Prima  tetrada a divinitatilor
                        din religia  asiro-babiloniana

 

de Catalin Moraru


         La inceput atat sumerienii cat si babilonienii aveau ca obiect de adorare, zeitati  sumar definite, ele avand mai degraba un rol casnic. Aceste  entitati divine  aveau rolul de a apara in special casa  si obiectele aflate in ea. Apoi aceste zeitati au inceput sa capete un contur mult mai accentuat, iar particularitatile  fiecaruia  iesind mult mai clar in evidenta. Insa nu de putine ori , mai multi zei  aveau atribute  si roluri comune.
           Conform invataturii teologice oficiale, asa cum se observa  si din stravechile  tablite cuneiforme  de la Suruppak, zeul suprem si conducator al tuturor zeilor era  ANU. In traducere  sumeriana  AN.Desi considerat  tata al zeilor, el se pare ca ar fi avut  21 de zei ce l-au precedat , acestia erau socotiti ca stramosi ai zeului ANU.
          Acest zeu se tragea dintr-o pereche de zei:  ANSAR si  KISAR. Zeul  ANSAR  intruchipa  toate elementele ceresti  iar zeita  KISAR  toate elementele pamantului .  Insa acesti zei au fost precedati  de alta  pereche  divina : LAHMU si  LAHAMU  iar acesti se trageau din perechea primordiala  : APSU si  TIAMAT. Prima  zeitate simbolizand apa  ce inconjoara pamantul  si a doua , marea propriu-zisa.
           Tradus  in sumeriana  ANU, inseamna cer .  Astfel el este vazut ca o personificare  a puterii ceresti . Locuinta sa, se afla  in partea cea mai inalta  a  cerului, ocupand  aproximativ  o treime din dimensiunea  acestuia.
           Accesul la cultul  acestui zeu  era permis  doar oamenilor  de seama, acest zeu ajunge sa fie venerat  doar de paturile inalte ale societatii; mai cu seama  de membri casei regale.Ca urmare a acestui fapt cultul zeului ANU  are o arie de raspandire redusa.
            Centrul cultului acestui zeu a fost localizat in orasele  Uruk  si  Der.Cel mai vechi  loc de cult se afla in orasul  Uruk, zeul  locuind  in templul  E-anna  si in templul  E-dimgalkalama  din orasul Der. Puterea acestui zeu este mare, uneori si ceilalti zei ii cer ajutorul.
           Numarul sacru al acestui zeu este 60, numar al zeilor mari iar din punct de vedere astronomic  era localizat in ecuadorul ceresc.
           ANU  are ca sotie pe zeita ANTU ,  aceasta nu are insa un rol sau un cult bine definit.
           Pe langa  ANTU, zeul ANU  are inca o sotie, pe  NINZALLI  si o concubina  NINURSALLA.  Pentru  o perioada  si zeita  ISTAR  ii este sotie, mai exact in epoca  istorica. Zeita  NANAI,  venerata la  Uruk, este considerata  fiica  zeului  ANU.  Viata  acestui zeu era  perceputa si descrisa  asemeni vietii  unui rege , el avand slujitori, sfetnici  etc.
          Alaturi de zeul ANU,  de la inceputuri, se afla o divinitate  feminina: MAH. Fiind venerata  pe un  teritoriu vast, ea insumeaza  chipurile mai multor zeite locale. Cultul  acestei zeite are centre  in  Tilmun, Lagas,  Girsu  dar mai ales in Kis, in nordul Babiloniei.Ea  are un fiu ,  LIL.
          Zeul  EA sau  NUDIMMUD,  in sumeriana fiind  numit  ENKI,   era stapanul   lumii acvatice.Orasul  Eridu , ce se afla in laguna Golfului  Persic, ii era inchinat lui.In virtutea faptului ca apa din adancuri era vazuta ca locas al intelepciunii, acest zeu devine zeu protector  al artelor, stiintelor si al invataturii.
          El ajuta pe oameni, aratandu-le tehnica olaritului, metalurgiei, tesutului etc.Deasemenea el inventeaza scrierea  si stiinta pe care apoi le impartaseste  oamenilor.
         Este stapanul disciplinelor  secrete: vrajitoria, descantecele, arta conjurarii ce era folosita  pentru a infrange dusmanii si a cunoaste viitorul.
         Zeului EA ii sunt inchinate multe temple, in special la Eridu si  Borsippa  dar si la Babilon  si Lagas.
         Este  inchipuit de adoratorii sai asemeni unui batran  care are pe umeri un butoi din care da drumul  la apa.Are ca animal sacru : tapul salbatic.
         ENLIL, este zeul pamantului si al vazduhului.Avand in vedere aspectul etimologic, ENLIL este stapan al vazduhului si care poate aduce si inundatii.
         Nippur  era orasul sacru al acestui zeu. ENLIL detinea tablele destinului, acestea oferind acestui zeu o putere imensa.In  credinta despre creearea lumii ENLIL este cel care-l biruie pe Tiamat insa odata cu intemeierea Babilonului, el este inlocuit in aceasta legenda cu Marduk.Acest zeu este un dusman al oamenilor: el creeaza balaurul  Labbu, produce potopul etc.
         Are ca numar sacru  cifra 50. In multe  reliefuri este infatisat purtand un vesmant lung, cu o palarie ascutita  in varf, un toiag si un inel in mana, Calare pe un animal fabulos cu cap de sarpe, picioarele dinapoi de pasare  si o coada dreapta verticala.
         Un rol important il joaca sotia lui,NINLIL,  care ii mai domoleste mania si mai ales rosteste cuvant favorabil pentru cersetorii saraci. Fiul acestui zeu este eroul  Ninurta,  zeu al razboiului  si al vanatorii  care se lupta cu zeii cei rai, demonii.Este vazut ca un zeu ce adduce alinarea oamenilor bolnavi si necajiti.
          Zeul  ENLIL, are asemeni celorlalti   zei, o curte regala vasta.Ea este condusa de marele vizir Nusku, zeu al focului care inlatura intunericul  si este fondator al oraselor.La ordinele acestui mare vizir se afla numerosi : curteni, soli, vestitori, bucatari, preoti etc.
           Astfel  alaturi de zeul ENLIL stau si  EA, ANU, MAH. Acesti  zei alcatuiesc prima tetrada  din ceea ce numim religia civilizatiei asiro-babiloniene.
           Urmatoarea tetrada  este alcatuita din : SIN, SAMAS,  ADAD  si  ISTAR.

 

HOME