BISERICA ORTODOXA ROMANA SFANTA TREIME

 

HOLY TRINITY ROMANIAN ORTHODOX CHURCH

 

3315 Verdugo Road

Los Angeles, CA 90065

 

 

JOE OROS 

(Biografie)

proiectant si consultant in industria automobilului

Ctitor şi binefacator al Bisericii Sfânta Treime

Presentation AT HILTON HOTEL BANQUET -  SUNDAY, NOVEMBER 7, 2004, by Marian Serban

 

 

 

 

 

Mr. Joe Oros s-a nascut la Cleveland (Ohio), din parinti romani, originari din Transilvania; Din căsătoria sa cu Betty, s-au născut 5 copii: Joe III, Christina, Janet, Mary and John.

Familia sa a emigrat in Statele Unite ale Americii in anul 1910;

Studii:

 

A absolvit liceul in Detroit si Institutul de Arte din Cleveland (sectia design industrial).  A obtinut o bursa de studii pentru specializare in Europa. 

Activitate:

A lucrat la General Motors (1939) si la "Cadillac Studio", sectia de proiectare a automobilelor Cadillac; inginer la "Cadillac Engineering".  Consultant la firma Ford Motors Company din anul 1946, ocupand functia de vicepresedinte (din 1955).  A colaborat la conceptia estetica si la productia automobilelor Ford care au iesit din fabrica in perioada 1949-1968, iar pana in anul 1975, la camioane (stilul wide hoods capote largi, proiectate de el) si la linia Lincoln-Mercury. 

 

In perioada 1956-1968, a fost sef stilist iar apoi director la studioul de design al uzinelor de masini Ford.  A avut o contributie importanta in calitate de consultant la punerea in aplicare a proiectului "Ford Thunderbird" (1961).

 

In anul 1968, a fost transferat in Europa la firma producatoare de masini Ford of Europe Inc., unde a lucrat timp de sase ani ca director-design; vicepresedinte al aceleasi firme. 

 

In anul 1974, se reintoarce in Statele Unite; director executiv pentru designul de automobile Ford-Lincoln-Mercury, perioada in care a colaborat si cu Henry Ford II (membru in comitetul directorial). 

 

Una din marile sale reusite a fost colaborarea la proiectul Ford Mustang, in calitate de director al echipei de proiectari.  Printre ultimele proiecte de masini la care a contribuit se numara: Ford Capri, Grenada (in Anglia s-a numit Consul), Taurus (Cortina) si Escort.  A facut parte din grupul de specialisti care constituia creierul industriei de automobile americane, intr-o perioada in care aceasta industrie a fost sufletul capitalismului si al Americii.

 

In anul 1975, s-a retras din activitate in California.  Pe plan comunitar s-a implicat in proiectul de constructie al noii biserici "Sf.  Treime" si al centrului cultural roman din Los Angeles.  A fost ales in unanimitate presedinte al comitetului de constructie al noii biserici (cu ocazia sedintei consiliului parohial din 14 februarie 1988).

Bibliografie:

 

Who’s Who - Romanii dn America (500 personaliitati din S.U.A. si Canada), Editura “Luceafarul Romanesc”, Montreal, Canada 2000.

 

Revista Solia, Jackson (Michigan); Miron Butariu, Album aniversar (50 de ani) al bisericii "Sfanta Treime", Los Angeles, 1989, pp.273-276; Emanuel Tanjaia, Dan Cristian Turturica, Romania, de la New York la Los Angeles, Ed.  Nemira, Bucuresti, 1997, pp.146-158.

 

Marian Şerban, preşedintele Consiliului Parohial

 

Back to the 65th Church Anniversary Photo-Album

Back to “Viata Crestina” Magazine.

 

Web page sponsored by: Biserica.org