TRADITII DE PASTI

Ouăle rosii de Pasti nu pot lipsi de pe masa nici unui bun crestin la această sărbătoare.

 

Legendele crestine leagă simbolul ouălor rosii de patimile lui Iisus. Se  spune că atunci cînd Iisus a fost bătut cu pietre, cînd acestea l-au atins, s-au  transformat în ouă rosii. Si se mai spune ca Sf. Maria, venind să-si vada Fiul răstignit, a adus niste ouă într-un cos, care s-au însîngerat stînd sub cruce. Se povesteste că după ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut un ospăt de bucurie. Unul dintre ei ar fi spus: "Cînd va învia cocosul pe care-l mîncam si ouăle fierte vor deveni rosii, atunci va învia si Iisus". Nici nu si-a terminat bine vorbele si ouăle s-au si făcut rosii, iar cocosul a început să bată din aripi.

 

Răstignirea si învierea reprezintă eterna legătură dintre moarte si viată, asa precum  renaste natura în fiecare primăvară, cînd se reia ciclul vietii. Oul, el însusi purtător de viată, devine un simbol al regenerării, al purificării, al vesniciei. În traditia populară românească se crede ca ouăle de Pasti sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli si protejează animalele din gospodărie. În dimineata primei zile de Pasti, copiii sunt pusi să se spele pe fată cu apa dintr-un vas în care s-au pus dinainte un ou rosu si un ban de argint, pentru ca astfel copiii să fie tot anul sănătosi si rumeni la fată precum oul de Pasti  si curati (de ce nu, si bogati ?) precum argintul !

 

La noi, de Pasti, ouăle nu se vopsesc doar in rosu, ci si în alte culori, realizînd desene deosebit de inspirate si frumos lucrate, în motive geometrice sau reprezentînd plante, animale ori diferite simboluri. Bucovina este recunoscută pentru traditia - păstrată si în zilele noastre - de a “încondeia” sau “închistri” ouă. Armonia culorilor, delicatetea modelelor transmise din generatie în generatie si măiestria executiei, au transformat acest mestesug în artă. Ouăle sunt încondeiate în trei-patru culori, de obicei, tinînd cont si de simbolul fiecărei culori in parte: rosu (soare, foc, dragoste), negru (eternitate, statornicie), galben (lumina, bogătia recoltelor, tineretea), verde ( forta naturii, rodnicie, speranta), albastru (sănătate, seninul cerului). Ouă decorative de Pasti se mai fac cu vopsele în relief (Vrancea, Putna Sucevei), împodobite cu mărgele (Bucovina), din lemn (zona Neamt) sau din lut (Corund-Harghita). În unele părti ale tării sunt folosite ouă fierte, în alte zone, cele golite de continut. Odinioară, ouăle de Pasti erau vopsite în culori vegetale, astăzi se folosesc mai mult cele chimice. Culorile vegetale erau preparate după retete străvechi, transmise din generatie în generatie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele folosite în acest scop, în functie de momentul cînd erau recoltate, de timpul de uscare si de modul în care erau combinate, ofereau o gama extrem de variată de nuante.

 

Ouăle se ciocnesc la masa de Pasti (în toate cele trei zile ale sărbătorii) după un anumit ritual : persoana mai în vîrstă (de obicei bărbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut în mînă de un comesean, în timp ce rosteste cunoscuta formulă “Hristos a Înviat !”, la care se raspunde cu: “Adevarat a Înviat !”

 

Multe si frumoase sunt obiceiurile de Pasti păstrate in România. Si în săptămîna dinainte ( Săptămîna Mare) există obiceiuri statornicite de veacuri, transmise din generatie in generatie.

 

Joia Mare, numită si Joia Patimilor sau Joia Neagră, este ultima joi din Postul Pastelui.

 

Toate slujbele, pomenirile si parastasele care au inceput în prima sîmbătă a Postului Mare, durează numai pînă în Joia Mare, zi in care se pomenesc din nou, mortii. În unele zone ale tării se obisnuieste să se ducă la biserică băutură si mîncare, care se sfintesc si se dau de pomană, de sufletul mortilor. În alte regiuni, la biserică se împart colivă si colaci. Joia Mare este considerată o zi binefacatoare si apărătoare a mortilor. De aceea, mortii vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuinte, unde stau pînă în sîmbata dinainte de Rusalii. Deoarece în Joia Mare de obicei nu e prea cald dimineata, se fac focuri în curtea casei, pentru ca mortii să se poată încălzi. Este un semn al iubirii si respectului pentru cei adormiti, care nu sunt uitati de cei dragi nici înainte, si nici în timpul Sărbătorilor de Pasti.

 

Conform traditiei, înrosirea ouălor de Pasti se face în Joia Mare, pentru că se spune că ouăle fierte si vopsite în această zi se pot păstra pe tot parcursul anului, fără să se strice. Se mai spune că dupa Joia Mare urzicile (mîncare de post) nu mai sunt bune de mîncat, pentru că încep să înflorească (“nunta urzicilor”).

 

Există credinta că nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va fi lenes tot anul. În special dacă doarme o femeie, va veni Joimărita care o va pedepsi să nu poată munci tot anul.

Vinerea Mare este ultima vineri dinaintea Sărbătorii de Pasti (din Săptămîna Mare ) si se mai numeste si Vinerea Patimilor ( ziua patimilor si răstignirii lui Iisus) sau Vinerea Seacă (pentru că e zi de post negru pentru cei mai multi români, adică nu mănîncă si nu beau nimic toată ziua).

Postul negru este tinut în credinta că Dumnezeu îl va feri pe cel care posteste de toate bolile, îl va face să fie sănătos si să-i meargă bine tot restul anului.

În timp ce oamenii mai în vîrstă se spovedesc si se împărtăsesc de mai multe ori pe an, cei tineri merg pentru aceste lucruri doar o dată pe an, in Vinerea Pastilor.

Conform traditiei, Vinerea Mare este ziua scăldatului: se crede că cel care se cufundă de trei ori in apă rece in Vinerea Seacă, va fi sănătos tot anul.

Se spune că dacă plouă în Vinerea Seacă anul va fi bogat, cu recolte îndestulătoare,  iar dacă nu plouă, anul va fi secetos, neroditor.

 

În prima zi de Pasti există obiceiul de a se purta haine noi în semn de respect pentru această aleasă sărbătoare, dar si pentru că ea semnifică primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste întreaga natură odată cu primăvara.

 

Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei, decurgînd după un adevărat ritual. De pe masa de Pasti nu pot lipsi: ouăle rosii, casul de oaie, salata cu ceapă verde si ridichi, drobul si friptura de miel, pasca umpluta cu brînză sau  smîntină si mai nou, cu ciocolată.

 

În a doua zi de Pasti s-a mai păstrat ( în special in Transilvania ) obiceiul udatului, avînd semnificatia unui act de purificare.  De obicei, feciorii stropesc cu apă sau cu parfum  persoanele iesite în cale, în special fetele.

 

În fiecare primăvară, se reaprinde în sufletul nostru flacăra sperantei si încrederii în Învierea din veac, asa cum natura reînvie an de an, mai gingasă cu fiecare ghiocel, mai caldă cu fiecare mîtisor, mai plină de taine cu fiecare mugur si fiecare frunză…

 

Viata Crestină, Aprilie-Iunie 2004

 

Inapoi la : Publicatii.com