Biserica.org - Discussion Groups Forum Index Biserica.org - Discussion Groups
ROCHolyTrinity - Los Angeles, CA
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Biserica „Nasterea Maicii Domnului” de la Manastirea Recea

 
Post new topic   Reply to topic    Biserica.org - Discussion Groups Forum Index -> Biserica Crestină Astăzi
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Fr Constantin Alecse
Site Admin


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 4819

PostPosted: Sun Aug 13, 2006 6:12 pm    Post subject: Biserica „Nasterea Maicii Domnului” de la Manastirea Recea Reply with quote

Sfintirea bisericii cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” de la Manastirea Recea

Duminica, 7 septembrie , de la ora 900, va avea loc slujba de sfintire a Bisericii cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” de la Mânastirea Recea – judetul Mures, Arhiepiscopia de Alba Iulia. Slujba va fi oficiata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Prea Fericitul Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa, de Înalt Prea Sfintitul Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei, împreuna cu un sobor de mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi.

Manastirea Recea este una dintre cele mai frumoase si impresionante manastiri din tara. Situata la 300 de m de Aeroportul Târgu Mures, pe drumul european 60 si la 14 km de resedinta judetului aceasta adevarata bijuterie arhitectonica religioasa si-a început existenta din 21 noiembrie 1991, dupa ce în luna octombrie a aceluiasi an este numita Maica Cristina Chichernea ca Stareta, iar Parintele Ioan Iovan ca duhovnic al tinerei obsti de maici.

La începutul anului 1992 s-au finalizat lucrarile la primul corp administrativ, iar în aprilie 1993 a început construirea cetatii monahale cu 3 corpuri, într-un stil românesc.

Un moment important din istoria scurta dar bogata a Manastirii Recea este data de 24 septembrie 1994 când a fost vizitata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române si de Prea Fericitul Parinte Partenie al III – lea, Patriarhul Alexandriei însotiti de distinse fete bisericesti.

La 28 aprilie 1995 are loc sfintirea cetatii de chilii, hirotesirea întru arhimandrit a Parintelui Ioan Iovan si acordarea distinctiei de Stavrofora Maicii Starete Cristina Chichernea.

Tot atunci se pune si piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”, care se va sfintii în aceasta duminica. Biserica este supla, construita în stil românesc, asezata pe postament de piatra cioplita, având ca element decorativ brâul brâncovenesc. Planul bisericii este în forma de cruce, cu turla principala deasupra naosului, iar cele doua turle ale clopotnitei deasupra pronausului. Are lungimea de 30 de m, latimea de 9 m (15 m în abside) si înaltimea turlei centrale de 23 m. Constructia propriu-zisa a bisericii dureaza din toamna anului 1995 pâna în vara anului 1996.

Pentru a întregi complexul monahal în anii 1997 – 1998 s-au mai construit: un muzeu – cu caracter bisericesc si national -, o biblioteca si o sala de muzica.

Manastirea Recea are în acest moment un sobor de 25 de maici si surori, doi duhovnici, si îmbina într-un mod util rugaciunea cu munca, rânduiala monahala cu activitatea culturala si sociala. Astfel, din 1994 se organizeaza în fiecare an Universitatea de vara de la Mânastirea Recea, o manifestare în memoria episcopului Dr. Nicolae Popovici – un martir al neamului - , la care participa anual peste 120 de studenti si profesori din întreaga tara. În 1999 s-a ridicat în incinta Manastirii o cladire speciala pentru aceasta Universitate de vara. Si din punct de vedere social Manastirea urmeaza Traditiei Bisericii prin organizarea asezamântului „Sfântului Apostol Andrei” unde sunt îngrijite 10 batrâne.

Sfintirea noii biserici cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” (praznic la 8 septembrie) din aceasta duminica – zi de înaintepraznuire a sarbatorii Nasterii Maicii Domnului – este posibila datorita finalizarii în aceasta vara a planului iconografic realizat integral în mozaic venetian si astfel având toate sansele sa intre în patrimoniul cultural-spiritual al României.

La slujba de sfintire si la Sfânta Liturghie de duminica, 7 septembrie, vor sluji alaturi de cei doi patriarhi: IPS Mitropolit Irineos de Pelousion – Vicar General Patriarhal -, PS Episcop Alexios de Nitria – Vicar Patriarhal de Cairo -, IPS Teofan Mitropolitul Olteniei, IPPS Iosif Mitropolitul Europei Centrale si Meridionale, IPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei, PS Ioan Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ciprian Câmpineanul – Episcop Vicar Patriarhal -, PS Visarion Rasinareanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului -, PS Petroniu Salajanul – Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei -, PS Iustin Sigheteanul – Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului -, P.Cuv. Arhim. Kallistratos Economu, P.Cuv. Arhim. Andrei Barbu – Exarhul Arhiepiscopiei de Alba Iulia -, P.Cuv. Arhim. Ioan Iovan – duhovnicul Manastirii Recea -, P.C. Pr. Petru Plesa si P.C. Pr. Ioan Galata – Protopop de Sebes.

Parintele Arhim. Ioan Iovan – duhovnicul Manastirii Recea-Biografie
Alte fotografii ci parintele Ioan: Foto #1 Foto #2 Foto #3
Pentru acest moment festiv al sfintirii bisericii Manastirii Recea sunt asteptati în jur de 10-15 mii de pelerini, care sa înalte Mântuitorului Iisus Hristos si Maicii Domnului rugaciuni de multumire alaturi de ierarhi, preoti, diaconi si soborul Manastirii Recea condus cu întelepciune si discernamânt de Maica Stareta Cristina Chichernea si de Parintele duhovnic Ioan Iovan.

Diacon Sabin Voda, Consilier Mass-Media,
Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia
_________________
Fr Constantin Alecse
Biserica.org
Dambroca.org
Blog-ul in Romaneste
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Biserica.org - Discussion Groups Forum Index -> Biserica Crestină Astăzi All times are GMT - 7 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group