Pr. Protopop CONSTANTIN ALECSE
- Preot Ortodox, Promotor al Ortodoxiei prin Internet -

(Biografie)


ConstantinAlecse.com

For English please click: Engleza


  • S-a nascut la 21 Februarie 1951, in satul Dambroca, comuna Sageata, Romania, din parintii: Enache si Anica Alexe.
  • Este casatorit cu Elena, profesoara, (n.Tanase).
  • Patru copii: Cristian-Constantin, Marius-Thomas, Gabriella-Emy si Anne-Claudia.

 

Scoala Elementara (1958-1965)

Scoala Generala si Elementara, in satul Dimbroca, comuna Sageata, in perioada anilor 1958-1965.


 

Seminarul Teologic

 (1965-1970)

Seminarul Teologic Ortodox "Kesarie Episcopul" din Buzau. Gallery of images.


 

Facultatea de Teologie

(1970-1974)

Facultatea de Teologie, din cadrul Institutului Teologic din Bucuresti.


 

Diploma

 1974

A absolvit Institutul Teologic din Bucuresti. Licentiat cu teza "Doctrina despre Sfinta Scriptura, Traditie si Biserica in Teologia Ortodoxa, Protestanta si Catolica".


 

Cursurile de doctorat

(1974-1976)

Intre 1974-1976 urmeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, sub indrumarea renumitului Pr. Prof. dr. Dumitru Staniloae, profesor de Dogmatica.


 

Studii Doctorat

(Anglia)

Biserica Sf. Gheorghe

(paroh)

In urma sustinerii si trecerii cu succes a examenului de primire de burse de studii, si ocuparea unor posturi de preoti slujitori la parohiile ortodoxe romanesti din strainatate, teologul Constantin Alecse beneficiaza, in 1976, de o bursa de studii de la Universitatea din Londra (Anglia), Departamentul de Teologie, fiind numit in acelasi timp, diacon al Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe" din Londra. . Gallery of images


 

Teza de doctorat 1977-1978

(concept)

Sub indrumarea Canonicului A.W.Allchin, decanul Catedralei Anglicane din Canterbury, si rector al Departementului de Teologie din cadrul Universitatii Londrei, parintele Alecse a inceput sa-si pregateasca teza de doctorat, cu subiectul: Conceptul Intruparii Fiului lui Dumnezeu in Teologia Anglicana din secolul al XVI-lea pana in secolul a/ XX-lea. Gallery of images .


 

Hirotonire: Diacon

La 29 noiembrie 1976, a fost hirotonit diacon de catre Episcopul Lucian Florea Fagarasanu al Parisului (Franta). Gallery of images

Hirotonire in treapta preotiei

_____

 

Reprezentantul Patriarhiei in Anglia

In Ziua de Craciun, 25 decembrie 1976 a fost hirotonit preot, de catre acelasi Ierarh, Episcopul Lucian Florea Fagarasanu pe seama Parohiei Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe", din Cadrul Bisericii Anglicane St. Dunstan's in the West, din Londra.

 

Tot atunci primeste si misiunea de reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa dr. Donald Coggan, Arhiepiscopul de Canterbury, oferindu-i-se titlul de "Iconom Stavrofor". Gallery of images


 

Capelanul Episcopului Mervyn

In 1977, dr. Mervyn Stockwood, Episcop/Suffragan Bishop de Southwark/South London I-a numit capelan onorific al Diocezei de Southwark (Dioceza Anglicana a Londrei de Sud), Biserica Angliei.


 

Almanahul / revista "Altarul-The Altar"

In perioada anilor 1976-1980, in calitate de chief-editor, si presedinte al comitetului de publicatii al Biserici Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe din Londra, parintele Alecse a tiparit Almanahul anual "Altarul/The Altar" si revista trimestriala cu acelasi nume "Altarul/The Altar", la care a contribuit cu zeci de articole.


 

Alte publicatii

Intre 1977-1980, pe langa publicatiile religioase trimestriale si anuale, "Altarul/The Altar", Parintele Alecse a editat publicatiile: "Popas Istoric", "Din Istoria Stramosilor", si "Poezii - Oda Pamantului Strabun", in Colectia "Orizonturi Romanesti".


 

Misiuni bisericesti

In perioada anilor 1977-1980, a initiat infiintarea Misiunilor Ortodoxe Romanesti din Birmingham, Leicester si Notthingam, calatorind extensiv si slujind necesitatile duhovnicesti ale credinciosilor romani ordodocsi din aceste orase.


 

Activitati ecumenice (1976-1980)

Tot in aceasta perioada, in calitatea sa de representat al Patriarhiei Romane pe langa Arhiepiscopul de Canterbury, si capelan onorific al Eminentei Sale Episcopul Londrei de Sud, parintele Alecse a participat la nenumarate servicii religioase ecumenice, a predicat Ortodoxia in multe Biserici Anglicane, si a participat la multe conferinte, simpozioane si intruniri ecumenice din Anglia.


 

Imigrare in SUA

La inceputul anului 1980, a emigrat in S.U.A., fiind acceptat de catre Arhiepiscopul Valerian sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane din America, dela Vatra Romaneasca.


 

St. Paul, MN

Din martie 1980 pana in septembrie 1982, a slujit in misiunea de preot paroh al bisericii ortodoxe romane "Sf. Maria" din St. Paul, Minnesota. Gallery of images.


 

Computer/ Business Int’l

In perioada anilor 1981-1982 urmeaza cursurile Colegiului "National College of Business" din South Dakota, St. Paul-Minnesota Quarters, acumuland un total de 38 de credite, specializandu-se in programari in diverse limbaje de calculatoare (computere), comunicatii, contabilitate, afaceri domestice si internationale (USA and International business), finante.


 

Los Angeles, CA

 

The Building Project

In septembrie 1982, a fost transferat la Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime (Holy Trinity) din Los Angeles, California, parohie pe care o pastoreste si astazi. Gallery of images.


Din anul 1987, parohia Ortodoxa Romana Sf. Treime  a initiat un nou “proiect de constructie”, in valoare de cca 5 milioane de dolari, descries in site-ul: OrthodoxNet.org .

Real Estates (1988-1991)

 LA, CA

In Los Angeles, pe langa activitatea bisericeasca, Parintele Alecse s-a mai specializat si in domeniul "afacerilor imobiliare", detinand, inca din 1987 licenta in "Real Estate", fiind co-proprietar al firmei de vanzari, cumparari si investitii in imobiliare (Real Estate Offices of David Loren and Associates) din North Hills, California.


 

Protoieria Coastei Pacifice (ROEA)

1985-2002

Pe taram eclesiastic, din aprilie 1985, parintele Constantin Alecse a fost ridicat la rangul de Protopop al Protoieriei Coastei Pacifice din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane din America, de catre Episcopul Nathaniel (Popp). In calitatea sa de protopop, parintele Alecse a fost initiatorul unor misiuni si parohii ale protoieriei coastei pacifice.Gallery of images.


 

Ora de Radio Buna-Vestire

In perioada 1985-1986, impreuna cu parintele Cornel Avramescu din Orange County, a realizat emisiuni religioase, transmise duminical prin statia de radio "Buna Vestire" din Sudul Californiei.


 

Delegatia ROEA in Romania

DIn perioada 7-22 mai, 1994, alaturi de ceilalti 5 protoierei ai Episcopiei dela Vatra, parintele Constantin Alecse a facut parte din delegatia PS Sale Episcopul Nathaniel care a facut o vizita oficiala in Romania, la invitatia PF Parinte Patriarh Teoctist. Un raport detaliat asupra vizitei a fost publicat in Calendarul Solia 1995, pp. 155-196, cu zeci de ilustratii. Cateva dintre ele pot vi vazute in Arhiva.


 

Publicatii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internet

 

radiou, TV, internet, cinematografie

Autor de articole de teologie in revistele bisericesti ale Patriarhiei Romane; a publicat nenumarate articole in revista si calendarul Solia, in ziare romanesti din America de Nord; (1976-1980) a editat Altarul strabun -calendar anual si revista trimestriala a bisericii ortodoxe romane Sf.Gheorghe din Londra (Anglia).


Din 1989, este redactor sef la revista "Viata Crestina", care la inceput a aparut ca un supliment bilunar la buletinului parohial al bisericii romane ortodoxe "Sfanta Treime" din Los Angeles, developandu-se, peste ani drept o revista de spiritualitate ortodoxa si informatii bisericesti.


Un compendium al articolelor si materialelor publicate, de-a lungul anilor, de catre parintele protopop Constantin Alecse, se afla in Arhiva Virtuala , complimentat de Viata Crestina.


Apreciind rolul Internet-ului in viata zilnica a navigatorilor, si in dorinta de a-l folosi in scopul propovaduirii Invataturii Domnului Hristos in lume, Parintele Constantin Alecse a creat, sau a ajutat la crearea unui mini-portal romanesc de Teologie Ortodoxa:


Biserica.org – „Spiritualitate Ortodoxa”


Acatistier.org - Acatistierul - 31 de Acatiste si 2 Paraclise, la cele mai mari sarbatori si Praznice Imparatesti din timpul anului bisericesc.


Colinde.org – Colinde Romanesti si Englezesti, traditii de Craciun, etc.


Duhovnici.org -  Mari Duhovnici Romani – Duhovnici Romani (din Romania si Strainatate), in viata si decedati: Roman Braga, Felix Dubneac, Teofil (Părăian), dela Mrea Sâmbăta, Ioan (Iovan), dela Mănăstirea Recea, Arsenie (Papacioc), dela Techirghiol, Sofian (Boghiu), dela Mănăstirea Antim, etc.  


Liturghie.org – La aceasta pagina web puteti asculta Sfanta Liturghie, si alte slujbe religioase (utrenie, vecernie, colinde de craciun), in timp ce puteti viziona  un set de imagini (slideshows), cu ilustratii din Romania, Tara Sfanta, Vaticanul, si multe icoane Ortodoxe din lumea intreaga.


Liturghier.org – Sfanta Liturghie (text) – In limba romana. Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, Rugaciunile Pregatitoare, Rugaciunile Proscomidiei, Rugaciunile de Invesmantare, etc.


Manastiri.org -  Manastirile din Romania – Multe legaturi la marea majoritate a Manastirilor din Romania (pe zone geografice).


OrthodoxAmerica.net -  America Ortodoxa (Orthodox America) - Revista teologica trimestriala, bi-linguala, a Departamentului Misiunilor ROEA, sponsorizata de ARFORA. "America Ortodoxa" infatiseaza in paginile ei viata spirituala, pastorala, culturala, administrativa si misionara a parohiilor si misiunilor ROEA.Revista cuprinde predici, meditatii, anunturi comunitare din parohii si misiuni, diverse.


OrthodoxCatechism.org -  Catehism Ortodox in Limba Engleza.


OrthodoxChurches.net - Pagina cu adresele tuturor Bisericilor Ortodoxe (Patriarhate, Episcopii, Episcopi, biserici si mânastiri, publicatii, si alte institutii bisericesti din întreaga lume).


OrthodoxNet.org – Pagina Oficiala a Programului de Constructie al Bisericii Sfanta Treime din Los Angeles, California.


OrthodoxPrayers.org – Carte de Rugaciuni Ortodoxe, in Limba Engleza.


PasteOrtodox.org - Articole despre Praznicul Pastilor; Muzica (format mp3): Toaca si clopotele, Canonul Floriilor, Prohodul, Ziua Invierii, Cine este Dumnezeu, Trisaghionul, Iubite-Voi Doamne, Stihirea la Laude, Hristos a Inviat, Doxologia, Priveghiati - SlideShows: Vinerea Mare: Slujba, procesiune, chipuri; Liturghie pascala, comuniune, Din traditiile romanesti, etc.


Psaltirea.org - Psaltirea – Cei 150 de Psalmi ai Imparatului David.


Publicatii.com - "Viata Crestina" - Revista teologica trimestriala, bi-linguala, a Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime" din Los Angeles, California.


RomanianBible.org - Biblia in Limba Romana - cu "trimiteri" (cu motor de cautare), editia Sfantului Sinod din 1998, Vechiul Testament - cu Apocrife - si Noul Testament) fiecare capitol cu pagina separata, usor de indexabil. Proiect realizat cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Nathaniel.


Rugaciuni.org - Carte de Rugaciuni in Limba Romana.


SfantaTreime.org - Pagina oficiala a Bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, California. Stiri din, si despre parohie, administratie, activitati religioase, sociale si culturale, articole de spiritualitate, legaturi la alte pagini, cu continut similar, institutii bisericesti si civice, din România si USA, etc.


TeologiRomani.org - Dictionarul Teologilor Romani - Pagina web ce contine lucrarea parintelui prof. univ. dr. Mircea Pacuraru, cu peste 720 de personalitati, "din vremea dacilor pana in prezent" - cum spune autorul lucrarii in introducerea cartii.


TheWhosWho.net - Marile personalitati ale teologiei Ortodoxe Românesti: Dioceze românesti, în România si strainatate, Ierarhii contemporani ai Bisericii Ortodoxe Române - scurte note biografice - scriitori si profesori universitari de Teologie, Mari duhovnici Români, din România si Strainatate, etc.


ViataCrestina.com -  Biblioteca virtuala - Sfintele Slujbe, cu proiectare a mii de imagini, Revista "Viata Crestina", bi-linguala, Colinde Românesti, Biblia, Acatiste, Rugaciuni în Româna si Engleza, publicatii, Spiritualitate, Catehism, Istorie Bisericeasca, Apologetica Crestina, Predici, Omilii, Legaturi diverse, etc.


ViataCrestina.net -  Pagina Web a Protoieriei Coastei Pacifice (ROEA). Continut: adresele parohiilor, stiri din protoierie, stiri din Episcopia ROEA, si stiri bisericesti de pretutindeni, etc.


 Vietilesfintilor.org -  Pagina cu Legaturi la Viatile Sfintilor.


Romanianchurches.org – Biserici Ortodoxe din intreaga Lume. Legaturi la cele 2 Dioceze Romanesti din Statele Unite si Canada.  


FORUMS & INTERACTIVE


Religie.org FORUM ORTODOX - O lista a celor mai importante Forum-uri (in Limba Romana, si in Limba Engleza) de spiritualitate ortodoxa. Primele 2 pagini de sus (Forum-ul "Sfanta Treime" din coloana Romaneasca, si "Holy Trinity Chat", din coloana Englezeasca), apartin parohiei Sfanta Treime, Paginile sunt intretinute si actualizate zilnic de Parintele Protopop Constantin Alecse (Los Angeles, California).


Government & Private Organizations


American Patriarchate: O pagina a unei Patriarhii Americane (virtuale) Viitoare, cu legaturi catre “ Institutul Ortodox de Cercetari” (studii) teologice: informatii, articole, predici, pastorale, etc. Totul in Limba Engleza. 


Basarabia.org - Pagina web ce contine o colectie de materiale istorice, stiri curente din Basarabia, muzica populara, patriotica si religioasa (format mp3), literatura, poezie, Who’s Who in Basarabie, etc.


TV Romania-West - In perioada 1998-2003, alaturi de alti lideri ai comunitatii din sudul Californiei, a initiat ora duminicala de televiziune, in limba romana, Televiziunea Romana de Vest.


Thy Will Be Done ®. A jucat un rol important in realizarea si promovarea filmului Songs of the Carrousel ("Fie Voia Ta!"), A Living Waters Production, despre viata, virtutile si mucenicia familiei domnitorului Constantin Brancoveanu, in apararea credintei stramosesti.


Parintele Constantin a luat parte la nenumarate colocvii, si programe televizate, sau discutii la radio, alaturi de personalitati civice locale, din lumea laica si religioasa, fie crestini, sau ne-crestini, privind subiecte de interes civis si/sau religios.


 

Imagini

Galerie Bisericii Sfanta Treime


 

Afilieri

Membru al Asociatiei Clerului Ortodox din California de Sud (din 1982); membru al Departamentului Capelanatelor Bisericii Anglicane, Dioceza Southwark/Londra de Sud (1977-1980); Chairman al Departamentului Misiunilor Episcopiei Ortodoxe Romane din America (1984-1988), si membru al aceluias departament (din 1984, pana in prezent).


Co-fondator si membru al Comitetului Director (Board of Directors) al Companiei Californiene Universal World Foundation - Fundatia Spatiului Universal, cu trei (3) obiective esentiale: comunicatii si TV/tele/internet/comunicatii, simpozioane, burse si educatie prin mijloace virtuale, pace si apropiere globala prin studierea, cunoasterea si intalniri ecumenice ale reprezentantilor religiilor universale.


 

Bibliografie

Calendarul anual Solia (1981-2000), publicatie anuală a Episcopiei Ortodoxe Române din America si Canada, sub îndrumarea Vrednicilor Ierarhi IPS Sa - Arhiepiscop Valerian Trifa (1981-1984), si IPS Sa - Arhiepiscop Nathaniel Popp (1985-2000).

Almanahul anual Altarul/The Altar (1976-1980), publicatia Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Gheorghe" din Londra, Marea Britanie.

Fenomenos paralelos de contacto con el ingles entre el espanol y el rumano hablados en Estados Unidos. Atti del XXI Congreso Intemazionale di Linguistica e Filologia Romanza, Centro di studi filologici e linguistici siciliani, Universita di Palermo, 18-20 sept., 1995, a cura di Giovanni Ruffino, vol. V - Dialettologia, geolinguistica, socialinguistica, Max Niemeyer Vertag, Tubingen, 1998, pp.275-283, prof. Domnita Dumitrescu.

România, de la New York la Los Angeles, autori: Emanuel Tanjala si Dan Cristian Turturică, Editura Nemira/Tărmuri, 1997, p. 314-318, ref. "Parintele Alecse, preot paroh la cea mani mare Biserica Ortodoxa Romaneasca din California".

Eastern Orthodoxy - Rules for Holiday and Worship, in Multicultural Manners, author Norine Dresser, published by John Wiley & Sons, Inc., New York, 1996, pp. 204-206, acknowledgement p.V

TeologiRomani.orgP.C. Preot Constantin Alecse, cu binecuvantarea si aprobarea P.C.Preot Prof. Dr. Mircea Pacuraru, autorul monumentalei lucrari “Dictionarul Teologilor Romani”, a postat, in intregime, pe Internet, la adresa URL TeologiRomani.org, numita lucrare, cuprinzand peste 720 de personalitati “bisericesti”, "din vremea dacilor si pana in prezent" – asa dupa cum afirma autorul lucrarii in cuvantul sau introductiv.

Who's Who - Romanii din America (Enciclopedia Diasporei - 500 personalitati din S.U.A. si Canada), Montreal, Canada, Editura Luceafarul Romanesc, prof. Dan Fornade, 2000.

Romania-on-Line”, Who’s Who litera “A” (Dictionar Virtual)

Enciclopeda preotilor români din America Canada/Dictionary of Romanian Priests in America (1900-2000), în prezent, în lucru, supliment al Romanian Americana-Who's Who - Enciclopedia Diasporei - Romanii din America, sub îngrijirea prof. Dan Fornade, Montreal, Canada, editia 2001.

Who's Who-Romanii din California, proiect editorial, supliment al Who's Who- Romanii din America, Enciclopedia Diasporei - sub îngrijirea prof. Dan Fornade, Montreal, Canada, editia 2001.

Dictionarul Scriitorilor Români din Statele Unite si Canada, prof. dr. Aurel Sasu (în colaborare), Cluj-Napoca, proiect editorial sub tipar, editia 2002.

Buzoienii- Oameni de Azi: O pagina web in continua actualizare a “Buzoienilor”.


 

E-mail

preot@biserica.org

Home

http://biserica.org

Top of Page