DICŢIONARUL TEOLOGILOR ROMÂNI

* * *

Ř  nathanail popp

Arhiepiscop

 

POPP NATHANAIL, arhiepiscop. 

 

N. 12 iun. 1940, în Aurora-Illinois (S.U.A.), ca fiu al unor români originari din părţile Sătmarului.

Studii liceale în East Aurora, la Colegiul “Sf.  Procopie” din Lisle-Illinois, apoi la Universitatea Gregoriană din Roma (abs. 1966).  Hirotonit preot greco-catolic, în 1966, iar în 1968 este primit ca preot în Episcopia ortodoxă română din America.  A slujit ca preot ortodox la “Vatra Românească" din Jackson-Michigan, apoi la biserica ”Sf. Cruce" din Hermitage/Sharon-Pennsylvania (1975-1980). 

 

La 20 Sept. 1980 ales “episcop auxiliar” pe lângă arhiepiscopul Valerian Trifa, de către un Congres electoral al Episcopiei, întrunit la Cleveland;

 

La 20 oct. 1984 Congresul electoral al Episcopiei, întrunit tot la Cleveland, I-a ales episcop eparhiot, fiind instalat la 17 nov. 1984 în catedrala ,,Sf. Gheorghe" din Detroit.

 

In noua calitate, îndrumă editarea ziarului şi calendarului,,Solia", a revistei teologice ,,Luming Lină" - în care a publicat numeroase articole precum şi ,cursurile anuale de educaţie religioasa ale tineretului de la “Vatra Românească", lângă Jackson-Michigan.

 

Datorită noilor imigrări de români în America, determinate de rigorile regimului comunist din tară, s-au deschis câteva "misiuni" în Statele Unite şi Canada şi s-au construit noi biserici ortodoxe româneşti; s-a întemeiat o mănăstire de maici, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului", în apropiere de Vatra; a convocat şi prezidat Congresele anuale ale Episcopiei, la Vatra sau în alte părţi.

 


Apăsaţi pe litera corespunzătoare, de mai jos, pentru o căutare alfabetică:

 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]


HOME