DICŢIONARUL TEOLOGILOR ROMÂNI

* * *

Ř  IOAN METIANU

Mitropolit

 

METIANU IOAN, mitropolit. 

 

N. 9 mai 1828, în Zărneşti, jud.  Braşov, decedat la 3 febr. 1916, în Sibiu. 

Studiile liceale la Braşov şi Cluj, cele teologice la Sibiu.  Preot în Râşnov (1953-1957),şi Zărneşti (1857-1874), protopop la Zărneşti (1859-1874); membru în toate forurile bisericeşti din Sibiu (deputat eparhial, consilier arhiepiscopesc onorar), membru în Congresul Naţional Bisericesc. 

Unul dintre colaboratorii mitropolitului Andrei Şaguna.  Rămas văduv, a fost ales succesiv: vicar episcopesc la Oradea (1874-1875), episcop al Aradului (1875-1898), arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria (ales 19/31 dec. 1898, înscăunat 28 febr./12 mart. 1899), păstorind până la moarte.

 

Ca protopop, a organizat diferite şcoli primare româneşti confesionale, a îndrumat zidirea de biserici, a fost deputat în dieta din Cluj (1865). Ca episcop la Arad, a organizat şi îndrumat sute de şcoli primare româneşti confesionale, a înfiinţat o şcoală medie de fete la Arad şi un internat pentru elevii români din Beiuş, o tipografie eparhială, a iniţiat foaia eparhială  “Biserica şi :coala" (1877), a ridicat o nouă clădire pentru institutul teologic-pedagogic din Arad, a înfiinţat un nou fond pentru ajutorarea preoţilor săraci şi a preoteselor văduve, precum şi alte fundaţiuni.  Ca mitropolit, a iniţiat şi condus Iucrările de construire a catedralei mitropolitane din Sibiu (1902-1906), precum şi a unei noi clădiri pentru institutul teologic-pedagogic; a îndrumat activitatea acestui  Institut, a foii eparhiale “Telegraful Român" şi a celor aproape 800 de şcoli primare confesionale din Arhiepiscopia Sibiului; a înfiinţat diferite fundaţiuni pentru ajutorarea elevilor şi studenţilor români sau cu alte scopuri culturale-filantropice.  Ca deputat şi membru în Casa magnaţilor, a apărat drepturile limbii materne în şcolile primare româneşti. 

 

A publicat diferite articole,cuvântări şi  predici în “Biserica şi scoala", “Telegraful Român" şi în alte periodice.

 


Apăsaţi pe litera corespunzătoare, de mai jos, pentru o căutare alfabetică:

 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]


HOME