Din Tezaurul Învataturii Crestine

 

DESPRE SFANTUL MIR SI MIRUNGERE

 

Sfintele Taine sunt acele lucrari sau acte sfinte vazute, întemeiate de Domnul nostru Iisus Hristos si savârsite de Biserica prin Episcopii si preotii ei, prin care se împartasesc primitorului harului dumnezeiesc cel nevazut si mântuitor.


Exista sapte Sfinte Taine. In cateheza trecuta am vorbit despre prima - Botezul - astazi vom vorbi despre cea de a doua MIRUNGEREA sau Sfânta Taina a ungerii cu Sfântul Mir.

 

 

Asadar, Mirungerea este Taina prin care se dau celui botezat - prin ungere cu Sfântul Mir - darurile Duhului Sfânt, ca sa sporeasca si sa se întareasca în viata duhovniceasca. Asa cum pruncul nou-nascut are nevoie de hrana pentru a creste si a se întari în cele trupesti, tot asa cel nascut prin Taina Botezului are nevoie de crestere si întarire spirituala în viata cea noua, viata în Hristos Domnul.

 

1.- Când a fost instituita Taina Mirungerii ?
Instituirea acestei Sfinte Taine este facuta de Mântuitorul Hristos prin porunca Acestuia catre Apostoli: «Si iata, Eu trimit fagaduinta Tatalui Meu peste voi, iar voi sedeti în cetatea Ierusalimului pâna ce va veti îmbraca cu putere de sus» (Lc. 24, 49). In chip vadit, aceasta Taina s'a instituit în ziua Pogorîrii Sfântului Duh, la Cinzecime sau Rusalii.

 

2.- Ce conditii trebuie sa îndeplineasca primitorul ?
Aceleasi ca si la Botez, de care Mirungerea este nedespartita, administrându-se - în Biserica Ortodoxa - îndata celui nou botezat. Sfintii Petru si Ioan se duc în Samaria pentru a-si pune mâinile peste cei botezati «care s'au rugat pentru ei (cei botezati în Samaria, n.n.), ca sa primeasca Duhul Sfânt, caci nu se pogorâse înca peste nici unul din ei, ci erau numai botezati în numele Domnului Iisus. Atunci, îsi puneau mâinile peste ei, si ei luau Duhul Sfânt» (F.A. 8, 14-17).
Deci, la început Mirungerea se împartasea prin punerea mâinilor numai de catre Sfintii Apostoli asupra celor botezati. Si în Efes, Sfântul Apostol Pavel a împartasit Taina Mirului unora pe care i-a botezat cu botezul crestin si care nu avusesera pâna atunci decât botezul lui Ioan, cel al pocaintei (F.A. 19, 1-6).

 

3.- Cum s'a ajuns la administrarea acestei Sfinte Taine numai prin ungere cu Sfântul Mir ?
Sfintii Apostoli împartaseau Duhul Sfânt celor botezati atât prin punerea mâinilor (F.A. 8, 14-16 ; Evrei 6, 2 ; F.A. 19, 1-6), cât si prin ungerea sau pecetluirea cu Sfântul Mir a celor botezati «Iar Cel ce ne întareste pe noi împreuna cu voi în Hristos si ne-a dat arvuna Duhului în inimile noastre» (2 Cor 1, 21-22) sau «Iar voi ungere aveti de la Cel Sfânt si stiti toate . . . ungerea pe care ati luat-o de la El ramâne întru voi si nu aveti trebuinta ca sa va învete cineva» (I In. 2, 20-27).
Cu trecerea vremii, crescând numarul credinciosilor, Sfintii Apostoli n'au mai putut ajunge peste tot, ca sa-si puna mâinile asupra tuturor. De aceea, urmasii lor, Episcopii si preotii Bisericii, savârsesc aceasta Sfânta Taina prin ungerea cu Sfântul Mir.

 

4.- Exista si alte marturii asupra acestei practici ?
Desigur, date de Sfânta Traditie prin marturii din secolele II, III si IV. «Dupa ce am iesit din baia Botezului, ne ungem cu ungere sfânta, dupa ritualul vechi, precum si la preotie se ungeau cu undelemn. Ungerea ni se face material, dar ea poarta roade duhovnicesti . . . Apoi, vine punerea mâinilor, cu care unindu-se binecuvântarea, se cheama si se coboara Sfântul Duh» (Tertulian) sau «Voua, dupa ce ati iesit din cristelnita sfintei ape (botezul, n.n.) vi s'a dat ungerea, preînchipuirea aceleia cu care a fost uns Hristos ; iar aceasta este Duhul Sfânt (Sfântul Chiril al Ierusalimului».
Taina Mirungerii nu se repeta.

 

5.- Care este partea vazuta a Tainei Mirungerii ?
Aceasta o constituie ungerea în forma de cruce cu Sfântul Mir a partilor mai însemnate ale trupului si a organelor simturilor cu rostirea, de fiecare data, a cuvintelor «Pecetea darurilor Sfântului Duh. Amin.». Sfântul Apostol Pavel a scris Efesenilor «Ati fost pecetluiti cu Duhul Sfânt» (Efes. 1, 13).

 

6.- Ce este si cum se pregateste Sfântul Mir ?
Sfântul Mir se prepara din untdelemn, vin si 38 diferite aromate si se sfinteste în Joia cea Mare de catre toti Episcopii fiecarei Biserici Ortodoxe. Untdelemnul înseamna puterea Duhului Sfânt ce se da prin Mirungere spre întarirea sufletului si împotriva dusmanilor mântuirii, iar aromatele sau miresmele închipuie variatele daruri ale Duhului pe care le primesc crestinii prin aceasta a doua Sfânta Taina. Sfintirea Sfântului Mir este prerogativa Bisericii Autocefale si se da, apoi, prin Episcopul eparhiei, preotilor pentru administrarea ungerii cu Sfântul Mir.

 

7.- Cine este savârsitorul Tainei Mirungerii ?
Savârtirea acestei Sfinte Taine este Episcopul sau preotul.

 

8.- Ce împartaseste Mirungerea primitorului ?
Sfânta Taina a Mirungerii împartaseste primitorului harul Sfântului Duh, care lumineaza mintea pentru întelegerea si marturisirea adevarului crestin, ea întareste voia pentru propasirea în toate cele bune, dând astfel celor botezati taria de a fi adevarati crestini sau lacasuri vrednice ale Sfântului Duh. Aceste daruri sunt vii si lucratoare în sufletul crestinului care ramâne în Biserica si participa la viata ei.

 

9.- Cum se face Mirungerea si ce închipuie ea ?
Dupa savârsirea Tainei Botezului, Episcopul sau preotul citeste imediat o rugaciune în care roaga pe Dumnezeu sa învredniceasca pe noul botezat de darul ungerii cu Sfântul Mir si de împartasirea cu Sfintele Daruri. Apoi îl unge cu Sfântul Mir, facând semnul crucii : la frunte, pentru sfintirea mintii si a gândurilor ; la ochi, nari, gura si urechi pentru sfintirea simturilor ; la piept si pe spate pentru sfintirea mintii si a dorintelor; la mâini si la picioare pentru sfintirea faptelor si a cailor crestinului. De fiecare data, preotul spune cuvintele «Pecetea darurilor Duhului Sfânt», luate din a doua epistola a Sfântului Pavel catre Corinteni, unde este spus : «Iar cel ce ne întareste pe noi împreuna cu voi întru Hristos si ne-a uns pe noi, Dumnezeu este, Care ne-a si pecetluit pe noi si a dat arvuna Duhului întru inimile noastre» (II Cor. 1, 21-22).

Dupa ce preotul rosteste mai multe rugaciuni pentru pastrarea nestirbita a darurilor Botezului si Mirungerii, uda în apa fasa pruncului, îi stropeste fata, apoi spala toate locurile unde a fost uns cu Sfântul Mir, pentru a-l feri de o eventuala pângarire. Dupa alte rugaciuni, taie crucis câteva fire din parul pruncului si le pune în cristelnita, spunând «Se tunde robul (roaba) lui Dumnezeu în numele Tatalui . . .»
Tunderea închipuie predarea desavârsita a noului botezat în stapânirea si sub ascultarea lui Dumnezeu. Fiind facuta crecis, tunderea este si pecetea lui Hristos. Ca produs al trupului, tunderea parului este o jertfa a trupului omenesc adusa lui Hristos.

 

In concluzie, prin Sfânta Taina a Mirungerii noul botezat este un nou hristos, adica uns al Domnului. Preotul împartaseste pruncul cu Sfintele Taine în fata usilor împaratesti, sfârsitul si coroana Tainelor. Prin Sfânta Impartasanie, noul crestin-botezat si uns cu Sfântul Mir se uneste desavârsit cu Hristos, devenind astfel madular deplin si adevarat al Bisericii, Trupul lui Hristos.

 

http://www.allwebconcept.com/eglise/cateheza_13_95.htm

 

DESPRE SFANTUL MIR

 
1. Pentru cresterea noastra trupeasca oare noi folosim numai un singur fel de hrana ?

- Pentru cresterea noastra trupeasca noi folosim diferite alimente dupa inaintarea in varsta si tot asa si pentru cresterea noastra ca " barbat desavarsit " in Hristos avem nevoie de diferite haruri, pe care Dumnezeu ni le impartaseste prin Sfintele Taine. Astfel, Sfantul Mir este Taina care ne ajuta la cresterea noastra duhovniceasca :

" Iar Cel ce ne intareste pe noi impreuna cu voi, in Hristos, si ne-a uns pe noi este Dumnezeu " ( II Corinteni 1, 21 ).

2. Este de ajuns numai Botezul pentru mantuire ?

- Nu este de ajuns numai Botezul pentru mantuire, dupa cum constatam din Faptele Apostolilor. Insisi sfintii Apostoli impartasesc darul Duhului Sfant celor botezati in numele Domnului :

" Atunci Apostolii din Ierusalim, auzind ca Samaria a primit cuvantul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru si pe Ioan, care, coborand, s-au rugat pentru ei, ca sa primeasca Duhul Sfant, caci nu se coborase inca peste nici unul dintre ei, caci erau numai botezati in numele Domnului Iisus. Atunci isi puneau mainile peste ei si luau Duhul Sfant " ( Faptele Apostolilor 8, 14-17 ).

3. De ce atunci Sfantul Duh se impartasea prin punerea mainilor, iar acum prin ungere cu Sfantul Mir ?

- Atunci se puneau mainile pentru ca erau putini crestini si Sfintii Apostoli puteau sa-si puna mainile peste ei. Dar inmultindu-se numarul crestinilor, a fost necesara o alta practica, dar cu aceeasi putere a Duhului Sfant, care a fost si este Ungerea cu Sfantul Mir, administrat de catre Preot, dar sfintit de patriarhi si arhierei. Sfanta Scriptura marturiseste despre ungerea cu Sfantul Mir :

" Voi ungere aveti de la Cel Sfant ... " ( I Ioan 2, 20 ).

4. Pentru ce la administrarea acestei Taine se rostesc cuvintele : Pecetea darului Duhului Sfant ?

- Se spune asa dupa textul : " Dumnezeu Care ne-a pecetluit pe noi si ne-a dat arvuna Duhului in inimile noastre " ( II Corinteni 1, 22 ).

Si in alt loc : " Sa nu intristati Duhul Sfant al lui Dumnezeu intru care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii " (Efeseni 4, 30 ).

 

 

SFANTUL SI MARELE MIR

 

Sfantul si Marele Mir se prepara dupa o randuiala solemna, in primele trei zile din Saptamana Patimilor. In compozitia sa intra untdelemn curat si multe mirodenii. Sfintirea Marelui Mir se face de catre sinodul Arhiereilor, in frunte cu Parintele Patriarh, la Sfanta Liturghie din Joia Mare. Sfantul si Marele Mir este impartit apoi Episcopilor si tuturor parohiilor. El este folosit la sfintirea bisericilor si antimiselor, precum si la taina mirungerii, administrata fiecarui nou botezat, imediat dupa botez, o singura data.


Sfantul si Marele Mir este pregatit numai de Bisericile Ortodoxe Autocefale. In Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul si Marele Mir a fost pregatit pentru prima oara numai de ierarhi romani la 25 Martie 1882, in Catedrala mitropolitana din Bucuresti. Pana acum, ierarhii BOR au pregatit si sfintit Marele Mir de 18 ori, ultima oara in 1996.


Anul acesta, incepand cu ziua de luni, 29 aprilie, Biserica Ortodoxa Romana a pregatit, la Bucuresti, pentru a 19-a oara Marele Mir. Prepararea Marelui Mir s-a facut la manastirea Antim, iar sfintirea a avut loc joi, 2 mai, la biserica "Sf. Spiridon"- Nou, in timpul Sfintei Liturghii oficiata de P.F. Parinte Patriarh Teoctist impreuna cu ceilalti membri ai Sfantului Sinod al BOR.


(Viata Cultelor, 26 aprilie 2002)

 

Ortodocsii incep astazi Saptamana Mare

 

 

Astazi incepe ultima saptamana a Postului Pastelui, denumita Saptamana Patimilor, in care crestinii ortodocsi se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii lui Iisus Hristos. In aceasta saptamana, de duminica si pana vineri, se savarseste slujba deniilor, care evidentiaza momentele dramatice legate de Patimile si Jertfa lui Hristos. Tot astazi, la Manastirea Antim din Bucuresti va incepe prepararea Sfantului si Marelui Mir. Preparat in primele trei zile din Saptamana Patimilor din untdelemn curat, amestecat cu multe mirodenii, Sfantul si Marele Mir este sfintit de catre Sinodul Arhiereilor in frunte cu Parintele Patriarh la Sfanta Liturghie din Joia Mare. Dupa sfintire, Mirul se imparte episcopilor si tuturor parohiilor si se foloseste la sfintirea bisericilor, antimiselor si la taina mirungerii administrata fiecarui nou botezat, o singura data, imediat dupa botez. In acest an, slujba de sfintire a Mirului va avea loc la Biserica Sfantul Spiridon Nou si va fi oficiata de PFP Teoctist, impreuna cu ceilalti membri ai Sfantului Sinod. Mirul este sfintit numai de Bisericile Ortodoxe Autocefale. In Biserica Ortodoxa Romana, Mirul a fost sfintit prima oara in 1882, iar pana acum s-au facut 18 sfintiri, ultima data in 1996. (A. CRIVAT)

 

http://www.ziua.ro/archive/2002/04/29/docs/19050.html

 

_____________________

 

 

Patriarhia prepara Sfantul si Marele Mir

 

Pregatirea Mirului se face la Manastirea Antim

 

·         Din mai mult de o tona de ingrediente se vor obtine 300 de litri de Mir

·         Sfintirea Mirului se face numai de catre Bisericile Autocefale

 

In Romania, ultima sfintire a avut loc in 1996

 

La Manastirea Antim din Bucuresti a inceput, odata cu Saptamana Patimilor, prepararea Santului si Marelui Mir.

 

In zilele de luni, marti si miercuri, in paraclisul Manastirii s-au preparat ingredientele si s-a pregatit Marele Mir pentru sfintire.

 

Implinirea randuielilor bisericesti a fost savarsita de IPS Teofan al Olteniei, PS Episcopi-Vicari Patriarhali Vincentiu Ploiesteanu, secretarul Sfantului Sinod si Ambrozie Sinaitul si de PS Episcopi-Vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor Sebastian Ilfoveanul si Varsanufie Prahoveanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

 

Sfantul si Marele Mir se prepara din ulei curat de masline, vin alb vechi de cel putin cinci ani, din 36 de plante - piper, vasc, cuisoare, scortisoara, nucsoara, maghiran etc. - si din esente - mirt, mira, tamaie solida si lichida si altele.

 

Cantitatile de ulei si vin necesare prepararii se stabilesc in functie de nevoile pastorale, celelalte ingrediente adaugandu-se in mod proportionat.

 

In acest an, de exemplu, s-au folosit 720 de litri de vin, 360 de litri de ulei, aproximativ 100 de litri de uleiuri esentiale si circa 12 galeti de plante.

 

Din aceste cantitati, la sfarsitul celor trei zile de preparare vor rezulta 300 de litri de Mir.

 

Vinul, plantele, uleiul si esentele se fierb la foc mocnit in vase speciale timp de trei zile si se amesteca continuu pentru a nu se arde uleiul si pentru a evita ca palntele sa ramana pe marginea vaselor, ceea ce ar duce la schimbare culorii Mirului.

 

De-a lungul celor trei zile sunt citite rugaciuni. Sfantul Mir se sfinteste de catre sinodul arhiereilor, in frunte cu Patriarhul, la Sfanta Liturghie.

 

In acest an, slujba de sfintire va avea loc la Biserica Sfantul Spiridon - Nou, in prezenta Sfantului Sinod si a tuturor episcopilor din tara.

 

Mirul este folosit la sfintirea bisericilor, indeosebi a altarelor, a antimiselor si la Taina Mirungerii, care se administreaza fiecarui credincios o singura data, dupa Botez.

 

Varietatea mirodeniilor pe care le contine Mirul simbolizeaza multimea darurilor si puterilor Sfantului Duh, reprezentand "semnul vazut al impartasirii reale din acestea".

 

Sfintirea Marelui Mir se face astazi numai de catre Bisericile autocefale. Inainte de a-i fi recunoscuta autocefalia, Biserica Ortodoxa primea Sfantul si Marele Mir de la Patriarhia de Constantinopol.

 

Totusi, Mirul a fost sfintit de cateva ori in tara noastra, inainte de a-i fi recunoscuta autocefalia BOR.

 

Astfel, in 1513 Mirul a fost sfintit la Targoviste, in prezenta Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, Pahomie, iar in 1643 a fost sfintit la Iasi de catre Patriarhul Teofan al Ierusalimului.

 

Dupa Unirea Principatelor, s-a sfintit Sfantul Mir la 25 martie 1882, in catedrala mitropolitana din Bucuresti, numai de ierarhi romani.

 

In Romania reintregita, Mirul a fost sifintit pentru prima data in 1921.

 

De la ridicarea scaunului mitropolitan al Ungrovlahiei la rangul de Patriarhie, in 1925, s-au facut 18 sfintiri, cea din acest an fiind cea de-a nouasprezecea.

 

Ultima sfintire a Sfantului si marelui Mir a vut loc in 1996.

Andrei CRIVAT

HOME