Cuvīnt la Botezul Domnului

(6 ianuarie)

 

Domnul nostru Iisus Hristos, după īntoarcerea Sa din Egipt, vieţuia īn Galileea, īn cetatea Sa, Nazaret, unde crescuse, tăinuindu-şi īnaintea oamenilor puterea şi īnţelepciunea dumnezeirii Sale, pīnă la vīrsta de treizeci de ani, pentru că nu era īngăduit cuiva dintre iudei, mai īnainte de 30 de ani, să aibă rīnduiala de dascăl sau de preot. Pentru aceasta nici Domnul Hristos pīnă la aceşti ani nu a īnceput propovăduirile Sale, nici nu Se arăta că este Fiul lui Dumnezeu şi Arhiereul cel mare, Care a străbătut cerurile pīnă ce s-a īmplinit numărul anilor Lui.

 

El vieţuia īn Nazaret, cu Preacurata Sa Maică şi cu Iosif, părutul Său tată, care era lucrător de lemn şi cu care lucra īmpreună. După moartea lui Iosif, singur Domnul făcea acel lucru de mīnă, cīştigīnd prin osteneală, hrana pentru El şi pentru prea iubita Sa maică, ca să ne īnveţe pe noi a nu ne lenevi şi nici a mīnca pīinea īn zadar.

 

Apoi, īmplinindu-se cei 30 de ani şi venind vremea dumnezeieştii Lui arătări - precum zice Evanghelia -, ca să se arate lui Israel: A fost cuvīntul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, īn pustie, trimiţīndu-l pe el ca să-L boteze cu apă. Deci, i-a pus un semn īncredinţat după care putea să cunoască pe Mesia, Cel care a venit īn lume, precum singur Botezătorul īntru a sa bună vestire spune, zicīnd: Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: "Deasupra Căruia vei vedea Duhul pogorīndu-se şi rămīnīnd peste El, Acela este cel ce botează cu Duh Sfīnt".

 

Deci, ascultīnd Ioan cuvīntul lui Dumnezeu, a venit īn părţile Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, īntru iertarea păcatelor. Pentru că el era acela de care mai īnainte a zis Isaia: Glasul celui ce strigă īn pustie, gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui. Deci, venea la dīnsul toată latura Iudeei şi a Ierusalimului, şi se botezau toţi de la dīnsul, īn rīul Iordanului, mărturisīndu-şi păcatele. Atunci a venit şi Iisus din Galileea la Iordan, ca să fie botezat de Ioan. El a venit īntr-acea vreme, după ce Ioan spusese mai īnainte poporului despre El, zicīnd:Vine īn urma mea Cel mai tare decīt mine, Căruia nu sīnt vrednic să-I dezleg curelele īncălţămintelor Lui. Deci, eu v-am botezat pe voi cu apă, iar Acela vă va boteza cu Duhul Sfīnt.

 

După aceste cuvinte, a venit Iisus ca să Se boteze, cu toate că nu-I trebuia aceasta, ca unul Care era preacurat, fiind născut din Preacurata şi Preasfīnta Fecioară, El Īnsuşi fiind izvorul a toată curăţia şi sfinţenia.

 

Īnsă Cel ce a luat asupra Sa păcatele a toată lumea a venit la rīu ca să sfinţească apele cu Botezul. A venit la ape ca să curăţească firea lor; a venit să Se boteze ca să ne pregătească baia sfīntului Botez. A venit la Ioan, pentru ca acesta să fie pentru dīnsul martor nemincinos, văzīnd pe Duhul Sfīnt pogorīndu-Se peste Cel pe Care-L boteza şi auzind glasul Tatălui de sus.

 

Ioan se sfia de El, zicīnd: Eu am trebuinţă să mă botez de Tine şi Tu vii la mine. Căci Ioan cu duhul L-a cunoscut pe El; pentru că mai īnainte cu 30 de ani a săltat de bucurie īn pīntecele maicii sale; deci, avea trebuinţă de botezul Lui, ca cel ce era īn păcatul neascultării, cel adus de Adam asupra a tot neamul omenesc.

Iar Domnul a zis: Lasă acum, că aşa se cade a īmplini toată dreptatea. Prin dreptate īnţelege aici Sfīntul Ioan Gură de Aur poruncile lui Dumnezeu; ca şi cum ar fi zis: "De vreme ce toate cīte le porunceşte legea le-am săvīrşit şi singură aceasta a rămas, adică să Mă botez; deci, Mi Se cade să o săvīrşesc şi pe aceasta". Iar botezul lui Ioan era porunca lui Dumnezeu, precum el zice: Cel ce m-a trimis ca să botez cu apă, Acela mi-a zis.

 

Deci, cine l-a trimis? Arătat este că a fost Īnsuşi Dumnezeu, cum zice īnsăşi Scriptura: "A fost cuvīntul lui Dumnezeu către Ioan". Deci, Iisus, fiind īn vīrstă de 30 de ani, S-a botezat pentru că omul de la această vīrstă se pleacă cu īnlesnire către tot păcatul.

 

Aşa grăiau Ioan Gură de Aur şi Teofilact, cum că cea dintīi vīrstă a copilăriei are multă neştiinţă şi zburdălnicie, a doua vīrstă, a tinereţilor, se aprinde de poftă trupească, iar vīrsta de 30 de ani, a bărbatului desăvīrşit, este a iubirii de aur, a măririi deşarte, a iuţimii, a mīniei şi a tuturor păcatelor.

 

Pentru aceasta Hristos Domnul a aşteptat botezul pīnă la această vīrstă, ca să īmplinească legea cu toate vīrstele, să sfinţească firea noastră şi să ne dea putere, ca să biruim patimile şi să ne ferim de păcatele cele de moarte. După Botezul Său, Domnul a ieşit īndată din apă, adică n-a zăbovit; căci se povesteşte că Sfīntul Ioan Botezătorul, pe fiecare om care se boteza de dīnsul, īl afunda pīnă la cap şi-l ţinea astfel pīnă ce-şi mărturisea toate păcatele sale şi numai după aceea īi afunda şi capul şi īl lăsa să iasă din apă; pentru aceasta, zice Evanghelia, că a ieşit īndată din apă. Ieşind Domnul din rīu, I s-au deschis cerurile, strălucind de sus o lumină īn chip de fulger, iar Duhul lui Dumnezeu S-a pogorīt spre Domnul, Cel ce S-a botezat, arătīndu-Se īn chip de porumbel.

 

Īntocmai cum īn zilele lui Noe, porumbiţa a vestit micşorarea apelor, tot asemenea şi īncetarea īnecării păcatului a īnsemnat-o porumbelul.

 

Duhul Sfīnt s-a arătat īn chip de porumbel, pentru că acea pasăre este curată, blīndă, iubitoare de oameni, fără de răutate şi nu stă īn locuri necurate. Tot asemenea şi Duhul Sfīnt este izvorul curăţiei, noianul iubirii de oameni, īnvăţătorul blīndeţii, rīnduitorul binelui şi fuge de la cel care se tăvăleşte īn tina cea necurată a păcatului, fără de pocăinţă.

 

Pogorīndu-Se Duhul Sfīnt ca un porumbel spre Domnul nostru Iisus Hristos, s-a auzit un glas din cer, zicīnd: Acesta este Fiul Meu cel iubit, īntru Care am binevoit. Aceluia deci, se cuvine mărirea şi stăpīnirea, īn vecii vecilor. Amin.

 

Din “Vietile Sfintilor”, Ianuarie, Ziua 6 )   după  -  http://VietileSfintilor.org

 

 

Back to “Viata Crestina”