DOUA COMEMORARI NATIONALE

(LA BISERICA SFANTA TREIME DIN LOS ANGELES, CALIFORNIA)

 

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

Din initiativa P. C. Parinte Protopop Constantin Alecse, Parohul Bisericii Sf. Treime, duminica 30- noiembrie 2003, dupa Sfanta Liturghie s-a oficiat un Tedeum inchinat zilei Nationale a Poporului Roman si acelora care prin jertfa lor au facut posibila Marea Unire din 1918.

Printre participanti s-au aflat oaspeti de seama ai vietii culturale romano-americane. Este vorba de cativa dintre participantii la festivitatile culturale organizate la si de catre Consulatul General al Romaniei, respectiv poetul, scriitorul si directorul Editurii Criterion si al revistei Origini, Gabriel Stanescu, poeta si criticul literar Petra Vlah, artistul plastic Ovidiu Lebejoara, poetul Dan David, poetul Ion Nedelescu.

Dupa Tedeum, Ion Anton a tinut un cuvant despre evenimentul cel mai important din intreaga istorie a poporului roman, infaptuirea statului unitar roman - Romania Mare- care a fost proclamata si consfintita de Adunarea Nationala de la Alba Iulia tinuta la 1 Decembrie 1918, aceasta zi istorica devenind cea mai mare sarbatoare a intregului popor roman.

Acest lucru a fost posibil in urma unei lupte de veacuri a poporului roman, primul stat unitar roman fiind infaptuit inca din 1599, pentru scurt timp, de catre Mihai Viteazul.

Pentru ca unitatea nationala sa se contureze a fost nevoie de timp pentru a se cristaliza masa etnica omogena, unitatea economica si nu in ultimul rand lingvistico-culturala, comunitatea psihico-spirituala, interesele si aspiratiile comune, toate generand o constiinta de sine a poporului roman.

S-au citit versuri inchinate eroilor din cartea de aur a neamului.

Au fost prezentati enoriasilor parohiei, oaspetii pomeniti mai sus si poeta Petra Vlah a citit din creatiile lirice ale celor doi poeti care si-au lansat culegerile de debut cu o zi inainte - Dan David si Ion Nedelescu.

Ion Anton, California

 

 UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

(Din cuvantul aniversar, rostit de domnul Ion Anton, duminica 25 ianuarie 2004, la sfarsitul Slujbei Te-Deumului)

….   Înăbusirea revolutiei din 1848, nu a pus capăt dorintei românilor de a înfăptui programele propuse. La aceasta, un rol important l-au avut exilatii români care s-au împrăstiat în întreaga Europă.

Imperiul Otoman si Rusia Taristă, sfidând interesele poporului român si asigurându-si dreptul de a dispune de soarta acestuia, încheiau la Balta Liman - în primăvara anului 1849 - o Conventie, valabilă pe sapte ani si care stirbea grav suveranitatea Principatelor.

Prin Conventie, domnitorii celor două tări, considerati înalti functionari ai Imperiului Otoman, erau numiti direct de sultan, cu acordul puterii "protectoare" (Rusia) pe timp de sapte ani; Adunările obstesti (ordinare si extraordinare) se suspendau, locul lor fiind luat de Consilii sau Divanuri Ad-Hoc; în Principate erau stationati 25.000 de soldati pentru fiecare din cele două puteri; în baza Conventiei au fost numiti domnii: Barbu Stirbey, în Tara Românească, si Grigore Alexandru Ghica, în Moldova.

Împotriva celor decise la Balta Liman, emigratia română a adresat un protest Adunării Nationale Franceze, si din initiativa lui C.A. Rosetti, la Paris, la începutul lunii iunie 1849, s-a constituit Comitetul Democratic Român.

Războiul Crimeii, declansat în cursul anului 1853, a fost un rezultat al contradictiilor dintre puteri si a avut importante consecinte pe plan european; înfrângerea Rusiei a creat un nou echilibru pe continent, si a îngăduit ca problema românească să fie tratată ca o problemă europeană.

Prin tratatul de pace încheiat la Paris la 18 / 30 martie 1856, Principatele Române erau situate sub garantia colectivă a Puterilor semnatare ale actului international. Se solicita întrunirea la Bucuresti a unei comisii alcătuite din reprezentantii statelor semnatare, având obligatia de a cerceta starea internă a tării si a face propuneri cu privire la reorganizare. Turcia trebuia să se îngrijească de convocarea, în cele două Principate, a unor Divanuri Ad-Hoc, care să dea expresie dorintei românilor. Încă de la începutul lucrărilor Congresului, reprezentantii marilor Puteri erau informati în legătură cu dorinta de unire a românilor, si în timpul dezbaterilor a iesit în evidentă pozitia diferită a Puterilor fată de Unire. Franta sustinea înfăptuirea Unirii sub un principe străin; pentru Unire s-au pronuntat Rusia, Prusia si Sardinia; Anglia nu s-a pronuntat, problema rămânând deschisă. Împotriva Unirii au fost de la început, Turcia si Austria, pentru că fiecare avea sub stăpânire teritorii românesti.

După anul 1853, pasoptistii moldoveni si munteni s-au reîntors masiv în tară; conducătorii miscării unioniste s-au organizat în câte o formatiune politică denumită "Partida natională"; s-au format Comitete ale Unirii, care au făcut o largă popularizare programului politic national: autonomia si neutralitatea Principatelor, unirea, print străin, guvern reprezentativ, o singură Adunare.

Lucrările Adunării Ad-Hoc s-au deschis în septembrie 1857, si pentru prima oară au fost prezenti si deputati tărani, si tot pentru prima oară toate fortele sociale si politice erau chemate să se pronunte într-o chestiune crucială pentru viitorul României. În zilele de 7-8 / 19-29 octombrie, Adunările Ad-Hoc ale Moldovei si Tării Românesti au votat rezolutii asemănătoare, exprimând, unanim, vointa lor de unire: unirea Principatelor intr-un singur stat; autonomia si neutralitatea noului stat astfel format; print strain dintr-o familie domnitoare europeana, inviolabilitatea noului stat, guvern reprezentativ si constitutional, garantia colectiva a celor 7 puteri.

Cererile Adunărilor Ad-Hoc, cuprinse într-un raport al Consiliilor puterilor europene, au fost înaintate reprezentantilor puterilor garante la Conferinta de la Paris din 10/22 mai - 7/19 august 1858. A fost adoptată o Conventie care cuprindea statutul international si principiile de organizare a Principatelor; se oferea românilor o unire incompletă.

Statul astfel rezultat urma să se numească Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei, dar cu exceptia a două institutii cu adevărat unice - Comisia Centrală si Înalta Curte de Casatie si Justitie - ambele cu resedinta la Focsani, în cele două tări ar fi trebuit să fie doi domni, adunări si guverne separate. Trebuie precizat că prin Conventie, nici nu se încuraja, nici nu se descuraja "Partida Natională" din cele două tări în aspiratia ei spre unire, întrucât nicăieri nu se stipula că domnii alesi în cele două tări trebuie să fie persoane separate.

Conventia de la Paris cuprindea o serie de principii importante, precum abolirea privilegiilor si a monopolurilor, statornicea raporturile dintre proprietari si tărani pe baze noi, moderne; legea electorală prevedea un cens ridicat, restrictie incompatibilă cu progresul.

Era nevoie ca unirea să fie înfăptuită printr-un energic act national, care să pună diplomatia europeană în fata unui fapt împlinit. De aceea, pe bună dreptate V. Boerescu, în "Nationalul" din 14/26 august 1858 arăta: "Europa ne-a ajutat ... rămâne a ne ajuta noi însine. Noi multumim Europei că ne-a arătat că Unirea poate fi posibilă".

În Adunarea Electivă a Moldovei, după mai multe dispute, a fost propus si ales în unanimitate domn la 5/ 17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, "om nou la legi noi" - după cum aprecia Mihail Kogălniceanu.

Adunarea Electivă a Tării Românesti era însă dominată de conservatori, de aceea victoria cauzei nationale era posibilă numai prin interventia hotărâtă a maselor.

Peste 30.000 de oameni s-au aflat în preajma clădirii Adunării în acele zile istorice; într-o sedintă secretă deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea tot a lui Alexandru Ioan Cuza, propunere acceptată în unanimitate.

Alegerea aceluiasi domn în ambele Principate a reprezentat o însemnată victorie a poporului român în lupta pentru formarea unui stat national unitar.

Puterile europene, întrunite la Conferinta de la Paris, la 26 august / 6 septembrie 1859, si sub presiunea evenimentelor internationale - izbucnirea războilui Frantei si a Sardiniei împotriva Austriei era iminent - au fost nevoite să accepte faptul împlinit de români; Cuza a fost recunoscut ca domn al Principatelor, recunoastere limitată, însă, numai la durata vietii acestuia.

Actul de la 24 ianuarie 1859, a inaugurat politica faptului împlinit si a determinat, pe plan international, o reactie contradictorie: acceptată de către Franta, Rusia, Sardinia si Prusia, primită cu rezervă prudentă de guvernul englez, dubla alegere a lui Cuza a fost combătută de Turcia si Austria.

Situatia creată în cele două Principate a fost obiectul Conferintelor de la Paris 26 martie / 7 aprilie - 25 august / 6 septembrie, unde, în final, a fost recunoscută dubla alegere de toate puterile europene. Un rol important în realizarea acestui obiectiv, în lipsa unor reprezentante diplomatice, l-au avut misiunile speciale, trimise în capitalele europene pentru a explica faptele si a purta tratative cu Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris.

Recunoasterea internatională a dublei alegeri si a Unirii depline deschidea perspectiva înfăptuirii României moderne. Un sprijin deosebit de important în punerea în practică a marilor reforme, l-a avut domnitorul din partea cabinetului condus de către Mihail Kogălniceanu (12/24 octombrie 1863 - 26 ianuarie / 7 februarie 1865).

În timpul guvernării Kogălniceanu au fost adoptate , legea secularizării averilor mânăstiresti, legea organizării puterii armate, legea instructiunii publice, legea comunală si au fost, după modelul francez, puse în practică, codul penal si de procedură penală si legea organizării judecătoresti. Legile electorală si rurală cu toate că au avut anumite limite au ajutat mult la dezvoltarea ulterioară a tânărului stat. Prin Proclamatia (dată la 26 august 1864) se putea citi printre altele: "De astăzi voi sunteti stăpâni pe bratele voastre; voi aveti o părticică de pământ, proprietate si mosie a voastră; de astăzi voi aveti o patrie de iubit si de apărat".

Situatia dificilă din interior, unde Cuza era suspectat de radicali că ar intentiona să perpetueze regimul personal, nelinistea provocată pe plan extern de temerile că România ar dori să-si proclame independenta, au slăbit pozitiile domnitorului si au reanimat activitatea monstruoasei coalitii, hotărâtă să-l înlăture; complotistii au reusit să-si realizeze planurile: atrăgând de partea lor o parte din rândurile armatei (colonelul C.Haralambie, maiorul D.Lecca, s.a.), l-au constrâns pe domnitor să abdice în noaptea de 10/22 -11/23 februarie 1866; a fost instituită o locotenentă domnească alcătuită din L.Catargiu, N.Golescu si colonelul Haralambie din partea armatei. Conducerea guvernului a revenit lui Ion Ghica; apoi Senatul si Comisia au proclamat ca domn pe Filip de Flandra, din casa domnitoare belgiană, dar acesta n-a acceptat coroana.

În istoria noastră natională, Alexandru Ioan Cuza reprezintă o personalitate incontestabilă; în perioada cât el s-a aflat la cârma tării au avut loc transformări structurale ce au deschis drumul spre dezvoltarea statului român; Cuza a manifestat competentă si patriotism, a condus cu demnitate si dezinteres având asigurat un loc statornic în memoria poporului nostru. S-a stins din viată, departe de patrie, la Heidelberg, în Germania, în noaptea de 15 mai 1873, si a fost înmormântat la Ruginoasa. În fata mormântului, Mihail Kogălniceanu spunea; "Vesnica lui amintire nu se va stinge din inimile noastre si ale fiilor nostri; si cât va avea tara aceasta o istorie ... cea mai frumoasă pagină va fi aceea a lui Alexandru Ioan I".

 

Back to: Viata Crestina