BISERICA ORTODOXA ROMANA SFANTA TREIME

HOLY TRINITY ROMANIAN ORTHODOX CHURCH

3315 Verdugo Road, Los Angeles, CA 90065

 

 

Festivitatile Celei de a 65-a Aniversare A

Bisericii Ortodoxe Române Sfanta Treime

(Desfasurate Sub Inaltul Patronaj Al  IPS Sale +Arhiepiscopul Nathaniel)

 

(6-7 Noiembrie 2004)

 (cuvintele subliniate sunt “hyperlinks”, şi pot fi accesate)

Foto-Albumul (cca 150 fotografii)

http://biserica.org/aniversare

 

Fondată la 25 iunie (şi incorporată la 11 noiembrie, 1939) de un grup de 25 persoane de origine română, Biserica Ortodoxă Română “Sfânta Treime”, din Los Angeles, California, a sărbătorit anul acesta (2004) 65 de ani de existenţă.

In cei 65 de ani, parohia Sfânta Treime a fost deservită de 6 preoti: Martin Ionescu, în perioada (1939-1947), Grigore Coste (1948-1957), Victor Barbulescu (1957-1969), Anchidim Useriu (interim, 1969/1970), Richard Grabowski (1970-1982) si Constantin Alecse (din 1982 pana in prezent).

Festivităţile celei de a 65-a aniversare au fost marcate de câteva evenimente importante, pe care le vom menţiona în cele ce urmează:

 

1.      Prezenţa în mijlocul nostru a Înaltului Ierarh, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, care a celebrat dimpreună cu noi aniversarea celor 24 de ani de Arhipăstorie, dela sfinţirea Sa în treapta Arhieriei, la 15 noiembrie 1980;

2.      Demararea proiectului de construcţie al noii biserici în localitatea Sunland, CA: Planurile noii biserici şi a centrului cultural românesc din Sudul Californiei au fost deja înaintate la Primaria Metropolei Los Angeles-ului spre aprobare;

3.      Înaltul Ierarh, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel (asistat de un sobor de preoţi) a slujit, sâmbătă 6 noiembrie crt., Serviciul Divin al Vecerniei la noua proprietate, împărtăşind enoriaşilor participanţi Arhipărinteşti Binecuvântări, înaintea începerii lucrărilor de construcţie ale noii biserici, şi edificiilor adiacente;

4.      Întâlnirea Vlădicului Nathaniel cu liderii comunităţii (cca 40 de persoane), într-un cadru informal, la recepţia de sâmbătă seara, 6 noiembrie crt., la restaurantul Rusty Pelican din Glendale, unde a putut lua “pulsul” general al comunităţii, şi în special al liderilor parohiei, în ceeace priveşte noul proiect de construcţie, de multi-milioane, în localitatea Sunland, California,  proiect pe care parohia Sfânta Treime îl va începe în câteva luni (primăvara anului 2005);

5.      Liturghia Arhierească, şi hirotonisirea întru diacon a ipodiaconului dr. Razvan Iosif Bena, duminică 7 noiembrie crt., cu participarea a sute de credincioşi;

6.      Organizarea unui banchet festiv, la Hotelul Hilton, din Glendale, California, cu participatea a cca 250 de persoane, pe bază de invitaţii, eveniment aniversar dedicat totodată şi ridicării de fonduri, atât de necesare împlinirii proiectului de construcţie al noului program.

 

Şi acum, reportajul pe larg:

 

1.      Prezenţa Înaltului Ierarh, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, la a 65-a aniversare a bisericii

 

Deşi a avut un program foarte încarcat, mai ales în luna noiembrie 2004, Vlădica Nathaniel a răspuns pozitiv invitaţiei parohiei Sfânta Treime, Los Angeles, California, de a fi în mijlocul nostru la cea de a 65-a aniversare a Bisericii, 6-7 noiembrie, 2004. Aceasta dovedeşte din plin părinteasca dragoste pe care Înaltul nostru Ierarh o are faţă de enoriaşii bisericii noastre, şi slujitorii acestei parohii.

 

În cadrul banchetului festivităţilor aniversare, întreaga comunitate ortodoxă româno-americană din sudul Californiei  a celebrat şi  aniversarea celor 24 de ani de Arhipăstorie, dela Sfinţirea Sa în Treapta Arhieriei, la 15 noiembrie 1980, a Înaltului nostru Prelat, eveniment marcat şi în cuvântarea subsemnatului, la banchetul de duminică. 

 

Ne folosim, şi de acest prilej spre a adresa IPS Sale Arhiepiscopului Nathaniel, “La Mulţi Şi Fericiţi Ani, Înalt Prea Sfinţite Stăpâne”, să ne păstoriţi ani în şir, şi să ne onoraţi  iarăşi cu prezenţa Sfinţiei Voastre, la Sfinţirea Noului Sfânt Locaş – sperăm, cu ajutorul Domnului, şi generozitatea enoriaşilor - în viitorul nu prea îndepărtat.

 

2.      Demararea proiectului de construcţie al noii biserici în Sunland, California

 

Planurile noii biserici şi a centrului cultural românesc din Sudul Californiei au fost înaintate la Primaria Metropolei Los Angeles-ului spre aprobare, la data de 17 august 2004.

În cuvântarea sa de la banchetul celei de a 65-a aniversare a parohiei “Sfanta Treime”, dl John Simoni, constructorul general al proiectului, după ce a mulţumit Întâi-Stătătorului Episcopiei ROEA, dela Vatra Românească, Inalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Nathaniel, pentru onoarea de a fi cu noi, şi împărtăşirea Arhiereştilor Binecuvântări, la începerea lucrările de construire a noii noastre Biserici, între altele a menţionat următoarele:

“Astăzi, la acest istoric eveniment, lansăm un călduros apel - o chemare la sacrificiu - către intreaga suflare româno-americană din sudul Californiei - de a ni se alătura, şi a face sacrificii materiale, în scopul de a ridica, din primăvara anului viitor (2005),  un nou sfânt locaş, spre slava lui Dumnezeu, şi legitima mândrie a comunităţii româno-americane în Sudul Californiei, o biserică ortodoxă românească, în stil bizantin autentic, cu adiacente moderne, care să dăinuiască peste veacuri.

După cum a menţionat în cuvântul său şi Dl. Constantin Jercan, preşedintele Comitetului de Construcţii, în 1987 s-a cumpărat o proprietatea de cca 4 hectare de pământ (în totalitate plătită), în localitatea Sunland, din San Fernando Valley. Nu avem nici o datorie financiară la această proprietate, în afară de taxele anuale către primăria Los Angelesului.

Timp de cca 2 ani (1987-1989), după ce s-a trecut printr-un process legal dificil, 5 "interview-eri publice", cu mari sacrificii, perseverenţă şi dedicaţie dezinteresată din partea iniţiatorilor noului-proiect, parohia noastră a obţinut permisiunea "conditionată” de a construi proiectul propus pe noua sa proprietate din Sunland.

A trecut mai mult de o decadă de aşteptare, dela cumpărarea şi mai apoi sfintirea terenului in 1989, până la ivirea unor condiţii propice începerii proiectului.

La începutul anului 2003, un proiect exclusiv de cca 60 de case (1 milion dolari valoare/fiecare), s-a developat în imediata noastră vecinătate, astfel că, toate utilităţile (canalizare, electricitate, gaz, telefon) au fost aduse de developer până la proprietatea noastră.

La Şedinţa de dizolvare a Fundaţiei “Moldovita”, Bordul Director a hotarât ca toate bunurile lichide (bani în bancă) şi imobiliare (teren în Chatsworth) ale Fundaţiei, să fie transferate bisericii Sfânta Treime, dacă lucrările de construire ale bisericii (replica Moldoviţei) se vor începe în răstimp de 3 ani dela dizolvarea Fundaţiei.

Considerând cele de mai sus, şi alţi factori stimulenţi acţiunilor noastre, la începutul anului 2002, noul comitet de construcţie a luat hotărârea de a începe greul urcus - realizarea proiectului – angajarea unei echipe arhitecturale, întocmirea planurilor, şi submiterea lor la Primărie, pentru aprobare, şi începerea lucrărilor noului proiect de construcţie, la începutul anului 2005.

În timp de un an şi jumătate, firmele de specialitate angajate au lucrat armonios şi expeditiv, încât, putem raporta cu bucurie faptul că - aşa după cum am menţionat mai sus, Marţi 17 August, 2004 - (zi însemnată în analele istoriei parohii), toate planurile de construcţie, inclusiv studiile şi rapoartele tehnice necesare, au fost înaintate la primăria Los Angeles-ului pentru aprobare, după cum urmează:

 

 

3.      Înaltul Ierarh, IPS Sa Nathaniel, a slujit Vecernia la noua proprietate

 

Slujirea Veceniei la noua proprietate din Sunland, parte din festivităţile celei de a 65-a aniversare a bisericii Sfânta Treime, a fost plănuită cu mult timp înainte de către consiliul parohial şi comitetul de construcţie. Domnul John Simoni a suportat costul de curăţire şi pregătire a terenului pentru amplasarea unei “biserici portabile”, a spaţiului necesar de parcaj, şi a nivelării terenului pentru accesarea pe proprietate a automobilelor participanţilor, în timp ce domnul Marin Sarbu s-a preocupat, suportând şi costul integral,  de închiriere a mobilierul necesar: cort, scaune, mese, etc., pentru slujirea la noua proprietate.

 

Sâmbătă dimineaţa, 6 noiembrie 2004, domnii Ion Anton şi Tolea Rasmeritza au transportat dela biserică, şi au amenajat cu icoane şi alte obiecte de colportaj bisericesc, un “Sfânt Altar“ portabil la noua proprietate.

 

Începând cu orele 2:30 pm, clerici şi mireni au început să se adune la noua proprietate, spre a-L întâmpina pe Vladica Nathaniel, înaintea începerii slujbei Vecerniei.

 

La orele 4:00 pm, înconjurat de un sobor co-slujitor, Înaltul Ierarh, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, în prezenţa a zeci de credincioşi, prezidând întregul Serviciu Vesperal, a încedinţat preoţimii co-slujitoare invocarea divină de începere a Vecerniei Mari (de sâmbătă seara), urmată de rugăciunile speciale, şi a împărtăşit arhipărinteştile-I binecuvântări, peste credincioşii dreptmăritori, adunaţi la slujbă, pentru începerea lucrărilor de construcţie ale noii biserici, şi edificiilor adiacente.

 

Notăm, în mod special, prezenţa în rândul paricipanţilor la Slujba Vecerniei, a Excelenţei Sale domnul Claudiu Lucaci, Consulul General al României la Los Angeles, California, care – la sfârşitul slujbei - ne-a oferit onoarea de a se fotografia cu o parte din grupul participanţilor la Vecernie.

Din soborul sacerdoţiului co-slujitor al Înaltului Prelat, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, au făcut parte următorii preoţi (şi ipodiaconi): Prea Cucerniciile lor: Constantin Alecse, parohul locului, dr. Catalin Mitescu, preot paroh al Bisericii St. Anne Orthodox Church din Pomona Valley, CA; William John (Bill) Clark, preot asistent, şi capelan al Bisericii Sfânta Treime; Virgil Suciu, preot asistent la Biserica “St. John the Evangelist Romanian Orthodox Church”, in Phoenix, AZ; Virgil Anton, administrator temporar la Biserica “Holy Cross Romanian Orthodox Church”, in San Diego, California; Andrew Lesko, preot asistennt la Biserica “St. Anne Orthodox Church” in Pomona Valley, California, precum şi ipodiaconii: Gabriel Vamvulescu, cantorul oficial al parohiei Sfânta Treime; dr. Razvan Iosif Bena (ce urma a fi hirotonit întru diacon în ziua următoare); ing. Liviu George Constantinescu, dela Biserica Sfânta Treime, student înscris la cursurile de teologie “St. Stephan’s Courses of Theology” din Statele Unite, şi ing. Narcis Stoica, preşedintele Consiliului parohial al Bisericii “St. Anne’s Orthodox Church” in Pomona Valley, California, şi - de asemenea - student înscris la cursurile de teologie “St. Stephan’s Courses of Theology” din Statele Unite.

La finele slujbei, părintele paroh a explicat enoriaşilor etapele principale ale proectului de construcţie (perioada 1987-2004) care au culminat cu acest serviciu divin, ultima slujbă pe această proprietate, înaintea începeri construcţiei în primavera anului 2005.

Ceremonialul vesperal s-a încheiat printr-un cuvânt de suflet al Înaltului Arhipăstor, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel.

4.      Întâlnirea Vlădicului Nathaniel cu liderii comunităţii

 

În seara zilei de sâmbătă 6 noiembrie 2004, după Serviciul Vecerniei, liderii comunităţii noastre au oferit o recepţie în Onoarea Înaltulul Ierarh al Sfintei Episcopii ROEA, dela Vatra Romaneasca, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, la împlinirea celor 24 de ani de arhierească arhipăstorire, ocazie la care Vlădica Nathaniel s-a putut întâlni, într-un cadru informal, la restaurantul Rusty Pelican din Glendale, cu majoritatea membrilor consiliului, comitetului de doamne, comitetului de construcţie şi susţinătorilor parohiei Sfânta Treime. 

 

Înaintea începeri dineului, părintele paroh a făcut o prezentare individuală a fiecărei familii, şi persoanelor individuale, implicate în viaţa parohială, în general, şi în proiect de construcţie al noii biserici, în special.

 

Cei peste 40 de participanţi la recepţie s-au bucurat de onoarea de a fi în compania Întâi Stătătorul Bisericii noastre, Arhiepiscopul Nathaniel, la acest dineu informal, în timp ce Înaltul Vlădică a avut prilejul de a constata “pulsul” general al comunităţii, şi - în special - al liderilor parohiei, în ceeace priveşte determinarea românilor-americani drept-măritori din Sudul Californiei, acum la începutul construirii nouluui proiect, evaluat la câteva milioane, din Sunland, California.

 

5.      Liturghie Arhierească, şi hirotonire de diacon

 

Ziua de duminică 7 noiembrie 2004, a fost marcată de solemnitatea Serviciului Divin al Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii Arhiereşti, pontificată de către Întâi Stătătorul Episcopiei ROEA, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, asistat de un sobor de sacerdoţiu co-slujitor, după cum urmează: PC Preot Constantin Alecse, parohul locului, PC Preot dr. Catalin Mitescu, preot paroh al Bisericii St. Anne Orthodox Church din Pomona Valley, CA; PC Preot Josiah Trenham, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Antiohiene St. Andrew’s” din Riverside CA; PC Preot William John (Bill) Clark, preot asistent, şi capelan al Bisericii Sfânta Treime; PC Preot Virgil Suciu, preot asistent la Biserica “St. John the Evangelist Romanian Orthodox Church”, in Phoenix, AZ; PC Preot Virgil Anton, administrator temporar la Biserica “Holy Cross Romanian Orthodox Church”, in San Diego, California; precum şi ipodiaconii: (la strană) - Gabriel Vamvulescu, cantorul oficial al parohiei Sfânta Treime; Irinel Dumitrascu, vizitator ocazional la biserica noastră; (iar în Sfântul Altar): ing. Liviu George Constantinescu (şi fiul Victor Constantinescu), dela Biserica Sfânta Treime, student înscris la cursurile de teologie “St. Stephan’s Courses of Theology” din Statele Unite, ing. Narcis Stoica, preşedintele Consiliului parohial al Bisericii “St. Anne’s Orthodox Church” in Pomona Valley, California, şi - de asemenea - student înscris la cursurile de teologie “St. Stephan’s Courses of Theology” din Statele Unite.

 

La orele 9:45 am, Ierarhul şi Clericii co-slujitori, aliniaţi în faţa Capelei, au purces în procesiune către Sfânta Biserică. La intrarea în biserică, Înaltul Ierarh a fost întâmpinat, în numele preoţimii co-slujitoare, de către Părintele Constantin Alecse, parohul locului, cu Sfânta Cruce şi Evanghelie, în timp ce dl Marian Şerban, în numele consiliului, şi al întregii comunităţi drept-măritoare, l-a întâlnit pe Înaltul Prelat cu tradiţionala pâine şi sare; iar dna Getta Jercan, preşedinta Reuniunii Doamnelor, a oferit Vlădicului, în numele Reuniunii “Sf. Constantin şi Elena”, un buchet de flori.

 

Procesiunea a continuat în mijlocul bisericii, în sunet de clopot, şi imnul isonic “Cuvine-se cu Adevărat”, până ce Vlădica Nathaniel şi-a împlinit rugăciunile de înveşmântare.

 

După înveşmântare Arhiereului, spălarea rituală, şi binecuvântarea credincioşilor cu dicherul şi tricherul, după ce a primit binecuvântarea Înaltului Ierarh, părintele paroh,  mergând în Sfântul Altar, a început Sfânta Liturghie, glăsuind “Binecuvântarea Mare”.

 

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, ipodiaconul dr. Razvan Iosif Bena, în prezenţa a peste 250 de credincioşi, şi o parte din cinul monahal dela mânăstirea OCA“Sfânta Barbara”, din Santa Barbara, California, a fost hirotonit în Sfânta Taină a Diaconiei.

 

La finele Sfintei Liturghii, după apolis, părintele paroh a rostit o predică, în limba română, cu tematica “Biserica şi Ierarhia Bisericească”.

 

Încununarea Dumnezeieştii Liturghii a făcut-o IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, cu o mişcătoare predică, în limba engleză şi română, cu tematica “Viaţă creştinească, Moarte şi Înviere”, prelejuită de duminica “Învierii fiicei lui Iair”.

 

Înnainte de invitarea credincioşilor la binecuvântarea finală, Vlădica Nathaniel l-a prezentat oficial pe nou-hirotonitul diacon, părintele dr. Iosif Răzvan Bena, cu sfătuirea credincioşilor de a-l asculta, şi a-l ajuta în misiunea încredinţată, astfel ca, alături de preotul paroh, să ducă turma încredinţată la sfânta mântuire.

 

A urmat apoi o scurtă sesiune fotografică, a unor VIPs cu Vlădica Nathaniel, în incinta Capelei (măicuţele dela mânăstirea “Sfânta Barbara”, din Santa Barbara, CA; părintele Bill Clark şi 2 dintre convertiţi la ortodoxie, în ultima lună; şi preoţii slujitori ai Bisericii Sf. Treime, cu un oaspete de onoare din Florida, pastorul dr. Howard Green).

 

Înainte de a se îndrepta la hotelul “Glendale Hilton”, spre a participa la bachetul aniversar,  Arhiepiscopul Nathaniel a poposit pentru câteva minute, la locuinţa administratorilor bisericii noastre, Ioan şi Nastaca Cociuban, unde a rostit o rugăciune de sănătate, şi le-a împărtăşit arhiereşti binecuvântări.     

 

6.      Banchet Festiv, Aniversar, Hotelul Hilton, Glendale, California

 

Drept o încununare a festivităţilor celei de a 65-a comemorare, dela înfiinţarea Bisericii Sfânta Treime (1939), comitetul aniversar, a organizat – duminică 7 noiembrie 2004, la finele Sfintei Liturghii - un banchet festiv la Hotelul Hilton, din Glendale, pe bază de invitaţii. Au  participat cca 250 de persone (maximum permis de sala de recepţii a hotelului). Acest eveniment a fost dedicat nu numai aniversării bisericii, ci şi ridicării de fonduri, necesare împlinirii programului de construcţie al noului proiect.

 

Programul aniversar, care a durat 4 ore (2:00 pm-6:00 pm), a fost pe cât de bogat şi variat, pe atât de încântător şi de neuitat.

În albumul fotografic de cca 150 de fotografii, postat pe Internet (http://biserica.org/aniversare) navigatorii îşi  pot face o imagine completă a fistivităţilor.

 

Organizatorul general al banchetului, a fost doamna Sabina Popescu, ajutată de părintele paroh şi dna psa Elena Alecse; de Constantin Jercan (preşedintele comitetului de construcţie) şi soţia sa, dna Getta Jercan (preşedinta reuniunii doamnelor); de Marian Şerban (preşedintele consiliului parohial) şi soţia sa Dora Şerban (secretara consiliului); de dna Adela Florentina Cincă (care, dimpreună cu dna Dora Şerban, şi în final dna psă Elena Alecse, au contactat telefonic comunitatea credincioşilor, invitându-i la festivităţi şi banchet) şi de un restrâns grup de voluntari, cărăra şi pe această cale le mulţumim.

 

Prezentatorul invitaţilor principali (VIPs), şi al programului la banchet - The Master of Ceremony - domnul Dorian Serban,  şi-a dovedid din plin, şi de această dată dibăcia artistică, ţinuta de lider şi talentul oratoric, cu care Prea Înduratul l-a înzestrat.

 

În cadrul programului, au fost expuse mai multe cuvântări, dintre care menţionăm următoarele.

 

·         Dl Marian Serban, preşedintele consiliului:

o         La început de drum nou, Cuvântul introductiv;

o         Biografia dlui Joe Oros (generos donator la Fondul de Construcţie); şi

o         Fondaţia Moldoviţa donează USD 1 Milion Dolari Americani la Contul de Construcţie.

·         Dl Dorian Şerban (nu numai MC, dar şi membru al comitetului executiv desemnat de comitetului de construcţie pentru evaluarea quota’iilor de cost “construction bids”), dimpreună cu asociaţii săi, dnii John Simoni şi Mario Theodorou, a focut o prezentare vizuală a planurilor, şi un mişcător “apel de suflet” către toţi participanţii la banchet, cerând implicarea tuturor credincioşilor români americani, şi nu numai, de a participa, prin oferte (făgăduinţe), servicii profesionale şi  donaţii financiare, la împlinirea proiectului comunitar propus.

·         Părintele Constantin Alecse, parohul locului, a prezentat personalitatea IPS Arhiepiscop Nathaniel, mulţumindu-I în numele întregii parohii pentru purtarea de grijă ce ne-o poartă, şi dragostea părintească ce ne-a dovedit-o prin participarea personală la această istorică aniversare.

·         În final, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, care – prin elocvenţa ce-L caracterizează – a captivat audienţa, şi a mişcat sufletele participanţilor la generozitate, astfel încât, s-a colectat pe loc, în sală de mese, cca $ 15,000.00, ridicând veniturile contului de construcţie, la acest eveniment, la peste $ 20,000.

 

Organizarea impecabilă a banchetului, mâncarea de restaurant, suplimentată cu sarmalele tradiţionale şi prăjiturile de casă, programul cultural, susţinut de renumita cântăreaţă de muzică populară şi uşoară Laura Zavate-Dorman şi Gabriel Vamvulescu, în acompaniamentul artistului emerit al poporului David Cassapu, muzica de dans, horele româneşti, tombola cu obiecte preţioase şi ambianţa plăcută, în tot timpul banchetului, au făcut din această duminică de 6 noiembrie 2004, o sărbătoare istorică şi o zi de înălţare spirituală, ce îşi va găsi pentru veacurile viitoare, cu legitimă cuviinţă, locul potrivit în răbojul istoric al parohiei Sfânta Treime.

 

În încheiere, doresc să mulţumesc, în numele parohiei Sfânta Treime, organizatorilor acestui eveniment istoric, participanţilor la toate evenimentele aniversare, generoşilor donatori la fondul de construcţie, părintelui paroh Constantin Alecse şi preoţimii co-slujitoare, Înalt Prea Sfinţiei Sale Arhiepiscopul Nathaniel (pentru părinteasca-I dragoste, stradaniile făcute de a fi cu noi la acest popas istoric în viaţa parohiei noastre, şi binecuvântările arhiereşti împărtăşite), şi mai presus de toţi şi de toate, Prea Bunului Dumnezeu care ne-a învrednicit să ajungem, şi să trăim astfel de momente înnălţătoare: Aniversarea a 65-a a Bisericii Ortodoxe Române Sfânta Treime din Los Angeles, California (6-7 noiembrie 2004).

 

„La mulţi, şi Fericiţi Ani, ctitorilor, enoriaşilor şi binefăcătorilor de Dumnezeu-păzitei parohii Sfânta Treime!

 

Reportaj realizat de: Marian Serban, preşedintele consiliului parohial

 

 

Back to the 65th Church Anniversary Photo-Album

Web page sponsored by: Biserica.org                                                              Back to “Viata Crestina” Magazine