusi Tatal Ceresc, un sentiment ca asupra noastra Sfanta Treime si-a slobozit bunatatea, binecuvantand ducerea spre implinire a lucrului planuit, ne-au daruit profunde trairi spirituale. Sfintia Sa Vladica Irineu a incheiat Slujba Vecerniei sub blandetea cuvantului de invatatura rostit cu calm si caldura,  parca avand grija sa nu tulbure linistea coborata in sufletele noastre.  P.S. Sa ne-a vorbit prin cuvinte parca continuate din rugaciunile Vecerniei, indemnandu-ne sa avem incredere ca Sfanta Treime a ascultat ruga noastra, ne-a binecuvantat locul ales si proiectul propus si prin continuarea sustinuta si intensa de a ne impreuna ruga, sa trecem cu ravna la zidirea Bisericii lui Hristos- cea "una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca". Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Parintele Constantin Alecse a multumit P. S. Sale Episcopul Irineu pentru bunavointa de a-si fi luat timpul, pentru a doua oara in trei luni, spre a impreuna-inalta rugaciuni Sfintei Treimi, de a ne binecuvanta ca ziditori de biserica.  O fraza care i-a subliniat intelegerea imensei raspunderi de a ctitori impreuna cu toata suflarea romano-americana dornica de fapte crestinesti,  este elocventa:"Sunt constient de faptul ca a construi o noua Biserica lui Dumnezeu,  este,   pe de o parte jertfa, dar pe de alta parte, o Aleasa Binecuvantare.

P.C. Parinte Constantin Alecse a evocat drumul parcurs pe durata a 16 ani de la cumpararea propietatii din Sunland si pana la acest moment de prag al inceperii lucrarilor. Ca tanar preot paroh s-a aflat in inimosul grup de OAMENI animati de dragoste de Dumnezeu, cu dare de mana si dornici sa lase ceva urmasilor, care acum la varste venerabile sunt in situatia fericita de a-si vedea visul cu ochii. Este vorba de domnii: Joseph Oros, Miron Bonca, Nick Olar, Jon Cepoi. Unii au trecut la cele vesnice dar au transmis speranta urmasilor sa nu aibe odihna pana nu vor vedea visul implinit. Este vorba de Traian Pincu, Emil Tatu, Joe Lapadat, Mircea Popa, Miron Butariu, s.a.

Dumineca 15 iunie 2003 - a fost o zi maraton, in care prima parte a zilei a fost dedicata Liturghiei Arhieresti, Chiriarhul Liturghisitor fiind P. S. Sa Episcopul Irineu.

Vladica Irineu a fost intampinat la intrarea in Sfanta Biserica cu traditionala “paine si sare”, oferite in numele comunitatii de catre doamna Emilia Tatu, presedinta Consiliului Parohial, si un buchet de flori, oferit de catre doamna Getta Jercan, in numele Reuniunii Doamnelor.

La Sfanta Liturghie, Inaltul Ierarh a fost asistat de catre P.C.Parintele Protopop Constantin Alecse - parohul bisericii, P.C. Arhimandrit Mihail Filimon-manastirea Inaltarea Domnului-Detroit-MI.  Au coslujit P.C. preoti: Bill Clark-capelan asistent; Virgil Anton - Inaltarea Sfintei Cruci-San Diego CA; Danut Palanceanu - Sfanta Maria-Las Vegas-NV.  Diaconii: Sebastian Dumitrascu - insotitorul Vladicai; Vasile Simonca - Sfanta Treime - CA; Ipodiaconii :Liviu Constantinescu-Sfanta Treime; Narcis Stoica - Sfanta Ana - Pomona si Dan Hoarste -secretarul I. P. S. Arhiepiscopul Nathaniel; citetii:Gabriel Vamvulescu si Irinel Dumitrescu-Sfanta Treime.

Sfanta Biserica a fost neincapatoare pentru multimea de credinciosi dornici sa participe cu puterea smereniei lor la desfasurarea Sfintei Liturghii inchinata Sfintei Treimi si inaltarea de rugaciuni prin care sa invoce Puterea Cereasca sa ne faca vrednici de a zidi Mantuitorului un locas de inchinaciune. La aceasta mare sarbatoare Apostolii s-au impartasit de Duhul Sfant primind puterea mai presus de fire, inavatura mai presus de lume si mangaierea dumnezeiasca, cea atot-trebuincioasa si nedespartita de Har.

In asemenea momente si credinciosii care se rugau impreuna si-au armonizat sufletele si s-au sustinut laolalta prin rugaciune, puterea evlaviei in aceste momente fiind mai mare, mai bine placuta lui Dumnezeu. Ori puterea rugaciunii este intelepciunea animata de Duhul Sfant.  Rugaciunea din inima face sa rasara dragostea dumnezeiasca si prin aceasta binecuvantarea implinirii celor invocate prin rugaciune. Toti cei care au venit insetati si flamanzi de cuvantul lui Dumnezeu au plecat plini de bucurie, ca in Biserica s-au intalnit cu Insusi Dumnezeu.

P.S.Sa Episcopul Irineu a adresat un cuvant de invatatura din care nu a lipsit indemnul sa inmultim rugaciunile pentru ca ajutorul Domnului sa coboare asupra noastra spre a savarsi proiectul ce ni l-am propus.

 

La finele Liturghiei Arhieresti,  credinciosii si preotimea coslujitoare, inconjurand cu multa dragoste pe P. S.Sa Vladica,  au dedicat cateva clipe inregistrarii evenimentului prin imagini filmate si executare de fotografii la Hramul Bisericii Sfanta Treime si demararea realizarii indraznetului proiect de a zidi o noua biserica si a unui adevarat complex cultural romanesc.

 

In continuare Vladica impreuna cu preotimea coslujitoare si insotiti de peste 200 de credinciosi s-au deplasat la Hotel Hilton din Glendale, pentru a participa la Banchetul Hramului. Presedinta Consiliului Parohial Doamna Emilia Tatu a adresat un cald cuvant de bun venit oaspetilor, invitatilor si tuturor acelora care au inteles sa ne onoreze cu prezenta intr-un moment, care prin ceea ce ne-am propus sa facem-zidirea unei noi biserici-devine istorie.

 

La masa centrala au luat loc VIP-urile si invitatii speciali. Alaturi de PSSa Vladica Irineu, oaspetele nostru de onoare, in fotografie se mai disting :

 

George Boghossian-inginer civil si presedinte al Comp de inginerie civila"G.  Boghossian & Associates" dimpreuna cu sotia sa, Mary.

Constantin Jercan, presedintele Comitetului de constructii, si sotia Getta Jercan, presedinta Reuniunii de Doamne

P. C. Parinte Protopop Constantin Alecse si dna preoteasa Elena Alecse

Arhimandritul Mihail Filimon - staretul manastirii Inaltarea Domnului din Detroit-MI

Emilia Tatu - presedinta Consiliului Parohial

Preot William John (Bill) Clark - capelanul misiunii “Pogorarea Sfantului Duh” cu sotia Margarette

Charles Martin - presedintele Firmei de Arhitecti – “Charles Martin& Associates” - Palm Springs,   cu sotia Dorothy .

Domnul Dorian Serban,  prezentatorul programului banchetului, contractor general, important membru al Comitetului de Constructie, l-a invitat la microfon pe P.C.P. Constantin Alecse care a prezentat membrii Consiliului Parohial,  Reuniunea Doamnelor,  Comitetul de Constructie.  Deasemenea P.C. Sa a facut cunoscut asistentei prezenta la banchet a distinsei familii Dwight Luchian Patton cu sotia doamna Vera Patton - director si editor al revistei Clipa si renumitul scriitor de romane istorice si de aventuri - Ioan Dan - care au venit de dimineata ca sa-si unesca eforturile in rugaciune la Liturghia Arhiereasca. 

P.S. Sa Episcopul Irineu adreseaza apoi intregii asistente un cuvant duhovnicesc de invatatura, de incurajare in reusita lucrului care il incepem azi si un indemn la sustinuta evlavie si rugaciune,   exprimnadu-si dorinta si speranta ca va oficia si sfintirea locasului ce-l vom dura.  I s-a cantat Vladicului "Intru Multi Ani Stapane" izvorat din sute de inimi si glasuri.  Si cu aceasta ocazia au fost prezentati preotii coslujitori  care i-am prezentat si noi in preambulul de Sambata si Dumineca.

In derularea fiecarui punct al programului P.C. paroh si-a facut simtita prezenta aducand utile informatii si animand atmosfera pe toata durata celor 5 ore de program, dovedindu-se un admirabil amfitrion si un eficient catalizator pentru reusita programului. 

Antrenul artistic a apartinut Domnului Alexandru Luca- fost solist al Teatrului muzical C. Tanase din Bucuresti, care ne-a transportat retro prin genurile muzicale abordate, prin armoniile romantice si rascolitoare de placute nostalgii prin stilurile mai multor interpreti din tara si de peste hotare, fiind asimilat favorabil de cei ce s-au prins la dans, dar si de cei care neputand descarca energiile prin dans, l-au ascultat cu placere.  Domnul Al.  Luca si-a onorat prestigiul de interpret international, posesorul unui repertoriu care confirma si producator de casete si cd-uri apreciate de ascultatori. Ne-a oferit pe durata a 5 ore nu mai putin de 4 reprize interpretative de buna calitate.

Pentru ca suntem la muzica, remarc ca n-au lipsit, de acum consacratii surprizelor, Domnul Gabriel Vamvulescu,  care fiind tradat de coardele chitarei (doua rupte) a coborat de la arii din opere la doua bucati cu adanci radacini in muzica populara veche cantata pe vremuri,  vocal sau la cobza. A adus la suprafata,  din adancuri cu cunoscuta-i maiestrie si inteligenta in prezentare, cateva momente de traire in compania stramosilor nostri. Aplauzele i-au rasplatit stradania si talentul. 

Deasemenea Domnul Ciprian Ignat stapan pe naravasul flaut si pe arta interpretativa, a abordat cu curaj Balada lui Ciprian Porumbescu, care de obicei este interpretata la vioara, si bine a facut.  Ne-a adus in auz alte acorduri ale Baladei, care ne-au umplut de placere. S-a alaturat apoi lui Gabriel si au facut un numar vocal-instrumental de buna valoare. Si pentru ca stiu ca Ciprian are fobia prezentarii in pozitia a doua il asigur ca nu valoarea intrinseca il plaseaza al doilea, ci doar inaltimea fizica la care Gabriel este net superior.

Coboram din nou de pe scena in sala, unde presedinta consiliului Parohial doamna Emilia Tatu, impreuna cu doamna Sabina Popescu,  membra a Consiliului Parohial, asistate cu competenta de micutul Nathaniel Serban (6 ani), si dra Maria Palanceanu (5 ani), care au extras numerele norocoase,   au derulat operatiunea "Tombola"; Norocul a suras celor care au avut bilete cumparate din partea multor obiecte valoroase dintre care n-au lipsit un Computer (PC),  un TV,  bijuterii,  seturi din portelanuri,  etc Castigatorii au fost multi pentru ca si obiectele au fost multe. Unii au castigat chiar si mai multe obiecte, dar cu o aleasa generozitate le-au repus in joc fericind si pe altii. Este vorba de Domnul Ioseph Oros care avand un numar impresionant de bilete,  a castigat de 4 ori,  dar nu si-a insusit decat un singur obiect. Deasemenea invitatul parohiei si al P.C. Constantin Alecse,   D. L.  Patton, cu distinsa sa sotie, Vera Patton, a castigat doua obiecte, unul repunandu-l pentru a ferici un alt semen.

Tot in timpul tombolei s-au acordat cateva premii.  As nominaliza pe cel al celui mai tanar tatic, Domnul Dan Popa, calitatea de tanar tatic conferindu-i-o frumoasa sa sotie - Carmen. Premiul pentru cel mai devreme nascut barbat i-a revenit D-lui Joseph Oros, care cu aceeasi emotie ca si cel mai tanar tatic, a primit un tort cu lumanari care au fost stinse dintr-o suflare (le vom numara cand vor trece de o suta).

Dupa tombola subemnatul, a enuntat cateva ganduri la Serbarea Hramului si a recitat propriul poem inchinat Sfintei Treimi, Hramului si tuturor crestinilor, ca un indemn la a zidi in numele Sfintei Treimi spre Slava lui Dumnezeu si a pomenirii vesnice (poemul a aparut in revista Clipa nr 604 din 12 iunie 2003).

Asa cum am facut cunoscut, prezenta unui numar asa de mare de credinciosi a fost pentru destindere si distractie, pentru bucuria vietii comunitare dar si pentru a raspunde apelului P.C Protopop Constantin Alecse,  Consiliului Parohial si Comitetului de Constructie de a aduce o caramida sau mai multe din roadele muncii fiecaruia pentru a face posibila realizarea proiectului de zidire a noii biserici.  Despre eforturile consumate la realizarea unei astfel de sarbatori de a face posibila intalnirea unui asa mare numar de credinciosi,  de a ajuta la convergenta actiunilor spre Sfantul si nobilul proiect care sa-l daruim lui Dumnezeu si viitorimei,  vom scrie in alte numere.

Acum se cuvine a face cunoscute cateva nume care au muncit eroic si cu daruire pentru reusita: Preoteasa Elena Alecse, Presedinta Consiliului Parohial Emilia tatu, Presedinta Reuniunii Doamnelor Getta Jercan, Presedintele Comitetului de Constructie Constantin Jercan, Preoteasa Luminita Palanceanu si altii.

Imediat dupa serbarea Hramului, nu s-au lasat asteptate aprecierile (in cele ce urmeaza reproducem doar cateva dintre ele):

Revista Clipa la articolul de fond al numarului din 19 iunie 2003 apar comentariile editorului: "Duminica 15 iunie raspunzand invitatiei P.C. Protopop Constantin Alecse si distinsei Doamne preotese am participat la Hramul Bisericii Sfanta Treime din Los Angeles. Insotit de bunul si distinsul meu prieten inegalabilul scriitor Ioan Dan, am participat la serviciul divin care s-a bucurat de prezenta P. S. Sale Episcop Irineu si a unui important sobor de preoti cat si la Banchetul Hramului. Beneficiind de o organizare de exceptie,  evenimentul fara nici o rezerva poate primi calificativul excelent. "

Familia John si Patricia Simoni: “Stimate Parinte Alecse, Vreau sa marturisesc ca sotia mea Patricia, fetitele si cu mine ne-am simtit atat de bine la festivitatile Hramului Bisericii noastre, ce s-au desfasurat la finele saptamanii trecute. Incaodata, sunt convins (si va rog sa contati pe mine) ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta sa ducem la bun sfarsit lucrul inceput, binecuvantat cu acest prilej de catre PSSa Vladica Irineu…”

Familia dnei prof. Valentina Stoicescu apreciaza: "Pe 15 iunie 2003 am fost cu totii binecuvantati sa traim o zi glorioasa. Multumim P. S. Sale Irineu si suitei sale pentru binecuvantari, pentru slujba minunata si pentru cuvintele sale de inalta simtire romaneasca,  pline de dragoste si incurajare. Sa-l tina sanatos Bunul Dumnezeu! Multumim comitetelor si organizatorilor pentru reusita banchetului, a programului,  pentru deliciosul pranz . Nu stiu ce sa mentionez mai intai. Cata munca, cata dedicatie cat elan tineresc. Tuturor, multumirile si recunostinta familiilor noastre. Iar dv. si scumpei dv.  familii, toata stima si recunostinta pentru eforturile si sacrificiile ce le faceti pentru inaltarea sfintei noastre biserici!"

Inginerul Mihai Radauceanu consemneaza: “Prea Cucernice Parinte Alecse; In primul rand am sa va felicit pentru reusita festivitatilor Hramului Bisericii 2003! Totul a iesit foarte bine: slujba de sambata de la locul unde se va construi noua Biserica (si probabil, unde va avea resedinta noul Episcop al Californiei, Nevadei si Arizonei, cel putin!!!, deci Noua Biserica va fi de fapt Centrul Noii Episcopii!), deasemeni slujba Liturghiei Arhieresti, de duminica dimineata si banchetul Hramului, din dupa-amiaza, de la Hotelul Hilton au fost reusite si bine organizate… Iarasi “Felicitari!, si cu Dumnezeu innainte”

 

In incheiere, noua nu ne mai ramane decat sa adresam incaodata parohiei Sfanta Treime urarile noastre de “La Multi ani, Sfanta Treime”!, cu prilejul zilei onomastice (Hramul 2003), felicitari pentru buna-reusita a festivitatilor, spor si putere de lucru.

Ion Anton, Membru al Consiliului Parohial, membru (si fost presedinte) al Comitetului de constructie

Inapoi la:

 

Revista “Viata Crestina”

Top of the Document

___________________

Cateva Legaturi utile:

q       Biserica.org

q       Publicatii.com

q       ViataCrestina.com

Forum-ul de Discutii spirituale:

q       “Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime” (Limba Romana)

q       Holy Trinity Romanian Orthodox Church (English)