Biserica.org - Discussion Groups Forum Index Biserica.org - Discussion Groups
ROCHolyTrinity - Los Angeles, CA
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ce inseamna „sa nu-L ispitim pe Dumnezeu“?

 
Post new topic   Reply to topic    Biserica.org - Discussion Groups Forum Index -> Întrebări şi Răspunsuri
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Fr Constantin Alecse
Site Admin


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 4819

PostPosted: Thu Mar 15, 2007 9:08 pm    Post subject: Ce inseamna „sa nu-L ispitim pe Dumnezeu“? Reply with quote

Întrebările puţin credinciosului: Ce înseamnă „să nu-L ispitim pe Dumnezeu“?

Am azit un preot spunând „să nu ispitim pe Dumnezeu“. Ce înseamnă cuvintele acestea?

Este greu de tâlcuit o expresie sau o propoziţie de felul acesta, mai ales desprinsă de contextul în care ea a fost rostită. Totuşi, în general, formula „a nu-L ispiti pe Dumnezeu“ înseamnă a nu-L provoca pe Dumnezeu. A nu cere miracole gratuite, a nu-L forţa să ne răspundă la exclamaţii retorice sau la ultimatumuri. Dumnezeu se descoperă fiecărui om după măsura smereniei omului respectiv. Pentru a ne încredinţa de puterea lui Dumnezeu nu trebuie să cerem semne înfricoşătoare, ci trebuie să ne smerim până când îl vom descoperi pe Dumnezeu în sufletul oamenilor de lângă noi. Un alt exemplu de ispitire a lui Dumnezeu este situaţia când facem păcate multe şi numeroase, sfidându-L pe Dumnezeu şi spunându-ne că, oricum, El nu ne va face nimic, nu ne va pedepsi în nici un fel.

Expresia aceasta este, deci, folosită drept replică atunci când cineva ar dori să aibă vreo viziune sau să fie martor al vreunui miracol?

Nu numai atât, ci şi atunci când aşteptăm de la Dumnezeu o minune, deşi nu avem nici un drept să o cerem. Să luăm un exemplu: să zicem că undeva trăieşte un creştin sărac, cu familie mare, dar cam leneş şi lipsit de dorinţa de a face ceva în viaţa aceasta. El totuşi este un om credincios, aşa că se roagă lui Dumnezeu să-i dea avere, iar dacă nu, atunci măcar un minim necesar pentru o viaţă decentă. Omul nostru nu face nimic pentru a câştiga cu propriile-i mâini, în mod cinstit, bani sau mijloace de subzistenţă, însă crede că acestea i se cuvin datorită simplului fapt că el este un om credincios. În această situaţie, omul nostru îl ispiteşte pe Dumnezeu. Îl provoacă, mai bine zis, să-i demonstreze că se ţine de cuvânt (că-şi respectă promisiunile din Evanghelie) şi-i cere, deci, să-i împlinească rugăciunile. Ce va face Dumnezeu? Evident, nu ştim ce va face, dar ştim că este un lucru neînţelept să-L ispitim astfel.

Înseamnă că nu trebuie să-i mai cerem nimic lui Dumnezeu!

Nu, ci înseamnă că nu trebuie să-i cerem lui Dumnezeu să muncească în locul nostru, să ne camufleze defectele ori slăbiciunile şi să ne tolereze necredinţa. Să avem credinţă în înţelepciunea, atotştiinţa, dreptatea şi bunătatea lui Dumnezeu şi să ne comportăm în fiecare zi cu conştienţa faptului că Dumnezeu ne vede orice pas, orice faptă şi orice gând.

Sursa: Ziarul Lumina, autorul articolului Petru AVRAM, din editia de Marti, 13 Martie 2007
_________________
Fr Constantin Alecse
Biserica.org
Dambroca.org
Blog-ul in Romaneste
Back to top
View user's profile Send private message
stanislauJoined: 24 Mar 2007
Posts: 33
Location: Arad

PostPosted: Sat Mar 24, 2007 4:19 am    Post subject: puterea lui Dumnezeu Reply with quote

A nu ispiti pe Dumnezeu,inseamna a nu ne indoi nici o clipa de putera,bunatatea si dragostea si ajutorul lui Dumnezeu.
Ispiteste pe Dumnezeu cel ce gandeste si spune:"voi crede,dar mai inainte sa vad puterea Lui si daca-mi va ajuta cu ceva..." si pune dragostea si rabdarea lui Dumnezeu la incercare si acela ce face aceasta,este asemenea diavolului care a ispitit mai inainte pe Dumnezeu si din care pricina a fost alungat de langa Dumnezeu,apoi a ispitit pe Eva si Adam in Rai,pe Mantuitorul in desert si care L-a indemnat sa i se inchine lui,in schimbul puterii si oferirii de bogatii pe acest pamant trecator,vremelnic si pieritor.
"Cu frica de Dumnezeu,cu credinta si cu dragoste sa va apropiati!"-asa ne indeamna Sfanta Biserica la primirea Trupului si Sangelui Domnului nostru Iisus Hristos,sacrificat si varsat pentru noi si pentru multi,spre iertarea pacatelor,"sacrificio per noi et per tutti in remissionem dei pecatorum".
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Biserica.org - Discussion Groups Forum Index -> Întrebări şi Răspunsuri All times are GMT - 7 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group