Introducere  in religia
                       indienilor  din California

 

de Catalin Moraru

        
           Indienii din California constituie  un grup  etnic oarecum izolat de restul populatiei din America de Nord  dar  avand un caracter destul de compact.
            Putem vorbi despre  un grup format din diverse triburi,  alcatuit  din reprezentanti  ai diferitelor familii lingvistice  :  hoka, penuti, algonkini, atabasci si  sosoni. In  nordul Californiei  traiau  : urokii, karokii, sasta  etc.
Partea centrala  a Californiei  era ocupata de : vintunii, maidunii,  mivokii, iokutsii, pomo etc. Iar in sud traiau : sosonii, iuma si ciumasii.
            La aceste triburi  predomina in principal culesul hranei vegetale, pescuitul si vanatul. Agricultura era slab dezvoltata , aproape inexistenta.
Triburile duceau o viata seminomada, deplasandu-se in functie de sursele de hrana.
            De la inceputul secolului al- XIX-lea, triburile californiene s-au confruntat cu fenomenul de colonizare a  Vestului Indepartat.Deplasarea masiva a colonistilor a generat numeroase  si sangeroase conflicte, majoritatea indienilor  cad victime ale acestor confruntari. Cei ce supravietuiesc sunt asimilati de colonistii veniti, astfel ei isi pierd  treptat contactul cu vechiul lor stil de viata si cu credintele religioase ale stramosilor lor.In urma acestui fenomen, din nefericire, s-au pierdut numeroase date in privinta felului in care isi duceau existenta  indienii din Vestul Indepartat, astazi  avem putine informatii acestea fiind obtinute din insemnarile diferitilor observatori  si din relatarile batranilor  care-si amintesc vremurile trecute.In aceasta ordine de idei trebuie sa remarcam lucrarea lui Alfred  Kroeber " Handbook  of the Indians of  California"  ( Washington, 1925),  aceasta lucrare contine o asamblare precisa  a multe date stiintifice  cu privire la cultura originara  a californienilor.
 
              Samanismul la indienii din California

           Existenta samanismului  este constatata  si recunoscuta  la indienii din California. Samanismul feminin predomina la triburile nordice  iar la celelalte samanii erau atat femei cat si barbati.
           Lecuirea bolnavilor  era principala ocupatie a samanilor.Ei vedeau cauza bolii in obiecte materiale care au patruns  in corp, a caror denumire generica  se poate traduce prin cuvantul durere.Se considera ca omul poate fi izbavit de boala  numai prin extragerea  din corp  a acestor " dureri".
          In cazul indienilor californieni,  putem vorbi de un samanism  aflat pe o treapta primara a dezvoltarii sale.Nu are o forma elaborata, este bazat pe aspecte primare, nu are notiunea de demonologie  care in cazul samanismului  in general este o caracteristica de baza.De aici putem concluziona ca samanismul  la  indienii californieni  nu s-a separat  inca de magia  tamaduitoare.

                         Initierea  la  indienii  din  California

         Alta  forma caracteristica  a religiei indienilor din California  este legata de initieri. Acest sistem  apare intr-o  forma foarte complicata si specifica fiecarui trib in parte.
          La  grupurile tribale  din nord si centru(  vintuni, maidu, mivok,  iuki etc.) exista  cultul lui  Kuksu.  Kuksu - " cap  mare"-  este un personaj mitologic al triburilor maidu  si pomo, al carui rol il joaca oameni mascati.
          Aceste ritualuri se organizau intr-o coliba speciala , mare, circulara.Iarna era anotimpul in care se organiza acest ritual.
          Pentru  a participa la aceste ritualuri trebuiau indeplinite anumite conditii,  aveau acces doar barbatii  si acestia trebuia sa fi indeplinit inca din adolescenta ritualul initierii.Astfel, cultul lui Kuksu ,  apare ca un al doilea stadiu al initierii.El poate fi considerat ca o forma "preembrionara"  a asociatiei masculine.
         In  sudul  Californiei predomina alt ritual, extrem de original.Centrul intregii ceremonii il ocupa  folosirea unei bauturi preparate  dintr-o planta locala  cu denumirea  spaniola " toloache".Fiecare individ avea dreptul o singura data in viata sa consume aceasta bautura.Starea de betie indusa de aceasta bautura  provoca fiecarui om  pierderea cunostintei  si viziuni.Continutul  acestor  viziuni  deveneau pentru  el obiect de veneratie religioasa pentru tot restul vietii. Acest continut era diferit in functie de persoane, de aceea  subiectul adorarii era extrem de divers Dupa aceste vedenii, tanarul care participase  la ceremoniile initierii  era supus unui post sever ce dura treizeci de zile  si de asemenea trebuia sa treaca unele probe fizice, asemanatoare cu ritualurile australiene de initiere.In final tanarul era culcat pe un musuroi de furnici si era lasat sa fie ciupit  de furnici ,  acestea fiind inlaturate de pe corpul tanarului dupa ceva timp cu ajutorul unui somoiog de urzici.Cu aceasta ceremonia lua sfarsit.

 

HOME