A 65-a aniversare a Bisericii Sfanta Treime

(LA MOMENT ANIVERSAR)



MOTTO:
"Cine are o Limba, are o credinta. Cine are o credinta, are o Biserica. Cine are o biserica, are o Tara."

Aspiratia omului catre mai bine l-a smuls din pamantul in care s-a nascut si l-a indreptat spre lumi in care, material sa se implineasca. La plecare, in bagajul sau a luat cu sine trei comori personale, care il definesc ca etnie si fiinta umana: Limba, Credinta si Traditia.

Acestea i-au asigurat identitatea, manifestarea limbii se produce prin actul de comunicare cu semenii sai de aceeasi etnie, traditia o implineste in viata de zi cu zi prin trairea obiceiurilor din mosi stramosi. Credinta insa, ca s-o savarseasca are nevoie de un loc in care sa se intalneasca cu Divinitatea. Acest loc l-a lasat mostenire
Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos si este Biserica.

Oamenii au migrat pe alte meleaguri, au fost adoptati de alte neamuri, trupeste s-au implinit, dar sufletul are nevoie de un sprijin spiritual pe care il gaseste numai in relatia cu Dumnezeu.

Dragostea lui Dumnezeu pentru omenire s-a relevat prin trimiterea pe pamant a singurului Sau Fiu pentru mantuirea lumii prin patimire, moarte si Inviere. Ca ne realizam material si dorim sa-i multumim Domnului pentru implinirea dorintelor, ca nu ne realizam si mergem sa ne tanguim aceluiasi Mantuitor pentru nereusita noastra, in ambele
ipostaze mergem in sfanta biserica si-l invocam pe Dumnezeu.

Oricate satisfactii materiale am avea pe pamant sau neimpliniri, nevoia de sinergism cu Sfanta Treime ne cheama la biserica. 

Aici putem comunica cu Dumnezeu si realizam ca nu suntem singuri in univers. Credinta noastra nestramutata in Dumnezeu o manifestam in biserica, pentru ca numai ea ne uneste cu Dumnezeu si pentru ca in ea se afla in permanenta Hristos, Mantuitorul nostru si Sfantul Duh.

De aceea biserica este exonerata de pacatul greselii, fiind stalpul si temelia adevarului. Credem in biserica deoarece numai in ea putem savarsi cele Sapte Taine. Numai prin ea ne putem mantui.

Nu ne invrednicim de mantuire in afara bisericii, pentru ca numai biserica, numita trupul tainic al lui Hristos, pastreaza toate darurile mantuirii.

Cand Sfintii Parinti, in primele doua Sinoade ecumenice din anii 325 si 381 de la Niceea si respectiv Constantinopole, au formulat Simbolul Credintei, in articolul 9, marturisesc credinta noastra in asezamantul sfant intemeiat de Iisus Hristos pentru mantuirea noastra, ilustrand si insusirile sfintei biserici.

"Cred intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca biserica". Biserica, in cazul nostru biserica ortodoxa, are ca scop sa ajute pe om sa se ridice spre Dumnezeu si sa impace pe om cu intreaga zidire, pe care a tulburat-o prin caderea sa in pacat, adica sa creeze acea armonie dumnezeiasca dinainte de caderea in pacat, intre om si Dumnezeu, intre om si restul creatiei. De aceea biserica ortodoxa sfinteste toate, binecuvanteaza cele curate, spala cele intinate,
ajuta prin sfintele taine, prin jertfa liturgica, si prin o suita de rugaciuni si ierurgii sa se refaca acea armonie din Eden intre Dumnezeu si creatie. Scopul bisericii ortodoxe, prin chemarea sa mistica este de a cobori cerul pe pamant si pe Dumnezeu in inimile oamenilor.

Ea sfinteste, binecuvanteaza si se roaga pentru toti si pentru toate. Biserica lupta ca fiecare inima de crestin sa fie comoara de taina a sfintei treimi, iar pamantul pe care traim sa fie transformat in raiul ceresc. Primele emigrari au fost intreprinse la sfarsitul secolului XIX-lea, inceputul sec. XX-lea de cativa temerari pionieri ai emigratiei.

 

Imediat ce s-au stabilit pe pamantul american, odata cu asigurarea celor de trebuinta, au simtit si nevoia implinirii duhovnicesti. Asa se face ca la 1904 a fost zidit primul locas ortodox romanesc pe teritoriul Statelor Unite, la Cleveland-Ohio. Odata cu formarea nucleelor comunitatilor romanesti s-au construit o serie de biserici
printre care in 1939 si la Los Angeles, biserica din Verdugo Rd. cu hramul la Sfanta Treime.

Biserica lui Hristos exista de 2004 ani, dar asezamantul fizic al bisericii apostolice din Verdugo Rd. dainuie numai de 65 de ani. Este putin pentru eternitate, dar este mult pentru existenta noastra. Cat de mult este o demonstreaza suita de preoti care au slujit la Sfantul Altar in acesti 65 de ani.

Desigur ca, construirea bisericii Sfanta Treime in 1939 nu a fost decisa intr-o zi.

Detaliile premergatoare au fost multe si pe o intindere larga de timp.
Esential este ca un grup de emigranti romani cu dragoste de Dumnezeu si cu inimile pline de credinta au hotarat construirea sfantului locas.

Dumnezeu i-a binecuvantat spre pastorirea comunitatii romanesti la parohia Sfanta Treime, pe preacucernicii preoti: Martin Ionescu, Grigore Coste, Victor Barbulescu, Anchindim Usieru, Richard Grabovschi, iar din 1982 si pana azi de P.C. Parinte Protopop Constantin Alecse.

La instalarea ca preot paroh, Parintele Constantin Alecse a adresat o simtita scrisoare de suflet comunitatii romanesti care-si cauta mantuirea in biserica Sfanta Treime, incheind mesajul cu cateva patrunzatoare duhovnicesti: "Nu se poate exprima in cuvinte omenesti, recunostinta si multumirea pe care eu v-o datorez pentru tot ceea ce
ati facut si in prezent faceti pentru biserica.

Credeti-ma insa, ca Dumnezeu va v-a rasplati insutit. De aceea ma rog ca Bunul Dumnezeu sa va tina in sanatate deplina si sa va binecuvanteze pe toti, inscriindu-va numele in cartea vietii.". Sunt convins ca dupa 22 de ani de spornica pastorire a comunitatii romanesti de la biserica Sfanta Treime, daca parintele Constantin Alecse s-ar adresa enoriasilor sai de azi, ar folosi aceleasi calde cuvinte cu aceleasi optimiste indemnuri spre credinta, incat fiecare
sa devenim un secerator spornic al lanului bogat de roade, un lucrator activ in via Domnului, spre slava Sfintei Treimi.
 
Concomitent cu sarbatorirea aniversarii sunt finalizate toate preparativele pentru punerea pietrei de temelie a unui nou sfant locas precum si a unui complex cultural si de locuit in Sunland.

Prezenta IPS. Nathaniel Intai Statatorul Episcopiei de la Vatra, incununeaza evenimentul si prilejuieste binecuvantarea inceperii lucrarilor de zidire, programata pentru Sambata 6 Noiembrie orele 4:00 P.M., prin oficierea unei slujbe de vecernie la locatia din Sunland.

Prin aceasta I.P.S. Arhiepiscop Nathaniel, pune pecetea inceperii lucrarilor unui indraznet proiect, spre bucuria implinirii unui vis de 17 ani a unor vrednici enoriasi, sprijinitori ferventi ai parohiei Sfanta Treime si a intregii comunitati romanesti. Este vorba de familiile: Iosef Oros, Miron Butariu, Miron Bonca, John Cepoi, Nick Olar, Traian Pincu, Mircea Popa, Dumitru Cocea, Dumitru Badescu si altii. Dintre acestia Miron Butariu,Traian Pincu, Mircea Popa, Dumitru Cocea, vegheaza din ceruri la buna intocmire a lucrarilor, iar pe pamant se bucura prin urmasii lor.

Locul amplasarii noului proiect s-a sfintit in 14 Iunie 2003 afirmandu-se ca un eveniment pentru unitatea noastra cereasca, duhovniceasca, ca unitate in Sfanta Treime.

Trebuie sa intelegem ca noi respiram in Biserica prezenta iubitoare a Sfintei Treimi, deoarece toate slujbele ortodoxe se savarsesc in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, deci toate sarbatorile, toate sfintele taine, se implinesc spre slava Sfintei Treimi.

 

Deoarece Sfanta noastra Biserica, in care ne cautam mantuire, are hramul de ziua Pogorarii Sfantului Duh, iar acolo unde Sfantul Duh este prezent, este intreaga Sfanta Treime, sa ne rugam Sfintei Treimi pentru bunareusita a transpunerii in fapt a marelui nostru proiect de constructie spre slava Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, iar vechiul asezamant sa dainuie intru multi ani. 


Asa sa ne ajute Dumnezeu! ION ANTON, enorias

Preluat din - http://clipa.com/index.html (ANUL XIV, November 4, 2004, No. 67)

 

Back to “Viata Crestina