Postul: calatoria catre Paste

Vom incerca la aceasta rubrica sa facem, pana la Inviere, o sumara talcuire a Postului Pastelui calauziti fiind de Alexander Schmemann prin intermediul cartii sale "Postul cel Mare", de omiliile Sfantului Ioan Gura de Aur, dar si de textele altor teologi sau sfinti parinti.

Postul Pastelui "este o adevarata scoala a pocaintei la care fiecare crestin trebuie sa mearga an de an pentru a-si adanci credinta, a-si reconsidera si, daca este posibil, a-si schimba viata. Este un minunat pelerinaj catre izvoarele credintei ortodoxe o redescoperire a felului ortodox de a fi" spune Schmemann. Cum orice calatorie duce undeva, iar in jurul Pastelui graviteaza intreaga viata a Bisericii, anul liturgic devine un pelerinaj catre Paste, iar Postul, finalul acestei calatorii duhovnicesti. Odata ajunsi, bucuria marii sarbatori ne va face sa cantam in timpul Liturghiei pascale: Astazi toate s-au umplut de lumina, cerul si pamantul si cele de sub pamant si aceasta pentru ca am primit noua viata daruita, tuturor celor care cred, de catre Hristos. De Paste praznuim Invierea lui Hristos ca pe ceva care s-a petrecut, se petrece si se va petrece cu noi caci prin propria sa moarte Hristos "a schimbat natura intima a mortii, a transformat-o intr-o punte o trecere, un Paste catre imparatia lui Dumnezeu" schimband tragedia tragediilor intr-o biruinta capitala.

Pregatirea pentru Postul Pastelui

Stiindu-ne superficialitatea si prinderea noastra in mrejele vietii pamantesti, si deci greutatea trecerii de la cele lumesti la cele duhovnicesti, Biserica a oranduit o perioada de pregatire in care sa incepem sa ne trezim si sa ne apropiem de sensul si incercarile Postului si care include cele cinci duminici care preced Postul.

Dorinta

Prima dintre duminici este cea a lui Zaheu (Luca XIX, 1-10), un om mic de statura care dorea sa il vada pe Hristos si pentru ca dorinta ii era foarte mare se urca intr-un copac. Drept rasplata, IIisus nu numai ca il remarca dar, in aceeasi zi, merge in casa lui. "Omul urmeaza dorintei sale. Se poate spune chiar ca omul este dorinta, iar acest adevar psihologic fundamental despre firea omeneasca este marturisit de Evanghelie: Unde este comoara ta, spune Hristos, acolo este si inima ta. O dorinta puternica infrange limitarile firesti ale omului si, cand cu pasiune omul doreste ceva, realizeaza lucruri pe care firesc nu le poate savarsi. ... Singura problema este totusi daca noi ne dorim lucrurile bune, daca puterea dorintei din noi este orientata catre scopuri bune ..." Zaheu a dorit lucrul cel bun, "El a fortat atentia lui Hristos, L-a adus pe Hristos in casa lui. Aceasta este deci prima vestire, prima invitatie: sa constientizam ceea ce avem cel mai profund si adevarat in noi, sa constientizam setea si foamea pentru Absolutul care este in noi, fie ca il stim sau nu".

Smerenia

A doua duminica ne vorbeste despre urmatoarea dimensiune importanta a pocaintei: cautarea smereniei. Pericopa evanghelica a Vamesului si Fariseului (Luca XVIII, 10-14) ne pune in fata doi oameni despre a caror viata nu ne spune nimic, pe care nu ii diferentiaza in ceea ce priveste pacatele sau bunele: fariseul, un om care se crede exemplar pentru ca respecta normele religioase ale momentului si vamesul, despre care nu ni se spune ca nu le-ar respecta, dar care nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer, ci-si batea pieptul zicand: Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului. Fariseul deturneaza sensul religiei catre o serie de gesturi exterioare, incercand sa cumpere bunavointa cereasca; zeciuiala pe care o da la Templu este culmea cucerniciei sale; mandria e materia care lucreaza in interiorul sau. Vamesul, probabil nu diferit de el, nu aminteste faptele sale bune; el se roaga. "Smerenia spune Sfantul Ioan Gura de Aur in omnilia la aceasta duminica nu inseamna ca un pacatos sa se socoteasca pe sine cu adevarat pacatos, ci aceea este smerenie cand cineva se stie pe sine ca a facut multe si mari fapte bune si totusi nu cugeta lucruri inalte despre sine". Vamesul este smerit. Iar smerenia, afirma Schmemann, nu este un semn al ignorantei, incompetentei, slabiciunii asa cum suntem indemnati a crede astazi cand "ni se insufla permanent sensul mandriei, al maririi de sine, al indreptatirii de sine". Smerenia este putere; puterea de a-ti vedea imperfectiunea. Masura smereniei este chiar Dumnezeu care "este smerit pentru ca este perfect; smerenia Lui este slava Sa si sursa adevaratei frumuseti, perfectiuni si bunatati". Si poti deveni smerit urmand modelul lui Hristos "masurand totul prin El, raportand totul la El". Rugaciunea de smerenie este inceputul adevaratei pocainte care este "o reintoarcere la adevarata randuiala a lucrurilor", iar smerenia deplina este "rodul si sfarsitul pocaintei.

Intoarcerea

A treia duminica (cea de maine, 8 februarie) contine parabola Fiului Risipitor (Luca XV, 11-32). Pocainta a fost si este adesea asimilata unei relatari "juridice" a pacatelor, relatare in care "ceva esential este omis, ceva fara de care nici spovedania si nici dezlegarea de pacate nu au nici o semnificatie sau putere reala. Acest ceva este chiar sentimentul de instrainare de Dumnezeu ...". "Dar Biserica este aici ca sa-mi aminteasca de ceea ce am parasit si am pierdut. Si asa cum ea imi reaminteste, imi amintesc si eu ...". "si atunci cand imi amintesc, gasesc in mine dorinta si puterea de a ma reintoarce: ... ma voi intoarce la Tatal Meu plangand cu lacrimi: primeste-ma ca pe unul din slujitorii Tai. Aceasta este talcuirea parabolei fiului care se intoarce acasa, fiu care a fost pierdut si s-a aflat, mort si a inviat pentru ca Dumnezeu pe pacatosii care se intorc la el "nu numai ca nu-i pedepseste, ci El insusi umbla dupa dansii si-i cauta, si aflandu-i se bucura de ei mai mult decat de cei drepti" (Ioan Gura de Aur).

Dar mai este un talc in aceasta parabola pe care ni-l dezvaluie tot Ioan: "Cand noi stim ca suntem pacatosi, nu trebuie nici sa deznadajduim, nici sa fim usuratici la minte si lenesi, caci amandoua acestea ne-ar duce la pieire. Adica deznadejdea ne impiedica de a ne scula din caderea in pacate, iara usuratatea mintii face, ca si cei ce stau, sa se poticneasca si sa cada".

La Utrenia din aceasta duminica se canta tristul, nostalgicul si atat de frumosul Psalm 136, Psalmul instrainarii, cantat de evrei in captivitatea babilonica si devenit cantecul omului care realizeaza indepartarea de Dumnezeu; iar cantandu-l, devine om din nou.

La raul Babilonului, acolo am sezut si am plans cand ne-am adus aminte de Sion ...

De te voi uita, Ierusalime, uitata sa fie dreapta mea!

Sa se lipeasca limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune nainte Ierusalimul, ca inceput al bucuriei mele ...

Preluat din ziarul Ziua, din Romania, adresa URL:

http://www.ziua.net/display.php?id=3160&data=2004-02-07

 

Viata Crestină, Aprilie-Iunie 2004

 

Inapoi la : Publicatii.com