CUVANT LA NASTEREA DOMNULUI

 

In fiecare an, la 25 Decembrie, sarbatorim marele praznic al Nasterii Domnului sau Craciunul, cīnd Fiul lui Dumnezeu s’a īntrupat din Duhul Sfīnt si din Fecioara Maria si s’a facut om, pentru rascumpararea neamului omenesc din robia pacatului.


Miracolul sublim al nasterii Fiului lui Dumnezeu ne atinge si īn acest an, cu aripa lui muiata īn azurul harului. Fiecare simtim bucuria marii sarbatori, īn casele si familiile noastre, īn bisericile si comunitatile noastre, īntelegīnd ca solia Evangheliei Mīntuitorului este pacea si buna īntelegere.


Acolo, la portile cetatii Bethleemului, se deschidea, acum aproape doua mii de ani, cea dintīi pagina a noii istorii a omenirii, a unui nou catehism de viata noua si de duh nou, evenimentul crucial al umanitatii. Acolo, īngerii Celui Prea īnalt, din īnaltimile albastre ale cerului, au īnaltat cea mai frumoasa si mai īnaltatoare cīntare, dupa care faptura va suspina cu īnfiorata nostalgie īntru īmplinirea ei : "Marire īntru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamīnt pace, īntre oameni bunavoire" (Lc. II, 14).


Firea se īnvasmīnteaza cu haina imaculata a zapezii, iar minunatele colinde ne īmbraca sufletul īn hlamida luminoasa, la vederea chipului stralucitor, vesel si senin al Pruncului divin. El a adus lumina constiintei despre Dumnezeul cel adevarat, a rasarit "Soarele dreptatii" care s
’a īntrupat pentru mīntuirea noastra, eliberīndu-ne din blestemul pacatului, s’a pogorīt la noi pentru ca sa putem urca la ceruri si, din fiii razvratirii si slujitorii celui rau, sa ne faca fiii pacii si slujitorii lui Dumnezeu.


Astazi Fiul lui Dumnezeu se face Fiul Omului, se dezbraca de stralucirea divina pentru a se īmbraca īn haina umila a trupului nostru, se identifica cu noi ca sa poata sa ramīna īn veci cu noi, iar prin viata si īnvatatura Sa sa ne deschida iarasi portile paradisului pierdut prin neascultare.


"Cu adevarat, mare este taina crestinatatii ; Dumnezeu s
’a aratat īn trup, s’a īndreptat īn Duhul, s’a vazut de īngeri, s’a propovaduit de oameni, s’a crezut īn lume si s’a īnaltat īntru slava" (I Tim. III, 16) - scria Sfīntul Pavel ucenicului sau, Timotei. īntradevar, Nasterea Mīntuitorului este un eveniment unic īn lume, reprezentīnd īmplinirea profetiilor Vechiului Testament si asteptarii adevaratului Masia.


Nasterea Domnului este vestea minunata ca omul este īnzestrat de Creator cu o scīnteie divina - sufletul -, ca rezuma īn sine īntreg cosmosul, ca acest suflet pretuieste mai mult decīt toate bogatiile lumii si ca pentru salvarea lui de ratacire, cadere, pasi gresiti, ignoranta, patimi si alte pacate, merita facute orice jertfe si sacrificii.


Nasterea Mīntuitorului este vestea minunata ca īn Iisus Hristos avem modelul desavīrsit al unei vietuiri dupa voia lui Dumnezeu, model dupa care ne putem orienta permanent viata, ca īn El sufletul nostru poate sa-si ostoiasca setea de adevar, frumusete si dreptate, dupa lumina, bucurie si pace launtrica, dupa fericire īn sensul cel mai īnalt.


Nasterea Domnului este vestea minunata, nemaiauzita pīna atunci, ca toti oamenii sunt frati, fii ai aceluiasi Parinte ceresc, ca toti au aceeasi obīrsie, menire, demnitate si acelasi drept sfīnt de a se bucura īn chip egal de toate bucuriile cu care Dumnezeu a binecuvīntat pamīntul.
Nasterea Domnului este vestea minunata ca valoarea unui om nu se judeca dupa aparente, dupa haine, dupa bani, dupa rang si diplome, ci dupa frumusetea sufletului sau, dupa īntelepciunea sa, dupa binele care-l face semenilor sai si celor īn nevoi, dupa consecventa cu care aplica īn viata principiile Evangheliei Fiului lui Dumnezeu cel īntrupat.


"Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostintei ; ca īntru dīnsa cei ce slujeau stelelor, de la stea au īnvatat sa se īnchine Tie, Soarele dreptatii si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus. Doamne, marire Tie !" (Troparul Nasterii).
Sa ne rugam Pruncului nascut īn pestera Bethleemului si Sfintei Sale Maici, ca bucuria, fericirea si bunastarea sa mīngīie sufletele tuturor Romīnilor din Tara si din strainatate, fii ai aceluiasi Parinte ceresc.

 

Parintele Cezar Vasiliu , “Calea de Lumina”, Decembrie 1997

 

Back to “Viata Crestina”

_______________________________________________