RAPORTUL comitetului

de Constructii PE ANUL 2003

(PREZENTAT la Adunarea Generala parohială din 8 Februarie 2004)

 

 

A-1). PROIECTUL DE CONSTRUCŢIE AL PAROHIEI SFANTA TREIME ESTE PREZENTAT ADUNARII CREDINCIOSILOR IN PREZENTA IPS SALE ARHIEPISCOPUL NATHANIEL

 

Duminică 9 noiembrie, 2003, la invitatia Consiliului Parohial, Reuniunii Doamnelor si a Comitetului de Constructie,  la finele Sfintei Liturghii arhieresti, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, a prezidat prezentarea, in fata comunitatii, a proiectului final de constructie al Bisericii “Sfânta Treime” din Los Angeles, California.

Mai intai,  părintele paroh a făcut o prezentare generală a situaţiei bisericii, cu o scurtă incursiune in istoria acestei parohii, dela fondare acum 65 de ani, şi până în prezent. A vorbit mai în detaliu despre situaţia, la zi, a noului proiect de construcţie, ce urmează a fi împlinit în Sunland, CA.

 

A fost invitat apoi Arhitectul Garo Minassian sa facă o prezentare a planurilor finale ale proiectului de construcţie.  Arhitectul Minassian lucrează în strânsa cooperare cu Arhit. Michelle Ertzan (prezentă la toate şedinţele comitetului de construcţie, precum şi la acestă prezentare), pentru asigurarea incorporării în planurile bisericii a elementelor esenţiale ale mânăstirii Moldoviţa.

 

Domnul arhitect a prezentat, şi explicat fiecare schematică în parte: Planul General (Plot Plan), Planul Bisericii, Planul Salii Parohiale, Planul Clădirilor Administrative, şi în perspectivă, Plan General al Clădirii desemnate drept “Clădirea apartamentelor pentru pensionaţi”.

 

Prezentarea Arhit. Garo Minassian, asupra costisitorului proiect de construcţie (ce se va developa în 2 faze), s-a bucurat de aprecieri positive din partea credincioşilor participanţi la Sfânta Slujbă.

 

La finele serviciului divin, şi a prezentării arhitecturale, a vorbit, în limba română, cu mult patos, Inalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop.

 

Vlădica Nathaniel şi-a exprimat satisfacţia, şi mulţumirea părintească, sa constate că, după mai bine de 10 ani de stagnare, proiectul de construcţie al noii biserici “Sfânta Treime” este reînvigorat, făcând progrese considerabile în ultimele 6 luni. A mulţumit membrilor parohiei, auxiliarelor bisericii, comitetului de construcţie, arhitecţilor, şi celorlalţi specialişti, voluntari sau angajaţi, care lucrează la înfaptuirea acestui proiect.

 

IPS Sa a făcut apoi un călduros apel, către toţi enoriaşii, donatorii şi sprijinitorii parohiei “Sfânta Treime” ca sa sprijine eforturile părintelui paroh, şi ale comitetului de construcţie, în acest urcuş anevoios de a construi Domnului un Nou Sfânt Locaş.

 

Înaltul Prelat a binecuvântat apoi, şi a îndemnat întreaga comunitate ortodoxă Româno-Americană din Sudul Californiei sa fie generoasa; sa facă donaţii cu multă mărinimie, şi sa nu uite, în testamentele lor, sa menţioneze şi numele Bisericii Sfânta Treime.

 

După cuvântul de suflet al Inaltului nostru Arhipăstor, părintele paroh a binecuvântat, prin stropire cu aghiazmă, pe toţi credincioşii participanţi la Slujă, şi prezentarea arhitecturală.

 

Pentru imortalizarea evenimentului, un grup de participanţi s-au fotografiat în curtea bisericii, alături de Intâi Stătătorul Episcopiei ROEA, dela Vatra Romanească. 

 

Notă: Menţionam faptul că, oficiul parochial a expediat tuturor membrilor parohiei o scrisoare informativă asupra prezentări arhitecturale din ziua de 9 noiembrie 2003, iar IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a primit un “set complet” al acestor planuri, spre a le analiza şi discuta cu membrii consiliului episcopesc, autoritatea finală ce va aproba aceste planuri înainte de a fi depuse pentru aprobare la Primăria Los Angeles-ului.

 

A-2). SITUAŢIA PREZENTĂ A PROIECTULUI
 
Din noiembrie 2003 până la începutul lunii februarie 2004, planurile arhitecturale au fost conturate, în fază semi-finală, şi au fost expediate la Sfânta Episcopie pentru studiu, recomandări şi aprobare.
 
IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, si PC Sa Parintele Protopop Laurence Lazar, în numele Comisiei de Arta Religioasa (ROEA), au expediat ahitecţilor bisericii  sugestiile numitei Comisii, formulate în 9 puncte.
 
La 24 Februarie 2004, parintele paroh a avut o intâlnire de peste 2 ore (la oficiul arhitectului Garo Menassian) cu cei 2  arhitecţi, şi inginerul de structură.
 
Au fost discutate, şi găsite soluţii de incorporare în planuri a sugestiilor primite din partea Intâi-Stătătorului Sfintei Episcopii, IPSSa Arhiepiscopul Nathaniel.
 
Până în cea de a doua jumătate a lunii Martie crt., arhiectii şi inginerul de structuri au efectuat cuvenitele corecturi la planuri, şi înaintea datei de 20 martie, planurile se vor expedia din nou la Sfânta Episcopie pentru aprobarea finală.
 
Între timp, firma de inginerie Civilă “George Boghossian & Associates”  a efectuat (stadiu avansat) planurile de teraplanaj (grading plans), pe care, la cererea noastră le-a expediat, la data de 25 februarie crt., formei de studii geologice RT Frankian  & Associates.
 
Concomitent, Firma RT Frankian a finalizat cercetările şi testele geologice, studiile de sol si inginerie geologica, şi, înainte de finele lunii Martie crt., va emite Raportul Geologic.
 

Tot în această perioadă de timp (februarie-martie, crt.) dna arhitect Michelle Ertzan, la rugamintea noastra (deşi nu pica în obligaţiile Domniei Sale) a lucrat îndeaproape cu Firma Western Pioneer Sales Co. (consultanti, si distribuitori de echipament pentru bucatarii comerciale), asupra planurilor preliminare, amplasare, dimensiuni şi detalii privind echimapentul de bucătărie, potrivit codurilor Primariei, privind construirea bucătăriilor comerciale.

 

Intentia noastră este ca, până la finele lunii Martie, crt., planurile arhirecturale sa fie revizuite şi aprobate de către Sfânta Episcopie, ca mai apoi, arhitecţii sa lucreze la finalizarea lor, în decursul lunii Aprilie.

Spre finele lunii aprilie dorim sa convocăm o şedinţă generală a Comitetului de Construcţie, iar la începutul lunii mai crt.,  sa înaintam planuri la Primărie, astfel ca, potrivit promisiunilor, sa începem construirea proiectului, la finele anului 2004. 

 
B). Intâlniri şi acţiuni ale comitetului de constructie în timpul anului 2003

 

Redăm mai jos câteva din acţiunile luate de Comitetul de Construcţie în timpul anului 2003:

 

ü   Angajarea Inginerului Civil George Boghossian & Associates” (26 Martie 2003);

ü   Intalniri si consultatii consecvente cu Arhitecta Michelle Ertzan “ROEA’s Architectural Design”, in tot timpul anului 2003, pana in present;

ü   Angajarea Arhitectului Charles Martin – Februarie 13, 2003 - Desfacerea contractului de lucru al arhit. Charles Martin (29 iulie 2003);

ü   Angajarea Arhitectului Garo Minassian (7 August 2003);

ü   Şedinţe de lucru cu arhitecţii Garo Minassian şi Michelle Ertzan –  Developarea planurilor (plot-plan, biserică şi sala mare). Expedierea planurilor la Episcopie spre revizuire şi aprobare.

ü   Acont de Business cu “Reliable Graphics”, tiparire si expediere de “planuri si schematici”,  11 septembrie 2003.

ü   Angajarea firmei de Inginerie de Structuri: Reiss, Brown & Ekmekji – 14 ianuarie, 2004

ü   Angajarea Firmei de Inginerie mecanică “Enercom Systems” pentru intocmirea planurilor de Air Conditionat, Incalzire si Ventilatie, Conducte Sanitare de Apa, si Scurgere (Waste System) – Februarie 3, 2004.

ü   Angajarea Firmei RT Frankian din Burbank, California, pentru studiile de sol si Inginerie Geologica si intocmirea unui Raport Geologic pentru Departamentul de Constructii, Februarie 11, 2004. 

ü   Contract cu Firma Western Pioneer Sales Co., consultanti in bucatarii comerciale, si distribuitori de echipament pentru bucatarii comerciale. 

ü   In prezent se conduc interview-uri in privinta angajării specialistilor de landscaping si sistem de tevi de irigare; Fire System, etc.

 

C). PROIECTUL „EAGLE”/„VULTURUL” PENTRU RIDICARE DE FONDURI

 

Beneficiind de o licenta speciala din partea Departamentului de Caritate al Primariei Los Angeles, parohia noastra a inceput o campanie intitulata „Eagle Enterprises Fundraising Project”, pe scurt „The Eagle” (Volturul), spre ridicare de fonduri saptamanale, pentru noul proiect de constructie, prin folosirea salii parohiale. Un raport financiar al acestui proiect a fost prezentat de catre casierul comitetului de constructie.

 

D). PAGINA WEB „ORTHODOXNET.ORG” PENTRU RIDICARE DE FONDURI

 

La pagina web OrthodoxNet.org – dedicata exclusiv proiectului de constructie al noii biserici, s-a stabilit sistemu de acceptare de donatii prin „Credit Card”, in programul-soft „PayPal”, urmand a se face apeluri, si solicitari pentru donatii, catre binefacatorii si sprijinitorii bisericii care ar dori sa foloseasca acest sistem.

 

E). UN PLIANT, O MACHETA SI  UN DESEN TEHNIC (RENDERING) PENTRU PROMOVAREA PROIECTULUI

 

Este intentia Comitetului de Constructie ca, de indata ce planurile vor fi finalizate, submise si aprobate de catre Primaria Los Angelesului, sa ne folosim de serviciile unui „technical writer” spre a tipari un pliant color (4-10 pagini), cu descrierea proiectului, sa confectionam o „macheta” pe care sa o expunem chiar in biserica, si sa realizam un „rendering” design, prin care sa promovam proiectul de constructie, si ajutam campania de ridicare de fonduri.

 

In numele comitetului de constructii,

Constantin Jercan, Presedintele Comitetului, si  Pr. Constantin Alecse,  Paroh

Viata Crestină, Aprilie-Iunie 2004

 

Inapoi la : Publicatii.com