Parastasul de 35 de ani

in memoria marelui musician, şi dirijor

+ Alexandru Stoicescu  (1906-1968)

 

Fiul mezin al lui Dumitru şi al Floricăi Stoicescu, nepot al Preotului Econom Alexandru Popescu-Cernica, Sandu a crescut într-o ambianţă plină de dragoste faţă de Dumnezeu şi la vârsta de numai 17 ani îşi începe cariera de dirijor de cor la biserica Sf. Dumitru-Colentina din Bucureşti; urmează apoi biserica Stejarul, de la Cişmigiu (demolată la construirea complexului Sălii Palatului) şi în cele din urmă biserica Precupeţii Noi din cartierul Dorobanţi unde a colaborat peste două decenii cu părintele paroh Ioan Cosma (nepot al marelui povestitor Ion Creangă).

Intre timp, deşi student la Litere şi Filozofie, Sandu găseşte răgaz şi pentru studiul muzicii la Conservatorul bucureştean, unde la vârsta de 22 de ani i se încredinţează rolul lui Isus din oratoriul “Les Beatitudes” (Fericirile) de Cesar Frank. Pasiunea sa pentru muzică îi molipseşte pe tinerii familiei: fratele său Paul, verşoarele Marioara şi Lenuţa. Talentul îl apropie de nume de prestigiu ale muzicii corale româneşti ca Gheorghe Danga, D.D. Botex, Adrian Stoicescu. 

Dar începe războiul mondial. Mobilizat pe frontul de răsărit Sandu ajunge în prima linie şi văzând situaţia disperată în care se afla regimentul său (6 Mihai Viteazul), se roagă Maicii Domnului să îl ajute să scape din iadul acela; dorinţa îi este implinită chiar în ziua sfântă de 15 August când un glonte rătăcit îi străpunge corpul în regiunea lombară; printr-un efort uriaş se târeşte până la postul de Prim Ajutor şi leşină. Dar minune, la Spitalul Militar se constată că deşi glontele îi străbătuse corpul pătrunzând din spate spre faţă, nu-i atinsese niciun organ vital, deşi fusese doar la un centimetru de coloana vertebrală. Drept mulţumire, Sandu şi tânăra sa soţie Sabina-Silvia vor da primei lor fiice numele Maria-Anca.

După război tata a intrat mai întâi în Corul Operei Române; curând s-a remarcat prin vocea frumoasă de bariton, dar şi prin talentul de a transpune partituri pentru voci si instrumente, ca şi prin spiritul organizatoric; astfel a fost numit Şef Bibliotecar al Operei Române, funcţie pe care a deţinut-o timp de 25 de ani, până la sfârşitul vieţii sale.

La vîrsta de 60 de ani o boală nemiloasă, cancerul, îl face să renunţe la dirijatul de cor si să participe la sfânta slujbă doar în calitate de corist şi solist al bisericii Domniţa Bălaşa, sub bagheta maestrului şi compozitorului Ioan D. Chirescu, cel ce-i încredinţase, cu ani în urmă, solo-ul celebrei sale piese corale “Mama” (la moartea măicutei compozitorului).

Sandu Stoicescu s-a stins din viaţă într-o zi sfântă: la 14 octombrie 1968, de ziua Maicei noastre Paraschiva.  Anul acesta slujba parastasului de 35 de ani s-a savarsit chiar în ziua comemorativa, Marţi 14 Octombrie 2003, în Biserica Sfânta Treime din Los Angeles, California. Indoliata mama Sabina Silvia Stoicescu a oferit o masă de pomenire în sala parohiala.

Bunul Dumnezeu să–l ierte, şi sa-l odihneasca în corturile drepţilor.

 

 

Notă finala:

Cuvinte de mulţumire din partea familiei vrednicului de pomenire Alexandru Stoicescu

 

Preacucernice Parinte Alecse,

… Va multumim pentru  slujba minunata de pomenire si pentru cuvintele de incurajare. Cu aceasta ocazie tinem  sa multumim doamnelor din comitet care au pregatit cu atita dragoste masa  de pomenire, intelegind faptul ca mama este prea in virsta si suferinda ca sa mai poata gati, sora mea Anca este suferinda de artrita si nu isi poate  folosi mainile (desi face mari eforturi si nu se plange), iar eu alerg de la servici -acasa (ca sa nu mai spunem de lipsa de experienta...).  Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca pentru dragostea si generozitatea cu care ne onorati,

Anca, Valentina şi Sabina-Silvia (mama) Stoicescu

 

Back Home (Publicatii.com)